помогнете ми с риболова на таранка на дъно

Модератор: sapuna

Заключено
na4inaesht
новобранец
новобранец

помогнете ми с риболова на таранка на дъно

Мнение от na4inaesht »

здравейте
вчера бях на риболовен излет и хванах една много хубавичка таранка 1 килограм я измерихме .
аз ловях на дъно не знам как се нарича монтажа дето най долу има тежест а по горе 2 вързани куки и между тях има място
ловях на торен червей
искам да попитам аз ловях с тази въдица
Риболовен прът Cherrywood Pro Spin DL - Berkley
знам че е за спининг но ако продължа да ловя на дъно с нея за такива риби около кило две ще и стане ли нещо
и ако може да ми препоръчате някои монтажи за таранка,лин на дъно и всички такъми които са ми необходими защото за първи път ловях на дъно и не знам друг път като отида сам какво да правя
един приятел ми направи такъма и ако можете да ми препоръчате куки основно влакно влакно за връзване там вирбели карабинки и да ми кажете как да си направя монтажа моля ви защото мисля че бъдеще ме чака с риболова на дъно щом за първи път ловя и хванах такава таранка
poyalnik
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: помогнете ми с риболова на таранка на дъно

Мнение от poyalnik »

Нищо няма да и стане на въдицата. Стига да ти е удобна, лови с нея колкото искаш :) За монтажи те съветвам до почетеш във форума и тогава ако имаш въпроси питай. А и щом монтажът, който е направен от приятеля ти работи, не виждам смисъл да го сменяш ;) Куки за каракуди вземи примерно на Камасан 10-14 номер. Абе то докато не пробваш всички куки няма да разбереш кои са най-добри, но за мен тези стават :D Каквито и да вземеш само гледай да са с късо рамо. Влакно си вземи някакво със сечение 0,22мм. Според мен е достатъчно дебело. Може и 0,25 да сложиш на другата шпула ;) За поводи според мен Browning и Colmic Xilo са добри. Вземи 0,14мм. Вирбели и карабинки си вземи каквито и да са, стига да не са много голям размер. За начало е това. Отиди в магазина, ако искаш и попитай продавача. Със сигурност ще ти помогне в избора ;)
Аватар
super_snake
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от super_snake »

Виждам че въдичката има акция 40 80 според мен една фидер хранилка от по малките и кука с по къс повод 10 15 сантиметра ще ти свършат много добра работа.А за монтажите има много клипове,теми,снимки разгледай ги в интернет.
Всеки ден без риболов , е като ден в пустинята без капка вода !!!
Malemi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Malemi »

Темата се повтаря !
тбК
Аватар
boreto1
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от boreto1 »

пружинка с 3 куки 10 номер -захранка кюспе с хляб и бял червей и си номер едно на каракудите
Аватар
super_snake
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от super_snake »

Не са ли малко тия 3 куки :twisted:
Всеки ден без риболов , е като ден в пустинята без капка вода !!!
Аватар
Redimido
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Redimido »

super_snake написа:Не са ли малко тия 3 куки :twisted:
Ако става въпрос само за една въдица, с която ще се лови има си право на 3 куки човека. Дали ще са 3 въдици с по една кука, или една въдица с три куки...по закон има право. Друг е въпроса вече колко фин монтаж ще е това. И дали няма да закача рибите за перките, опашките и т.н. Лично аз не съм привърженик на подобни монтажи, които много, ама много често нараняват рибите.
Лично аз бих препоръчал един фидер монтаж. Хранилка, по-малка кука, повод максимум 15-20 см. В хранилката избора е голям. Кълцани торни, качамак, смачкана млечна царевица, всичко що има общо с каракудите. Без да споменаваме захранката. За един начинаещ всичко това би следвало да не представлява особена философия.
Ако ще работиш по тази система, обърни внимание на теглото на хранилката. Да не като я напълниш и да стане некой фал с връхчето.
А иначе за индикатор си ползвай звънче. Въдицата ти не е специализиран фидер и ще трябва да следиш за кълването по друг начин (не чрез върха)
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Преди да пишеш подобни глупости,вземи че прочети промените в закона!!!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
Иво Вълов
фен клуб-скобар

Мнение от Иво Вълов »

Добро Йутро :)
Така, само да си пийна от кафето..............така.
Шом ще ловиш Якоруди на дънце, значи да не навлизаме в теории и конспирации и тен подобни.
Пружините които се продават в магазините са ГОЛЕМИ за тая работа. Взимаш едно химикалче и медна тел, може и дръга да е стига да не е стоманизирана, че ще е много трудно занятието :)
на единният край на телта правиш ушенце с клещи или ако можеш и с ръце ти си знаеш :)
после увиваш 3 4 пъти телта на химикалчето и го махаш. получава се една макла пружинка. Гледаш да нее по голяма от 3 санта. в другият края правиш още едно ушенце и имаш готова пружинка.
Ся на едното ушемце връзваш повод 10 санта с кукичка. На другото ушенце връзваш основното влакно а над пружинката на 10 санта връзваш друга кука с повод който с куката да достига (не съвсем) пружината. Правиш си някаква захранка но да е достатъчно глетава (лепкава) и тежка. Слагаш на пружинката требва да е голямо колкото орех зелен е обелен от кората още . на куките закачаш я бел я торен я царевица и в никакъв случей не се опитвай да ги бодеш в храната.
поводите може и от 0.12 да ги напраиш а може и с 0.14 нема грижи. Основното ти влакно гледкай да е поне 0.20 и въдицата ако ще е тоя спининг ти върши идеална работа. Просто при по твърда въдица нема се получат нещата :) и си мятай пред тебе и така
Ако искаш да навлезеш в дълбоките води, тогава с радост ще те въведа в царството риболова на дънно с каквото мога и както мога
Изображение
Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rap66 »

Иво Вълов написа:Добро Йутро :)
... Взимаш едно химикалче и медна тел... на едното ушемце връзваш повод 10 санта с кукичка. На другото ушенце връзваш основното влакно ...
Само повода и основното на едното ушенце щото първата 1 кг. каракудка ще върне пружината в първоначалния и вид - права тел :D.
Аватар
Redimido
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Redimido »

sapuna написа:Преди да пишеш подобни глупости,вземи че прочети промените в закона!!!
Чл. 24. (1) Лицата, упражняващи любителски риболов, са длъжни:
1. (изм. - ДВ, бр. 59 от 2012 г.) да използват не повече от 3 броя въдици (пръчки) за риболов с монтирани на тях до две куки (единични или двойни) в изкуствените водни обекти, в Черно море и река Дунав; във водите на Черно море може да се постави чепаре на една от въдиците;

До тук съм съгласен че не съм прав буквално. Обаче...при положение че на една линия можеш да имаш 2 двойни куки...което за мен са си 4 реално...мислиш ли че е реален проблем да се използват 3 единични, когато се използва само една въдица?! Пак повтарям аз не ловя на повече от една, единична кука на линията...просто всичко опира до морал. Щом като може да се 4 остриета по 3 въдици във водата. Което общо прави 12 куки...защо да не може да са 3 само?!
Аватар
Protos_Immortal
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Protos_Immortal »

Така малко гледам неадекватно (ношна съм) но само едно ще кажа за броя куки.
Във всеки един рибарски магазин без изкючения се продават за по 1 лев до 1.5 пружинки с 4 броя куки на тях и съм сигласен с Redimido плюс това ако е незаконно нямаше да ги продават това си е все едно в оръжеен магазин да продават картечна постановка без да ти искат документи или каквото и да е.
TerzievG
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от TerzievG »

Чл. 24. ... 3 броя въдици (пръчки) за риболов с монтирани на тях до две куки (единични или двойни)...

Толкова просто и елементарно е написано,няма никаква опция да се тълкува по друг начин. :rolleyes:
Аватар
Вуйчо-Ваньо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Вуйчо-Ваньо »

TerzievG написа:Чл. 24. ... 3 броя въдици (пръчки) за риболов с монтирани на тях до две куки (единични или двойни)...

Толкова просто и елементарно е написано,няма никаква опция да се тълкува по друг начин. :rolleyes:
Абсолютно вярно!
Ако те хванат на водоема с повече от 2 куки на въдицата,ще ти напишат алт без да се интересуват къде се продават.Те продават и "капани за толстолоб" с по 10 куки,но това не ги прави законни.Освен това въпросните могат да се използват на платени водоеми,ако арендатора е перде и не му пука за собствената му риба.
Изображение
Изображение
Заключено

Обратно към “Риболов на тежко”