Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Как да се преборя с вятъра при мач риболова?
Модератор: Paublo_Eskobar
Re: Как да се преборя с вятъра при мач риболова?
Обещаните схеми:
това е монтажът, който най-често (да не кажа винаги) ползвам за слайдери

Разбира се, този монтаж търпи малки промени в зависимост от моментните условия на риболов!
Това пък е монтажът, който почти винаги ползвам за ваглери:

Той също търпи промени!
На втората снимка, това под ваглера, е вирбел! С него е най-сигурно стопиранто на тежкия ваглер! А и почти винаги между ваглера и вирбела слагам съчма(и)!
Искам да уточня, че всички параметри са примерни и служат за по-голяма яснота към по-горе написаното! Всеки може да ги "тунингова" тези класически монтажи според условията на риболов и личните си предпочитания!
това е монтажът, който най-често (да не кажа винаги) ползвам за слайдери

Разбира се, този монтаж търпи малки промени в зависимост от моментните условия на риболов!
Това пък е монтажът, който почти винаги ползвам за ваглери:

Той също търпи промени!
На втората снимка, това под ваглера, е вирбел! С него е най-сигурно стопиранто на тежкия ваглер! А и почти винаги между ваглера и вирбела слагам съчма(и)!
Искам да уточня, че всички параметри са примерни и служат за по-голяма яснота към по-горе написаното! Всеки може да ги "тунингова" тези класически монтажи според условията на риболов и личните си предпочитания!
Нека пазим водоемите чисти!!! Събирайте си боклуците!!!
- Георги Кръстев
- сериозен играч
Аз от една година ловя 95% със слайдер без да ме вълнува 2 м ли е или 12 м дълбоко, като имам слайдери от които носят +6гр до +15 гр. По някога слагам фиксирано перо или леко ваглерче , но това е толкова рядко че не го и броя.Щото ако ще ловя някви си 8 см бабушки на пропадане на мача , по-добре да си легна с две царевици и да пия бира.
Скоро лових едни каракуди на 2м дълбочина с ужасно гаден страничен вятър и слайдер който носеше 10 гр. При правилно утежнение нямаш проблем с чуствителноста, даже напротив с повече олово долу си по-стабилен и те вземат по-добрите риби
.
В същия ден си направих експеримент и хвърлях и фидера на същото петно, вземаха ме още по добри риби и бонус шаранчета, а с мача само каракуди. Я си представете къв щях да го ям ако бях с ваглер +3 гр .
Скоро лових едни каракуди на 2м дълбочина с ужасно гаден страничен вятър и слайдер който носеше 10 гр. При правилно утежнение нямаш проблем с чуствителноста, даже напротив с повече олово долу си по-стабилен и те вземат по-добрите риби

В същия ден си направих експеримент и хвърлях и фидера на същото петно, вземаха ме още по добри риби и бонус шаранчета, а с мача само каракуди. Я си представете къв щях да го ям ако бях с ваглер +3 гр .
Живей не така както трябва а така както ти искаш!!!
- Георги Кръстев
- сериозен играч
Колега аз, монтажа на слайдер го правя без горен вирбел.
Ми добре.Георги Кръстев написа:Колега аз, монтажа на слайдер го правя без горен вирбел.
Аз го правя със

при слайдер + 8-10 и повече грама, обикновено ползвам оливетки със съответния грамаж. Та тази оливета, да речем 6-7 грама е най-сигурно да се застопори с вирбел! Поне при мен, в противен случай, ако я стопирам със сачми, се мести надолу по линията. А и донякъде е въпрос на навик, просто така съм свикнал

Нека пазим водоемите чисти!!! Събирайте си боклуците!!!
-
- новобранец
При ветровито време и течение логиката е да се свали повече тежест долу близо до повода.При такива условия аз ползвам и възможно най-дългите ваглери които имам.
Дет се вика имаме участник познал верния отговор.

- Георги Кръстев
- сериозен играч
Винаги се чудя как хората при по пипкаво кълване слагат по финни ваглерчета с по 2-3 гр долу и никога не слагат някой 10-12 гр слайдер да застопорят и да видят резултата
ИИИ казват рибата искаше фин такъм, е как така казват че искала фин без да пробват какво става като сложим слайдер с повечко олово 10+гр.............?