Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Възел за стопер?
Модератор: Paublo_Eskobar
- svil
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Възел за стопер?
Преди да кажете, че има търсачка, вече час и нещо търся и не мога да намеря точния отговор. Четох доста плюсове и минуси както за използването на възел, така и за силиконовите стопери. Интересува ме какъв е точно възела, който се използва за стопер.
Благодаря.
Благодаря.
Орлите може да летят на високо, но невестулките не ги кълцат в двигателите
на самолетите!
на самолетите!
-
- новобранец
- maycal
- ще става разбирач
Re: Възел за стопер?
За възел може да се използва монофилно влакно , примерно 0,16, връзва се върху основното, все едно, че то (основното), е стъблото на кукичка.Съществено е да се знае, че краищата на възела се отрязват така, че това, което остане, да е с дължина поне около 1,5 см.- парадоксално на пръв поглед, но така по- лесно минавали през водачите.Добре е да се използват два възела-един до друг!Това го научих от колеги от форума и извън него, вече го прилагам, и е по-добре от силиконов стопер! 

- svil
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Благодаря ви колеги. Сега вече ми се изясни. Тук там където чета се споменават някъкви готови възли, които се продавали с маниста. Идея някъква какво е това?
на самолетите!
на самолетите!

Готови възли можеш да намериш във всеки риболовен магазин (поне в София)! Не са скъпи и са много удобни за ползване. Моя съвет е да използваш такива, а ако ги разгледаш по-подробно, ще видиш как да си намотаваш конеца на държача и сам.
-
- и господ не е толокова добър
Както каза Деди готови на тръбичка са много хубави.Конеца е мек и не създава проблеми.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- riboxva6tacha
- ще става разбирач
- krokibg
- учете се от него
Аз пък го вързвам по следния начин :
1 - Правя едно фльонго,както се вързват кукичките
2 - Със другия край правя друго фльонго,навивам два пъти и прекарвам през ухото
3 - Със другия край правя същата процедура /две намотки/и прекарвам през другото ухо
4 - Двата края се хващат и се затягат едновременно,като е желателно да се наплюнчи самия възел,защото при стягане,развива висока температура и поврежда влакното
Когато кордата е по-тънка,няма проблем да се направят и три-четири врътки.Не се режат много късо,за да имаш възможност да притягаш ако се наложи.За възли ползувам основно копринени конци или тънки бреидове.Когато се направи само едно фльонго както се вързва кукичка,много пъти се развързва,защото кордата е много мека и не е като опащката на кукичката.А при двойното вързване се стягат и двата края и немогат да се отпускат или с две думи,когато се наложи да се мести възела,плюнчиш,местиш и леко притягаш,само при нужда.Пробвай го и дано съм бил полезен.
1 - Правя едно фльонго,както се вързват кукичките

2 - Със другия край правя друго фльонго,навивам два пъти и прекарвам през ухото

3 - Със другия край правя същата процедура /две намотки/и прекарвам през другото ухо

4 - Двата края се хващат и се затягат едновременно,като е желателно да се наплюнчи самия възел,защото при стягане,развива висока температура и поврежда влакното

Когато кордата е по-тънка,няма проблем да се направят и три-четири врътки.Не се режат много късо,за да имаш възможност да притягаш ако се наложи.За възли ползувам основно копринени конци или тънки бреидове.Когато се направи само едно фльонго както се вързва кукичка,много пъти се развързва,защото кордата е много мека и не е като опащката на кукичката.А при двойното вързване се стягат и двата края и немогат да се отпускат или с две думи,когато се наложи да се мести възела,плюнчиш,местиш и леко притягаш,само при нужда.Пробвай го и дано съм бил полезен.
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
-
- учете се от него
Правя ги с 0.18 , цветно валакно . Възлите са два отделни един до друг-единия законтря другия и няма местене. Връзвам ги на основното все едно че е стебло на кука , с по четери навивки на възел- нито повече нито по-малко , оставям по 2см мустаци за да преминават по-лесно през водачите , и не по-малко важния момент да не спират изнизването на влакното от макарата. Много късите мустаци спират изнизването , с по-дългите се получава фрапираща гледка като се навие влакното- от шпулата от всякъде стърчат мустаци , обаче се замята без никакъв проблем

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:

Последно промяна от butnik на Нед Яну 31, 2010 9:26 pm, променено общо 1 път.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
аз го правя като колегата butnik.само искам да допълня,че ИМА ЗНАЧЕНИЕ кой от двата края ще навиваш.
КЪЛВЕ ВЧЕРА И УТРЕ, ДНЕС НЕ ЩЕ
- svil
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Благодаря на всички ви. Пробвах и наистина става идеално.
на самолетите!
на самолетите!
Аз също съм в прощъпулника на мачовия риболов...при първото пробване сложих силиконов стопер..и ваглер 2г...определено пречеше при замятане сега ще пробвам с възел дано е по добре 

Twobeer написа:...при първото пробване сложих силиконов стопер..и ваглер 2г...определено пречеше при замятане сега ще пробвам с възел дано е по добре

Въобще не се притеснявай, със сигурност ще бъде по-добре!