Ручейник

Модератор: Paublo_Eskobar

ivelin987
новобранец
новобранец

Ручейник

Мнение от ivelin987 »

Как се събира и кога?
Аватар
bachoivo
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Re: Ручейник

Мнение от bachoivo »

Като малък, ех спомени, като съм бил по почивки лятоска из Балкана с наще, там по рекичките съм го събирал. Надигаш камък и отдолу по два-три броя. Примерно де, може и нищо да няма :) . Ето малко допълнително инфо:
Изображение
Ручейникът е ларва на насекомо, която обитава само реки и потоци с чиста вода. Най-често може да го откриете по подводната част на камъни ,коренища или на чисти насипи от пясък В стадия, в който ручейниците са под формата на ларва, те се обвиват в черупки и от там хващат своята храна. Черупките могат да бъдат от люспи от кора на дърво, дребни песъчинки или парченца листа. Когато са активни те се показват от черупката с главата и крачетата, а при опасност се връщат обратно.
Ручейникът е изключително крехка стръв и трябва много внимателно да се поставя на кукичката. За предпочитане са куки с големи от номер 14 до номер 16. Рибите немогат да устоят на тази стръв. Атаката на рибата е светкавична, а реакцията на риболовеца трябва да е много бърза. Засича се светкавично.Аз лично на ручейник съм имал уникални успехи по река искър под панчаревското езеро.Най-много съм ловял кленове,но кротушките и бабушките също не прощават на тази стръв.По планинските реки на ручейник се ловят и пъстърви.Ручейника най-добре се съхранява в намокрен плат.Ларвите се слагат в плата и така са на влажна хладнина,ако не се поставят в плат или влажна кърпичка,те умират супер бързо.Радвам се, че по реката при нас все още има ручейници,това означава,че водата е чиста въпреки отпадъчните вещества които попадат в нея.
Последно промяна от bachoivo на Пет Яну 25, 2013 9:54 pm, променено общо 2 пъти.
- Как говориш, след като нямаш мозък? - попита Дороти.
- Не знам - каза Плашилото - но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят."
anastas95
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от anastas95 »

В полето (конкретно бяла река) започва края на април началото на май и продължава до края на май. Апък в балкана река Арда го има чак до края на август.
Аватар
jean11
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от jean11 »

Ручейник да искаш :D .Само не съм съгласен,че можеш да го нанижеш на кука 16-ка,дори и на 14-ка.Къщичката му е колкото фас на цигара (слим)все пак.Под един камък съм намирал над 50бр. и не в детските години ,а всяко лято.
Дърпай и не му отпускай!
vilicvett
новобранец
новобранец

Мнение от vilicvett »

Любима храна на всички риби в реките. Пролетно време го има по повечето потоци и дерета с чиста и студена вода. Уникална стръв за черната мряна. Най- хубавите са тези, които са залепени под камъните. На тях къщичките им са от едри песъчинки и ги има от по няколко бройки до десетки залепени плътно един до друг под някой камък. Съхранявят се във вълнена или памучна торбичка, поставена в буркан с надупчена капачка и задължително добре намокрена на долната поставка на хладилника. През няколко дни се вадят и измиват добре със студена вода. Така могат да изкарат до няколко седмици.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

jean11 написа:Ручейник да искаш :D .Само не съм съгласен,че можеш да го нанижеш на кука 16-ка,дори и на 14-ка.Къщичката му е колкото фас на цигара (слим)все пак.Под един камък съм намирал над 50бр. и не в детските години ,а всяко лято.
Как да не може бе? Ти и къщата ли му закачаш на куката???
Махаш "къщичката" и си го слагаш и на Но 16. Заспива.
Поздрави.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
Rud
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Rud »

Много го обича Кефала.Търси го лятото залепен покрай брега за камъни или други крайбрежни елементи и гледай внимателно че къщата му е камуфлажна
Като не кълве аз ще клъвна.
vesko29
новобранец
новобранец

Мнение от vesko29 »

Аз го търся повече в по-малки рекички или ручеи особено там където няма много риба. Закрепва се по всичко на дъното като камъни,корени,кори от дървета и др.
Иначе е перфектна стръв за черна мряна.
genadi49
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от genadi49 »

Колеги, за предпочитанията на речните обитатели-черна мряна,пъстърва,кефал и уклей към ручейника съм наясно.Интересува ме дали някой е пробвал на язовир как стоят нещата с използването на ручейника като стръв. :wink:
Димитър Чаушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Димитър Чаушев »

на какъв язовир ?със слънчевки или без слънчевки :wink:
Горско чудо
новобранец
новобранец

Мнение от Горско чудо »

Ручейника(какавида)сме го ползвали успешно на Доспат (когато още ходехме и имаше за какво),като се ловяха пъстърви,костури и уклей.Като цяло си е една много добра стръв.
genadi49
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от genadi49 »

Димитър Чаушев написа:на какъв язовир ?със слънчевки или без слънчевки :wink:

Че то имали язовир без слънчевки? :roll:
Димитър Чаушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Димитър Чаушев »