Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

КАК ХВАНАХ ПЪРВАТА СИ РИБКА НА РЕКА
- hristo2201
- новобранец
КАК ХВАНАХ ПЪРВАТА СИ РИБКА НА РЕКА
Настъпи Денят /24.03.2013/, в който се престраших да отида за риба на река /в случая Искър/.
След като изчетох доста суха теория по въпроса за риболова на река и за навиците на речния кефал се оборудвах с най-основното което ми липсваше: две плувки тип буре, стръв и захранка /пинки в различни цветове/ и потеглих в ранния следобед към Искърското дефиле.
Намерих едно добро място, където паркирах и се заех да разпъвам въдицата, която не е нищо особено – телескоп с водачи 2.70м. Замятах, замятах, но течението беше силно и след има няма 15 мин. реших да търся друго място.
Намерих хубаво място на отсрещния бряг и се установих там за около 30 мин. Резултата беше няколко шепи червеи за захранка , една плувка завещана на реката и нито едно кълване. След малко слънцето се скри, задуха вятър, захладня. Това не ме отчая, но риболова остана на заден план.
Реших да се поразходя нагоре по течението за да си харесам някое удобно място за бъдещ излет. Намерих едно идеално – дърво във водата, няма течение, ще пази сянка като се разлисти и удобно място за сядане. Реших да спра там, разпънах телескопа, махнах плувката за да не загубя още една във водата и почнах да хвърлям ей така само с тежест и кука+стръв на 3 м. от брега.
Бях хвърлил всичката захранка и буквално на последното замятане, което направих, видях как влакното взе да се изпъва и нещеш ли след 5 сек. в ръцете ми се озова първата речна риба в моя живот – един малък красив речен кефал. Бях много щастлив. След задължителната фотосесия го върнах обратно във водата с пожелание „голям да порастне“ и „до нови срещи“.
http://prikachi.com/images.php?images/819/6048819T.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/818/6048818p.jpg
След като изчетох доста суха теория по въпроса за риболова на река и за навиците на речния кефал се оборудвах с най-основното което ми липсваше: две плувки тип буре, стръв и захранка /пинки в различни цветове/ и потеглих в ранния следобед към Искърското дефиле.
Намерих едно добро място, където паркирах и се заех да разпъвам въдицата, която не е нищо особено – телескоп с водачи 2.70м. Замятах, замятах, но течението беше силно и след има няма 15 мин. реших да търся друго място.
Намерих хубаво място на отсрещния бряг и се установих там за около 30 мин. Резултата беше няколко шепи червеи за захранка , една плувка завещана на реката и нито едно кълване. След малко слънцето се скри, задуха вятър, захладня. Това не ме отчая, но риболова остана на заден план.
Реших да се поразходя нагоре по течението за да си харесам някое удобно място за бъдещ излет. Намерих едно идеално – дърво във водата, няма течение, ще пази сянка като се разлисти и удобно място за сядане. Реших да спра там, разпънах телескопа, махнах плувката за да не загубя още една във водата и почнах да хвърлям ей така само с тежест и кука+стръв на 3 м. от брега.
Бях хвърлил всичката захранка и буквално на последното замятане, което направих, видях как влакното взе да се изпъва и нещеш ли след 5 сек. в ръцете ми се озова първата речна риба в моя живот – един малък красив речен кефал. Бях много щастлив. След задължителната фотосесия го върнах обратно във водата с пожелание „голям да порастне“ и „до нови срещи“.
http://prikachi.com/images.php?images/819/6048819T.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/818/6048818p.jpg
- Redimido
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Re: КАК ХВАНАХ ПЪРВАТА СИ РИБКА НА РЕКА
Хей, честито!
И като отидеш другия път на това място тоя дребния да извика и предците си! 

аа значи е имало риба в дефилето, бях останал с впечатление, че няма :Д
Колега, дет се вика, сам си открил топлата вода, което е много голям кеф. Аз годишно правя по 1-2 излета в дефилето, преди правех по повече, ама нещо ми доскуча. Та схемата, по която се ловил, е най-резултатната там при риболов на кефал. Ако искаш да имаш още по-добри успехи, пробвай на влашка плувка - това е почти същия монтаж на който си ловил, с тази разлика, че на влакното се поставя един маркер на 2-3 метра от утежнението и се замята на няколко метра надолу по течението, като оставяш самото течение да ти положи линията на дъното. Добре е да си с по-дълга пръчка, примерно 4.50 метра. Така си правиш сметката, че стръвтада бъде положена в дълбоко и бавно място близо до брега. Другият пиниз е в стръвта. Ако питаш мен, остави белия червей само за захранване, а за стръв ползвай колкото се може по-едра пиявица, камола, бабак или жабе. Като узреят джанките, опитай на джанка, там е истината за трофейните екземпляри. Надявам се да съм бил от полза, ако имаш некви питания за риболова в дефилето - казвай.
- Вуйчо-Ваньо
- сериозен играч
Честито,колега!Дано това да ти е най - дребната риба на реката за в бъдеще!

- pachosz
- сериозен играч
Честито сефте, колега 
Дано всеки излет от тук нататък ти е все по- и по-успешен!
Пробвай различни видове стръв и разни тактики и успеха няма да те подмине.

Дано всеки излет от тук нататък ти е все по- и по-успешен!
Пробвай различни видове стръв и разни тактики и успеха няма да те подмине.
-
- Модератор

Нека да имаш много поводи да разказваш за твои успехи !
- Vid
- кандидат преподавател
Браво, ама следващия път като идеш ги забрай те телескопи, плувки, шепи червеи и пр., вземи си един лек спининг и някоя блесничка и усети истинската тръпка от риболова по река на кефал

Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
dantho.mihov написа:Първата слука си е особено, запомнящо удоволствие. И най-вече като е дошла трудно, в сходна ситуация. Тя се помни дълго и се разказва със заслужена гордост.
Нека да имаш много поводи да разказваш за твои успехи !

Колега, там до забраната едва ли ще става за спининг. В събота минах, реката е доста висока, тече зеленикава снежна вода. Спинингът върви там след забраната много добре, макар че с тея вецове където са ги построили според мен ще прецакат миграцията на кефала.Vid написа:Браво, ама следващия път като идеш ги забрай те телескопи, плувки, шепи червеи и пр., вземи си един лек спининг и някоя блесничка и усети истинската тръпка от риболова по река на кефал![]()
- Vid
- кандидат преподавател
Бат Стан, това ми мнение беше принципно, без никаква конкретика.Бат Стан написа:Колега, там до забраната едва ли ще става за спининг. В събота минах, реката е доста висока, тече зеленикава снежна вода. Спинингът върви там след забраната много добре, макар че с тея вецове където са ги построили според мен ще прецакат миграцията на кефала.Vid написа:Браво, ама следващия път като идеш ги забрай те телескопи, плувки, шепи червеи и пр., вземи си един лек спининг и някоя блесничка и усети истинската тръпка от риболова по река на кефал![]()
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- Martin Angelkov
- научил се да хвърля
Честито и още мноооого за напред 

Само две неща на този свят са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
Да да, ясно, аз само уточних, за да не хукне колегата сега с блесната, тъй като има огромна опасност да се капотира и разочарова. Иначе е ясно, че спинингът е много по-голям кеф от стръвта.Vid написа:Бат Стан, това ми мнение беше принципно, без никаква конкретика.Бат Стан написа:Колега, там до забраната едва ли ще става за спининг. В събота минах, реката е доста висока, тече зеленикава снежна вода. Спинингът върви там след забраната много добре, макар че с тея вецове където са ги построили според мен ще прецакат миграцията на кефала.Vid написа:Браво, ама следващия път като идеш ги забрай те телескопи, плувки, шепи червеи и пр., вземи си един лек спининг и някоя блесничка и усети истинската тръпка от риболова по река на кефал![]()