Качествени чепарета

Модератори: Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Re: Качествени чепарета

Мнение от 1000n »

Pe6o_Tikvata написа::D :D :D Благодаря ви за съветите относно чепаретата ми ще се вслушам в тях но се пак тези са ми първите които правя а иначе тези ще ги поизрежа малко за да им намалее материала :D :D :D
Моето мнение за чепаретата и твоите и на mrhunday не се различава особено много от това на останалите колеги. Но все пак не знам дали е станало съвсем ясно за начинаещ в направата на чепарета, какво точно са се опитали да кажат КИРО и димитран! КИРО, ти е казал, че са малко претрупани с материал, т.е., че си сложил малко повече пера и/или изкуствени материи - не толкова, че са по-дълги, а че броят на кончетата(нишките или и аз не знам как точно се наричат) е по-голям, например така както на пазара на едни сергии предлагат връзки магданоз или копър с повече на брой стъкчета, а на други сергии пък връзките са с по-малък брой стръкчета и човек би си купил по-голямата връзка(с повече стръкчета магданоз или копър) ако цената е еднаква, то с чепаретата не е така, защото рибите предпочитат по-малко на брой стръкчета примамки(пера или ламета и т.н.)! :wink: Просто, като вържем кука с много материал(пера или ламета) в ширина(дебелина) куките на чепарето вече започват да НЕ приличат на малки рибки, а на нещо друго(например на насекоми), което може би обяснява и поведението на рибата впоследствие, когато тя не налита толкова на чепарета правени с повече пера и/или ламета!
димитран пък говори за нещо съвсем друго! Той споменава за това, че е добре примамките(пера, ламета и т.н.) да са с еднаква дължина ! Тук трябва да кажа, че опитът ми НЕ ми е показал, че има някаква драстична разлика в броя на уловените риби ако перата не са със еднаква дължина и си мисля, че 3 или 4 милиметра разлика на практика не оказват влияние върху уловените риби! Отделен въпрос е ако си решил да продаваш чепарета, защото тогава с изрязани и подравнени пера и ламета имаш по-голям шанс да продадеш повече чепарета, защото последните така изглеждат по-красиво, когато са навити около самото картонче! Но предполагам всички са си наясно, че това как на нас хората ни изглежда едно чепаре няма толкова голямо значение, а единствено важното е на рибата да и хареса! :wink: Има едно правило, че е добре перата и ламетата да са с дължина един път и половина от дължината на куката! Ако го спазваш горе-долу мисля, че няма да имаш проблем! :!: Но все пак има нещо, на което искам да обърна внимание - ако работите с изкуствени примамки(ламета, например) ако искате ги режете, ако искате не ги режете, но ако работите с пера, то по-добре не режете перото, защото вероятността вързаните с перо куки след изрязване и подравняване да заприличат на мухички за сладководен риболов се увеличава доста, което пък влошава резултатите като уловена риба впоследствие! :!:
А и КИРО също казва, че не е важно само чепарето, а трябва и кунка(т.е. има голямо значение и как водиш чепарето във водата) и тук искам да кажа, че съм напъно съгласен с него! :D Успех с направата на чепарета и наслука! :D
Аватар
Pe6o_Tikvata
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Pe6o_Tikvata »

Правя чепарета само за себе си не за продан бачкам на бензиностанция и нощна смяна имам доста свободоно време и съм си навързал 30-тина чепарета тая зима хем ми е кеф да ги правя хем времето минава по бързо хем кефа е по голям като хванеш риба на изработено от теб чепаре и докато ги правя надницата си ми върви :D :D :D :D тия дни мисля да пробвам да омеся малко перушина от ишил и токачка а може би зедно с перото токачка на куката да прибавя и някво блескаво ламе разбира се без да прекалявам с материала но ще видим засега съм наблегнал на чепарета със зелената коса защто ми казаха че напролет повече работели те отколкото с перушина а перушината вървяла повече на есен но в процеса на пробване ще се види кога какво иска.А относно воденето на чепарето рабодя по въпроса да се усъвършенствам :D :D :D
Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека :!:
Аватар
dobria1
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dobria1 »

Pe6o_Tikvata написа: засега съм наблегнал на чепарета със зелената коса защто ми казаха че напролет повече работели те отколкото с перушина а перушината вървяла повече на есен но в процеса на пробване ще се види кога какво иска.А относно воденето на чепарето рабодя по въпроса да се усъвършенствам :D :D :D

Това твърдение за зелената коса тази година май не е в сила
понеже аз всеки ден съм на вода(от брега) и имам доста чепарета и доста посмених и като се има предвид оскъдната риба установих че перата сега работят по добре и колкото са по тъмни по добре (както и се знае че едрия сафрид си иска перото) последно време имам най добри успехи с това

Изображение

още нещо: Колкото по малко перо слагаш по добре работи +1или2 нишки ламе :wink: и с косата или конеца не прекалявай,постарай се над възела да не стърчи материал било коса или перо и слагай по малко боя или лак :wink: :wink: :wink:
НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!
Изображение
fishmaniaka
новобранец
новобранец

Мнение от fishmaniaka »

Абе хора още ли не сте видяли новите чепарета които изскочиха наскоро в Бургас? За тея дето се шегуват че били от презерватив :) по добро от него не съм виждал до сега и май и няма и да видя направо убихме рибата на тях тук на пристанището.Много странно изглеждат ама пък и много добре работят, вече половината от рибарите които ходим на пристанището в Бургас сме с такива.Направени са с флуорокарбоново влакно, жълти куки, някакъв много силен фосфор(какъвто не съм виждал никаде досега),ламе и някаква силиконова гумичка подобна на тези на презервативите във формата на малка рибка(и освен това имат вирбел отгоре и закопчалка отдолу за тежестта).Казват че са направени по японски модел и са с 10 куки за сега са само на едно място в Бургас и струват :shock: само 2лв.Ето и сайта кадето можете да ги разгледате по подробно.......

2.7 - Спамът и рекламата няма да бъдат толерирани в никакъв случай!Теми и постове целящи безплатна реклама и лични изгоди, ще бъдат заключвани и изтривани без предупреждение!

rumci
Събуждат се двама рибари след тежък махмурлук.Отварят едвам очите и не вярват какво виждат поляната разорана мрежите хвърлени по брега
Виждаш ли пиянка къде си хвърлил снощи мрежите!Разкрещял се единият.Кой е бил пиян бе!Където гребеше там хвърлях мрежите
Аватар
Borkata
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Borkata »

Незнам кои сте вие половината рибари на пристанище бургас ама аз по 6 пъти на ден обикалям всички пристанища и отделно ходя да клатя отвреме на време ама нито това,което съм видял,нито това ,което се говори е нещо особено.аман от китайски реклами :) единственото,което съм забелязал е ,че най-добре дава на ламе(то едно даване амааа...)
Качествени чепарета Borkata
Изображение
pshibaev
новобранец
новобранец

Мнение от pshibaev »

Боре,това 100% са онея нередовници с вечно мазните смърдящи дрехи,сарафовските битълси.просто малко автореклама нищо ,че е забранено ,простено им е -доскоро казваха,че отиват в големия град отивайки до Бургас...селяци....
Аватар
dobria1
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dobria1 »

Как да си опазим чепаретата от късане при каменисто дъно...
има такъв начин и то не един.Всепознатия ни начин е с тапа(подвижна или не)но всеки знае че с нея се замята доста по трудно и дистанцията е по малка.
Друг които аз използвам когато ми се наложи е да си резна оловото да стане около 15-тина грама така чепарето пропада по бавно.
Друг който пак използвам е да скъсам 1-2 чепарета от старите който се пазят имено за такива цели и да разбера за колко секунди оловото пада долу и чак след това закачам истинското с което ще ловя :wink:
Има и друг начин и дори ще покажа снимка на едно от изделието :wink:

Изображение

това е някаква бомбарда менте но идеята е важна,режеш тръбичката мушкаш едно плетено да е по здраво и да няма хлабина между двата края(вирбела)
по удачни са черните MAVER (торпедата) който е запознат с бомбардите ги знае доста по бързо потъват

дайте и вие някакви идеи
от мен толкова дано това помогне на някого да не къса много и да .................
Изображение
Аватар
liubak
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от liubak »

Идеята е добра, Митак. Особенно ако бомбардата е бавно-потъваща. При придърпване-обиране, тя ще се повдига нагоре от дъното, а не като стандартно олово да се сурка по дъното - може би. Проба му е майката, но още веднъж идеята е добра. Смятам да пробвам на Вълнолома отвънка , вместо да използвам тапа. Ако е успешен риболовът, ще те черпя една бира - безалкохолна. :D Ако ли не, ще ми дължиш едно чепаре- от кои ти се сети сам. :P
Аватар
kopoy_92
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от kopoy_92 »

liubak написа: Особенно ако бомбардата е бавно-потъваща.
Според мен пък бързо потъващата ще върши по добра работа .Тъй като при чепаренето се дърпа по бързо и неможе да потъне толкова бързо колкото при обикновения начин за кефаловите.Но може и да не съм прав.
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

dobria1 написа:Как да си опазим чепаретата от късане при каменисто дъно.....................................................

това е някаква бомбарда менте но идеята е важна,режеш тръбичката мушкаш едно плетено да е по здраво и да няма хлабина между двата края(вирбела)
по удачни са черните MAVER (торпедата) който е запознат с бомбардите ги знае доста по бързо потъват

дайте и вие някакви идеи
от мен толкова дано това помогне на някого да не къса много и да .................

Много се кефя на добри идеи, подплатени с факти и снимки, и тази е такава. :D Такава бомбарда може да се доутежни малко в зависимост от това как желаеме да пропада бомбардата.
Например може да се направят малки дупки по бомбардата в които да се заляпят оловни сачми.Колкото повече сачми, толко по бързо пропадане.
Аватар
dobria1
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dobria1 »

liubak написа:Идеята е добра, Митак. Особенно ако бомбардата е бавно-потъваща. При придърпване-обиране, тя ще се повдига нагоре от дъното, а не като стандартно олово да се сурка по дъното - може би. Проба му е майката, но още веднъж идеята е добра. Смятам да пробвам на Вълнолома отвънка , вместо да използвам тапа. Ако е успешен риболовът, ще те черпя една бира - безалкохолна. :D Ако ли не, ще ми дължиш едно чепаре- от кои ти се сети сам. :P

Любак там отвън преди 3-4 години правех това с резнатото олово,а що се отнася до бавнопотъващите като тази на снимката ще има голямо чакане докато потъне,но идеята със съчмите е добра
за чепарето нямаш проблем имам и такива с (рЪждави) :wink: :wink: куки :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

п.п. :axe: :axe: :axe: Ало сега да не се метнете да трошите бомбарди :axe: :axe: :axe:

обаче да не се прекалява със сачмите че ще стане доста тежка и се губят чепарета при замятане :wink: :wink: :wink:
Изображение
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Пак едно време,на Атия работих само с тапа ( от стиропор ),но и чепарето беше 20 куки ( към 3м и нещо ),
А спининга ми е 4.10 - ама там си вреше от сафрид.
Дълбочината пред носа май беше около 12 - 18м.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

dobria1 написа:Как да си опазим чепаретата от късане при каменисто дъно...
има такъв начин и то не един.Всепознатия ни начин е с тапа(подвижна или не)но всеки знае че с нея се замята доста по трудно и дистанцията е по малка.
Друг които аз използвам когато ми се наложи е да си резна оловото да стане около 15-тина грама така чепарето пропада по бавно.
Друг който пак използвам е да скъсам 1-2 чепарета от старите който се пазят имено за такива цели и да разбера за колко секунди оловото пада долу и чак след това закачам истинското с което ще ловя :wink:

.............

дайте и вие някакви идеи
dobria1, заслужаваш бурни аплаузи, човече за идеята да се използва бомбарда с чепарета! :D Не си спомням да съм чувал нещо по-значимо като нововъведение в морския риболов в последно време! :!: Говоря сериозно! Не се майтапя! :!: Трябва разбира се да се направят някакви тестове, защото конкретните реализации ми се виждат малко несъвършени напръв поглед, защото ако се закачи бомбардата над вирбела на чепарето(както се монтира тапа, но не подвижна, а фиксирана с два вирбела от двете страни) и се сложи дори и най-леката оловна тежест в края на чепарето имам чувството, че монтажът често ще се оплита! Но ако направим следното: от стандартен монтаж на чепаре със спининг разкачаме оловната тежест, взимаме бавно или бързо потъваща(в зависимост от дълбочината на конкретното място) бомбарда, взимаме здраво влакно около 40см и в единият му край правим малко възелче, което да може да не преминава през ограничителя, нанизваме ограничителя през другия край на парчето влакно(дълго 40см), след това нанизваме и бомбардата(няма нужда дори и да режем тръбичката на бомбардата), и в другия край на парчето влакно(не там, където е възелчето), правим примка, като тази, която се прави в края на чепарето, за да се прикрепи оловната тежест към чепарето и така имаме следната структура - възелче, ограничител, бомбарда, примка, та тази структура има същата функционалност и се явява еквивалент на оловна тежест за морски риболов, където примката е еквивалентна на ухото на оловната тежест, прикрепваме последно споменатата структура към чепарето на което махнахме оловната тежест и вече чепарето ще потъва много по-бавно, отколкото ако се лови с оловна тежест и не виждам причини в този случай да има оплитане на монтажа(чепарето)! :D Разбира се, понеже бомбардата е по-лека от оловната тежест, когато е във водата, сигурно няма да може да се придърпва чепарето със пръта по два или три пъти преди да обереш влакното с макарата, а сигурно ще може да се придърпва само по веднъж, но това са си бели кахъри(а бе не е болка за умиране)! :wink:

Иначе идеята да се използват по-леки тежести също не е лоша, но там има следните недостатъци - ако върха на пръта е твърд, то линията може и често да не е опъната, също така, когато се хващат повече риби се оплита чепарето(както го оплитат карагьозите), а и при насрещен вятър трудно се замята чепарето достатъчно навътре, ако се използва по-лека оловна тежест! Казвам го от личен опит, имам оловни тежести, тежащи 16 грама и знам как се държат във водата!
Изображение

Използването на стари чепарета освен за проверка на дъното, може и да се прави и когато няма много риба! :wink: Т.е. ако наоколо има колеги, които са с хубави чепарета и не хващат много риба(например хващат се по 5 или 6 риби за два часа с ново чепаре), то няма и много смисъл да слагате и вие ново чепаре! :wink: Със старото чепаре сигурно ще хванете по-малко риба, но ако с ново чепаре се хващат 6 риби, а със старото например 2 или 3, то за три или четири риби в повече не си заслужава да се използва и ново такъмче(чепаре)! Ако колегите с новите чепарета наоколо започнат да вадят повече риба, то тогава сменяте и вие старото чепаре с ново и се включвате на пълни обороти в риболова! :D

Иначе дълбочината на дъното доста точно може да се определи ако се лови на тапа, защото ако оловната тежест се докосне до дъното, то тогава тапата ляга и застава хоризонтално спрямо водната повърхност, а не продължава да стои вертикално във водата! Ето тук
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?p=447656#p447656
бях писал как се лови на чепаре с тапа, ако някой се интересува от метода, а не му е все още известен!

Още веднъж отправям моите поздравления и благодарности към dobria1 за брилянтната идея за риболов на чепаре с бомбарда! :D Сега вече съм оптимист, че от външната страна на вълнолома във Варна отново ще може да се лови на чепаре със спининг без да скъсаш десетина такъма! :D Желая наслука на всички! :D
Аватар
dobria1
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dobria1 »

1000n написа:
dobria1 написа: защото конкретните реализации ми се виждат малко несъвършени напръв поглед, защото ако се закачи бомбардата над вирбела на чепарето(както се монтира тапа, но не подвижна, а фиксирана с два вирбела от двете страни) и се сложи дори и най-леката оловна тежест в края на чепарето имам чувството, че монтажът често ще се оплита! Но ако направим следното: от стандартен монтаж на чепаре със спининг разкачаме оловната тежест, взимаме бавно или бързо потъваща(в зависимост от дълбочината на конкретното място) бомбарда, взимаме здраво влакно около 40см и в единият му край правим малко възелче, което да може да не преминава през ограничителя, нанизваме ограничителя през другия край на парчето влакно(дълго 40см), след това нанизваме и бомбардата(няма нужда дори и да режем тръбичката на бомбардата), и в другия край на парчето влакно(не там, където е възелчето), правим примка, като тази, която се прави в края на чепарето, за да се прикрепи оловната тежест към чепарето и така имаме следната структура - възелче, ограничител, бомбарда, примка, та тази структура има същата функционалност и се явява еквивалент на оловна тежест за морски риболов, където примката е еквивалентна на ухото на оловната тежест, прикрепваме последно споменатата структура към чепарето на което махнахме оловната тежест и вече чепарето ще потъва много по-бавно :D

:rolleyes: чисто и просто вместо олово от ДОЛУ се закача бомбарда,без разни влакна и примки и.........

ТЕСТВАНО Е :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:

а относно леките олова проблема с вятъра и далечното замятане :wink: :wink: :wink:
вземаш една блеснарка и проблема е решен :wink: :wink: :wink: :wink:

и това е ТЕСТВАНО не веднъж,и заргани съм ловил с блеснарка(кефа е неуписуем)

нека да питам и аз нещо :wink:
:roll: :roll: :roll: Как се мята тежест за ластик на 50-60метра :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
Изображение
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

dobria1 написа: Как се мята тежест за ластик на 50-60метра :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
Първо да уточним,че нормалната тежест,която се ползва е парче тухла,камък ,и не става.Аз ползвах лагери с подходяща тежина.Доста мислех как да стане с мятането,че не съм добре със замаха и ми дойде една идея,която не съм осъществил още.Нали се сещаш тръбата за подхранване с протеинови топчета,как има една дъга,да можеш да замахнеш и да хвърлиш топчето,без да падне.Подобна пръчка с малка кръстачка отгоре да не слиза лагера повече от 10 санта надолу,би свършило работа мисля.Експериментирай,примерно с някоя ПВЦ тръба.И после да ми кажеш :wink:
А сега де? :roll:
Публикувай отговор

Обратно към “Изкуствени примамки”