Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум




препариране
Модератор: sapuna
-
- новобранец
- Мнения: 6
- Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 11:38 am
- Местоположение: sofia
препариране
Колеги,някой да знае как се препарира глава на риба?
-
- сериозен играч
- Мнения: 1250
- Регистриран на: Нед Мар 13, 2005 10:50 am
- Местоположение: 42°44`42.65"N / 23°16`44.21"E
- Обратна връзка:
аз го правя по най елементарен начин, с клечки за уши отварям устата, както ме кефи, фиксирам хрилните перки по разперени налагам я като сланина отвсякъде с морска сол и я забравям в кофа след няколко месеца ,изчетквам,лакирам и така вече 6 години не са мръднали,бавен но ефикасен! виж снимка http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1
Последно промяна от БОВСКИЯТ КОРМОРАН на Съб Ное 19, 2005 11:12 am, променено общо 1 път.




-
- новобранец
- Мнения: 6
- Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 11:38 am
- Местоположение: sofia
- kalinborisov
- новобранец
- Мнения: 81
- Регистриран на: Пон Окт 03, 2005 8:02 pm
- Обратна връзка:
Ето още един вариянт. Главата просто се слага в камерата и се вади лятото. Разпъваш я с клечки в желаната от теб позиция и я слагаш върху
мравуняк. Мравките обират всичко и остават само костите. При голяма глава и подходящо осветление изглежда страхотно. Недостатък е че губиш окраската на щуката, остава само бял цвят. Всъщност представи си скелетите на динозаврите по музейте, ще изглежда по подобен начин. Още една подробност.понякога се налага фиксиране на челюстта с тънки телчета защото мравките оглозгват всичко и може да намериш трофея си
в насипно състояние. Ако решиш можеш да пробваш с малка глава за да не си развалиш трофея. Успех
мравуняк. Мравките обират всичко и остават само костите. При голяма глава и подходящо осветление изглежда страхотно. Недостатък е че губиш окраската на щуката, остава само бял цвят. Всъщност представи си скелетите на динозаврите по музейте, ще изглежда по подобен начин. Още една подробност.понякога се налага фиксиране на челюстта с тънки телчета защото мравките оглозгват всичко и може да намериш трофея си
в насипно състояние. Ако решиш можеш да пробваш с малка глава за да не си развалиш трофея. Успех
НАМЕРИ СИ ФОРМАЛИН(ОТРОВА)ОТ НЯКОЙ КОЙТО ГЛЕДА БУБИ.СТАВА ЗА 4 ДНИ И МЕСОТО СЕ ОТСТРАНЯВА МАКСИМАЛНО КОЛКОТО МОЖЕШ ИНАЧЕ ПРЕПАРАТА СЕ ВЛОШАВА С ВРЕМЕТО. 

http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
- Skitnik681
- новобранец
- Мнения: 6
- Регистриран на: Сря Яну 26, 2011 5:00 pm
- Местоположение: Пловдив
Re: препариране
Здравейте колеги, ще видам и аз един лесен начин. Верно е ,със сол стават нещата , но след като се започне чистенето на солта от главата , доста често се нарушава и цялоста на кожата на рибата..Аз правя следния вариант . Веднага след като хвана , изчистя рибата взимам главата и , и с остър нож внимателно изрязвам месото. Особено трябва да се внимава , когато изрязвате месото около и под очите , има една тънка ципа, която не трябва да махате. Въщност тази ципа държи очната ябълка...Отстраните ли я . Очите на рибата хлътват навътре или падат...След като изчистя главата на рибата , в един съд (достатъчно голям) правя разтвор от вода и сол . Солта колкто поеме ... слагам рибата вътре за около 24-48ч. След което вадя рибата , изплаквам добре , аранжирам е така както ми хареса и преди да е поставя на проветливо място да съхне е заливам обилно с оцет...Оцета , не позволява на каквито и да е гадини да е кацат . Главата съхне доста бързо а и най важното запазва основния си цвят , защото така не се налага механично да се отсрабяват гланулите изсъхнала сол. При добра работа рибата не побелява и не сменя цвета си.
Някои хора при аранжировката на хрилете ги разпъват с карфици. Ако ползвате такива , гледайте да са от неръждаема стомана а не само никелирани. Защото , бързо разждясват и оставят трайни следи от ръжда по хрилете
Дано и аз съм помогнал малко
Някои хора при аранжировката на хрилете ги разпъват с карфици. Ако ползвате такива , гледайте да са от неръждаема стомана а не само никелирани. Защото , бързо разждясват и оставят трайни следи от ръжда по хрилете
Дано и аз съм помогнал малко
Re: препариране
Осоляването и сушенето - горе долу по метода на колегата Skitnik681! Лакирането най-лесно става с безцветен лак на спрей - с лакирането изчезва побеляването на главата от солта!
Re: препариране
колега може и без да я осоляваш сложи я в желаната поза лятото естесвено
далеч от осите и тя сама ште си исахне и после лакираш
успех


-
- научил се да хвърля
- Мнения: 141
- Регистриран на: Пет Ное 24, 2006 11:34 am
- Местоположение: Перник
Re: препариране
Ако я сташа по сякакъш начин стига да е далече от мухи и оси (ако я наплиуват мухите ще се радваш на бели черви) аз осолявам заковавам я на някоя дъска в зеланата от мен форма и оствям да изсъхне и става екстра
"За ден на риба, господ два дава"-Мир Богев
- Вуйчо-Ваньо
- сериозен играч
- Мнения: 1327
- Регистриран на: Нед Фев 21, 2010 10:11 am
- Местоположение: Пловдив
Re: препариране
Колеги,чета темата и си мисля за следното:доста се обясни за осоляване,изсушаване,позициониране и т.н. на главата,но само бегло се каза:отстранява се внимателно месото.Аз си мисля,че това ще е най-трудната част от препарирането за повечето колеги,включително и за мен. 


- Mr.Barry
- ще става разбирач
- Мнения: 571
- Регистриран на: Вто Апр 06, 2010 7:12 pm
- Местоположение: Ловеч
Re: препариране
Аз съм виждял маняци, които отстраняват месото с макетно ножче или скалпел и е най-сигурни според мен.
Re: препариране
Така се правиMr.Barry написа:Аз съм виждял маняци, които отстраняват месото с макетно ножче или скалпел и е най-сигурни според мен.

http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....