За Бяла риба с морска стръв

Модератор: sapuna

Аватар
Кърцата
фен клуб-скобар

За Бяла риба с морска стръв

Мнение от Кърцата »

Бялата риба – един от най-обичаните и търсени от риболовците съперник. Всички познаваме особеностите на риболова й, бил той на изкуственна или естествена стръв.
Чували сме за тясното й гърло, заради което е добре да избираме за стръв продълговати рибки, ползвали сме силиконови примамки през зимата и пролетта, влачили сме из водоемите през лятото на различни воблери.
Но какво да правим когато по една или друга причина бялата риба е пасивна и не иска да вземе предложените и примамки?
Този въпрос отдавна се върти из главата ми.
Веднъж, докато четях една статия за риболов на щука в Англия, в съзнанието ми се наби едно изречение. А именно използването на морска риба за стръв. Замислих се над написаното. Колкото повече мислех, толкова по логично ми се струваше. Морската риба има особен мирис, по остър от този на сладководните обитатели, по мазна е. Все фактори които биха (евентуално) повлияли за привличането на някой смадок. Отделно от това месото и е по стегнато и предложеното парче за стръв би издържало по дълго без да се размекне, за разлика от това на уклей или бабушка например.
Все пак едно червейче човъркаше съзнанието ми. Състоянието на водоемите в Великобритания и в пъти по добро от нашата действителност в рибни ресурси. Отделно,че в статията ставаше дума за риболов на щука...
Но както казват старите ловци: „Ако не стреляш, със сигурност няма да улучиш”.
След няколко дни на размишления накрая се реших. Минах през един магазин за риба и се снабдих с няколко скумрии. Гръцки, охладени.
Поради липса на време,за поле на тестовете избрах баластиерата край софииското село Негован. Водоем, който навремето, наред с Панчарево, Чепинци, а и язовир Искър се е славел с добра популация от бяла риба. Сега обаче всички тези водоеми лежат на стара слава и популацията и е под критичния минимум. Ма то където има всеки може да хваща.
Реших, че няма смисъл да бързам и да заставам на позиция рано сутрината. Прогнозата за времето бе облачно с превалявания, типично за есента, а и за успешен риболов на бели риби.
На брега набързо монтирах две въдици. Монтажът ми бе стандартен за риболов на бяла риба, 30-грамово подвижно олово, под него вирбел и повод около 50 см. с вързана права, бяла кука №1.Времето бе тихо, почти без вятър, така че поставих по едно стериопорче пред предния водач за сигнализатор и оставих бигелите на макарите отворени. Поводът ми бе монофил 0.16, „Хексан” на „Джаксън” с тест 3кг. Опасявах се че може и някоя щука да налети на примамката, но не исках да плаша евентуалните бели с метален повод. Все пак те бяха обект на теста. А ако удари щука и прегризе... здраве да е, ще я потърся пак зимъска на същата стръв.
На куките закачих опашки от скумриите, като старателно прибрах останалата част от рибите, за да мога при евентуални кълванета да съм запасен със стръв. Оптимист!
Изображение
Поседнах в стола и зачаках. Дълбоките, зелени води, в които се оглеждаха купестите облаци сякаш ме подканяха да разкрия тайните, които се крият там, под повърхността.
Стъблата на изсъхналите , миналогодишни тръстики шумоляха леко от провирането на птички и мишки през тях и сякаш ми разказваха приказки за големите водни обитатели населяващи езерото. Стоях потопен в съзерцание, а времето неумолимо напредваше.
Минаваше обяд , когато сигнализатора на едната въдица леко трепна. В друго време не бих забелязал, но в безветрието , което цареше днес, дори и най-лекото раздвижване създаваше вълнички. Насочих вниманието си натам, но в следващите две минути нищо повече не се случи. Тъкмо взех да си мисля, че случайна риба се е ударила във влакното и сигнализатора внезапно, подобно на подплашено животинче, се втурна навътре. Скочих, съборих стола в бързината, но се докопах до въдицата и засякох. Приятната тежест отсреща ме изпълни с блаженство. Побори се малко в началото, след засечката, но после покорно тръгна към мен.Това типично поведение за бяла риба ме успокой.
Все продължавах да си мисля за щуките...
Докарах я до брега и я гребнах. Сулка около кило.
Изображение

Изображение
Не блести с размери, но важното е че успях да я провокирам на необичайна стръв. Заметнах отново и пак зачаках. Скоро обаче откъм облаците започна да се чува заплашителен тътен, който ми подсказа че е време да се махам, ако не искам принудителен душ или недай си боже токов удар в карбоновите сопи.
Набързо нащраках няколко снимки на рибето и го пуснах обратно да расте, след което събрах и се изнесох, изпреварвайки със стотна от секундата първите капки на напиращия дъжд.
През следващите дни не спрях да мисля за този риболов.
Много „ако?’ се въртяха из главата ми.
-Ами ако кълването е било заради типичното хладно, облачно време и рибата просто е била активна?
-Ами ако, при горното положение, имах и въдица на естествена сладководна стръв, коя ли щеше да избере рибока?
Всички тези въпроси не ми даваха мира. Явно бе че ще трябва да проведа още един излет за доказване на теорията.
Речено сторено.
Седмица по късно съм на същото място. Този път си нося и плувка с която набързо улавям няколко бабушки и замятам едната за стръв. Другата въдица е отново с опашка от скумрия.
Времето също е коренно различно. Облаците и дъжда отдавна са изчезнали нанякъде (може би към Англия, при тамошните щуки) и от небето слънцето щедро разпръсква топлината си над всички земни твари. Сега вече е типичен ден за задържалото се циганско лято.
Отново съм дошъл по-късно. Нарочно исках да пропусна хладните утринни часове и евентуалната активност на хищниците, когато те биха клъвнали просто защото са гладни в момента. По този начин доказването на теоремата ми щеше да пропадне.
Типично за такъв слънчев ден рибата не искаше да кълве. Доказваха го и няколкото рибари, които с унили физиономии се взираха в заспалите въдици, а други вече събираха.
Моите въдици също мълчаха. Единственото движение бе от няколко закъснели водни кончета, явно току що изпълзяли от пашкулите, които сушаха крилата си на върховете на въдиците ми, след което ги използваха за писта за първия си полет към големия свят в който ги очакваха много приключения... или човката на бързокрила птичка... Е лястовичките вече си заминаха, но кацналия на върха на папура врабец зорко бдеше за жертви.
Отново минаваше обяд, слънцето вече немилостиво напичаше и бе успяло да изгони всички хора по брега. Единственото изключение бях аз. Е почти се бях предал и се готвех да събирам. И ето... отново леко помръдване на сигнализатора. Въдицата със скумрията!
Този път вече съм подготвен и веднага скачам и заемам позиция до въдицата, спасявайки стола от обръщане. Сигнализатора плавно пое навътре и щом мина няколко метра, затворих бигела и засякох. Тука е. Напъване и бързо предаване. Бяла риба. До брега пак се опита да се съпротивлява, но бързо я уморих и вкарах в кепа. Този път бе добра риба около две кила.
Изображение

Изображение
Закачена бе за устата. Странно впредвид на това че й отпуснах доста аванс преди засечката. Може би голямата стръв я е затруднила с поглъщането. Това ми дава нови поводи за размисъл . А ако ползвам по малка рибка. Може би сафрид ще свърши работа? Ще го пробвам в най-скоро време.
Нащраках фотосесия на рибока и я пуснах да размишлява над опасностите който носи непознатата стръв.
Лично за мен тази стръв носи много нови предизвикателства. Вече градя планове и тактики за следващи риболови с морска риба за стръв.
Всички знаем че каналните сомчета на Овчарица на моменти се ловят много добре на цаца. ЗАщо ли това да не е така и за костура. Особенно на придърпване. А и щуките наесен предполагам, подобно на англииските си посестрими няма да останат равнодушни към непривичния аромат. Изобщо отваря се широко поле за действие в борбата ми с водните хищници. Лично аз занапред винаги ще съм снабден с морска риба при излетите си за хищник.
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!

http://standartparket.com/
_DK_
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Re: За Бяла риба с морска стръв

Мнение от _DK_ »

Еееее
браво на майстора
dobrin_dinev
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dobrin_dinev »

:smt023 :smt023 :smt023
Аватар
bkd
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от bkd »

Айдаааааааа,Кърца ти мина към виш пилотаж :wink: Ще те запозная с колега /да си ходите заедно на Негован/,който експериментира ловенето на сом с малко патенце и привързани троики под крилата :D :wink:
ИСКАМ МРАКА НА ЗОРАТА,А НЕ ЗАЛЕЗА НА СВЕТЛИНАТА...
Аватар
ninastefanina
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от ninastefanina »

:smt038 :smt038 :smt038
I Fish, Because The Voices In My Head Tell Me To...
"Колкото повече глупости правя,толкова по-популярен ставам"
Bachev
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Bachev »

Браво
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Още на Искаро те видях как хващаш бели на част от рибка.Малко хора го практикуват този метод, а той успешен, особено при теб :smt023
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
каридата
учете се от него
учете се от него

Мнение от каридата »

Браво бе Кърца,винаги съм уважавал хора експериментатори.
Ходене му е майката.
Хендмейдър

paranorm:
''ей тва е.. сигурно по бургаско на тва занимание вече му викат 'накаридване'
нещо като ..-жена утре с комшията ще ходим да се накаридим'' :)
TIN_TIN
новобранец
новобранец

Мнение от TIN_TIN »

Немам думи!!!...сега как ще свършва бързо скумрията по магазинитеееее!!!:)))
Ум царува,ум робува,Весо риби сънува!:)))
rimohit
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от rimohit »

Привет Кърца.
Аз само мога да потвърдя много скромния си опит с тази стръв (морската риба) Имал съм добри резултати на сафрид.Даже за майтап на "перла"(маринована копърка) са налитали дребните сулки като бесни , които примерно на земен червей и филе не месни риби не са взимали а видимо гонеха .Незнам дали някой е забелязал но уклейката в определени водоеми има много силен рибен аромат доближавщ донякъде този на морските риби.В такива водоеми винаги съм имал по добри успехи на половин уклейка от колкото на цяла.Това винаги ме е карало да си мисля , че разрязаната риба изпускайки силните си аромати привлича бялата риба , макар да е статична стръвта.
Поздрави и успехи за напред!
татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
Аватар
bigfish133
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bigfish133 »

Е по - поучително от това , здраве му кажи!
jos83
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от jos83 »

Миналата година на теца ловихме бели на парче скумрия видяхме го от един Габровски капацитет! :wink:
Евала и на теб иска се експеримент по някога!
Не се променят само най-глупавите
СЪНДИ

Мнение от СЪНДИ »

Браво на Кърцата. :smt038 Както винаги,празно няма при теб. :smt023
А за стръвта много си прав.Повечето слуки,да хвана Бяла риба/сулка/на Овчарица,за стръв съм ползвал,рибета/консервирани копарки/
Йордан Марков
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Йордан Марков »

:smt038 :smt038 :smt038 :smt023
Светът е кръговрат. Всеки е отговорен за действията си. Всичко се връща..
Shankulov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Shankulov »

Добре де, разбрахме, че си майстор. Евала ! :smt023 :drinkers:
Приятел е този, който като му кажеш "Копеле, убих човек", а той да ти каже "Къде ще копаем?".
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”