Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум


Гъби млечници (лютивки) - пържени
Модератор: sapuna
- Димо Генчев
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 282
- Регистриран на: Чет Авг 03, 2006 9:56 am
- Местоположение: София, Хаджи Димитър
- Обратна връзка:
Гъби млечници (лютивки) - пържени
Рецептата не е нещо особено и няма претенции за уникалност, но си е класика.
Необходими продукти: известно количество млечници, около шепа джанки, кромид лук, копър, лобода.
Преди всичко гъбите се киснат във вода поне около 12 часа. След това се варят около час и половина.
Вече може да се започне пърженето. В тигана първо се слагат лука и джанките. Като поомекнат се добавя копъра,а около 5 минути след това лободата. Накрая се добавят и самите гъби. Пържи се докато омекнат гъбите, въпрос на вкус.
Съжалявам за не особено точните количества, които съм посочил, но аз не разбирам нищо от готвене, допитвах се до по-знаещи и сега малко на спомени карам
Освен това, предполагам, че се допускат известни отклонения, разбира се.
Ето го резултатът:

Необходими продукти: известно количество млечници, около шепа джанки, кромид лук, копър, лобода.
Преди всичко гъбите се киснат във вода поне около 12 часа. След това се варят около час и половина.
Вече може да се започне пърженето. В тигана първо се слагат лука и джанките. Като поомекнат се добавя копъра,а около 5 минути след това лободата. Накрая се добавят и самите гъби. Пържи се докато омекнат гъбите, въпрос на вкус.
Съжалявам за не особено точните количества, които съм посочил, но аз не разбирам нищо от готвене, допитвах се до по-знаещи и сега малко на спомени карам

Освен това, предполагам, че се допускат известни отклонения, разбира се.
Ето го резултатът:
Последно промяна от Димо Генчев на Вто Юни 17, 2008 9:02 pm, променено общо 1 път.
Не слушай какво ти казват повечето хора, защото точно повечето хора са обикновено по-глупави...
Re: Гъби млечници (лютивки) - пържени
Мерси много.Ще я пробвам.Незнам защо но тая година има много лютици.И забелязах,че проф. гъбари я пропускат.
-
- ще става разбирач
- Мнения: 421
- Регистриран на: Чет Яну 17, 2008 10:10 pm
- Местоположение: Сливен Живко Златев
Re: Гъби млечници (лютивки) - пържени
винаги се радвам на такива изключително натурални и истински продукти.

- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2610
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
Re: Гъби млечници (лютивки) - пържени
Димо, благодаря! Това е напълно неизвестна рецепта за мен.
Тази събота и неделя ще бъда на Душанци и ще огледам за гъби. Ако има млечници, ще ги приготвя по твоя начин. Само въпрос! Млечниците рязани и остъргани ли ги киснеш 12ч. и сменяш ли водата?





Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- Светльо-toxin34
- разбира нещата
- Мнения: 849
- Регистриран на: Чет Юни 05, 2008 9:12 am
- Местоположение: Светльо Радославов гр.София
Re: Гъби млечници (лютивки) - пържени
горе-долу същата рецепта но след сваряването на гъбите не ги пържа а с копър и малко чесън оцет и зехтинче в буркани-става туршиика убиец.
Бракониерииии,оставете рибата да се размножавааа
- Димо Генчев
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 282
- Регистриран на: Чет Авг 03, 2006 9:56 am
- Местоположение: София, Хаджи Димитър
- Обратна връзка:
Re: Гъби млечници (лютивки) - пържени
Току що проведох консултацияДиканаров написа:Димо, благодаря! Това е напълно неизвестна рецепта за мен.Тази събота и неделя ще бъда на Душанци и ще огледам за гъби. Ако има млечници, ще ги приготвя по твоя начин. Само въпрос! Млечниците рязани и остъргани ли ги киснеш 12ч. и сменяш ли водата?
![]()
![]()

Значи, режат се парчета, но не се стържат (поне не е задължително). Обаче е добре да се измият няколко пъти, да мине повече вода през тях. След това се накисват, самата вода, в която киснат не е задължително да се сменя. Също така 12-те часа са приблизителни, но е добре да стоят поне толкова, може и повече.
За варенето се използва друга вода.
Дано да съм бил полезен.
Тези от снимката ги изядох на един път



Само да споделя, че аз при брането подбирам по-млади и сочни, но те са и по-люти. Други пък, обратно - харесват по-големи. Абе, въпрос на вкус!
Не слушай какво ти казват повечето хора, защото точно повечето хора са обикновено по-глупави...