Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухняРЕЦЕПТИ от1895г.!!!!!!!!
Модератор: sapuna
-
- сериозен играч
- Мнения: 1250
- Регистриран на: Нед Мар 13, 2005 10:50 am
- Местоположение: 42°44`42.65"N / 23°16`44.21"E
- Обратна връзка:
РЕЦЕПТИ от1895г.!!!!!!!!
Здобих се случайно с,:ДОМАШНА ГОТВАРСКА КНИГА<СОФИЯ>ПЕЧАТНИЦА И ЛИТОГРАФИЯ<Б.ЗИЛБЕРЪ!1895г.!!
Направо се разпада,някои страници едвам се четат.Та реших да споделя рибните рецепти от нея,без да ги редактирам или превеждам.
Много се забавлявах докато я четях,има изумителни словосъчетания,продукти изчезнали по нашите земи.Някои от продуктите са незнайни за мен ,ако някой ги знае от пра-баба си нека ги преведе на съвременен език.
Предварително се извинявам за преписа ,ама нямам на клавиатурата някои от буквите,има една дето се чете като" Е" ,прилича на "Т "с коремчето на" Б",и отгоре с коронка тип чавка.Има и едно "Ж",само дето в горната си част е с две чертички и се чете един път като"Ъ"друг път като "А",тях ще ги пиша с главни!
Обещавамъ! когато имамъ време да ги вписвамъ ТУК!
Ястия отъ разни сладководни и морски риби.
1.Риба майонезъ.
Обиварете една най-добра риба (мрЕна,бЕла риба,щука,чига или моруна) въ твърдЕ малко вода възварена заедно съ единъ лукъ,нЕколко дафинови листа,нЕколко цЕли зърна пиперъ,бахаръ,1/2 морковъ,1 коренъ майданозъ, потрЕбната соль и 2 лъжици бЕлъ оцетъ; като поври водата съ тЕзи миризми и корени 4-5 минути,турете тогава и рибата цЕла, добрЕ очистена,омита и подсолена 1/2 часъ по-напрЕдъ, оставете да ври на тихъ огънь и слЕдъ като оври умЕренно, прЕобърнете я на едно продълговато блюдо, обърнете я съ по-хубавата страна на горЕ, извадете и коститЕ излЕгка,внимавайте да не я растрошите (който обича остава я съ коститЕ) намЕстете я добрЕ и оставете я цЕла, или пъкъ нарЕжете я на рЕзни както си стои на мЕстото, обаче съ твърдЕ остръ ножъ и твърдЕ внимателно, така щото да не се познава даже че е рЕзана. МАЙОНЕЗЪ.
Турете жЪлтъцитЕ на 2 сурови яйца въ едно дълбока паница, малко соль,малко пиперъ,бъркайте ги добрЕ и наливайте малко (капка по капка) около 1/4 лтр. дървено масло,но отъ първо качество и продължавайте да бъркате до като се сгъсти, подирЕ почнете да наливате малко по малко оцетъ и продължавайте да бъркате още 1/4 часъ; ако майонезътъ се е много сгъстилъ, то налЕйте една лъжица вода за да се разрЕди.Ако се случи да е нуждно майонезътъ да чака, то , трЕбва да се разбърка често и да се държи на хладно.
ПолЕйте рибата отгорЕ, като я накичите съ сварени и подкиселени въ оцетъ малки цвЕкла,капери,малки картофки сварени и подкиселени,краставички,(всички тЕзи нарЕзани съ ръбесто ножче, означено нарочно за рЕзание гарнитури отъ зарзавати),съ салата и сварени яйца разрЕзани на 4-5 надлъжъ!
ШАРАНЪ ПЪЛНЕНЪ.
Очистете шаранътъ добрЕ; очистете вътрЕшностьта му чрЕзъ хрилитЕ, посолете и намажете го съ дървено масло. Пригответе за пълнението му оризъ,или песметъ,или галета,толкова колкото мислите че е потрЕбно за да се напълни спорЕдъ голЕмината на рибата;скълцайте 1-2 лука,опържете ги въ добро дървено масло,прибавете и оризътъ или песметътъ да се поопърже; турете потрЕбната соль,пиперъ 3-4гр.канела150гр.червени или черни стафиди безъ костилки,2-3 лъжици старо бЕло вино и 20 гр.счукана захаръ и куконари ;напълнете шаранътъ съ тоя смЕсъ,подшийте го турете на тепсия и го печете въ пещъ. Ако го пълните съ оризъ, то слЕдъ като опържите оризътъ прилейте въ него малко вода, оставете го да се посвари и тогава натуряйте и другитЕ нЕща и пълнете рибата!
Направо се разпада,някои страници едвам се четат.Та реших да споделя рибните рецепти от нея,без да ги редактирам или превеждам.
Много се забавлявах докато я четях,има изумителни словосъчетания,продукти изчезнали по нашите земи.Някои от продуктите са незнайни за мен ,ако някой ги знае от пра-баба си нека ги преведе на съвременен език.
Предварително се извинявам за преписа ,ама нямам на клавиатурата някои от буквите,има една дето се чете като" Е" ,прилича на "Т "с коремчето на" Б",и отгоре с коронка тип чавка.Има и едно "Ж",само дето в горната си част е с две чертички и се чете един път като"Ъ"друг път като "А",тях ще ги пиша с главни!
Обещавамъ! когато имамъ време да ги вписвамъ ТУК!
Ястия отъ разни сладководни и морски риби.
1.Риба майонезъ.
Обиварете една най-добра риба (мрЕна,бЕла риба,щука,чига или моруна) въ твърдЕ малко вода възварена заедно съ единъ лукъ,нЕколко дафинови листа,нЕколко цЕли зърна пиперъ,бахаръ,1/2 морковъ,1 коренъ майданозъ, потрЕбната соль и 2 лъжици бЕлъ оцетъ; като поври водата съ тЕзи миризми и корени 4-5 минути,турете тогава и рибата цЕла, добрЕ очистена,омита и подсолена 1/2 часъ по-напрЕдъ, оставете да ври на тихъ огънь и слЕдъ като оври умЕренно, прЕобърнете я на едно продълговато блюдо, обърнете я съ по-хубавата страна на горЕ, извадете и коститЕ излЕгка,внимавайте да не я растрошите (който обича остава я съ коститЕ) намЕстете я добрЕ и оставете я цЕла, или пъкъ нарЕжете я на рЕзни както си стои на мЕстото, обаче съ твърдЕ остръ ножъ и твърдЕ внимателно, така щото да не се познава даже че е рЕзана. МАЙОНЕЗЪ.
Турете жЪлтъцитЕ на 2 сурови яйца въ едно дълбока паница, малко соль,малко пиперъ,бъркайте ги добрЕ и наливайте малко (капка по капка) около 1/4 лтр. дървено масло,но отъ първо качество и продължавайте да бъркате до като се сгъсти, подирЕ почнете да наливате малко по малко оцетъ и продължавайте да бъркате още 1/4 часъ; ако майонезътъ се е много сгъстилъ, то налЕйте една лъжица вода за да се разрЕди.Ако се случи да е нуждно майонезътъ да чака, то , трЕбва да се разбърка често и да се държи на хладно.
ПолЕйте рибата отгорЕ, като я накичите съ сварени и подкиселени въ оцетъ малки цвЕкла,капери,малки картофки сварени и подкиселени,краставички,(всички тЕзи нарЕзани съ ръбесто ножче, означено нарочно за рЕзание гарнитури отъ зарзавати),съ салата и сварени яйца разрЕзани на 4-5 надлъжъ!
ШАРАНЪ ПЪЛНЕНЪ.
Очистете шаранътъ добрЕ; очистете вътрЕшностьта му чрЕзъ хрилитЕ, посолете и намажете го съ дървено масло. Пригответе за пълнението му оризъ,или песметъ,или галета,толкова колкото мислите че е потрЕбно за да се напълни спорЕдъ голЕмината на рибата;скълцайте 1-2 лука,опържете ги въ добро дървено масло,прибавете и оризътъ или песметътъ да се поопърже; турете потрЕбната соль,пиперъ 3-4гр.канела150гр.червени или черни стафиди безъ костилки,2-3 лъжици старо бЕло вино и 20 гр.счукана захаръ и куконари ;напълнете шаранътъ съ тоя смЕсъ,подшийте го турете на тепсия и го печете въ пещъ. Ако го пълните съ оризъ, то слЕдъ като опържите оризътъ прилейте въ него малко вода, оставете го да се посвари и тогава натуряйте и другитЕ нЕща и пълнете рибата!
-
- сериозен играч
- Мнения: 1250
- Регистриран на: Нед Мар 13, 2005 10:50 am
- Местоположение: 42°44`42.65"N / 23°16`44.21"E
- Обратна връзка:
книжката е 12/9 см.250стр.едвам я копирах за едно приятелче на ксерокс, цялата се разпада,шрифта е около 2 мм.мисля че няма да излезне на скенер ама ще пробвамlegion написа:BOVSKIQ KORMORAN можеш ли да сканираш каквото е останало от книжката и да я пуснеш.Мисля че с авторските права няма да има проблем