Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

даунригър
Модератор: emo vasilev
-
- ще става разбирач
даунригър
Ей тука малко снимки на последната ми изработка:
ДАУНРИГЪР -тегло на тежеста 4 кг.
Материали:
1.две тръби нераждавейка с подходящ диаметър
2.макародържатер от стара пръчка
3.мултипликатор с брояч
4. 40м стоманено въже 1мм
5.ролка с лагер
6.собствени отливка на тежеста -4кг и 1,8кг.
7.купешка щипка за влакното
8.подходяща стойка за закрепване.
За позиция 3,4,5,и 7 съм дал около 90лв,другите неща из гаража и олово от
хванати мрежи по язовири.
Икономия от 110лв при покупка на оригиналния е оправдана
при липса на парични средства.

Макародържателя е нанизан на по-дебелата тръба и получения луфт е запълнен
с полиестерна смола.За по сигурно закрепване на мултито, едното краче е разпробито,
срещу отвора е разпробита и тръбата през макародържача и един стопорен болт е
затегнат. Няма мърдане.
и накрая един отцеп, ейтака на бързо изработен

Дойде захлаждането и трябва да ги търсим надълбоко.
ДАУНРИГЪР -тегло на тежеста 4 кг.
Материали:
1.две тръби нераждавейка с подходящ диаметър
2.макародържатер от стара пръчка
3.мултипликатор с брояч
4. 40м стоманено въже 1мм
5.ролка с лагер
6.собствени отливка на тежеста -4кг и 1,8кг.
7.купешка щипка за влакното
8.подходяща стойка за закрепване.
За позиция 3,4,5,и 7 съм дал около 90лв,другите неща из гаража и олово от
хванати мрежи по язовири.
Икономия от 110лв при покупка на оригиналния е оправдана
при липса на парични средства.
Макародържателя е нанизан на по-дебелата тръба и получения луфт е запълнен
с полиестерна смола.За по сигурно закрепване на мултито, едното краче е разпробито,
срещу отвора е разпробита и тръбата през макародържача и един стопорен болт е
затегнат. Няма мърдане.
и накрая един отцеп, ейтака на бързо изработен
Дойде захлаждането и трябва да ги търсим надълбоко.
-
- разбира нещата
Re: даунригър
колега ,това какво е ,за какво се използва .няма ли БЪЛГАРСКО наименование,писва ми с тези англоизични писания,
навсякаде и по реклами все с англииски обузначения,големи англичани или американци станахме.пример-фронтмен -ВОКАЛИСТ;бодигард-ТЕЛООХРАНИТЕЛ;тролинг-ВЛАЧАНЕ;голкипар-ВРАТАР,И МН. МН. ДР даже и във форума

ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
- ivalpetkov
- разбира нещата
И аз се чудя и не мога да разбера какво е това чудо? И за какво служи то...виждам нещо като мултипликатор и някаква тежест ама...нищо не разбирам-даун...какво беше? 
А това последното ми прилича на ръчна бъркачка за яйца...

Много любопитен съм....колега моля за разяснение,за какво служи уреда...

А това последното ми прилича на ръчна бъркачка за яйца...

Много любопитен съм....колега моля за разяснение,за какво служи уреда...

-
- вече хвърля и на тежко
Ами май няма българско наименование, колеги. Това е уред, с който се свалят изкуствените примамки на определена дълбочина при влачене от лодка. Тези, които практикуват този риболов знаят за какво иде реч. И на мен много от термините в съвременния шаранджийски риболов са ми непонятни, но вече като не го практикувам, не си и давам много зор да ги запомнямdelio-haidutin написа:колега ,това какво е ,за какво се използва .няма ли БЪЛГАРСКО наименование,писва ми с тези англоизични писания,![]()
![]()
навсякаде и по реклами все с англииски обузначения,големи англичани или американци станахме.пример-фронтмен -ВОКАЛИСТ;бодигард-ТЕЛООХРАНИТЕЛ;тролинг-ВЛАЧАНЕ;голкипар-ВРАТАР,И МН. МН. ДР даже и във форума

Иначе колегата е прав за чуждиците, но за съжаление, май ще трябва да се примирим с навлизането им в българския език

п.п. Колега Skorpion, браво за майсторлъка и импровизацията

Бирата е поредното доказателство, че Бог ни обича и иска да бъдем щастливи.
-
- научил се да хвърля
ми който може, си може, браво Христо и да се накефиш
Колега skorpion ще съм ти много благодаен ако ми обесниш за какво служи отцепа, защото за първи път чувам за това нещо (извинявам се за невежеството си
). Айде и наслука.

Много добре направен "даунригър". Браво 

-
- ще става разбирач
Отцепа служи за спасване на закачени воблери при риболов от лодка.
Понякога воблери с висока цена и качество се закачат за подводни препятсвия при тролинга. С помоща на отцепа се спасяват около 80% от воблерите.
С този модел трябва да може да застанеш над воблера с изпънато влакно.Тежи 450грама и потъва бързо.
Влакното се прекарва лесно и бързо през халкичките поради специфичните им навивки, които служат за направление и завързан за здраво въже -4-5мм отцепа се спуска към дъното и стига до воблера.Там тези накатаните стоманени въженца все успяват да закачат куките на воблера и следва подръпване докато се изправят или счупят куките, следва изкарване на воблера.Ако куките издържат излиза цялата закачка,
понякога накичена с воблери като коледна елхичка.
червената линия е основното влакно

Понякога воблери с висока цена и качество се закачат за подводни препятсвия при тролинга. С помоща на отцепа се спасяват около 80% от воблерите.
С този модел трябва да може да застанеш над воблера с изпънато влакно.Тежи 450грама и потъва бързо.
Влакното се прекарва лесно и бързо през халкичките поради специфичните им навивки, които служат за направление и завързан за здраво въже -4-5мм отцепа се спуска към дъното и стига до воблера.Там тези накатаните стоманени въженца все успяват да закачат куките на воблера и следва подръпване докато се изправят или счупят куките, следва изкарване на воблера.Ако куките издържат излиза цялата закачка,
понякога накичена с воблери като коледна елхичка.
червената линия е основното влакно
Понеже не ми се цъкаше много по буквите, опитах да намеря нещо готово за Даунригера. Иначе във форума е писано много за него (виж темите за тролинг или както аз обичам да си го наричам - влачене от лодка). За Даунригер-а няма точен превод на български
. Но накратко:
Виж тук:
http://kadekalve.info/index.php/news-re ... iger-.html
или, на който не му се разхожда по линка, ето кратка извадка:
"Това е устройство позволяващо да водим примамката на желаната дълбочина независимо от скороста, с която се движи лодката.
Принципа на действие на даунригера е доволно прост. Като правило, това устройство е изработено от лека, но здрава сплав на алуминии и се закрепва за борда на лодката. Прикрепвайки към специално въже фиксатора на влакното, което лесно фиксира влакното и примамката, както и специална тежест потапяща примамката, става потапянето на необходимата регулируема дълбочина. В момента в който хищник заинтригуван от играта на примамката е налапа, фиксатора провокиран от тежеста освобождава въжето, което и се явява като начален сигнал за вадене и борба с рибата. Благодарение на даунригера виеполучавате възможността в пълна степен да се насладите на тролинг риболова и да се срещнете с едри и трофейни екземпляри риби, предпочитащи убежището на дълбоките води. "
Браво колега за крайния резултат от вложения от теб труд. С радост и късмет да си го ползваш безотказно. Браво.

Виж тук:
http://kadekalve.info/index.php/news-re ... iger-.html
или, на който не му се разхожда по линка, ето кратка извадка:
"Това е устройство позволяващо да водим примамката на желаната дълбочина независимо от скороста, с която се движи лодката.
Принципа на действие на даунригера е доволно прост. Като правило, това устройство е изработено от лека, но здрава сплав на алуминии и се закрепва за борда на лодката. Прикрепвайки към специално въже фиксатора на влакното, което лесно фиксира влакното и примамката, както и специална тежест потапяща примамката, става потапянето на необходимата регулируема дълбочина. В момента в който хищник заинтригуван от играта на примамката е налапа, фиксатора провокиран от тежеста освобождава въжето, което и се явява като начален сигнал за вадене и борба с рибата. Благодарение на даунригера виеполучавате възможността в пълна степен да се насладите на тролинг риболова и да се срещнете с едри и трофейни екземпляри риби, предпочитащи убежището на дълбоките води. "
Браво колега за крайния резултат от вложения от теб труд. С радост и късмет да си го ползваш безотказно. Браво.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
skorpion, браво, колега, супер си направил даунрингера! 
Ама не можа ли да измислиш и нещо за щипката, а си дал пари?
Някои само си ги правят...

Ама не можа ли да измислиш и нещо за щипката, а си дал пари?

Някои само си ги правят...

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

-
- ще става разбирач
Тя "щипката" бе първата покупка, спонтанно.
Вече знам какво представлява и ще опитам да направя нещо.
Вече знам какво представлява и ще опитам да направя нещо.
-
- новобранец
Ееее, то като няма българско название, може пък да измислите. Явно е назрял момента да се появи "нов кръстник". Ако трябва направете спецална тема или в тази. Пробвайте няколко опита и все ще налучкате достойно наименование на нещото.
Успех!! и наслука!!

Успех!! и наслука!!
Едно време им викахме"спускачки" на даунрингерите.....