За и против риболова на щека

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

Заключено
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

За и против риболова на щека

Мнение от butnik »

Oт списание"На плувка и дъно" Противниците на риболова с щека са много. Повечето от тях изобщо не разбират за какво всъщност става дума, но коментират този риболов. Нещо повече - голяма част от тях си позволяват дори да дават съвети.
Според едно от общоприетите схващания риболовът с щека е само за спортисти, а не че това е риболов за определени условия. Доказателства? Например, колко щеки се продават годишно в Германия, където състезанията са забранени? Немного повече, отколкото в България. По-голяма част от немските риболовци изобщо не знаят какво е това щека и за какво се използва. Как тогава да се вярва на българските автори, че в чужбина риболовът на щека е едва ли не втора природа на хората! Щеката е разпространена основно в Англия, Франция и в другите страни, където се лови дребна риба и се правят състезания.
Риболов на едно
място!
На състезание спортистът има определен сектор, където той стои и лови единствено и само в него. А на свободен риболов цялото оборудване на щеката го лишава от възможността да се премести. Всички онези куфари, баки за подхранка, живарници, кутийки, чохъли, калъфи и кепове представляват един огромен обем багаж, който е трудно да бъде преместен. Риболовът на щека с валяка за разглобяване още повече задълбочава проблема. Ако няма място назад или брегът е стръмен, щеката става безполезна.
Не на последно място при прозрачна вода и малка дълбочина надвисналата над главите на рибите 13-метрова пръчка определено ги хвърля в тих ужас. Като че ли с това се изчерпват негативите от риболова с щека.
От друга страна, щеката е един безценен уред, що се отнася до прецизност и бързина, когато условията го позволяват.
Щековият риболов ви дава възможност да контролирате перфектно своята линия. Дори и при силен вятър малкото разстояние от върха на щеката до плувката ви дава възможност да задържате стръвта на едно място, което е основен фактор за риболова на по-едри риби. При много силен вятър върхът на щеката се потапя във водата и това допълнително стопира вашата линия. При течение единствено с щеката имате възможност да ловите с плоска плувка, като придърпвате и задържате. Редуването на тези движения е гаранция за добър улов на течение.

Боб Нуд : Риболовът на щека - една магия на вода
Четирикратният шампион Боб Нуд обясни по следния начин пред репортер на вестника какво представлява риболовът с щека. “На това Европейско първенство вие имате възможност да гледате световни шампиони как работят с този уред. Това е един сложен процес. Тук ще имате възможност да видите последните техники и новости в този спорт. Аз зная, че за България практикуването на щеков риболов е едно много скъпо удоволствие, но като четирикратен световен шампион ви казвам, че ако искате да имате добри резултати, независимо дали сте на състезания, или свободен риболов, трябва да овладеете перфектно риболова с щека. Това е най-прецизният и перфектен уред за риболов, измислен до момента, а в ръцете на един добър специалист може да се превърне в страшно оръжие срещу рибата.”
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
Бисо
сериозен играч
сериозен играч

Re: За и против риболова на щека

Мнение от Бисо »

butnik написа:O
Щековият риболов ви дава възможност да контролирате перфектно своята линия. Това е най-прецизният и перфектен уред за риболов, измислен до момента, а в ръцете на един добър специалист може да се превърне в страшно оръжие срещу рибата.”

Без коментар
Paparaka написа: За мен всеки риболов е състезание. Ако не с тези, с които съм за риба, то със самата риба.
Аватар
CrossFire
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от CrossFire »

Аз лично съм "ЗА" щеката. Макар, че все още нямам скоро ще реализирам мечтата си. Нямам какво да добавя освен да категоризирам мои познати и мнението им за щеките. Ако мислите, че го правя зад гърба им,НЕ - казвал съм им го в очите какво мисля.
Едните са от този тип хора, които след хвърлен пакет захранка и нехваната нито една риба, започват да псуват и те винаги целят да си избиват излета с риба. "Мани ги тези щеки, хамалска работа!" - при тях е като приказката с киселото грозде.
Другият тип мои познати на риболов, когато стане дума за щека винаги казват "Те тия не са за нас, те са за майсторите!", а те самите се имат за големи майстори, въпреки, че никога не променят линията си, немогат да обяснят защо така са я построили, всяко замятане е в различна посока и мятата по кило жито на 30 квадрата и после перките там не кълвяли и незнам си к'во. Винаги неуспеха го преписват на липсата на късмет......
Абе само се ядосвам като ходя с тях за риба :lol:
Това е моето мнение, макар че има хора които може спокойно да си позволят този риболов, на тях не им допада, но това е друга приказка. :)
Изображение
Аватар
Paublo_Eskobar
Модератор
Модератор

Мнение от Paublo_Eskobar »

Който както му харесва така да си лови!Те хората да си дрънкат каквото си искат.Аз си ги харесвам всички видове риболов нищо,че не практикувам всички,но поне съм се пробвал.Абе харесвам си ги щеките :D
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Аватар
kaminero65
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kaminero65 »

Откакто хванах щека съм си продал всичките директни телескопи които имах.Просто това е моя риболов
Team Milo - feel the difference
Аватар
crazybot
фен клуб-скобар

Мнение от crazybot »

CrossFire написа: никога не променят линията си, немогат да обяснят защо така са я построили, всяко замятане е в различна посока и мятата по кило жито на 30 квадрата и после перките там не кълвяли и незнам си к'во. Винаги неуспеха го преписват на липсата на късмет......
Същите.....Метнат захранка на едно место ,а плувката на друго ,трагнали да ловят кленове с 0,30 :lol: .И после аз съм бил късметлия ,за това ловя повече от тях .
golden
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от golden »

Боб Нъд да си гледа неговия риболов!Аз отивам на риба,за да се разтоваря от напрежението-е как да ловя уклей и червеноперка с 800-900 грамова сопа,или шаран с 1100-1200 грама тояга да не съм 100 кила :lol: .Всичко това при положение,че не ловя и няма да ловя с щека и не съм и няма да стана световен щампион като бай Боб :D
P.S.Улучвам захраненото петно и най дебелото влакно,което ползвам е 0.225 :oops:
angel81
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от angel81 »

CrossFire написа: Винаги неуспеха го преписват на липсата на късмет......
пак бива аз ходя с хора . . хвърлят универсална захранка и се чудят що костура не налита . .
за щеката , странни са ми тия хора с тея дълги пръчки и като вземат да вадят едни чаушани и едни дребни червеноперчици , ама верно хващат повече от другите .
късмет работа . .
Аватар
ExTaZzY
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от ExTaZzY »

:smt023 :smt023 :smt023 :smt023
Изображение
Без риболов няма любов !
Аватар
Skorpi
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Skorpi »

Обожавам тоя начина на риболов, въпросът при мене е че не винаги мога да се оправя с цялата си багажерия- свързана понякога и с хамалогия за да се докопам до мястото на риболов :P
Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти
Изображение
Аватар
dalgia
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от dalgia »

преди 2 години някъде ,на състезание на р.Дунав около Свищов щекарите от цялата страна се изложиха яко,имаше статия в списание "На Риба"и беше озаглавена "пълен провал..." ,нещо такова,от 13 сектора само една бабушка и милион попчета,та ми се струва че с щека се лови най-добре на затворени водоеми,риболова с щека е интересен но специално за Дунав не е толкова продуктивен...аз съм виждал човек с платформа,щека и оборудване за камара пари който неможа да хване една риба по различна от попче...ако имам щека ще бегам на затворен водоем където е зарибено ,защото иначе неискам да ставам за смях
Аватар
ribarshe
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ribarshe »

По риболова с щека се запалих преди 3 години,гледайки едно състезание на Цонево.Купих си щека ,втора употреба ,за 200лв, а малко по-късно и малка платформа ,също употребявана.От тогава с друга въдица в сладка вода не ловя!
Удоволствието е изключително. Просто не може да се правят сравнения.Когато си я взех,доста приятели ме питаха с насмешка по състезания ли ще тръгвам.Досега не съм отишъл нито на едно. Просто си ловя за удоволствие с нея и не гоня постижения и резултати.Ето и снимка на моето "риболовно" оръжие:
Изображение
Pavkata 1977

Мнение от Pavkata 1977 »

Всеки трябва да уважава избора на другия!Мен лично щеката не ме влече,не е моят тип риболов,но не може да се отрече,че е един много ефикасен метод за риболов.
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

С всеки излет все по-твърдо се убеждавом в предимствата на този тип риболов. Има си и недостатъци, както всеки друг. И все пак човек не трябва да тръгва за риба с нагласата, че ще лови с щека и само с щека. Понякога рибата е в крайбрежната тръстика и един директен е къде къде по-удачен, друг път е извън обсега на щеката и фидер/ мач е по-удачен. Трябва да сме гъвкави и приспособими. Всъщност осъзнавам, че темата не е анкета/допитване, а постнат репортаж, но се увлякох от постовете по горе. Извинение към автора!
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
patrona86
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от patrona86 »

Значи ,според половината от колегите да си взема всичките Maver-и ,и да ги засиля в гьола, да не се излагам!!!
То и аз не съм привърженик на шаранския риболов на дъно ,както и на фидера,но след като има толкова много последователи и резултати,явно първо трябва да опитам и тогава да го коментирам !!!
Замислете се !!!!!
Аз тази платформа съм си я взел точно защото отивам за риба за да си почина,и ако стоя на ръзгаваемо столче ,на 100 килограмовото ми дупе няма да му е удобно и ще го боли на другия работен ден!!!
А с тази необяснимо странна,дълга и непрактична въдица,покривам повече риболовни ситуаций с такъм -основно 12,повод 10,отколкото всеки професор във форума с въдица с макара и 0.225!
Момчета ,разберете че ,силата е в четенето,не в писането!
13meters.co.uk е новият дом на Селската Касапница както и на всички статии и репортажи.
Посетете и Фейсбук страницата ми 13meters
Не претендирам за високо спортно майсторство.
Ръководя се от принципа "Риболовът е за разтоварване,а не за натоварване!"
Заключено

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”