Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Риболов Сладководен раздел Тактика Стръв и захранкаЖито, една прекрасана, захранка, добавка, стръв ?
Модератор: Paublo_Eskobar
- kodek
- ще става разбирач
- Мнения: 483
- Регистриран на: Вто Сеп 22, 2009 7:42 pm
- Местоположение: Пазарджик
Re: Жито, една прекрасана, захранка, добавка, стръв ?
Колега, гурхана пшеница или обикновено жито от нивата(селската кооперация)? Щото има разлика във времето на варене.Обикновената пшеница се вари мин. 20-25мин.При 10-16мин си е твърда за пробождане с куката.tokaitopd написа:след като заври водата слагам нужното ми количество жито, вари се 11-12 минути, отцеждам водата, слагам свареното жито в буркан 0.800, слагам 5-6 листчета с ванилия на прах, затварям буркана с винтов капак, разтръскам го няколко пъти и като изстине слагам буркана в хладилника за другият ден.рецепта проверена в боя от мен и действаща добре.перфектно за стръв и захранка.
Пробвал съм го много пъти.
-
- новобранец
- Мнения: 87
- Регистриран на: Вто Юни 01, 2010 11:29 am
- Местоположение: На Ивайловград
Re: Жито, една прекрасана, захранка, добавка, стръв ?
Той колегата ви каза как се казва ама вие пак на свойто си държите.... VAN DEN EYNDE се казва А моята рецепта за жито е следната: Житото се залива с вода-4 пръста над житото. След като заври,се намаля котлона и ври докато зърната се разпукат, когато се разпукат се изсипват в гивгир и се промиват със студена вода. Ако искаш да използваш житото за стръв го махаш малко преди да се разпука!
Приятелите са розите на живота : откъсвай ги внимателно и се пази от бодлите.
Re: Жито, една прекрасана, захранка, добавка, стръв ?
за грухана пшеница.с друга не съм опитвал.
- Иво Вълов
- фен клуб-скобар
- Мнения: 600
- Регистриран на: Вто Дек 29, 2009 6:53 pm
- Местоположение: Видин
Re: Жито, една прекрасана, захранка, добавка, стръв ?
Marcel van den eynde Се исписва най правилно, а недейте да го побългарявате това свято в риболова име , молим ви се. А сега относно житото , мисля, че не трябва да го вариш до разпукване а точно преди това, да е малко по жилаво или поне аз така си го правя
- Chromeo
- ще става разбирач
- Мнения: 345
- Регистриран на: Вто Май 10, 2011 6:41 pm
- Местоположение: гр. Хасково
- Обратна връзка:
Re: Жито, една прекрасана, захранка, добавка, стръв ?
Колеги, изчетох така забавната тема, научих 5-6 интерпретации на едно име, и накрая ще ви разочаровам, защото ползвам жито само на помен ! А преди години когато го ползвах за стръв, захранка и т.н. не го варях, а го оставях 24-часа да стои в дип или есенция, подобно на царевицата то поема концентрата и става и за захранка, и достатъчно меко, за да се сложи на кука ! Успех с реколтата !
catch a fish or die trying !!!
- lishev_64
- разбира нещата
- Мнения: 928
- Регистриран на: Сря Май 25, 2011 10:19 pm
- Местоположение: Варна
Re: Жито, една прекрасана, захранка, добавка, стръв ?
Здравейте колеги! Аз си приготвям житцето така: сипвам си в подходящ съд жито колкото ми е нужно, заливам го със студена вода поне два пръста отгоре, и го мятам на котлона. Като заври - намалявам котлона, за да ври умерено и да не загори. Време не засичам - разбърквам го от време на време и опитвам. Ако е нужно, доливам още вода, но сега вече вряла. След като омекне и има наченки на разпукване на някои зърна, го отстранявам от котлона и го оставям така да си изстива без да го изцеждам. На другия ден е перфектно и за захранка, и за стръв. Ако реша да ползвам захар и канела - добавям ги след като го отстраня от котлона. И с тях работи, и натурално работи!!!
НА СЛУКА... И НЕКА БЪДЕМ ЧОВЕЦИ !!!
Re: Жито, една прекрасана, захранка, добавка, стръв ?
Съгласен съм напълно -като го махна от котлона (оставям един пръст вода над него) , житото само си дърпа от водата точно толкова -колкото му е необходимоlishev_64 написа:Здравейте колеги! Аз си приготвям житцето така: сипвам си в подходящ съд жито колкото ми е нужно, заливам го със студена вода поне два пръста отгоре, и го мятам на котлона. Като заври - намалявам котлона, за да ври умерено и да не загори. Време не засичам - разбърквам го от време на време и опитвам. Ако е нужно, доливам още вода, но сега вече вряла. След като омекне и има наченки на разпукване на някои зърна, го отстранявам от котлона и го оставям така да си изстива без да го изцеждам. На другия ден е перфектно и за захранка, и за стръв. Ако реша да ползвам захар и канела - добавям ги след като го отстраня от котлона. И с тях работи, и натурално работи!!!
Един ден , ще накарам България да се гордее с мен .......
Re: Жито, една прекрасана, захранка, добавка, стръв ?
Аз съм използвал канела в различни захранки, както и като атрактор за стръв. Мнението ми е разнопосочно. Зависи. Зависи от сезона, зависи от условията на водоема, зависи колко канела, зависи какво е житото, зависи как е приготвено, зависи... Та канелата за мен е една добра добавка към всяка една захранка, стига да е композирана в умерени количества. И понеже слагам и други добавки за аромат, включително и кафе, не съм сигурен, коя от всичките работи перфектно. По-скоро, пак казвам, зависи от настроението на рибата.
Ето един линк към тема от този сайт, която разглежда житото, като примамка. Има и рецепти: http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=126&t=46654
п.п.: kodek, няма значение каква е пшеницата. Е, има различни видове пшеница. Най-хубава беше навремето от църковния магазин, ама сега трудно се намира. Има значение как я приготвяш. Тази от суперите - пакетираната, почти е една и съща. Ако е собствено производство, тогава има малка разлика, но като направиш една-две проби на варене (с малко количество) вече знаеш как да я приготвяш после (партидата). В горепосочената тема (линка) има рецепти от колеги.
И 10 мин. да я вариш пшеницата (каквато и да е), после трябва да я оставиш да набъбне и да цъфне. Да се покаже бялото на зародиша. Ако я вариш 10 мин. - трябва ти доста време после да се накисне, за да омекне и да се получи, но тогава става най-добра. Можеш да я вариш и 25-35 мин. за по-бързо омекване, но тогава става нееднородна - едни зърна са пръснати и разцепени, други са напукани, трети са меки и размазани. Зависи как я приготвяш. Говоря за един и същи тип пшеница, приготвена по различен начин. Можеш да я сложиш в топла вода от вечерта за да набъбне и омекне и на другия ден да е готова за риболов. Зависи как и за колко време искаш да стане за стръв или захранка.
Поздрави на всички.
Ето един линк към тема от този сайт, която разглежда житото, като примамка. Има и рецепти: http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=126&t=46654
п.п.: kodek, няма значение каква е пшеницата. Е, има различни видове пшеница. Най-хубава беше навремето от църковния магазин, ама сега трудно се намира. Има значение как я приготвяш. Тази от суперите - пакетираната, почти е една и съща. Ако е собствено производство, тогава има малка разлика, но като направиш една-две проби на варене (с малко количество) вече знаеш как да я приготвяш после (партидата). В горепосочената тема (линка) има рецепти от колеги.
И 10 мин. да я вариш пшеницата (каквато и да е), после трябва да я оставиш да набъбне и да цъфне. Да се покаже бялото на зародиша. Ако я вариш 10 мин. - трябва ти доста време после да се накисне, за да омекне и да се получи, но тогава става най-добра. Можеш да я вариш и 25-35 мин. за по-бързо омекване, но тогава става нееднородна - едни зърна са пръснати и разцепени, други са напукани, трети са меки и размазани. Зависи как я приготвяш. Говоря за един и същи тип пшеница, приготвена по различен начин. Можеш да я сложиш в топла вода от вечерта за да набъбне и омекне и на другия ден да е готова за риболов. Зависи как и за колко време искаш да стане за стръв или захранка.
Поздрави на всички.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
- antivik
- кандидат преподавател
- Мнения: 3454
- Регистриран на: Нед Сеп 12, 2010 10:01 am
- Местоположение: Кърджали
Re: Жито, една прекрасана, захранка, добавка, стръв ?
Бе мене ми се чини, че най-важното е да има около водоема ниви и рибата да го познава/житото/като храна. Що съм пробвал по нашите чукари с всякакво и натурално, и умирисано, и овкусено, и направо сухо с прашката, а гадините нещат и да го побутнат, като им стрелна бял и петното завира/ когато има риба естествено/.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
- butnik
- рибар фанатик
- Мнения: 8262
- Регистриран на: Съб Сеп 30, 2006 7:35 pm
- Местоположение: Франкфурт на Майн
- Обратна връзка:
Re: Жито, една прекрасана, захранка, добавка, стръв ?
На водоеми ,които не познавам нося винаги малко жито,как го правя не е интересно/в микровълновата го варя/защото доста често такива водоеми се посещават от местни риболовци,които нямат допир до бели червеи и ловят с хляб ,жито,царевица и изкопан от градината земен червей.Там рибите е възможно да не проявят внимание към вашите бели червеи,а да реагират добре на другите видове стръв в това число и житото.И избирайки място видя ли някой от местните с отворена торба варено жито и недай си боже кофа бягам далеч от него.Доста често то ме е спасявало и съм правил чудесни излети,но не забравяйте,че като захранка трябва да се процедира внимателно с него.Най-универсалния аромат за него си остава ванилията,това е аромат за всеки сезон.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Re: Жито, една прекрасана, захранка, добавка, стръв ?
ЯЯ, тук ще се сбият за някакво тъпо жито и буква от захранка
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
-
- разбира нещата
- Мнения: 993
- Регистриран на: Пон Мар 09, 2009 11:21 pm
- Местоположение: ахелой
Re: Жито, една прекрасана, захранка, добавка, стръв ?
не си спомням точно,но в един от филмите на щербакови ,слагаха житото в термус с вряла вода и го оставяха определени минути в зависимост колко искаха да се разпука
Re: Жито, една прекрасана, захранка, добавка, стръв ?
Размивате ме.
Ето е сайта на фирмата, но в момента не работи:
http://www.marcelvandeneynde.be
Това е старият сайт:
http://www.vandeneyndebaits.com/
А това е на отбора :
http://www.teamsvde.be/
Marcel van den eynde е белгиец(бивш състезател по спортен риболов и собственик на фирма за риболовни захранки), 3-ти световен шампион,който вече не е вече между живите.Dimitar_allianz написа:Върбанов в голема грешка си Ван ден енде се казва човека и даже на пакетите пише,не се обаждай неподготвенС.Върбанов написа:А имаш магазин ........Marcel Van der ende се казва !renvan3 написа: ВАН-ДЕН–ЕНДЕ
Ето е сайта на фирмата, но в момента не работи:
http://www.marcelvandeneynde.be
Това е старият сайт:
http://www.vandeneyndebaits.com/
А това е на отбора :
http://www.teamsvde.be/
Мъдър е този,не който знае много,а необходимото.
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Жито, една прекрасана, захранка, добавка, стръв ?
Я да споделя и аз как правя житото - уекинко го накисвам, след т'ва го варя до готовност , като му шибвам не вандер-ебем, а малко лимонена кора, отцеждам, поръсвам с яко пудра захар, докато е топло, че да попие в него, слагам го в поднос, около него редя бонбонки - к'вито има, моЕ лукчета или снежко , след това с канела правя кръст отгоре и се понасям към църквата, ама не за да го освещавам, а за разнасяне.
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
-
- новобранец
- Мнения: 62
- Регистриран на: Вто Ное 17, 2009 10:26 am
- Местоположение: Варна-Елхово
Re: Жито, една прекрасана, захранка, добавка, стръв ?
Варя обикновено жито(взето директно от комбайната) без да засичам минути като разбърквам и проверявам докато омекне.След това свалям от котлона захлюпвам тенджерката и увивам с дрехи или хавлии каквото има под ръка - така става разпукването на зрънцата(стига да го искате така).
А за холандеца не знам, бихме ги оня ден!
А за холандеца не знам, бихме ги оня ден!