Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухняДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!
Модератор: sapuna
ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!
ПРИВЕТ НА ВСИЧКИ РИБАРИ!АКО ИМА КУЛИНАРИ НЕКА МИ КАЖАТ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА В БУРКАНИ.ПОСЛЕ СТЕРИЛИЗИРА ЛИ СЕ?ЧУВАЛА СЪМ ,ЧЕ СТАВАЛА МНОГО ВКУСА И КОСТИТЕ И СЕ СТОПЯВАЛИ ,ИЗЧЕЗВАЛИ,СТАВАЛА ''МОЗЪК''! УСПЕХ И ДА ХВАЩАТЕ ПОВЕЧЕ РИБА,ЗА ДА ИМА КАКВО ДА СЛАГАМЕ В БУРКАНИТЕ !
Ще ти дам моята рецепта за всякаква риба.
Рибата я режеш на не много големи парчета осоляваш я и я оставяш да се отцеди.
Необходимите продукти са:
Доматено пюре,кисели краставички,грах,дафинов лист,черен пипер на зърна/може зрял боб вместо грах/.На дъното на бурканче от лютеница слагаш една лъжица от пюрето след това един ред риба.Върху нея пак пюре и грах+няколко зърна пипер и резънчета краставичка дафиновия лист по стената на бурканчето.Итака докато напълниш бурканчето.Варенето изисква време не по-малко от 4 часа.Това е от мен НАЗДРАВЕ
Рибата я режеш на не много големи парчета осоляваш я и я оставяш да се отцеди.
Необходимите продукти са:
Доматено пюре,кисели краставички,грах,дафинов лист,черен пипер на зърна/може зрял боб вместо грах/.На дъното на бурканче от лютеница слагаш една лъжица от пюрето след това един ред риба.Върху нея пак пюре и грах+няколко зърна пипер и резънчета краставичка дафиновия лист по стената на бурканчето.Итака докато напълниш бурканчето.Варенето изисква време не по-малко от 4 часа.Това е от мен НАЗДРАВЕ
-
- новобранец
- Мнения: 35
- Регистриран на: Нед Окт 17, 2004 1:15 am
Moga da dam recepta za marinovana riba no e prepora4itelno ribata da e nqkakva bez zna4enie kakva no da e MORSKA [primerno taka stava mn dobre zargana,safrid,skumriq,ilariq,platerina,tricona]!
Ribata se po4istva i se slaga v gevgir sa sol da sedi 24 4asa dokato se ocedi hubavo.Sled tova se izkisva za okolo 2 -3 chasa vav voda,posle se slaga v ocet!No spored ribata naprimer ako e safrid nqkade okolo 12 4asa ako e ilariq 15 17 4asa i taka kolkkoto e po debna ribata tolkova po malko sedi v oceta!Sle kato prestoi v oceta se izkisva pak za okolo 3 -4 chasa,narejda se v burkani i se zaliva sas sgore6teno olio i ocet v saotno6enie 1:1!A propusnah da kajq 4e predi da se zalee v burkanite se slaga bahar,dafinov list i drugite mu saltanati}}}
Ribata se po4istva i se slaga v gevgir sa sol da sedi 24 4asa dokato se ocedi hubavo.Sled tova se izkisva za okolo 2 -3 chasa vav voda,posle se slaga v ocet!No spored ribata naprimer ako e safrid nqkade okolo 12 4asa ako e ilariq 15 17 4asa i taka kolkkoto e po debna ribata tolkova po malko sedi v oceta!Sle kato prestoi v oceta se izkisva pak za okolo 3 -4 chasa,narejda se v burkani i se zaliva sas sgore6teno olio i ocet v saotno6enie 1:1!A propusnah da kajq 4e predi da se zalee v burkanite se slaga bahar,dafinov list i drugite mu saltanati}}}
Farlqsh,Vadish,Farlqsh,Vadish,VAdish,Vadish,Vadish.To ot tolkova mogo riba nqma vreme da farlish.!
- meto
- новобранец
- Мнения: 50
- Регистриран на: Съб Окт 16, 2004 11:22 am
- Местоположение: Благоевград
- Обратна връзка:
Eto vo oshte 1 recepta stava za sekva riba!
Rejat se ribite na pardcheta da vlizat v burkanite (nai dobre 1 litar).Sled tova se variat v smes ocet i olio 1:1 da vrat 4-5 chasa na tih ogan!!!Sled tova v burkanite se slagat malko liutenichka cher piper kiseli krasrvaichki dafinof list po jelanie koi kakto iska moe i da ne se slaga nishto.Zatvarat se i se kipvat.Tova e!
Rejat se ribite na pardcheta da vlizat v burkanite (nai dobre 1 litar).Sled tova se variat v smes ocet i olio 1:1 da vrat 4-5 chasa na tih ogan!!!Sled tova v burkanite se slagat malko liutenichka cher piper kiseli krasrvaichki dafinof list po jelanie koi kakto iska moe i da ne se slaga nishto.Zatvarat se i se kipvat.Tova e!
-
- новобранец
- Мнения: 35
- Регистриран на: Нед Окт 17, 2004 1:15 am
рецептата на паци наистина е страхотна.Пробвала съм риба приготвена по този начин .Мога да ти дам по елементарна
почистената риба се осолява /сол и в коремчето/ред риба,ред сол.трябва да е морска сол/става и с готварска /48 часа да преседи,ако е костелива с вилица отделяш месо от кости,в бурканчета редиш ред риба ред дафинов лист,чер пипер на зърна,може и бахар.Заливаш с една лъжица оцет и 3 олио,затваряш и вариш ,да кипне.Става добро но малко тежко мезе
почистената риба се осолява /сол и в коремчето/ред риба,ред сол.трябва да е морска сол/става и с готварска /48 часа да преседи,ако е костелива с вилица отделяш месо от кости,в бурканчета редиш ред риба ред дафинов лист,чер пипер на зърна,може и бахар.Заливаш с една лъжица оцет и 3 олио,затваряш и вариш ,да кипне.Става добро но малко тежко мезе
Бъди добър,прави добро
-
- новобранец
- Мнения: 51
- Регистриран на: Пет Авг 20, 2004 4:28 pm
Ми ето една рецепта от един сайт:
Рибна консерва
Много пъти съм ял такава домашно направена консерва и съм питал за рецептата, ама все едни хора, га че у двата метра ще си я носят. "Ми много лесно става, много е просто, ма къде съм я сложил сега, ми имаше нек'ва тънкост...." Куп оправдания, за да не я дадат. А то било просто. Благодаря на Добромир, че я публикува, аз пък я взех и сложих тук.
Необходими продукти
Няколко риби: шаран, каракуда, платика, толстолоб, по-дебел костур
Доматено пюре
Грах или фасул
Дафинов лист
Черен пипер на зърна
Оцет
Сол на вкус
Приготовление
Рибата се разфасова на малко по-едри парчета, от тези, които се приготвят за пържене.
С ножица се махат всички перки на рибата. Осолява се и се пържи оваляна в бяло брашно до леко зачервяване, без да се препържва.
Подрежда се в бурканчета от лютеница като след ред риба се слага лъжица изварено доматено пюре и лъжица грах или зрял фасул, после пак ред риба, пюре, грах/фасул. Отгоре се залива с 3-4 лъжици мазнина (останала от пърженето, ако е малко - добавя се олио), 2 лъжици оцет (за стопяване на костите), дафинов лист и 3-4 зрънца черен пипер.
Бурканите да не се препълват! Вари се 2 часа и половина.
Рибна консерва
Много пъти съм ял такава домашно направена консерва и съм питал за рецептата, ама все едни хора, га че у двата метра ще си я носят. "Ми много лесно става, много е просто, ма къде съм я сложил сега, ми имаше нек'ва тънкост...." Куп оправдания, за да не я дадат. А то било просто. Благодаря на Добромир, че я публикува, аз пък я взех и сложих тук.
Необходими продукти
Няколко риби: шаран, каракуда, платика, толстолоб, по-дебел костур
Доматено пюре
Грах или фасул
Дафинов лист
Черен пипер на зърна
Оцет
Сол на вкус
Приготовление
Рибата се разфасова на малко по-едри парчета, от тези, които се приготвят за пържене.
С ножица се махат всички перки на рибата. Осолява се и се пържи оваляна в бяло брашно до леко зачервяване, без да се препържва.
Подрежда се в бурканчета от лютеница като след ред риба се слага лъжица изварено доматено пюре и лъжица грах или зрял фасул, после пак ред риба, пюре, грах/фасул. Отгоре се залива с 3-4 лъжици мазнина (останала от пърженето, ако е малко - добавя се олио), 2 лъжици оцет (за стопяване на костите), дафинов лист и 3-4 зрънца черен пипер.
Бурканите да не се препълват! Вари се 2 часа и половина.
- meto
- новобранец
- Мнения: 50
- Регистриран на: Съб Окт 16, 2004 11:22 am
- Местоположение: Благоевград
- Обратна връзка:
Hristo Yordanov Mladenov ne ne sum probval s morska riba az sum ot Blagoevgrad i tuka kakto se seshtash niama kak da probvam:)Mnalata godina pravih sas skobar i nikfi iadove kato istinska riba si e
PS: Ako nekoi iska podrobnosti za receptata da mi drasne nekoi red tuka ili ne e-maila moe i na ICQ ako se vijdat de che ne pomna dali sum gi dal
PS: Ako nekoi iska podrobnosti za receptata da mi drasne nekoi red tuka ili ne e-maila moe i na ICQ ako se vijdat de che ne pomna dali sum gi dal
- bobsana
- научил се да хвърля
- Мнения: 121
- Регистриран на: Пон Сеп 06, 2004 7:23 pm
- Местоположение: Sofia
- Обратна връзка:
Можете да импровизирате с всякакви риби и подправки само след като се спазят 2 принципа:
1. задължително оцет или нещо приготвено от домати /пюре, лютеница, дом. сок/ в никакъв случай да не се ползват и оцет и домат а само едното, аз предпочитам да не е оцет.
2. да се вари много време, поне 3-4 часа.
И в заключение ще кажа, че по-тлъстите риби правят чудесни консерви. Такива като платиката, скумрия, шаран, толстолоп
1. задължително оцет или нещо приготвено от домати /пюре, лютеница, дом. сок/ в никакъв случай да не се ползват и оцет и домат а само едното, аз предпочитам да не е оцет.
2. да се вари много време, поне 3-4 часа.
И в заключение ще кажа, че по-тлъстите риби правят чудесни консерви. Такива като платиката, скумрия, шаран, толстолоп
Маринована риба ;Ропотамо|
В тенджера подходяща за количеството риба, на дъното се нареждат лозови пръчки /за да не загори/. Нарязва се рибата на удобни парчета исе реди в тенджерата. Залива се с равни количества оцет и олио/мериш счаша/ и след всяка трета/оцет иолио/ чаша вода, до обливане на рибата с около 2 до 3 пръста над нея. Вари се на бавен огън може и 3 до4 ч. но най вече докато изври оцета и омекнат костите. След туй редиш буркана ред грах/стар фасул/ риба, кисели краставички ,кет чуп, д.лист, чер пипер може и още нещо. Затваряш и вариш около 40мин.
ЗА МАРИНОВАНА И ДР. РИБА
И АЗ ДА ВИ КАЖА НЕЩО ОПИТАНО.
ЗА МАРИНОВАНА РИБА:
ОСОЛЯВАНЕТО С МАРИНА - КОЙ КАК СИ ЗНАЕ И Е СИГУРЕН, ЗАЩОТО ЗАВИСИ ОТ РИБАТА, ГОЛАМИНАТА И Т.Н.
СЛЕД ОСОЛЯВАНЕТО В МАРИНА И ОТКАПВАНЕТО НА РИБАТА, ЗАГРЯВАМ ОЛИОТО - КОЛИЧЕСТВОТО СПОРЕД КОЛИЧЕСТВО Р., ПРИ ЗАГРЯВАНЕТО СЛАГАМ 1-2 парченца ябълка да се запържат.
ДРУГОТО Е СЪЩОТО.ПРИ САФРИДА/АЗ ТАКОВА СИ ПРАВЯ/, ВСЕКИ САФРИФ ТОПВАМ В ОЛИОТО, РЕДЯ ПЛЪТНО В БУРКАНА И ОТГОРЕ , АКО ИМА ОЩЕ МЯСТО ДОЛИВАМ ОТ ОЛИОТО.ПОДПРАВКИТЕ - КОЙ КАКВОТО ЗНАЕ И ИСКА.
И............... ХУБАВО ВИНО ИЛИ БИРА.ХА, НАЗДРАВЕ!!!!!!!!!
ТЯ ЗА ТОВА СЕ КАЗВА - МАРИНОВАНА - ОСОЛЯВА СЕ И СЕ КИСНЕ В МАРИНА, А ТАМ ВАРЯ: ВОДА , СОЛ, ОЦЕТ, ЧЕР П., ДАФИНОВ ЛИСТ - КАКВОТО ИСКАМ.ЗА СОЛТА - ВСЕКИ ПЪТ РАЗЛИЧНО ПРАВЯ, ЧЕ МНОГО МЕ Е СТРАХ - БЕЗСОЛНА РИБА .....................ВСИЧКО ХВЪРЛЯШ, АМА ПРЕСОЛЕНА - НА КУЧЕТО ВАРЯ ПОПАРА.
ЗА МАРИНОВАНА РИБА:
ОСОЛЯВАНЕТО С МАРИНА - КОЙ КАК СИ ЗНАЕ И Е СИГУРЕН, ЗАЩОТО ЗАВИСИ ОТ РИБАТА, ГОЛАМИНАТА И Т.Н.
СЛЕД ОСОЛЯВАНЕТО В МАРИНА И ОТКАПВАНЕТО НА РИБАТА, ЗАГРЯВАМ ОЛИОТО - КОЛИЧЕСТВОТО СПОРЕД КОЛИЧЕСТВО Р., ПРИ ЗАГРЯВАНЕТО СЛАГАМ 1-2 парченца ябълка да се запържат.
ДРУГОТО Е СЪЩОТО.ПРИ САФРИДА/АЗ ТАКОВА СИ ПРАВЯ/, ВСЕКИ САФРИФ ТОПВАМ В ОЛИОТО, РЕДЯ ПЛЪТНО В БУРКАНА И ОТГОРЕ , АКО ИМА ОЩЕ МЯСТО ДОЛИВАМ ОТ ОЛИОТО.ПОДПРАВКИТЕ - КОЙ КАКВОТО ЗНАЕ И ИСКА.
И............... ХУБАВО ВИНО ИЛИ БИРА.ХА, НАЗДРАВЕ!!!!!!!!!
ТЯ ЗА ТОВА СЕ КАЗВА - МАРИНОВАНА - ОСОЛЯВА СЕ И СЕ КИСНЕ В МАРИНА, А ТАМ ВАРЯ: ВОДА , СОЛ, ОЦЕТ, ЧЕР П., ДАФИНОВ ЛИСТ - КАКВОТО ИСКАМ.ЗА СОЛТА - ВСЕКИ ПЪТ РАЗЛИЧНО ПРАВЯ, ЧЕ МНОГО МЕ Е СТРАХ - БЕЗСОЛНА РИБА .....................ВСИЧКО ХВЪРЛЯШ, АМА ПРЕСОЛЕНА - НА КУЧЕТО ВАРЯ ПОПАРА.
-
- новобранец
- Мнения: 6
- Регистриран на: Сря Май 31, 2006 4:59 pm
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Става със всякаква риба, подходяща за пържене.
Прави се пастет от чесън, като вместо тарама се използва чесъна. Накратко: Накисва се един стар хляб във вода,изстисква се!!!. смачква се чесъна и започвате яко бъркане с прибавяне на олио през три - пет минути, като при разбиване на майонеза /само в една посока, иначе се пресича/. Като свършите хляба още 15 мин. бъркане да се получи гъста течна маса. Пържете рибата и охлаждате, след час заливате с чесновата паста и на другия ден се стерилизира по общи правила. може да се консумира и в този си вид , демек прясна. В Бургаско му викат Гръцка марината .
Прави се пастет от чесън, като вместо тарама се използва чесъна. Накратко: Накисва се един стар хляб във вода,изстисква се!!!. смачква се чесъна и започвате яко бъркане с прибавяне на олио през три - пет минути, като при разбиване на майонеза /само в една посока, иначе се пресича/. Като свършите хляба още 15 мин. бъркане да се получи гъста течна маса. Пържете рибата и охлаждате, след час заливате с чесновата паста и на другия ден се стерилизира по общи правила. може да се консумира и в този си вид , демек прясна. В Бургаско му викат Гръцка марината .
- krokibg
- учете се от него
- Мнения: 6920
- Регистриран на: Пон Юли 03, 2006 10:46 am
- Местоположение: Пловдив
Ето и една рецепта от мен.Става за всякаква риба,ПОЧТИ!!!
1.Нарязвате рибата след като сте я почестили,на стройни парчета,който да влизат свободно във буркана в който ще се затваря.
2.Правите марината:сол,оцет,дафинов лист и др по желание - на вкус а вода толкова колкото да залее цялото количество риба и го оставяте в голям съд да престой 24 часа.
3.Нареждате рибата във тенекия от сирене която е отворена на половина,като преди това отдоло нареждате лозови пръчки да не загаря.много внимателно и прецизно,защото от това ще зависи в последствие как ви изглежда консервата.
4.Най-отгоре,пак се слагат плътно лозови пръчки и се затискат със много добре измит плосък речен камък който да не позволява на рибата по време и след варенето да се разкашква.
5.Слагате тенекията със така направената и залята със същата марината риба,като я варите на много бавен огън - повтарям,много бавен огън,2-3часа
6.След като се свари рибата,задължително изсипвате марината,много бавно и внимателно,за да може рибата да остане на цели парчета /не махаите камъка и лозовите пръчки,а наклонете цялата тенекия като подържате капака със ръка/,след което оставяте рибата както е в тенекията да изтине.
7.След като е истинала,започвате подреждането на парчетата във буркани,като след всеки ред си слагате предварително преготвени- салата от боб,грах и нарязани кисели краставички.
8.Затваряте,стерилизирате и сте притежател на най вкусната рибна консерва.
УСПЕХ !!!
1.Нарязвате рибата след като сте я почестили,на стройни парчета,който да влизат свободно във буркана в който ще се затваря.
2.Правите марината:сол,оцет,дафинов лист и др по желание - на вкус а вода толкова колкото да залее цялото количество риба и го оставяте в голям съд да престой 24 часа.
3.Нареждате рибата във тенекия от сирене която е отворена на половина,като преди това отдоло нареждате лозови пръчки да не загаря.много внимателно и прецизно,защото от това ще зависи в последствие как ви изглежда консервата.
4.Най-отгоре,пак се слагат плътно лозови пръчки и се затискат със много добре измит плосък речен камък който да не позволява на рибата по време и след варенето да се разкашква.
5.Слагате тенекията със така направената и залята със същата марината риба,като я варите на много бавен огън - повтарям,много бавен огън,2-3часа
6.След като се свари рибата,задължително изсипвате марината,много бавно и внимателно,за да може рибата да остане на цели парчета /не махаите камъка и лозовите пръчки,а наклонете цялата тенекия като подържате капака със ръка/,след което оставяте рибата както е в тенекията да изтине.
7.След като е истинала,започвате подреждането на парчетата във буркани,като след всеки ред си слагате предварително преготвени- салата от боб,грах и нарязани кисели краставички.
8.Затваряте,стерилизирате и сте притежател на най вкусната рибна консерва.
УСПЕХ !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!