Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухняДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!
Модератор: sapuna
Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!
във оцета и то мешан с вода 1към 1 , само 3-4 часа
Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!
Тези 12 ч оцет са малко множко за дребна риба като сафрида, 6-8ч мисля са достатчни. Аз я правя без втора саламура, не виждам смисъл от нея.sapuna написа:Едно питане имам ... 12 часа в саламурата,12 часа във винен оцет,после да държа ли още 12 часа в саламура?Специално за тази последна операция чета доста противоречиви мнения,но пък още си облизвам пръстите!
Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!
Margatyna написа:Много кефал, много риба се излови в последно време (!),... пържиш-ядеш, пържиш-ядеш и пак за буркани остава...
затова реших и аз да се разпиша с начин за мариноване на риба в буркани
значи, кефал-квото ви остане от улова, почистен от вътрешностите , люспите, без глави и опашки, ...ако улова е изобилен, разкарайте и перките, за да съберете повече от същественото в бурканите
нарежете на шайби и запържете в малко олио, колкото цвета на рибата да се промени леко отвън
какво още е необходимо-с две думи, каквото има
кисели краставички, червена чушка, морков, целинка, лук, дафинов лист, бахар, черен пипер, грахчета..е, аз нямах грахчета, но имах чесън
наредете в бурканите
зеленчуци, подправки и риба-нека е шарено!
сложете по 1 супена лъжица мазнина от пърженето, 1 супена лъжица сол, 1 супена лъжица оцет, долейте с вода
запечатайте с капачки и варете час и половина, може и два.... гледайте капачките на бурканите на не останат без вода, на сухо един вид, долейте, ако има нужда
Наздраве!
Поздрави колега и благодаря за чудесната рецепта!!!
Пробвах я и е много лесна за направа. Смея да твърдя,че е уникална(лошото е,че много ракия и мастика носи )
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!
Мите,това последното тази година го измислих ве.sapuna написа:5 кила сафрид очистих тази сутрин!Ръководейки се от съветите на Кичевския колега КИРО и множеството мнения в тази тема започнах и аз да творя.В момента съм на фаза осоляване.Едно питане имам ... 12 часа в саламурата,12 часа във винен оцет,после да държа ли още 12 часа в саламура?Специално за тази последна операция чета доста противоречиви мнения,но пък още си облизвам пръстите!
Оцета в рибата по-малко се усеща така.
Някой път държа сафрида и 24 часа в оцет - ако е едър де.
Някой писа за аншуата.
Това е вид приготвяне на риба,в случая се отнася за осоляване на сардина.
Но се държи осолена около 5-7 месеца,за да узрее.
Същото се практикува и с хамсията.
Друг е въпроса,че са публикувани бързите рецепти - често и аз работя с тях.
Но има ли добри количества от тези риби,оставям си ги през тези 6 месеца да зреят.
После съвсем за други кулинарни изкуства се говори.
Още - някой писа че морската риба си поема колкото и трябва сол.
Това не е истина.Насоли едър паламуд,и след месец го измий от солта само,
и го сложи на трапезата - няма да ви хареса да знаете.
Иска си поне ден отсоляване.
Същото важи и за доста морски риби.Искат си отсоляването,
кои 2-3 часа,кои повече.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 126
- Регистриран на: Пет Сеп 09, 2011 9:07 am
- Местоположение: Пловдив
Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!
Привет,колеги.Имам едно малко странно но смятам логично питане.При консервиране на шаран(1-2 килограмови) добре ли е след термичната обработка преди подреждането в буркан да се обели кожата,за да не стане консервата мазна и натрапчива?Благодаря предварително.
Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!
А доливаш ли с нещо бурканите , или продуктите си пускат сос ?Margatyna написа:Много кефал, много риба се излови в последно време (!),... пържиш-ядеш, пържиш-ядеш и пак за буркани остава...
затова реших и аз да се разпиша с начин за мариноване на риба в буркани
значи, кефал-квото ви остане от улова, почистен от вътрешностите , люспите, без глави и опашки, ...ако улова е изобилен, разкарайте и перките, за да съберете повече от същественото в бурканите
нарежете на шайби и запържете в малко олио, колкото цвета на рибата да се промени леко отвън
какво още е необходимо-с две думи, каквото има
кисели краставички, червена чушка, морков, целинка, лук, дафинов лист, бахар, черен пипер, грахчета..е, аз нямах грахчета, но имах чесън
наредете в бурканите
зеленчуци, подправки и риба-нека е шарено!
сложете по 1 супена лъжица мазнина от пърженето, 1 супена лъжица сол, 1 супена лъжица оцет, долейте с вода
запечатайте с капачки и варете час и половина, може и два.... гледайте капачките на бурканите на не останат без вода, на сухо един вид, долейте, ако има нужда
Наздраве!
- bobo_33333
- кандидат преподавател
- Мнения: 3218
- Регистриран на: Пон Май 02, 2011 9:54 am
Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!
То си пише
Маринованата риба си е само сол-морска сол
След това измиване,аз го правя със оцет,не с вода
и марината-оцет и олио-подправки(черно пиперче,бахар,дафинов лист),без варене,пържене,тва да не е компот
Накрая рибата в бурканете се залива със олио-в което запържвам една филийка хляб и оставено да изстине.
И те така
Ама тука гледам много рецепти -пържене,готвене,боб,картофи,току виж някой и сежук сложилсложете по 1 супена лъжица мазнина от пърженето, 1 супена лъжица сол, 1 супена лъжица оцет, долейте с вода
Маринованата риба си е само сол-морска сол
След това измиване,аз го правя със оцет,не с вода
и марината-оцет и олио-подправки(черно пиперче,бахар,дафинов лист),без варене,пържене,тва да не е компот
Накрая рибата в бурканете се залива със олио-в което запържвам една филийка хляб и оставено да изстине.
И те така
Аз там съм пораснал...
Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!
Ето и част от реколтата от тази година! Чудна черноморска хамсия!
Тази е правена по бързата технология:
1. 24 часа в наситен разтвор на морска сол /саламура/;
2. 8 часа изкисване в оцет;
3. 2-3 часа пак в саламура, за да се стегне, защото след оцета остава леко "лигава";
4. Редя я в бурканчетата с подправки 1-2 зърна бахар, малко кориандър и черен пипер, един дафинов лист. Може да се добави и ситно накълцан лук и копър. Аз я обичам с по-малко подправки, по-"натурална"
5. Залива се с олио. Ако ще правите по-траен продукт е добре в олиото да са пръжнати 3-4 хапки хляб, защото препърженото олио не гранясва.
6. Да има поне 5-6мм олио над рибките.
7. На хладно, сухо и тъмно могат да изкарат и година.
Класическата технология си е 4-5 месеца в морска сол, но на мен ми трябваха бързи резултати. Баща ми е заровил една, която към Гергьовден трябва да е угнила вече.
А сега следва това:
Гръцка сардина в сол
5-6 месеца и ще имаме гръцка аншуа!
Тази е правена по бързата технология:
1. 24 часа в наситен разтвор на морска сол /саламура/;
2. 8 часа изкисване в оцет;
3. 2-3 часа пак в саламура, за да се стегне, защото след оцета остава леко "лигава";
4. Редя я в бурканчетата с подправки 1-2 зърна бахар, малко кориандър и черен пипер, един дафинов лист. Може да се добави и ситно накълцан лук и копър. Аз я обичам с по-малко подправки, по-"натурална"
5. Залива се с олио. Ако ще правите по-траен продукт е добре в олиото да са пръжнати 3-4 хапки хляб, защото препърженото олио не гранясва.
6. Да има поне 5-6мм олио над рибките.
7. На хладно, сухо и тъмно могат да изкарат и година.
Класическата технология си е 4-5 месеца в морска сол, но на мен ми трябваха бързи резултати. Баща ми е заровил една, която към Гергьовден трябва да е угнила вече.
А сега следва това:
Гръцка сардина в сол
5-6 месеца и ще имаме гръцка аншуа!
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!
Къде улови сардината ?
Ако е 9-та буна,колко се изтърси за нея?
Ако е 9-та буна,колко се изтърси за нея?
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!
Чаталджа, 4 лв/кг. Чудесна е!
Сега отивам да я покрия с още 1-2см сол, че така нещо не ми допада...
Сега отивам да я покрия с още 1-2см сол, че така нещо не ми допада...
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!
Мерсаж - ще търся скоро и аз.
Че да оправим запасите.
Че да оправим запасите.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!
Ти поне и в морето можеш да я търсиш! Наслука!
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!
И хайде вън от солта!
И след изкисване - хайде в при подправките!
Хайде и аншоата!
И след изкисване - хайде в при подправките!
Хайде и аншоата!
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Re:
Много си далеч от нещата-няма марината без оцет(киселина).Какви камби ,какви 5 лева?Маринована риба се прави така-12 часа в саламура(морска сол,яйцето да изплува колкото 50 ст.-яйцето домашно задължително,купешкото лъже) после без да се мие рибата 6 часа в оцет(да не е менте,както и солта и олиото),после пак без да се мие се реди възможно най плътно и се залива с олиото,което е предварително загрято до момента в който хапка хляб стане червено-кафява.Чака се да изтине и тогава се залива рибата.Подправки само зърна черен пипер и дафинов лист.Всичко друго са глупости а не маринована риба.Така съм мариновал цаца,сърдела,сафрид,чернокоп,карагьоз филетиран...дори и таранка.Резултата е един и същ-THE BEST- не се стерилизира,само се затваря да не влиза въдух-цацата е готова след 3-4 дни,хамсията след седмица,чернокопа и карагьоза поне 2 седмици....паци написа:Нямя нужда от оцет или друга киселина.Само забравих да кажа че по желание на консуматора може да се добави камба на кръгчета.От всички сладководни видове които съм консервирал платиката като чели става най-добре но това си е мое мнение.
Малко червейче пита майка си: - Мамо къде е татко? Майката: - Отиде за риба.
.
.
- ZaMoreto
- новобранец
- Мнения: 17
- Регистриран на: Пон Май 18, 2015 1:08 pm
- Местоположение: Несебър
- Обратна връзка:
Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!
[quote="Златев"]И хайде вън от солта!
Един съвет ако може:
След като наредиш рибата и солта, сложи нещо тежко отгоре. Казваме му "Баския" - подходящ камък или дъска с тежест отгоре. След време излиза "Тагя" - това тъмно жълтото по рибата е мазнина, тежка... тя излиза отгоре над затиснатата риба и периодично се маха, като се обира. Слаламурата /след време става воднисто/ се сменя периодично защото потъмнява.
Един съвет ако може:
След като наредиш рибата и солта, сложи нещо тежко отгоре. Казваме му "Баския" - подходящ камък или дъска с тежест отгоре. След време излиза "Тагя" - това тъмно жълтото по рибата е мазнина, тежка... тя излиза отгоре над затиснатата риба и периодично се маха, като се обира. Слаламурата /след време става воднисто/ се сменя периодично защото потъмнява.
Производство на Моряшки тениски https://OtMoreto.com
Сайт на черноморска тематика http://ZaMoreto.com
Сайт на черноморска тематика http://ZaMoreto.com