МАГИЧЕСКИ РЕПОРТАЖИ

Форум на Клуб Балканка. Всичко свързано с клуба, беседи, организации и мероприятия.

Модератор: Кърцата

pitcha
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 736
Регистриран на: ср май 04, 2011 2:40 pm

МАГИЧЕСКИ РЕПОРТАЖИ

Мнениеот pitcha » нед май 13, 2012 9:25 am

Ето втори опит за тема свързана с репортажи от пъстървов риболов. /Първият не тръгна както трябва, за което вината си е изцяло наша/.
Моля всеки, който реши да се включи – да се запознае с правилата по-долу:

СЪОБЩЕНИЕ – ПРАВИЛА ЗА СНИМКИ И РЕПОРТАЖИ

По повод разразилата се клубна „дискусия” относно пускане на репортажи от пъстървови излети в подфорум „Клуб Балканка”, Общото Събрание на клуба взе следното решение:

Всеки риболовец е добре дошъл да пуска свои репортажи в подфорума, без значение дали е член на клуба или не.
Може да го прави или в отделна тема, или в темата Магически Репортажи. Репортажът трябва да отговаря на следните правила:

1. Когато на снимките има риби – трябва да са само пъстървови.
2. Снимките на риби трябва да демонстрират всички правила за опазването им – описани в етичния кодекс на клуба, както и в статията „Хвани и Пусни – за Балканските Пъстърви”.
3. Рибите, които са снимани, задължително са освободени след това. Това го оставяме на съвестта на риболовеца. Ще е прекрасно, ако има и снимки от освобождаването на рибата – плуваща във водата. Последното не е задължително, тъй като такива снимки са много трудни.
4. Снимки от природните красоти задължително присъстват в репортажа.
5. Снимка на майстора на риболова може да присъства, но само отделно – без риби на нея. Целта е да се съхрани красотата на рибите, без нещо да я загрозява. Изключения от това правило се допускат Само за Ким Бейсингър – на млади години, и за Анджелина Джоли. За никой друг!
6. Не трябва да се пускат снимки на риби, които са нагълтали стръв или малка нимфа дълбоко, или пък са се ушили и на трите куки на изкуствена примамка. Още по-лошо, ако има забити външно тройки на воблер.
7. Снимки на риби със следи от нараняване не се допускат.
8. В репортажа няма проблем, дори е желателно - да е описано, че има и други хванати риби, но снимките не са както трябва.


Цел на всички изисквания е да се демонстрира Магията на пъстървовия риболов, както и правилата за опазване на рибите – за да са полезни за по-неопитните. По този начин и всеки майстор ще се старае повече по тези въпроси – и това е най-важната цел !!!

Съзнаваме, че на всеки се случва рибата да нагълта или да се „ушие”. В този случай тя се пуска по правилата за пускане – и ако е снимана – снимката просто не се качва в репортажа.

Нямаме нищо против репортажи, които не отговарят на описаните изисквания, но те ще бъдат премествани в „Моят риболовен Излет” или „Спинингов риболов”. Затова е най-добре да бъдат качвани директно там.

Желаем успех, на който реши да се включи.
РИБОЛОВЕН КЛУБ БАЛКАНКА

Забележка от мен:
Hие трябва да „побием знамето” по тоя въпрос. Ето защо следващият репортаж /на Мариан – Starlight/ може да се счита за демонстрация на описаните по-горе правила. Всеки репортаж на Павката – също.
Най-добрият репортаж в рамките на сезона – до края на септември 2012, направен от колега, който не е член на клуба, ще бъде определен с гласуване от членовете на клуба. Той ще получи награда от мен – три воблера по избор - от доста добра колекция. Като имам време – ще пусна снимки на воблерите.

МАГИЧЕСКИ РЕПОРТАЖИ

РекламаПотребителски аватар
starlight
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 376
Регистриран на: пон окт 12, 2009 12:38 pm
Местоположение: София
Контакти:

Re: МАГИЧЕСКИ РЕПОРТАЖИ

Мнениеот starlight » нед май 13, 2012 10:50 am

Здравейте колеги :wink:

Всичко започна така.. миналата година 2011, края на месец юли, реших да се разходя по
една река около София с опознавателна цел. Походих, похвърлях и взех, че случайно хванах
една амариканска пъстърва, 25 см. След всичките скокове и разкарване, адреналина ми скочи до небесата. Това беше първата ми пъстърва на блесна от река...

Точно тогава нещо ми стана и в главата ми започнаха да плуват яко пъстръвки. Не след дълго се запознах с Бат Стан и клуб Балканка, които много скоро щяха да зарибяват с балканска пъстърва. Реших, че това е момента и аз да помогна рибките да станат повече :)

И така се озовах на първото ми зарибяване с клуб Балканка (ЕСЕН 2011). Няма да забравя никога как Бат Димо ме покани да стана член на клуба и как всички ми гласуваха доверието си. Могат да са сигурни, че никога няма да ги предам.

От скоро пъстърваджия, изцяло на спининг, проблема ми беше, че незнех много реки и места, където да търся рибките. Много хора ми дадоха съвети и напътствия, за което съм им много благодарен. След много капота, упоритост и вече четири зарибявания, взех да си мисля, че или аз съм калпав или не ги намирам рибите, до СЕГА...

ДЕНЯТ, в който Бат Димо ме покани да отидем с него на риболов на една от тайните му реки, за да ми покаже "Магията на пъстървовия риболов". Първото ми впечатление беше: "Боже какво е това поточе, тук би трябвало да има риба!?" :) Малко ходене обаче и нещата започнаха да се променят:

Изображение

Още 15 минути ходене и:

Изображение

Красоти колкото искаш, падна ми шапката.
Въпреки всичко обаче, рибките ги нямаше. Тук Бат Димо каза нещо от сорта на:
"Ако не хванем риба, да се имам в майстора и секретната река." :)
Казах си, лошо няма важното е, че красоти много. Ето още малко:

Изображение

Изображение

Немина много време и ето, че майстора се доказа като "Майстор".
Първата красавица за деня, един борбен мъжкар:

Изображение

Изображение

Максималко бързо последва това:Бат Димо: Риболова за мен приключи. От тук нататъка си само ТИ.
Това не го очаквах, за което голям респект от мен.
Продължихме нататък.Не бяхме сами, не само ние дебнехме:

Изображение

Гледам аз едно вирче:

Изображение

Няколко мятания и ХОП, първата ми рибка:

Изображение

Казах си: Епа явно не съм толкова калпав :) Можело значи.
Не след дълго, дойде и кулминацията, ето тази красавица:

Изображение

Адреналина ми беше на макс. Загубих дума и ума :)
Явно бях попаднал в магията...
Хванах още няколко рибки. Една от тях доста яростно беше нахапала и трите куки на тройката (Panter Martin N6), но за щастие, тъй като контрите, естествено бяха махнати предварително, рибката си плува жива и здрава без поражения.

Едно голямо МЕРСИ на Бат Димо от мен.

ПС. Реката си остава тайна. Обещал съм да не казвам, моля да не ме питате.
Ако имате желание говорете с Бат Димо :)

Потребителски аватар
refab
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 205
Регистриран на: пон яну 17, 2011 2:13 pm

Re: МАГИЧЕСКИ РЕПОРТАЖИ

Мнениеот refab » нед май 13, 2012 11:20 am

Поздравления за стила на автора на темата и за нейното съдържание, както и за стила, фактите и снимките в репортажа на първия участник в нея. Слава Богу, че има и такива хора в България!

Потребителски аватар
ribolovcho
фен клуб-скобар
Мнения: 2083
Регистриран на: чет сеп 10, 2009 12:19 pm
Местоположение: Някъде по Река Искър
Контакти:

Re: МАГИЧЕСКИ РЕПОРТАЖИ

Мнениеот ribolovcho » нед май 13, 2012 2:08 pm

Тоя гущер със тези жълти петна да не е отровен случайно...
Изображение
Най добрите са тук

Потребителски аватар
melhinor
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 308
Регистриран на: пет дек 24, 2010 3:28 pm

Re: МАГИЧЕСКИ РЕПОРТАЖИ

Мнениеот melhinor » нед май 13, 2012 3:15 pm

ribolovcho написа:Тоя гущер със тези жълти петна да не е отровен случайно...


Тоя "гущер", не е гущер.
Това е дъждовник, представител на Клас Земноводни.

pitcha
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 736
Регистриран на: ср май 04, 2011 2:40 pm

Re: МАГИЧЕСКИ РЕПОРТАЖИ

Мнениеот pitcha » нед май 13, 2012 3:31 pm

Това е дъждовник. Той е силно отровен и много опасен. Хапе и през ботушите даже. Тая река ври от тях! Никой да не ходи Без Мен! Мен ме познават – тогава няма проблем.

Майтап бе. Пуска отрова през кожата. Не го пипайте с голи ръце, като го видите. Освен това е защитен вид.

Re: МАГИЧЕСКИ РЕПОРТАЖИ

РекламаПотребителски аватар
Paviljon
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 274
Регистриран на: пон апр 04, 2011 9:21 am
Местоположение: на реката !!!
Контакти:

Re: МАГИЧЕСКИ РЕПОРТАЖИ

Мнениеот Paviljon » нед май 13, 2012 11:54 pm

Здравейте колеги,

Бат Димо темата, която си отворил е страхотна и важна, а репортажът на Мариан ме пренесе на страхотно красиво място! На всяка снимка си представях как и аз замятам в красивите вирчета! Поздравления за слуката и хубавия репортаж!

Мен пътешествията ми в България ме отведоха до едно красиво място, където съчетах с риболов и приятна почивка за няколко часа! Реката една красива и виеща се сред корените на крайбрежните дървета, а вировете редуващи се един от друг с леки прагчета! Красота! Нарамил фотоапарата и въдицата в ръка се понесох срещу течението! Бях убеден, че стръв ще си намеря в реката и не се излъгах! На всяко навеждане хващах охранен ручейник, които още не бяха се настанили по обичайните си местоположения през летните месеци! Замятах, в почти всяко едно вирче или пенлив бързей, но само вяли потапяния на индикатора и неколкократни откачания! Викам си "този ручейник трябва да му има нещо", че не иска да се хване някоя петниста рибка! Придвижвах се нагоре по реката срещу течението и имах възможността да наблюдавам водата и извивките й минавайки покрай потопените камъни, които като стражи и сигурни укрития пазеха планинските обитатели! Наблюдавах водата от по-близък ъгъл и си давах сметка, че красотата в риболова може да се открива и в дребните елементи около нас, не само в количеството уловени бройки!

Изображение

Изображение

Изображение

Наблюдавах тези гънки отблизо и следях как водата изчезваше зад поредния праг, като на моменти те бяха и по-високи и се спускаше със студените си води в поредния вир!
Изображение

Оставих фотоапарата, тъй като с него трудно можех да пробвам и дали пъстървите са решилш да опитат примамката, която им поднасям! Уловиха се 5-6 пъстърви (балканки и американки) около и под нормата, които с предварително изстудена ръка и без да вдигам от водата незабавно откачах и хоп обратно в бързея! Не си правих усилие да ги снимам всичките, тъй като нямаше да остане време за риболов, но бяха много красиви риби!
Изображение
Най-големите около 24 см. (все в нормата или под нея). Не искаше нищо по-така да раздвижи адреналина!
Стигнах до поредния бързей и заметнах срещу течението на ручейник! Плувката изчезна като мълния и засякох, но видях единствено силуета на по-голяма пъстърва и усетих напъна за миг преди да се откачи! Сърцето заподскача сибно и отривисто в гърдите ми. Викам си тук ще настане борба на преследване! Сложих нов един ручейник и с едно замятане право в начална позиция на забързаната вода! Плувката изтече, но без резултат! Заметнах малко по в ляво, след това малко по в дясно, но не ще и не ще! Смених и на камола, но също. Решавам да преоборузвам въдицата на блесна! За нула време и вече на влакното беше захваната блесна Рублекс Nr.3 с предварително премачкани контри и готов за замятане! Заметнах отново в пенливата вода срещу течението и бързо започнах да обирам! Зърнах отново сянката на по-голямата пъстърва, която се изстреля за атака, но се отказа! Аз обаче НЕ! Замятам още веднъж и завъртам два оборота и пръчката се сгъна, а водата се развихри, а от вира с мощни подскоци близо 0,5 м се истрелваше борбена американка, която даваше да се разбере, че се е закачила на блесната! Придвижих я до себе си и без да я вдигам от водата откачих внимателно тройката на блесната, която когато е без контри не оставя никакви поражения по рибите! Направих й снимка и обратно в барзея! Усмивката ми беше на лицето и сияех! Пъстървата беше около 32-33 см. и доста борбена!
Изображение
Придвижвах се нагоре по реката, но останах на блесната и установих, че на нея зе закачиха обределено повече риби отколкото на стръв ручейник! За първи път ми се случва, но явно бях хвнанал такъв момент! За излета от няколко часа имах приблизително към 20 уловени риби, като половината и повече от половината бяха балканки с красиви червени петна редуващи се напръскани черни точици! Рибите бяха в диапазона около нормата и с някоя друга надхвърляща го! Разбира се и една хубава риба, чийто подскоци се помнят дълго!

В близост до мястото, където лових снимах и скала, през която е текла вода и се замислих "Колко време е трябвало на течащата вода да извае такава форма и колко преходно е всичко, което вършим"
Изображение
Казвам го, защото се замислям до какви красоти се докосваме всеки един от нас и колко крехко е всичко това! Колко лесно може да се разруши! Има един интересен цитат от колегата (Тюлен)

"Вземете спомени, оставете само стъпки"

Всяка една риба плува обратно на воля без наранявания по себе си!

Поздрави и наслука !!!
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg" onclick="window.open(this.href);return false;

Потребителски аватар
misho_tsakov
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 415
Регистриран на: чет юли 17, 2008 4:17 pm
Местоположение: София

Re: МАГИЧЕСКИ РЕПОРТАЖИ

Мнениеот misho_tsakov » пон май 14, 2012 4:06 pm

Красота!
Аз имах разочарование!
Събота карах детето при баба му и набързо минах през една от любимите ми реки, която от поне 10 години държи добра популация от любимите риби. Знам реката наизуст и я проверявам веднъж годишно. Уви, някой я е набарал...
От спалните на 40+ риби, изкарвах ето такива:
Прикачени файлове
IMG00235-20100814-0831.jpg
IMG00235-20100814-0831.jpg (54.77 KиБ) Видяна 5341 пъти
Който ходи в мола - умира!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg

Потребителски аватар
misho_tsakov
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 415
Регистриран на: чет юли 17, 2008 4:17 pm
Местоположение: София

Re: МАГИЧЕСКИ РЕПОРТАЖИ

Мнениеот misho_tsakov » пон май 14, 2012 4:09 pm

Продължение..
Мерните риби бяха прибрани. Поне беше оставил (за сега) маломерките:
IMG-20120512-00289.jpg
IMG-20120512-00289.jpg (58.5 KиБ) Видяна 5340 пъти
IMG-20120512-00290.jpg
IMG-20120512-00290.jpg (57.19 KиБ) Видяна 5340 пъти

Както и да е, надявам се да не подкара и тях.
Поздрави,
Който ходи в мола - умира!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg

Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1334
Регистриран на: нед май 15, 2005 11:17 am

Re: МАГИЧЕСКИ РЕПОРТАЖИ

Мнениеот Бат Стан » пон май 14, 2012 4:39 pm

Мише, и ние с Борето Харалампиев така с балканките. Само маломер кълва. Ловихме на блесни без контри, жълтите бяха по-резултатни. Реката е от магическите:

Изображение

Виж какви хубави места има:

Изображение

Обаче само ей такива балканки кълвяха. Поиграхме си час и половина с тях:

Изображение

Иначе първо бяхме на една много известна, но не особено красива река и там си улових три американки на камола, а след това извадих една към 700-800 грама на видренското състезание, пак на камола. Този уикенд опитите продължават!

Потребителски аватар
Paviljon
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 274
Регистриран на: пон апр 04, 2011 9:21 am
Местоположение: на реката !!!
Контакти:

Re: МАГИЧЕСКИ РЕПОРТАЖИ

Мнениеот Paviljon » пон май 21, 2012 12:23 pm

Здравейте колеги,

Неделният ден ме отведе на една от многото красиви реки в България, където бях решил за поразпусна и да се насладя на природата с апарат на рамо и екипиран със спининговата пръчка! Времето не обещаваше да мине без напоителен дъжд! Още докато пътувах облаците се сгъстяваха и малко преди пристигането на уреченото място и се започна със силния дъжд! Дъждобран бях пропуснал да взема със себе си, за което съжалих! Паркирах колата и чаках да спре, защото не беше никак ръмящ, а направо стабилно напоителен! Викам си ще вземе и реката да позамъти и не сбърках! Започна леко да понамалява и веднага се изстрелях като торпила на реката! Прихвърчаха отделни капки вече и се молех да няма изненади до края на риболова! Реката обаче се замъти не като боза, но все пак мътна и мъкнеща сума листа!
Ето я и нея:
Изображение

Изображение

Примамките както винаги блесни и воблери (с предварително премачкани контри). Заложих в самото начало на Рублекс златист с разпробито листо, но на него имах само подгонвания и почуквания, но без закачена риба! Смених с още няколко блесни, превъртях и една сурия плуващи и потъващи воблери, но на тях дори и подгонване нямах! Отворих за сетен път кутията и викам "Ще пробвам на Пантер Мартин"! Смачках с клещите тройките и заметнах в студената вода, която заради дъжда се беше вдигнала и сметнах, че играта й ще е по-добра! Резултата и не закъсня :)
Изображение
Рибата точно в нормата! Откачих я внимателно с предварително изстудени ръце, бърза снимка и хоп обратно във водната фурия!
А реката една красива и премятаща се покрай камъните, криеща своите обитатели!
Изображение

На следващия бързей че посрещна още една красавица :)
Изображение
която след снимка се върна обратно в реката!
Придвижвайки се по реката, в по-плитките участъци, където не беше съвсем мътилка наблюдавах как петнистите с спотайват зад някой камък или тревичка и причакваха замътената вода да довлече жадуваната храна! Щом ме усещаха мълниеносно се изстрелваха към дълбокото и там се спотайваха! Толкова красиво е наблюдавайки живота в реката и факта, че на някои места все още го има (където го няма се опитваме да го възстановяваме с членовете на клуб "Балканка", други съвестни риболовци, както и зарибителни акции от други риболовни клубове)...
Реката надолу по течението разкриваше своите красоти, които спират дъха на всеки човек!
Изображение
Тази снимка е поздрав за бай Димо (pitcha)
Изображение
По тези места ме изненадаха още няколко красавици, като не съм снимал всяка една уловена риба, защото докато снимам рибарската страст постоянно бушуваше в душата ми и нямах търпение да заметна за пореден път в поредния вир!
Изображение

Голяма част от пъстървите бяха мерни 24-25 см, като имаше и по-малки! Всички са обратно в реката, където им е мястото! Общо към десетина балкански пъстърви!
След 3-4 часа събрах екипировката и се отправих обратно към колата, а по пътя се наслаждавах на малките миниатюрни моменти, които ни заобикалят постоянно, но понякога залисани в риболова ги пропускаме!
Изображение

Изображение

Всяка една капка е важна за оцеляването на тези красиви същества!
На едно място се спрях и наблюдавах как една красива мерна балканка скачаше над водата и ловеше прелитащи насекоми! Тя не ме забелязваше скрит зад едни треви! Изпратих я с усмивка и със заредена от емоции душа от приключилия магически риболов на пъстърва!

Поздрави и наслука :)
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: МАГИЧЕСКИ РЕПОРТАЖИ

РекламаПотребителски аватар
misho_tsakov
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 415
Регистриран на: чет юли 17, 2008 4:17 pm
Местоположение: София

Re: МАГИЧЕСКИ РЕПОРТАЖИ

Мнениеот misho_tsakov » пон май 21, 2012 5:01 pm

Отлично!
Абе Павка, не те ли тормози жената за толкова много излети? Звъниш ли преди да се прибереш :lol:
Снимките са супер!
Който ходи в мола - умира!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg

pitcha
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 736
Регистриран на: ср май 04, 2011 2:40 pm

Re: МАГИЧЕСКИ РЕПОРТАЖИ

Мнениеот pitcha » пон май 21, 2012 6:17 pm

Той – Павката, просто не се удържа.
Мариан като пусна първия репортаж си виках – ще изкара доста време, преди някой да го бие. И кво стана – Павката във втория репортаж тресна ония снимки, от които първите три напрао ми зеха акъла. Но няма да му викам повече Браво – за да не се възгордее нещо. А и без тва ни прецака с Мариан.

Обаче аз се включвам за друго. Имам въпрос – ако някой по-възрастен от мен разглежда тия репортажи. Рибите, които са снимани в последния репортаж са доста интересни. Само големшки, светло до тъмно кафяви петна. Или черни. Нито една червена точка.
Ако не бъркам реката, а не вярвам да я бъркам – в нея много рядко се хващат риби с червени точки.

Та въпросът е – преди 40- и повече години – някой хващал ли е такива риби по реките у нас?

Потребителски аватар
starlight
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 376
Регистриран на: пон окт 12, 2009 12:38 pm
Местоположение: София
Контакти:

Re: МАГИЧЕСКИ РЕПОРТАЖИ

Мнениеот starlight » пон май 21, 2012 6:23 pm

Красота! Нищо повече няма да кажа.

Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1334
Регистриран на: нед май 15, 2005 11:17 am

Re: МАГИЧЕСКИ РЕПОРТАЖИ

Мнениеот Бат Стан » пон май 21, 2012 11:21 pm

pitcha написа:
Та въпросът е – преди 40- и повече години – някой хващал ли е такива риби по реките у нас?


Ми аз преди 30 години си пванах първата пъстърва, ама имаше червени. Инак на последния ми излет - 4 американки и една балканка. Дъгите заминаха по мезелъшко предназначение, балканката си живее пак там, дето е хванах. Реката я казвам на ЛС за който иска.

Още от naRiba.comВърни се в “Клуб Балканка”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 7 госта