Наблюдение на действащите ВЕЦ/МВЕЦ в България

Форум на Клуб Балканка. Всичко свързано с клуба, беседи, организации и мероприятия.

Модератор: Кърцата

Потребителски аватар
starlight
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 376
Регистриран на: пон окт 12, 2009 12:38 pm
Местоположение: София
Контакти:

Наблюдение на действащите ВЕЦ/МВЕЦ в България

Мнениеот starlight » вт авг 26, 2014 12:51 pm

Здравейте колеги,

През последните години изграждането на водноелектрически централи у нас търпи бурно развитие. Възобновяемите енергийни източници са приоритет на енергийната политика не само у нас, но и в целия Европейски съюз. Производството на енергия от силата на водния пад в реките носи несъмнени ползи за цялата държава, заради факта че се създава брутен продукт, който не изисква ресурси, повишава се енергийната независимост и др. Никой не възразява срещу използването на реките с такава цел, стига, при производството на енергия от водата, да се спазват екологичните норми, за да може да оцелява животът в реките и около тях.

Статистиката показва, че в момента у нас има изградени и работещи около 200 малки водноелектрически централи, без да се броят подязовирните. Още около 280 централи се намират на различен етап на реализация, но при всички случаи имат вече издадени Разрешителни за водовземане от Басейновите дирекции. Някои са в процес на изграждане, а повечето търсят финансиране и строителството им може да започне всеки момент. Точната бройка на всички бъдещи ВЕЦ не може да бъде установена, но понастоящем има издадени разрешения за водовземане на още поне 400 точки по реките за бъдещо изграждане, без гореизброените. Дори данните в регистрите на държавните агенции се разминават и са непълни. Така например - за Басейнова дирекция Западнобеломорски район, общият брой на разрешенията за водоползване с цел - добив на ел. енергия от работещи и бъдещи ВЕЦ е за 516 точки по реките - само в югозападна България...

Какво се случва на практика?

Съгласно действащото законодателство - още при проектирането, и впоследствие при изграждането и експлоатацията, инвеститорите са задължени да спазват определени екологични норми. Най-важните от тях са:
* Да изпускат в реката задължително минимално водно количество след водовземането - с цел осигуряване оцеляването на екосистемите във - и около реката.
* Да осигуряват възможност за миграция на рибите и другите водни организми, посредством подходящи рибни проходи - пак с цел тяхното размножаване и оцеляване.
* Да събират и почистват натрупаните в задбаражните езера тинести наноси, посредством специални съоръжения, а не да ги изпускат в реките - основен проблем при русловите и нисконапорните централи.

Нищо от гореописаното не се случва на практика - почти без никакви изключения. Нещо повече:

* Една част от реките буквално пресъхват след водовземните съоръжения на деривационни централи, тъй като е хваната всичката вода, за да се произвежда ток, и нито капка не се изпуска в коритото на реката между водовземането и централата - в някои случаи, разстоянието между тях се измерва в километри.
* В останалата, преобладаваща част от деривационните централи, се изпуска толкова вода, колкото да поддържа само локви в реката. В тези реки не се наблюдава следа от живот.
* Ударно изпускане на тинести наноси и утайки след баражите на руслови централи - довели до масово измиране на риба и други организми в реката, какъвто е примерът с ВЕЦ Лакатник от 2008 година.
* През рибните проходи (с единични изключения) е невъзможно да преминават риби, освен ако не са сухоземни или алпинисти, със съответно оборудване. На някои места пък няма рибни проходи изобщо.
* Осушаването на речните корита - води до задръстването им с дървета, храсталаци и друга растителност, което е предпоставка за бъдещи наводнения при висока вълна. Например - коритото на р.Златна Панега след водовземането за ВЕЦ Румянцево

През последните години, от отделни хора или организации, са пускани множество сигнали до Министерство на Околната Среда и Водите (МОСВ) за подобни проблеми. В една част от случаите, след извършени проверки, са налагани нищожни глоби на собствениците (изразяващи се в печалбата от ВЕЦ за ден). Връчвани са им и задължителни предписания, които те не спазват, защото няма последващ контрол. В някои случаи няма никаква реакция от МОСВ изобщо. Но, при всички положения - със или без предписания - положението по реката си остава непроменено при следващи посещения!

Ето защо с доста усилия най-накрая като съвместна инициатива от:
Сдружение "Риболовен клуб Балканка" и WWF - България
създадохме портал за следене на Вецовете в България:

http://dams.reki.bg/

Надяваме се на подкрепата на колкото се може повече хора!!!
За повече информация може да посетите:

За сайта
За информацията в сайта
Как да помогна?

Каква е основната идея?

За случаите на нарушаване на екологичните правила - да направим всичко възможно за спасяване на живота в реките, след като държавата не го прави. За целта е необходимо да се извършва постоянен обществен контрол върху работата на колкото може повече съоръжения, изградени с цел производство на ел.енергия, и въвеждане на резултатите от контрола в цялостна база данни, която непрекъснато се обновява и допълва. Във всеки един момент, ще може да се проследява назад във времето:
1. Как е работило конкретното съоръжение?
2. Какво е направено, за да работи както трябва?
3. Как работи в момента?
По този начин събираната информация става достъпна за обществеността, за медиите, и за всички контролиращи органи на национално и Европейско ниво.

Организациите покрепили проекта за момента са:
  WWF - България
  Сдружение "Риболовен клуб Балканка"
  Спининг клуб "Стари Видри"
  Мухарски клуб "Стари Видри"
  Мухарски клуб "Стримерите"
  Федерация на Мухарите в България

Ако имате идеи, препоръки или каквито и да са предложения, моля да ги споделите с нас.

Наблюдение на действащите ВЕЦ/МВЕЦ в България

Рекламаpitcha
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 736
Регистриран на: ср май 04, 2011 2:40 pm

Re: Наблюдение на действащите ВЕЦ/МВЕЦ в България

Мнениеот pitcha » вт авг 26, 2014 4:56 pm

Да добавя нещо. Това, което виждате на следващите две снимки:

Изображение

Изображение

..... може да се случи и на вашата река.

На около стотина реки вече се е случило, на други стотина едва църцори нещо, а се очаква на около 7-800 точки още.

Дали да се включи и да помогне - всеки си преценява.
Повечето хора си мислят, че на тяхната река няма да стане. Бъдете сигурни - Ще Стане! Поне ако не направим нещо, и то - ако не започнем да го правим сега.

Потребителски аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2901
Регистриран на: нед яну 16, 2011 8:14 pm
Местоположение: Дупница/София :)

Re: Наблюдение на действащите ВЕЦ/МВЕЦ в България

Мнениеот Д.Граховски » вт авг 26, 2014 5:05 pm

Положението след Ракитово е същото като на снимките, ако това не е същата река де.
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]

Потребителски аватар
edimi
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 145
Регистриран на: чет фев 22, 2007 9:40 pm
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Re: Наблюдение на действащите ВЕЦ/МВЕЦ в България

Мнениеот edimi » ср авг 27, 2014 11:13 am

Това е Огромно, Трудно и Достойно за :prayer: , начинание. С готовност ще се включа във всеки възможен случай.
За да бъде България обетована, за да останат в нея децата ни, за да има природа и живот. Иначе "When the last tree is cut, the last river poisoned, and the last fish dead, we will discover that we can't eat money..." ....
малиии, кеф, риба

(heidy) Някой твърдят, че българите не искат и не могат да работят. Точно обратното - българите искат и могат да не работят.

pitcha
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 736
Регистриран на: ср май 04, 2011 2:40 pm

Re: Наблюдение на действащите ВЕЦ/МВЕЦ в България

Мнениеот pitcha » ср авг 27, 2014 7:10 pm

Д.Граховски написа:Положението след Ракитово е същото като на снимките, ако това не е същата река де.

Не е Чепинска/Ели дере/ - ако нея имаш предвид. Но направят ли водовземането - всичките стават еднакви.

edimi написа: С готовност ще се включа във всеки възможен случай.

Трябва да изясня каква е идеята. Отиваш на риба. Минаваш покрай някое водохващане. Спираш, снимаш и изпращаш снимките. Или пък си отиваш на село или някъде на туризъм - хвърляш едно око на картата предварително, скиваш че по реката има водовземане на ВЕЦ и го щракваш.
Добре е да изпратиш сигнал до МОСВ, но не е задължително.
Първоначално е важно да се съберат снимки от колкото може повече водовземания. Затова проверяваш - дали водовземането го нямаме в базата вече, или ако го имаме - дали има промяна.

Като понапълним базата - какво се случва?
1. Правим среща в МОСВ и им я показваме. И те падат по гръб??? Няма такова нещо - вече правихме срещи. Тия там са непоклатими като скала. Единствено на една от срещите, на едно младо момиче - младши експерт - видях, че й се доплака - понеже не знае къде е попаднала. На дъртите кранти не им мигва окото въобще.
2. По интересната част - Изпращаме всички данни в Европейската комисия по околна среда. Надяваме се, че те ще се намесят и ще принудят държавата да вземе мерки. Какви са възможните действия:
- Спират парите по програмата Околна среда - докато не оправим работата.
- Дерват ни яка глоба, която ние ще плащаме, за съжаление, а не те.
- Спират парите по компенсациите за АЕЦ Козлодуй - защото те се използват и за строителство на нови ВЕЦ.
Ако изпратят проверка от ЕС, и ако успеем да докажем част от магариите - че ни скинат гъзо! Обаче си го заслужаваме. Те - защото правят магариите, ние - защото ги търпим и си траем!

Сега - снимките и клиповете не могат да се използват като официално доказателство. Напоследък се изхитриха - ти пускаш сигнал, те като отидат - всичко е наред. Реката тече та се къса. Едно птиченце свирнало на собственика. Като си отидат - пак турга тапите и готово! Хитро, а?

Обаче има една лоша новина за тях. Първо - свидетелствата на хора могат да се използват като доказателство. Второ и много по-важно - една река много лесно се доказва дали е пресъхвала - мерят се буболечките в нея. Има разни там макрозообентоси, микро- или макрофаги ли бяха и разни други гадинки, и като ги няма - работата е ясна. Има си наредба по поя въпрос.

Тия неща може да се случат, а може би - не. Все тая.
Най-важната цел е - собствениците на ВЕЦ и мижитурките от МОСВ и Басейновите дирекции, и най-вече - изродите, които ни управляват и които ги подкрепят и лапат кинти - да усетят враждебна среда! Засега не усещат нищо и си правят каквото искат.

Потребителски аватар
edimi
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 145
Регистриран на: чет фев 22, 2007 9:40 pm
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Re: Наблюдение на действащите ВЕЦ/МВЕЦ в България

Мнениеот edimi » ср авг 27, 2014 8:00 pm

Трябва да изясня каква е идеята.....................

Чудесно! И много важно като пояснение.
Като понапълним базата - какво се случва?...............

Това с "крантите колко са корави" особено ми хареса, ама нещата са си така :?
И да, за доказване служат човеците.
Тия неща може да се случат, а може би - не. Все тая.

Не е все тая, повярвай ми. Така се сее върху камениста земя.......
Най-важната цел е...
Това е!
малиии, кеф, риба

(heidy) Някой твърдят, че българите не искат и не могат да работят. Точно обратното - българите искат и могат да не работят.

Re: Наблюдение на действащите ВЕЦ/МВЕЦ в България

РекламаПотребителски аватар
stankof
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 587
Регистриран на: ср сеп 07, 2011 9:02 pm
Местоположение: Родопите

Re: Наблюдение на действащите ВЕЦ/МВЕЦ в България

Мнениеот stankof » чет авг 28, 2014 4:40 pm

Ели дере края на Юли миналото лято:
Изображение

това изтича от реката под бента:
Изображение
Изображение

а това е рибния проход,според мен добре замислен и с преминаваща вода,но сами преценете,от долната му страна нагоре може ли да премине риба при това безводие под стената............
Изображение
Изображение

А най-странното от всичко беше че един колега разцепваше мряните в тези тинясали локви които се изтичаха под стената (от мряни много не разбирам да не кажа хич,ама кво правиха там незнам)
Изображение
Изображение
ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!

teek
новобранец
новобранец
Мнения: 24
Регистриран на: пон апр 26, 2010 5:24 pm

Re: Наблюдение на действащите ВЕЦ/МВЕЦ в България

Мнениеот teek » чет авг 28, 2014 5:48 pm

Аз също ще се включа със снимки при всеки случай, когато посещавам река с действащ ВЕЦ/МВЕЦ.
Поздрави за отличната идея.
P.S.
След закриването на риболова на балканска пъстърва в края на септември ще приемате ли снимки? Имам 2 седмици отпуска в началото на октомври, а тогава може все още да е маловодие.

pitcha
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 736
Регистриран на: ср май 04, 2011 2:40 pm

Re: Наблюдение на действащите ВЕЦ/МВЕЦ в България

Мнениеот pitcha » чет авг 28, 2014 6:14 pm

ВЕЦ Ели Дере вече е пльоснат на картата. С черен фотоапарат и с благодарности към колегата Stankof.
По възможност казвайте точната дата на снимките, че тука нещо ми се е объркало из компа, та не мога да ги видя - датите имам предвид. Снимките ги виждам и ги чопвам без проблем.

Разбира се, че ще се правят снимки по всяко време на годината. Може и през зимата даже.
Само е важно да е при маловодие.

Аз миналата година минавах наблизо до една река края на октомври и се отбих специално - да щракна един ВЕЦ.
После наблюдавах отдалече една петдесетка как хвърля хайвер и умрях от кеф.

Обаче - за да не се задръства темата - повече няма да изказваме благодарности и да казваме, че снимките са качени.
Но ще ги качваме на картата до ден-два, с благодарност, за която ще си знаете.

Ако имате снимки, които показват същото положение - както на някой предишен статус - тях няма да ги качваме на картата - за да не я пълним с едни и същи неща. Ако ситуацията е по-зле - тях моментално ги добавяме.
Поздрави

Потребителски аватар
stankof
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 587
Регистриран на: ср сеп 07, 2011 9:02 pm
Местоположение: Родопите

Re: Наблюдение на действащите ВЕЦ/МВЕЦ в България

Мнениеот stankof » пет авг 29, 2014 6:25 am

pitcha написа:ВЕЦ Ели Дере вече е пльоснат на картата. С черен фотоапарат и с благодарности към колегата Stankof.
По възможност казвайте точната дата на снимките.....


Снимките са правени на 20.07.2013 г. :wink:
ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!

Потребителски аватар
mita4eto
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1745
Регистриран на: вт мар 13, 2007 10:42 am
Местоположение: Ямбол - София
Контакти:

Re: Наблюдение на действащите ВЕЦ/МВЕЦ в България

Мнениеот mita4eto » пет авг 29, 2014 9:40 am

Ще се включа с малко снимки за ВЕЦ Давидково-2, но довечера от нас, че там са фотосите. Инак, разбира се искрени благодарности към двигателите на тая инициатива! Пъстърваджия не съм и няма да стана, ама пък зарад' ей такива инициативи ще се навъртам край вас :)
Истинският рибар е най-вече истински природозащитник, нека мислим за природата!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg

Re: Наблюдение на действащите ВЕЦ/МВЕЦ в България

Рекламаpitcha
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 736
Регистриран на: ср май 04, 2011 2:40 pm

Re: Наблюдение на действащите ВЕЦ/МВЕЦ в България

Мнениеот pitcha » пон сеп 08, 2014 9:57 pm

И така - водхващанията на Давидковска/ВЕЦ Давидковска 2/ и на Пръскалска /ВЕЦ Видима/ вече са качени на картата.
Постигнахме малка победа. По сигнал за р.Петровска - са ги гепили, че реката е пресъхнала и ще им дернат някакъв акт. Вероятно няма да е това, което трябва да бъде, но все е нещо.

Изображение

Малката победа е, че този път не са ги предупредили, че ще ги проверяват.
А ние ще следим какъв е акта, какви са предписанията и, в крайна сметка - какъв е ефектът.

Потребителски аватар
misho_tsakov
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 415
Регистриран на: чет юли 17, 2008 4:17 pm
Местоположение: София

Re: Наблюдение на действащите ВЕЦ/МВЕЦ в България

Мнениеот misho_tsakov » вт сеп 09, 2014 9:01 am

Постоянството винаги дава резултати! поздравления от мен
Който ходи в мола - умира!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg

Потребителски аватар
mita4eto
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1745
Регистриран на: вт мар 13, 2007 10:42 am
Местоположение: Ямбол - София
Контакти:

Re: Наблюдение на действащите ВЕЦ/МВЕЦ в България

Мнениеот mita4eto » пет сеп 12, 2014 8:24 am

Респект, дано тези "малки победи" станат ежедневие с помощта на все повече колеги от нас
Истинският рибар е най-вече истински природозащитник, нека мислим за природата!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg

Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1333
Регистриран на: нед май 15, 2005 11:17 am

Re: Наблюдение на действащите ВЕЦ/МВЕЦ в България

Мнениеот Бат Стан » пет сеп 12, 2014 1:01 pm

Веца на река Джерман:

Изображение

Обяснителна бележка: „Привет! Изпращам снимка на напълно пресъхналото корито на река Джерман в участъка, започваш от склоновете на Рила и завършващ преди квартал „Гюргево” на Сапарева баня. Снимката е направена преди 3 дни. Тази ситуация - с пълното прекъсване на реката, се дължи на действащата от няколко години ВЕЦ, намираща се близо до „Гюргево”. По време на зимното маловодие явно чрез големите подземни тръби (започващи от склоновете на Рила) поема изцяло реката. Резултатът се вижда на снимката - в един доста голям участък сега - през зимата, изобщо няма река на повърхността!”

Веца на Драговищица:

Изображение

Това е при Олтоманци. И на двата веца по сигнал на "Бигфиш" бяха направени проверки, надрусаха им глоби, но не вярвам ситуацията да се е изменила.

Още от naRiba.comВърни се в “Клуб Балканка”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта