Собственоръчно направени чепарета
Модератори: alekst, dobria1, Димо Михалев
- hendekltd
- научил се да хвърля
Собственоръчно направени чепарета
Рекох си, че ще е добре да направя една нова и малко по-специфична тема за чепарета за морски риболов. Онази другата - "старата" - е доста оклепана, а и много смесена. На мен ще ми е интересно да научавам кой какво си прави сам, в опит да бъдат успешни излетите му. Надявам се, че и на други ще им е интересно и полезно.
Пък да видим какво ще излезе
Ходя сравнително редовно в Гърция и ловя предимно от лодка. Ходих и през изминалия уийкенд.
Ето така се бях подготвил за тролинг и вертикален джигинг:
За тролинг залагам на дълги поводи - 18-25см
Предпочитам само х3 примамки с дълъг повод, защото троля с пръчка 2.40 и повече куки затрудняват маневрирането по лодката, както и, разбира се, изваждането от водата
Основно влакно 0.52 Duel Hardcore Powerleader Carbonylon. Поводи - 0.47 Angryfish 100% fluorocarbon.
Впечатления от Duel - чувствително мек и поддатлив на манипулации. Установих, че заради относителната му мекота много по-лесно се прави FG-knot с плетеняка (#2 Angryfish multicolor). Впечатления от Angryfish флуорокарбона - изключително твърд! Направо е като тел
Страшно здраво нещо! Да, трудничко се връзва с него, но пък съм много доволен от здравината и устойчивостта. Миналата година извади немалко леферчета без да бъде прегризан
За шарения използвам китайски ламета - не им знам нито марките, нито други спецификации, а ги подбирам само по цвят и кеф
Пускам ги двойни и тройни на дължина спрямо куките, които са много здрави и дебели китайски неръждаеми трепачи. За октоподчета 6 и 7мм използвам размер 1/0.
Самите октоподчета са отново от Алито и пак са избирани само по разцветки и дължина. В интерес на истината, в последните си 4 поръчки попадам на октоподчета със страхотно качество!
Ламетата връзвам с флос-конец - на мен ми е много удобно и лесно
След нанизване на октоподетата, подрязвам ламетата така, че да висят под примамката около 1/3 до 1/2 от дължината й, та чак до 1/1 от дължината на октоподчето. Старая се дължината на ламетата да е еднаква при всички октоподчета, като също се старая да няма, примерно, розови ламета на розов октопод. Въобразявам си, че така се увеличава контрастът и рибата се дразни повече
Получава се ето така:
И после ето така:
За вертикален джиг подхождам по същия начин, но оставям поводите на дължина 7-10см и слагам 4бр октоподчета.
Старая се на всяко чепаре да имам розов октопод с наситен цвят, както и бледожълт (обикновено тези са и фосфоресциращи), като никога не оставям два еднакви цвята един след друг.
Правя си чепарета така от септември 2019 и, засега, впечатленията ми са, че рибоците предпочитат чепарета с прави черни куки с дълго рамо. Те пък, за съжаление, ръждясват
Мисля, че съм на прав път, защото от 8 излета по 3 дни имам над 80кг риби - луцоси, синегриди, лефери, паламуди, скумрии, нечовешки огромни кокалис и, разбира се, дракони
Последният дракон пък излезе от точно 50м и се закачи с тупването на розовия 100гр пилкер
Излязоха също и 10 октопода, последните 2 от които, съответно 1.7 и 2.6кг
Поздрави и успешен сезон на всички!

Пък да видим какво ще излезе

Ходя сравнително редовно в Гърция и ловя предимно от лодка. Ходих и през изминалия уийкенд.
Ето така се бях подготвил за тролинг и вертикален джигинг:
За тролинг залагам на дълги поводи - 18-25см
Предпочитам само х3 примамки с дълъг повод, защото троля с пръчка 2.40 и повече куки затрудняват маневрирането по лодката, както и, разбира се, изваждането от водата

Основно влакно 0.52 Duel Hardcore Powerleader Carbonylon. Поводи - 0.47 Angryfish 100% fluorocarbon.
Впечатления от Duel - чувствително мек и поддатлив на манипулации. Установих, че заради относителната му мекота много по-лесно се прави FG-knot с плетеняка (#2 Angryfish multicolor). Впечатления от Angryfish флуорокарбона - изключително твърд! Направо е като тел

За шарения използвам китайски ламета - не им знам нито марките, нито други спецификации, а ги подбирам само по цвят и кеф

Самите октоподчета са отново от Алито и пак са избирани само по разцветки и дължина. В интерес на истината, в последните си 4 поръчки попадам на октоподчета със страхотно качество!
Ламетата връзвам с флос-конец - на мен ми е много удобно и лесно

Получава се ето така:
И после ето така:
За вертикален джиг подхождам по същия начин, но оставям поводите на дължина 7-10см и слагам 4бр октоподчета.
Старая се на всяко чепаре да имам розов октопод с наситен цвят, както и бледожълт (обикновено тези са и фосфоресциращи), като никога не оставям два еднакви цвята един след друг.
Правя си чепарета така от септември 2019 и, засега, впечатленията ми са, че рибоците предпочитат чепарета с прави черни куки с дълго рамо. Те пък, за съжаление, ръждясват

Мисля, че съм на прав път, защото от 8 излета по 3 дни имам над 80кг риби - луцоси, синегриди, лефери, паламуди, скумрии, нечовешки огромни кокалис и, разбира се, дракони

Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Каква е ползата от файдата, когато няма келепир?!
Re: Собственоръчно направени чепарета
Честита ти тема.
Аз не ходя в Гърция,и ще ми е интересна.
И аз правя всичко сам.
Почнах като теб,с китайски октоподи,
Куки бели ми ръждясваха,бяха френски.
Гамакатцу слагах и те ръждясват.
Сега слагам бели Мустад от по 1/0 и 2/0.
Мойте си чепаретата,веднага ги измивам след риболов.
В Гърция е 35 промила солеността.
В Черно море 17-18 гр на литър.
Воблери,въдици всичко измивай щом излезеш от морето.
Пробвай и тези,в момента са изчерпани
75 мм но съм поръчал да внесат всички
Светещи модели,розов,зелен,оранжев.
На тях ловят лефери по кило
Аз не ходя в Гърция,и ще ми е интересна.
И аз правя всичко сам.
Почнах като теб,с китайски октоподи,
Куки бели ми ръждясваха,бяха френски.
Гамакатцу слагах и те ръждясват.
Сега слагам бели Мустад от по 1/0 и 2/0.
Мойте си чепаретата,веднага ги измивам след риболов.
В Гърция е 35 промила солеността.
В Черно море 17-18 гр на литър.
Воблери,въдици всичко измивай щом излезеш от морето.
Пробвай и тези,в момента са изчерпани
75 мм но съм поръчал да внесат всички
Светещи модели,розов,зелен,оранжев.
На тях ловят лефери по кило

Риболовци.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Контакти:
hendekltd написа:Рекох си, че ще е добре да направя една нова и малко по-специфична тема за чепарета за морски риболов. Онази другата - "старата" - е доста оклепана, а и много смесена.
Тъкмо мислех да ти пиша,че и тази няма да издържи много,
то се оказа вече факт - съжелявам .
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- icefire
- вече хвърля и на тежко
КИРО написа:hendekltd написа:Рекох си, че ще е добре да направя една нова и малко по-специфична тема за чепарета за морски риболов. Онази другата - "старата" - е доста оклепана, а и много смесена.
Тъкмо мислех да ти пиша,че и тази няма да издържи много,
то се оказа вече факт - съжелявам .

Никой не полудява толкова бързо като абсолютно нормалният човек ...
Животът е навик , от който се отвиква много трудно ...
Terry Pratchett
Terry Pratchett
- CAVERN
- вече хвърля и на тежко
Ако целите осиране на някоя тема, само напишете "чепаре" в нея!
Чумата заглъхва и спира, тоя не!
Чумата заглъхва и спира, тоя не!
-
- вече хвърля и на тежко
Този е като бамбука, плеви го, гори го, се пониква.
Колегата за половин година е направил една камара риболов и то успешен и споделя от личен опит. Ти Люсиен, имаш ли нужния опит, в Гърция въобще стъпвал ли си? Или докат вариш моркови / уж рибена чорба/ някой ти каза нещо. Разлика между Йонийско и Егейско правиш ли? Или не са ти обяснили още, щото имат и разлика в солеността, ма ти от де да знаеш, за теб морето е като Искъро, глибоко и солено.
Колегата за половин година е направил една камара риболов и то успешен и споделя от личен опит. Ти Люсиен, имаш ли нужния опит, в Гърция въобще стъпвал ли си? Или докат вариш моркови / уж рибена чорба/ някой ти каза нещо. Разлика между Йонийско и Егейско правиш ли? Или не са ти обяснили още, щото имат и разлика в солеността, ма ти от де да знаеш, за теб морето е като Искъро, глибоко и солено.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Контакти:
CAVERN написа:..................Чумата заглъхва и спира, тоя не!

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Я да ви питам,знаещите каква е тази
Риба,че един приятел е хвана преди
Малко.
Не съм казал,че не съм ходил в Гърция
За риба.
Ходил съм,но от брега

Те къде е уловена днес.

Риболовци.
- hendekltd
- научил се да хвърля
Добре де, защо трябва да цапаме и тази тема?! Защо да не може да е (за разнообразие) само по същество??
Писах и на админ с молба да зачисти - йок
Кой какво ли не изписа, само не и по темата! Аз си мълча, че а съм отговорил не по темата - а се е почнало...

Днес, например, реших да се опитам да вържа помощни куки (assist hooks) за 100 и 120-грамови пилкери.
Получи се ето това:
Канапът е 1мм сомски повод, парафиниран. Куките са 1/0 неръждавейки.
Още не съм закичил новонаправения монтаж, защото очаквам подходящите пилкери, които пътуват от Сингапур
Ще рапортувам с фото, когато всичко си е на мястото
Писах и на админ с молба да зачисти - йок

Кой какво ли не изписа, само не и по темата! Аз си мълча, че а съм отговорил не по темата - а се е почнало...

Днес, например, реших да се опитам да вържа помощни куки (assist hooks) за 100 и 120-грамови пилкери.
Получи се ето това:
Канапът е 1мм сомски повод, парафиниран. Куките са 1/0 неръждавейки.
Още не съм закичил новонаправения монтаж, защото очаквам подходящите пилкери, които пътуват от Сингапур

Ще рапортувам с фото, когато всичко си е на мястото

Каква е ползата от файдата, когато няма келепир?!
Аз ти честитих темата,
По късно видях че е за от лодка дори.
В Гърция,лових за пръв път преди
Мнооого много години.
Сефте 1983.
Бях на 13 години.
По късно видях че е за от лодка дори.
В Гърция,лових за пръв път преди
Мнооого много години.
Сефте 1983.
Бях на 13 години.

Риболовци.
- icefire
- вече хвърля и на тежко
lusienn написа:Аз ти честитих темата,
Бях на 13 години.
Люсиене ... Ти не разбра ли , че ТИ си човекът който " цапа" темата !?!?!?
Люси ти си техният кошмар - на тези пичове от темите за чепаретата ...

Съжалявам . че трябваше да ти го кажа !
Извинявам се на титолярът на темата !!! ... в случая и аз имах ръка в " развалянето" ...
Никой не полудява толкова бързо като абсолютно нормалният човек ...
Terry Pratchett
Terry Pratchett
Върни се в “Морски риболов в Гърция (с лодка)”