Югозападна Испания - Места и Условия за Морски Риболов

Модератори: alekst, dobria1, Димо Михалев

Потребителски аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 828
Регистриран на: пет юли 04, 2008 10:21 pm
Местоположение: Родом от Варна, живеещ в София

Югозападна Испания - Места и Условия за Морски Риболов

Мнениеот 1000n » съб сеп 28, 2019 5:29 am

Здравейте!
За съжаление има малко теми свързани с риболова от брега в Испания.
Аз бях там за около седмица. По-точно от 17-и до 24-и септември. Разбира се ходех и на плаж и разглеждах забележителности, от което става ясно, че няма как да имам голям опит в риболова по тези места. От друга страна имам опит с нашето Черно море, както и с моретата около Гърция - Бяло, Адриатичесто и Йонийско. Така, че можех да екстраполирам и да мога да предполагам кое място е по-добро за риболов.
И така пиша това , което видях и чух от местните рибари.
Севиля е едномилионен град, през който минава единствената плавателна река в Испания - Гуадалкивир. Не видях рибари в Севиля(Севийа, както я наричат испанците), но от това не следва, че риба във водата на реката няма. На устието на Гуадалкивир около град Санлукар де Барамеда видях един ден струпване на рибари по брега и с лодки във водата , но не видях да хващат. Екскурзоводът ни каза обаче, че рибата уловена около това място се считала за най-вкусна...
На югозапад от град Санлукар де Барамеда отново на Атлантическия бряг се намира град Чипиона, а на около 20 километра от Чипиона на юг е град Рота. Всички тези градове се намират на брега на Атлантическия океан. А нашият хотел се намираше между Чипиона и Рота. Като казвам обаче океан не се стресирайте и не си представяйте вълни колкото човешки ръст, които ви носят като клечица във водата насам, натам. Напротив - брегът там е спокоен и обикновено е тих, пясъкът е фин, съответно водата е една идея по-мътна отколкото в Средиземно море, което е добре за риболова, там постепенно се увеличава дълбочината на водата и доста навътре си е плитко, което вече не е толкова добре за риболова. Понякога минававаш десетки и стотици метри и водата ти е до колене или до кръста. Когато има отлив и водата се придвижва на някои места и триста или четиристотин метра навътре. Случвало се е риби да остават на сушата при отлив. И понеже си е плитко, аз съответно за седмица време, докато бях там, големи вълни до брега не видях, чувствах се по-скоро, че съм на брега на някое езеро или язовир, а не на океански бряг. Всички рибари, които видях по плажната ивица ловяха риба, както ние в Черно море ловим кефалови риби на дъно от пясъка на плажовете, с тази разлика, че в Испания ползваха пръчки и макари за сърфкастинг и такъмът им е с една кука и тежест или иначе казано местните рибари ловяха по същия начин(същите такъми, пръчки и макари), както и гърците ловят ципура на дъно. За стръв използваха морски червеи, както ги наричаме ние ("акровати" в Гърция). Испанците как наричат морските червеи не разбрах, но не съм ги и питал, защото аз търсех хищници на изкуствени примамки. Питах един местен рибар дали мога да пробвам от пясъка да хвана риба на някоя от моите изкуствени примамки. Той ми отговори положително, тогава го попитах, коя примамка би била най-подходяща и му показах любимата си селекция. И той веднага ми показа това, което работеше най-добре и в Гърция!!! А именно 115мм силикон с глава стил Raglou Ragot.
Колегата-испанец ми обясни, че около тия плажове проблемът си е малката дълбочина и дори и лодка с гребла да имаш резултатите ти ако влезеш малко по-навътре биха били много по-добри. Видях между другото някои да ловят от джет...
Най-добре между другото в Испания е да говориш испански, както и в Гърция - гръцки.
Съвсем не всички хора в Испания говорят английски за съжаление, но както и да е.

За съжаление от пясъка риба на изкуствени примамки не успях да хвана.
Явно в по-плитки води риболовът е труден.
Винаги е за предпочитане да си има някаква дълбочина - поне два или три метра.
То и в Черно море се е хващал чернокопа от плажа, но не съм сигурен, че от пясъка да го търсиш е най-удачното място въобще.
Следователно прaвя следния извод:
За тази част на Испания много по- удачни места за риболов на хищници са пристанища и кейове, в които има дълбочина, т.е. могат да акостират поне лодки и яхти, а ако могат и кораби още по-добре!!!
И така такива дълбочини има в Санлукар де Барамеда около река Гуадалкивир.
В Чипиона май е по-плитко, там обаче поне яхти и лодки спират.
В Рота спират и големи съдове, но май само американски военни кораби във военната база и там риболовът съм почти сигурен, че не е разрешен. Там е територия на САЩ, при това не е за цивилни ... освен ако не работиш в някой от магазините или не си шофьор, доставящ провизии и т.н.
От Рота се вижда Кадиз. Той е голям град. Там за първи път видях някой да хваща риба в Испания от брега. Беше някаква малка мурмура май, но все пак риба. А иначе рибари бол, ама риба йок. От Кадиз на юг по океанското крайбрежие не знам какво е положението с риболова и удачните места за практикуването му. Продължавам със Средиземноморието на Испания: на връщане към България минахме през няколко града и аз минах на план "Б". Исках вече просто да хвана някаква риба, за да не съм капо в Испания. Най-голям опит имам с чепаретата и заложих на тях, въпреки, че бързо се убедих, че около кейовете и пристанищата гъмжи от кефалови, мурмури и т.н. В Гибралтар обаче - греда. Нито имах много време, нито бях подготвен с удачните чепарета, защото водата беше много бистра, а слънцето силно и ярко, видимостта във водата много добра. В такива случаи най-доброто чепаре е с голи куки(без ламета, без нишки, без перушини, без каквото и да било), с качествено флуорокарбоново влакно и ако на такова чепаре не се хваща риба, значи просто и никакво друго чепаре няма да работи!!! Аз обаче такова чепаре нямах в мене. Иначе места за риболов на Гибралтар има и са добри. Имам предвид кея около корабите.
Следващото пристанище, в което спряхме за малко беше Марбеля.
Испанците го произнасят по-скоро Марбейа, но както и да е.
Там има скъпарски яхти, Хесус Хил е бил там кмет и направил чудеса с града, разни знаменитости там имали вили иначе риба има, защото я виждаш да плува, като в аквариум около теб, но бяхме за кратко там, а и на това място да ловиш риба все едно е да ловиш риба в Монако, Сен Тропе или нещо подобно, а бе малко конфузна ситуация...
Последната ни спирка беше Малага. На кея е идеално за риболов. Отново пълно с кефали и всевъзможни други риби. Имах почти два часа време преди да тръгнем към летището. Викам си сега или никога. Вече имах едно наум какви чепарета ми трябват.
И след като се убедих още веднъж в правотата си като тествах още веднъж чепаретата, които носех в себе си, реших, че ще трябва да си коригирам някое от чепаретата, за да мога да ловя с голи куки. Махнах ламета и нишките на половината от куките на едно чепаре. Някой може да се запита защо половината? Ами защото, когато слънцето започва да залязва рибите зарязват голите куки и предпочитат повече тези с ламета!!!
Още на първото хвърляне и удар. Носи ми чепарето наляво-надясно все едно съм хванал платерина или голям карагьоз. Както и предположих оказа се средиземноморски сафрид или кокали, както го наричат в Гърция. Дължина около 25-26см от главата до опашката. Имах сефте! Вече не бях капо в Испания!

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=nIHHMSVMqbA&feature=youtu.be[/youtube]
[videonariba]https://www.youtube.com/watch?v=nIHHMSVMqbA&feature=youtu.be[/videonariba]
https://photos.google.com/photo/AF1QipM ... HG8BU2Alvg
https://www.youtube.com/watch?v=nIHHMSV ... e=youtu.be

За около час риболов обаче повече риба не успях да хвана.
Силно се съмнявам това да е било единственото кокали в пристанището.
Но съм почти сигурен, че другите риби от същия вид наоколо вече са се уплашили и не бързаха да налитат на куките ми. Също така съм на практика сигурен, че около и малко след залез слънце положениeто щеше да се промени в моя полза и щях да успея да хвана още риби от този вид(поне опита ми през годините това показва).
Реших последните двадесетина минути да ловя отново големи хищници, но нито лефер нито лаврак, нито какъвто и да е друг голям хищник не успях да уловя. Беше прекалено светло и водата бистра. Надвечер обаче имаше всички шансове да се улови нещо голямо. Но колко точно - дали около кило, дали около две или три няма как да знам или позная...
И така да обобщим - по изследваната от мен част от Испанския Атлантически бряг е силно препоръчително да имаш лодка дори и само с гребла, за да гониш дълбочина поне 3м, а от брега може да се лови и хване риба май само в пристанищата на Кадиз и Санлукар, защото там има дълбочина, а за Средиземноморието кейовете и пристанищата са ОК.

[youtube]https://youtu.be/LfJwLUbc0Ko[/youtube]
https://photos.google.com/photo/AF1QipP ... MGbRtR0Bm4
https://www.youtube.com/watch?v=LfJwLUb ... e=youtu.be

Голям зор видях с качването на видео. Преди беше по-лесно и безпроблемно.
Надявам се да можете да видите рибките, ако не можете, тогава кажете,
а аз ще продължа борбата да кача видеоклипчетата.

Толкова от мене засега!

Наслука на всички! :)

Югозападна Испания - Места и Условия за Морски Риболов

Рекламаianimar
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 802
Регистриран на: пет мар 13, 2009 9:57 pm
Местоположение: Варна

Re: Югозападна Испания - Места и Условия за Морски Риболов

Мнениеот ianimar » съб сеп 28, 2019 8:01 pm

:smt023

Ачо ♣
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5022
Регистриран на: пон яну 17, 2011 10:45 pm

Re: Югозападна Испания - Места и Условия за Морски Риболов

Мнениеот Ачо ♣ » нед сеп 29, 2019 2:29 pm

1000n написа:.....Голям зор видях с качването на видео. Преди беше по-лесно и безпроблемно........


И сега си е лесно и безпроблемно.......... :)

Колкото до линковете, които си дал към фотките да знаеш, че не всеки може да ги види, защото се изисква да имаш профил в Гугъл...Аз нямам такъв, иначе с удоволствие бих ти ги прехвърлил в темата, за да им се насладят всички любители на риболова! :fishing2:

А за репортажа само адмирации!!! Малко останаха във форума вече стойностните такива! :smt023

Между другото можеш съвсем безпроблемно да си качваш клипчетата в темите от твоя комп, или телефона, като използваш видео секцията на сайта :arrow: https://video.nariba.com/ , без да минаваш през YouTube. Същото важи и за фотките - използвай опцията Прикачени файлове, или чрез Галерията!

Devid35
новобранец
новобранец
Мнения: 1
Регистриран на: вт авг 11, 2020 1:55 pm
Контакти:

Re: Югозападна Испания - Места и Условия за Морски Риболов

Мнениеот Devid35 » ср авг 12, 2020 9:38 am

Hello!
Unfortunately, there are few topics related to coastal fishing in Spain.
I was there for about a week. More precisely, from the 17th to the 24th of September. Of course, I also went to the beach and saw the sights, which makes it clear that I can not have much experience in fishing in these places. On the other hand, I have experience with our Black Sea, as well as with the seas around Greece - White, Adriatic and Ionian. So I could extrapolate and be able to guess which place was better for fishing.
And so I write what I saw and heard from the local fishermen.
Seville is a city of one million, through which passes the only navigable river in Spain - Guadalquivir. I have not seen fishermen in Seville (Sevia, as the Spaniards call it), but it does not follow that there are no fish in the water of the river. At the mouth of the Guadalquivir around the town of Sanlúcar de Barrameda, I saw one day a gathering of fishermen on the shore and with boats in the water, but I did not see them catching. However, the guide told us that the fish caught around this place was considered the most delicious ...
To the southwest of the city of Sanlúcar de Barameda again on the Atlantic coast is the city of Chipiona, and about 20 kilometers south of Chipiona is the city of Rota. All these cities are located on the Atlantic coast. And our hotel was located between Chipiona and Rota. However, when I say ocean, do not stress and do not imagine waves as much as human height, which carry you like a stick in the water back and forth. On the contrary - the shore there is calm and usually quiet, the sand is fine, respectively the water is a bit more murky than in the Mediterranean, which is good for fishing, there gradually increases the depth of the water and is quite shallow, which is already not so good for fishing. Sometimes you walk tens and hundreds of meters and your water is up to your knees or waist. When there is a low tide and the water moves in some places and three or four hundred meters inland. It happened that fish remained on land at low tide. And because it's shallow, I didn't see big waves near the shore for a week while I was there, I felt more like I was on the shore of a lake or a dam, rather than on an ocean shore. All the fishermen I saw on the beach were fishing, as we in the Black Sea are fishing for mullet fish on the bottom of the sand on the beaches, with the difference that in Spain they used rods and reels for surfcasting and their gear is hooked and weighed anyway. said the local fishermen fished in the same way (the same tackles, rods and reels) as the Greeks fished for bream at the bottom. They used sea worms as bait, as we call them ("acrovati" in Greece). The Spaniards do not understand what they call sea worms, but I didn't even ask them, because I was looking for predators of artificial lures. I asked a local fisherman if I could try to catch fish from one of my artificial lures from the sand. He answered in the affirmative, then I asked him which bait would be most suitable and I showed him my favorite selection. And he immediately showed me what worked best in Greece !!! Namely 115mm silicone with Raglou Ragot style head.
My Spanish colleague explained to me that the problem around these beaches is the shallow depth and even if a boat with oars had your results, if you went a little deeper, they would be much better. By the way, I saw some people hunting from a jet ...
By the way, in Spain it is best to speak Spanish, as well as in Greece - Greek.
Not all people in Spain speak English, unfortunately, but anyway.
GET info about eta srilanka visa cost for Indian is available.

Още от naRiba.comВърни се в “Морски риболов в Испания (от брега)”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост