как се чисти Паламуд

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

ltivanov
новобранец
новобранец
Мнения: 6
Регистриран на: вт юни 26, 2007 3:54 pm
Местоположение: Sofia

как се чисти Паламуд

Мнениеот ltivanov » ср сеп 19, 2007 10:49 am

Вчера си купих замразен паламуд и го изпеках но стана кисел и горчив едновременно. порових се в интернет и видях, че се махала някаква черна ципа. някой знае ли точно какво нека сподели пък да сподели и рецепти. предварително благодаря.

как се чисти Паламуд

Реклама



Потребителски аватар
Mitak
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 641
Регистриран на: пон май 21, 2007 2:55 pm
Местоположение: Дупница

Re: как се чисти Паламуд

Мнениеот Mitak » ср сеп 19, 2007 11:21 am

ltivanov написа:Вчера си купих замразен паламуд и го изпеках но стана кисел и горчив едновременно. порових се в интернет и видях, че се махала някаква черна ципа. някой знае ли точно какво нека сподели пък да сподели и рецепти. предварително благодаря.


черната ципа я имат всички риби, това е черното покритие във коремната кухина лесно се отстранява търкаш с палеца и тя пада... рибите които ги копувам замразени освен чиртана ципа им отстранявам и месото което с кафиникав цвят то горчи и се получава от това че, рибата не е изчистена преди да я замразят...
Паламуда може до го метнеш наскарата става много вкусен...
Ако е по-голям отделяш филетата и ги панираш....
За по-малките паламуди и за скумриите аз използвам една дунаска рецепта за карагьоз която съм я пробвал с различни видове риби и винаги резултата е отличен.... Необходими продукти много сол може и морска но ситна и алуминиево фолио. Късаш от фолиото парче с което ще можеш да завиеш цялата риба разтилаш го на масата и сипваш върху него сол много сол слагаш рибата върху солта и отгоре още сол много сол така че като завиваш рибата да е обгърната от солта от сички страни. Завиваш добре фолиото като внимаваш да не се прокъса и мяташ на скарата да се пече за по 20-25мин от двете страни... Като я свалиш от скарата и я разопаковаш изтупваш я от солта ако искаш можеш да обелиш кожата и да я почистиш и от костите... За сос най често използвам бъркоч който си правя без рецепта зехтин малко лимонов сок чесън и пресен дивисил ако нямам слагам сушен.
Изображение

milo69
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 546
Регистриран на: чет ное 17, 2005 4:49 pm
Местоположение: plovdiv

Мнениеот milo69 » ср сеп 19, 2007 3:23 pm

ох окапах клавиатурата :lol:

ltivanov
новобранец
новобранец
Мнения: 6
Регистриран на: вт юни 26, 2007 3:54 pm
Местоположение: Sofia

Мнениеот ltivanov » съб сеп 22, 2007 11:52 am

много благодаря. наистина имаше слой месо с по тъмно кафяв цвят и той беше горчивия. ще започна да копувам само изчистена риба.

Потребителски аватар
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 4370
Регистриран на: нед мар 20, 2005 9:41 am
Местоположение: Ямболската баня
Контакти:

Мнениеот Бат Мирче-5кила » съб сеп 22, 2007 10:07 pm

вкуса на САМИЯ паламуд е леко такьв :wink: аз сьщо ще препорьчам-повечко миене,чистене и пр..и стига с тия бальшки вьпроси-дай го на жена си да го сготви,па като не може :lol: земи и счупи тьпата тиква,ненужна :lol: :lol: :lol:
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".

Потребителски аватар
chipi_
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 875
Регистриран на: съб окт 14, 2006 6:33 pm
Местоположение: Варна

Мнениеот chipi_ » пет сеп 28, 2007 7:58 pm

:lol: :lol: :lol:
Изображение

Реклама



Потребителски аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11589
Регистриран на: пон авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Контакти:

Мнениеот КИРО » ср окт 31, 2007 9:56 am

Виждам,че малко съм закъснял,но паламуда тепърва почва да идва на трапезата.Та за ципата,става по-точно въпрос за кръвоносната вена която е до централната кост.Ако ще го правите солен,задължително я махате.И то старателно,защото след това в някои комбинации с други храни като яйца и тем подобни се получават натравяния.А иначе палмуда се препоръчва изпържен,на скара става сух.
Рибарската приказка е,лефер на скара,паламуд в тигана.

milo69
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 546
Регистриран на: чет ное 17, 2005 4:49 pm
Местоположение: plovdiv

Мнениеот milo69 » ср окт 31, 2007 12:34 pm

тази вена до централната кост при всички риби трябва да се маха, защото там най-много се задържа кръв

traw-ler
новобранец
новобранец
Мнения: 34
Регистриран на: чет юни 19, 2014 10:43 am
Местоположение: Ямбол

Re: как се чисти Паламуд

Мнениеот traw-ler » пон сеп 26, 2016 9:27 am

А за почистване веднага след улавянето някой ще сподели ли?
Знам,че рибарите (когато ловят за себе си),веднага след улавянето,докато рибата е жива изчистват хрилете корема, правят прорез преди опашната перка и измиват с морска вода.
Моля,ако може някой по подробно, да опише тази процедура. В момента тя е много актуална!
Въпроса ми е само към знаещите. Благодаря предварително!
:drinkers:
КОЛЕГИ,СПОДЕЛЯЙТЕ ПОВЕЧЕ ЗНАНИЯ С НАС !
НЕКА СТАНЕМ И НИЕ ДОБРИ КАТО ВАС !
БЪДЕТЕ ЗДРАВИ !

Потребителски аватар
rikitikitavi
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 970
Регистриран на: вт мар 06, 2007 4:29 pm
Местоположение: Варна

Re: как се чисти Паламуд

Мнениеот rikitikitavi » пон сеп 26, 2016 6:29 pm

Горчиво-киселия вкус е от риби замразени след започване на омекване на месото. С други думи народа продава пресен паламуд до последно и после го замразява и продава за прясно замразен. Паламуд се купува или съвсем пресен или солен.
Ако си в морето и ври от паламуд време за точене на кръвта нямаш. Алтернативата е голяма хладилна чанта с много лед и няколко литра вода вътре да не се мачкат рибите.
Ако рибите са случайни то чистенето е:манаш глава и хриле, кормиш и после с ножа сепиш ципата на корема дето е над гръбнака и приплакваш кръвта.
Е-книгата "Черноморски риболов"
http://knigite.bg/book.php?pid=268

Още от naRiba.com



Върни се в “Риболовна кухня”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта