Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухняСосове
Модератор: sapuna
-
- сериозен играч
- Мнения: 1779
- Регистриран на: Пон Яну 08, 2007 9:02 pm
- Местоположение: Сливен
- чуруликпенчо
- сериозен играч
- Мнения: 1523
- Регистриран на: Съб Ное 18, 2006 7:49 pm
- Местоположение: Варна - Враца
-
- ще става разбирач
- Мнения: 410
- Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 6:45 am
- Местоположение: Бургас
- Обратна връзка:
Re: Сосове
Една година по-късно. За да не отварям нова тема, зравейте рибари - кулинари!
Ето нещо от мен.
Сосове за дребна риба.
Пикантен сос с чесън: една глава изчистен чесън, една глава лук, един стрък праз, една настъргана ябълка, едно бурканче кисело мляко - изцедено през марля, сол, магданоз, копър, 3 супени лъжици олио, 2 яйца и рибен бульон или зеленчуков - готов едно пакетче/5г/.
Счукваме чесъна в хаванче с малко сол, обеленият праз и лук се задушават до омекване в сгорещено олио, долива се бульона и след като се получи омекотяването се претрива в сито, добавяме счукания чесън и настърганата ябълка. Отделно - разбиваме киселото мляко с яйцата към сместта прибавяме лучената каша и ситно нарязания магданоз и копър и готово.
Пикантен сос с домати :
Един килограм домати, няколко червени пиперки, един - два моркова, лимонов сок или оцет, щипка счукан карамфил,
малко канела, малко натрошени орехи, олио , сол, една лъжица лютеница, една-две лъжици захар. Така както са изброени продуктите, ситно нарязани се слагат в тиган със сгорещено олио и се запържват докато сместта се сгъсти.
Слага се бульона и се оставя на тих огън малко да поври, докато стане гъста каша. Този сос е падходящ за пържен сафрид или пържени средно-големи рибки, сосът може да се поднася отделно или се залива рибата с него.
Зеленчуково - майонезен сос:
Приготвям - една чаша олио и едно яйце, включвам миксера и забърквам майонезата. Нарязвам ситно един стрък праз, малка глава лук, два моркова, една лъжица захар, лимонов сок от 1/2 лимон, черен пипер, сол на вкус, една чаша бяло вино и скилидка чесън, по жилание. Всичко това го размесвам с миксера или с вилица, иска яко бъркане, докато сместа стане гладка. Сервира се отделно в купичка.
Ето нещо от мен.
Сосове за дребна риба.
Пикантен сос с чесън: една глава изчистен чесън, една глава лук, един стрък праз, една настъргана ябълка, едно бурканче кисело мляко - изцедено през марля, сол, магданоз, копър, 3 супени лъжици олио, 2 яйца и рибен бульон или зеленчуков - готов едно пакетче/5г/.
Счукваме чесъна в хаванче с малко сол, обеленият праз и лук се задушават до омекване в сгорещено олио, долива се бульона и след като се получи омекотяването се претрива в сито, добавяме счукания чесън и настърганата ябълка. Отделно - разбиваме киселото мляко с яйцата към сместта прибавяме лучената каша и ситно нарязания магданоз и копър и готово.
Пикантен сос с домати :
Един килограм домати, няколко червени пиперки, един - два моркова, лимонов сок или оцет, щипка счукан карамфил,
малко канела, малко натрошени орехи, олио , сол, една лъжица лютеница, една-две лъжици захар. Така както са изброени продуктите, ситно нарязани се слагат в тиган със сгорещено олио и се запържват докато сместта се сгъсти.
Слага се бульона и се оставя на тих огън малко да поври, докато стане гъста каша. Този сос е падходящ за пържен сафрид или пържени средно-големи рибки, сосът може да се поднася отделно или се залива рибата с него.
Зеленчуково - майонезен сос:
Приготвям - една чаша олио и едно яйце, включвам миксера и забърквам майонезата. Нарязвам ситно един стрък праз, малка глава лук, два моркова, една лъжица захар, лимонов сок от 1/2 лимон, черен пипер, сол на вкус, една чаша бяло вино и скилидка чесън, по жилание. Всичко това го размесвам с миксера или с вилица, иска яко бъркане, докато сместа стане гладка. Сервира се отделно в купичка.
Най-добрият начин да запазиш своите приятели е да не ги предаваш!
/Мизнер/
/Мизнер/
-
- ще става разбирач
- Мнения: 396
- Регистриран на: Нед Ное 09, 2008 9:33 pm
- Местоположение: Силистра,на Реката
Re: Сосове
Ако позволите.... Светъл сос за варена риба-в 2 лж олио запържвам 2лж брашно до светло кафяво,прибавям 2чч рибен бульон и така 10-12 мин да се сгъсти след което подправям с чисто масло,лимонов сок,сол и чер пипер. Сос за пражена разна риба-в олиото където съм пържил рибата наливам 2чч пилешки или зеленчуков бульон от кубче,като заври го махам от огъня и слагам 1 връзка магданоз на тютюн със счукана голяма глава чесън,оставям го да почине след което подправям с лим сок или оцет и сол на вкус !бульона е солен!.Със това заливам рибата предварително подредена във съд от иенско стъкло. Испански сос за пражена едра риба-във 3сл олио задушавам 2гл лук със 2 настъргани моркова след което прибавям кило домати настъргани на ренде като заври към това прибавям 2 кубчета зеленчуков бульон-всичко това като остане на мазнина добавям 1 връзка магданоз нарязан на тютюн и 2 глави счукан чесън. заб:ако е нужно добавете захар по време на варенето на доматите но те морковите са за това. Колеги,извинявайте за словореда-сега прописвам!
-
- ще става разбирач
- Мнения: 410
- Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 6:45 am
- Местоположение: Бургас
- Обратна връзка:
Re: Сосове
Тези сосове също са добри и са много вкусни.
Аз имам един сос - основен, към който прибавям най-различни подправки и така получавам различни сосове.
Основен сос: в разтопено масло слагам две-три лъжици брашно и бъркам на слаб огън, към него пребавям на части по малко рибен бульон и лимонов сок.
Винен бял сос:
Към основния бял сос прибавям две супени лъжици бяло вино и ситно нарязани листа от кервиз, магданоз и копър, когато сосът кипне добавям една с.л. захар и готово.
Сос с гъби:
Към две ч.чаши основен сос на слаб огън да ври, прибавям нарязани на ситно една глава лук или стрък праз, прибавям малко черен пипер и готово. Сервирам в малка елипсовидна или кръгла купичка.
Аз имам един сос - основен, към който прибавям най-различни подправки и така получавам различни сосове.
Основен сос: в разтопено масло слагам две-три лъжици брашно и бъркам на слаб огън, към него пребавям на части по малко рибен бульон и лимонов сок.
Винен бял сос:
Към основния бял сос прибавям две супени лъжици бяло вино и ситно нарязани листа от кервиз, магданоз и копър, когато сосът кипне добавям една с.л. захар и готово.
Сос с гъби:
Към две ч.чаши основен сос на слаб огън да ври, прибавям нарязани на ситно една глава лук или стрък праз, прибавям малко черен пипер и готово. Сервирам в малка елипсовидна или кръгла купичка.
Най-добрият начин да запазиш своите приятели е да не ги предаваш!
/Мизнер/
/Мизнер/
- vlado_fidera
- новобранец
- Мнения: 96
- Регистриран на: Пон Мар 28, 2005 7:34 am
- Местоположение: sofia
Re: Сосове
Вземате 5-6 средно големи картофа и ги сварявате в подсолена вода.Следва обелване и мачкане на картофките докато са топли.При непрекъснато бъркане и на малки порции се прибавят кафена чашка олио,кафена чашка лимонов сок,пасирана 1/2 глава от чесън,2-3 жълтъка,чаша прясно мляко,ситно нарязани ролца от раци, копър,сол и черен пипер на вкус.Всичко това се пасира с ножа на миксера отдолу-нагоре .Ако соса е малко гъст се разрежда с още малко прясно мляко или топла вода до желаната гъстота.Става както за риба така и за печено месо.Залива се месото или рибата и се оставя да престои така поне 15 мин преди консумация , за да поеме по добре.
НЕ САМО С НОЖ И ВИЛИЦА В РЪКА, МОГА АЗ ДА ГИ ЛОВЯ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
- ZaMoreto
- новобранец
- Мнения: 17
- Регистриран на: Пон Май 18, 2015 1:08 pm
- Местоположение: Несебър
- Обратна връзка:
Re: Сосове
Скордаля – от скордо /чесън/, е сос с преобладаващ и характерен чеснов вкус, който допълва и подсилва вкуса от прясно изпържената или изпечена риба. Подходящ е за всички видове риба, а в миналото и за консервирането и. Автентичната и най-често приготвяната рецепта е:
Рибата се пържи в нагорещено слънчогледово олио, отделя се в подходящ съд. Олиото от изпържената риба се прецежда и се поставя отново на огъня, ако е повече се отлива. Добавя се щипка сол и чесън на филийки, супена лъжица брашно и супена лъжица оцет. Долива се вода. След като поври малко и водата се поизпари, скордалята е готова и може да се залее рибата. След заливането се поставя капак и се оставя да отлежи за десетина минути.
Оставена за другия ден, рибата е дори по-вкусна. По този начин я приготвят старите рибари, по таляните, корабите… В миналото за консервирането на рибата се е приготвяла основно тази скордаля с която е заливана изпържената и подредена в буркани риба – консерва, и след стерилизация може да се яде цяла зима.
Другата, често използвана рецепта за скордаля е:
Отделя се меката, вътрешна част на филийка хляб. Намокря се и се изстисква от излишната водата. Поставя се в купичка. Добавят се счукан чесън, една-две лъжици кисело мляко, щипка сол, орехи – нарязани на едро, по възможност печени. Лъжичка от олиото в което е запържена рибата или струйка зехтин. Сок от четвърт лимон – лимона може и да се нареже с остър нож на ситни кубчета по 2-3 мм.
Има много рецепти за приготвяне на скордаля, но точно тези двете се приготвят в Несебър от много години
Рибата се пържи в нагорещено слънчогледово олио, отделя се в подходящ съд. Олиото от изпържената риба се прецежда и се поставя отново на огъня, ако е повече се отлива. Добавя се щипка сол и чесън на филийки, супена лъжица брашно и супена лъжица оцет. Долива се вода. След като поври малко и водата се поизпари, скордалята е готова и може да се залее рибата. След заливането се поставя капак и се оставя да отлежи за десетина минути.
Оставена за другия ден, рибата е дори по-вкусна. По този начин я приготвят старите рибари, по таляните, корабите… В миналото за консервирането на рибата се е приготвяла основно тази скордаля с която е заливана изпържената и подредена в буркани риба – консерва, и след стерилизация може да се яде цяла зима.
Другата, често използвана рецепта за скордаля е:
Отделя се меката, вътрешна част на филийка хляб. Намокря се и се изстисква от излишната водата. Поставя се в купичка. Добавят се счукан чесън, една-две лъжици кисело мляко, щипка сол, орехи – нарязани на едро, по възможност печени. Лъжичка от олиото в което е запържена рибата или струйка зехтин. Сок от четвърт лимон – лимона може и да се нареже с остър нож на ситни кубчета по 2-3 мм.
Има много рецепти за приготвяне на скордаля, но точно тези двете се приготвят в Несебър от много години
Производство на Моряшки тениски https://OtMoreto.com
Сайт на черноморска тематика http://ZaMoreto.com
Сайт на черноморска тематика http://ZaMoreto.com
- ZaMoreto
- новобранец
- Мнения: 17
- Регистриран на: Пон Май 18, 2015 1:08 pm
- Местоположение: Несебър
- Обратна връзка:
Re: Сосове
За Печена на скара риба:
Зехтин и сок от лимон в съотношение 1:1
Слага се в бутилка с тапа. Разбърква се докато се получи една гъста светла, хомогенна течност и се залива изпечената риба.
Зехтин и сок от лимон в съотношение 1:1
Слага се в бутилка с тапа. Разбърква се докато се получи една гъста светла, хомогенна течност и се залива изпечената риба.
Производство на Моряшки тениски https://OtMoreto.com
Сайт на черноморска тематика http://ZaMoreto.com
Сайт на черноморска тематика http://ZaMoreto.com
-
- новобранец
- Мнения: 21
- Регистриран на: Чет Ное 17, 2016 8:41 pm
Re: Сосове
Някой правил ли е рибен сос и ако да, може ли да ми даде изпитана рецепта?