Панирани рапани

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Потребителски аватар
rumci
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5754
Регистриран на: вт окт 31, 2006 4:28 pm
Местоположение: Бургас

Панирани рапани

Мнениеот rumci » пон юни 23, 2008 10:51 am

Основни продукти за приготвянето на 200 грама ядки:
1. Рапани
2. Брашно
3. Сол
4. 2 яйца
5. 100 гр. бира
Рапаните както знаете са нежелана част от нашата морска фауна, тъй като се хранят с филтъра на морето - мидите. Срещат се почти навсякъде, където има скали с миди на дълбочина от 0,5 до над 20 метра. Могат да бъдат хванати от всеки който може да се гмурка. Най-лесния начин за отстраняването на ядката от раковината е с остро ножче по следния начин:
Изображение
Изображение

Следва хубаво измиване за отстраняване на пясъка(най-добре в гергир) и след това се варят 10-15 мин. Не е желателно по-дълго варене тъй-като стават жилави на вкус и вече готовите ядки
Изображение

Нарязват се на малки парченца или филийки и се потапят в панировката, която е направена от 2 яйца, сол, чаша бира и брашно до получаване на гъста кашичка. Олиото е желателно да е в по-голямо количество за да не се сплесква панировката. Ядките се вземат една по една с малка лъжичка и се потапят в нагорещеното олио. На готовите рапани по желание се добавя черен пипер и лимонов сок. Ето го и резултата, отлично мезе за бира през летните жеги:
Изображение
:drinkers:

Панирани рапани

Реклама



Потребителски аватар
Николай Неделков
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5499
Регистриран на: пет сеп 09, 2005 12:25 am
Местоположение: Перник

Re: Панирани рапани

Мнениеот Николай Неделков » пон юни 23, 2008 10:55 am

:drinkers: вдъхнови ме днес вечерта да отида за раци :drinkers:

Nedeltcho Delev

Re: Панирани рапани

Мнениеот Nedeltcho Delev » пон юни 23, 2008 11:06 am

А бе това нещо по ЕКОНТ може ли да се праща :roll: :roll: :roll:

Изображение

Потребителски аватар
Andrey82
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 108
Регистриран на: чет май 15, 2008 10:24 pm
Местоположение: Русе

Re: Панирани рапани

Мнениеот Andrey82 » пон юни 23, 2008 11:07 am

Много добре изглеждат наистина, жалко че не мога да се гмуркам :?
На Текето ми е най-добре :)

Потребителски аватар
rumci
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5754
Регистриран на: вт окт 31, 2006 4:28 pm
Местоположение: Бургас

Re: Панирани рапани

Мнениеот rumci » пон юни 23, 2008 11:15 am

Nedeltcho Delev написа:А бе това нещо по ЕКОНТ може ли да се праща :roll: :roll: :roll:

Ами то свърши :smt102

Потребителски аватар
krankal
новобранец
новобранец
Мнения: 60
Регистриран на: съб май 17, 2008 11:27 am

Re: Панирани рапани

Мнениеот krankal » пон юни 23, 2008 12:14 pm

Румка ти си направо за гости... :)

А на колегите ще препоръчам същата панировка и за парчета от сом-страхотно е!

Re: Панирани рапани

Реклама



Потребителски аватар
БОВСКИЯТ КОРМОРАН
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1258
Регистриран на: нед мар 13, 2005 10:50 am
Местоположение: 42°44`42.65"N / 23°16`44.21"E
Контакти:

Re: Панирани рапани

Мнениеот БОВСКИЯТ КОРМОРАН » пон юни 23, 2008 1:02 pm

РЕСПЕКТ! :prayer: отдавна мислех да пусна питанка за този деликатес ,миналата година гледах че ги папат на ламарина като миди ,някой ми беше казал че за да извадиш крачето трябва да ги замразиш ,с пирони,клещи..........другата седмица ще пробвам твоя вариянт на ХАС! :shock:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
chacho
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 258
Регистриран на: нед ное 06, 2005 11:20 am
Местоположение: Софето

Re: Панирани рапани

Мнениеот chacho » пон юни 23, 2008 8:28 pm

Ядох миналото лято,нищо екзотично,опитайте нещо което е по-вкусно!!! :cry:
Животът е кратък-любовта към рибите вечна!!!

Потребителски аватар
RAAZIEL
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1434
Регистриран на: чет яну 31, 2008 5:16 pm
Местоположение: Варна

Re: Панирани рапани

Мнениеот RAAZIEL » пон юни 23, 2008 8:45 pm

Колега от 20 год.ям рапани и смея да коментирам рецептата ти,че не видях никъде да пишеш ,че първо се варят и то точно 8 мин.и след това панираш.А ще предложа на всички друга рецепта която е за ракия:след като се сварят за 8 мин както споменах се нарязват на дребно,счуква се чесън,копър ,оцет , олио и сол,а може и твърд домат нарязан на много дребно за разкош дето се вика и се мятате.Искам да предупредя всички ,че това е тежка храна и някои може да имат стомашни проблеми на другия ден.Без притеснения да знаете от какво е.УСПЕХ .

Потребителски аватар
rumci
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5754
Регистриран на: вт окт 31, 2006 4:28 pm
Местоположение: Бургас

Re: Панирани рапани

Мнениеот rumci » пон юни 23, 2008 9:42 pm

rumci написа:Следва хубаво измиване за отстраняване на пясъка(най-добре в гергир) и след това се варят 10-15 мин. Не е желателно по-дълго варене тъй-като стават жилави на вкус

Колега RAAZIEL споменал съм за варенето, но явно си пропуснал. Аз също консумирам рапани от близо 20 години и това е начинът на приготвяне който най-много ми допада. Не може всички да имаме еднакви вкусове-нека всеки прецени за себе си коя рецепта му допада повече :wink: . Наздраве :drinkers:

Потребителски аватар
БОВСКИЯТ КОРМОРАН
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1258
Регистриран на: нед мар 13, 2005 10:50 am
Местоположение: 42°44`42.65"N / 23°16`44.21"E
Контакти:

Re: Панирани рапани

Мнениеот БОВСКИЯТ КОРМОРАН » пон юни 23, 2008 10:02 pm

RAAZIEL написа:Колега от 20 год.ям рапани и смея да коментирам рецептата ти,че не видях никъде да пишеш ,че първо се варят и то точно 8 мин.и след това панираш.А ще предложа на всички друга рецепта която е за ракия:след като се сварят за 8 мин както споменах се нарязват на дребно,счуква се чесън,копър ,оцет , олио и сол,а може и твърд домат нарязан на много дребно за разкош дето се вика и се мятате.Искам да предупредя всички ,че това е тежка храна и някои може да имат стомашни проблеми на другия ден.Без притеснения да знаете от какво е.УСПЕХ .

ако намАЛИШ , НЕЩОТОкоето те крепи в този живот и споменаваш преди 20 години рецептАТА ТИ! ЗА РАЗХЛАБВАНЕ,може да те възприема като дришлива ,чайка в небесата,извършила мисията си върху баничката на ТУРИСТА!
сега сериозно?ТИ ЯЛ ЛИ СИ РАПАНИ,ИЛИ НА РАПАНИТЕ СИ ЯЛ!
,АКО .................. имаш друга рецепта ,допълни тази или сподели нова,или се разкрий ,знам че си Щирлиц ,но,чак пък толкова.........
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Re: Панирани рапани

Реклама



Потребителски аватар
dunedanetz
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 194
Регистриран на: чет мар 06, 2008 10:32 am
Местоположение: София

Re: Панирани рапани

Мнениеот dunedanetz » вт юни 24, 2008 3:48 pm

Здравейте колеги! От София съм, а от това следва, че не мога да си осигуря пресни рапани. Но в Пикадилито в Мола при нас гледам че има замразени рапани. Гледам ги от доста време, понеже не са много скъпи, но никога до този момент не съм знаел как да ги приготвя. Ако си взема от тях, мислите ли, че ще стават за нещо? Кой знае колко време са били замразени :?:

Потребителски аватар
rumci
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5754
Регистриран на: вт окт 31, 2006 4:28 pm
Местоположение: Бургас

Re: Панирани рапани

Мнениеот rumci » вт юни 24, 2008 6:13 pm

Държал съм ги замразени във фризера близо 5 месеца и вкусовите качествата не им се губят особено, така че предполагам няма да има проблем ако си закупиш.

Потребителски аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11589
Регистриран на: пон авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Контакти:

Re: Панирани рапани

Мнениеот КИРО » вт юни 24, 2008 6:24 pm

Румене,браво.Наистина варенето е толкова.Ако ги оставите по-дълго,след това ще ви трябват 2 часа варене.
Амма че си ги зачервил амаааа,останалото всеки го знае.

Потребителски аватар
Диканаров
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 2464
Регистриран на: пет мар 17, 2006 6:01 pm
Местоположение: софия

Re: Панирани рапани

Мнениеот Диканаров » пет юли 11, 2008 3:59 pm

Руме, Киро, с ножът отрязваш нокътната ципа на кракът ли или изрязваш само целият крак? Вади ли се навитото тяло на рапаната или не? Въобще то ползва ли се? Ако е нарязан кракът на филийки, след 8 мин варене, той не е ли жилав? Това само за панирана рапана ли е рецепта? Чувал съм за "закуска", "салата" и "миксове", ама не знам какво е това. За това пуснах отделна тема! :roll:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!

Още от naRiba.com



Върни се в “Риболовна кухня”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост