Гъбомания-моята рецепта

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Потребителски аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Мнения: 11757
Регистриран на: вт сеп 06, 2005 1:15 am
Местоположение: Горна Оряховица
Контакти:

Гъбомания-моята рецепта

Мнениеот sapuna » вт окт 21, 2008 10:25 pm

Темата,показваща изяществото,вкуса и величието на гъбите!
Знаете ли нещо повече,относно приготване,консервиране,поднасяне и превъзгласяне-тук му е мястото!
Пускайте теми с рецепти,драскайте мнения и ги онагледявайте по възможност!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............

Гъбомания-моята рецепта

Реклама



Потребителски аватар
ca6kyto
новобранец
новобранец
Мнения: 92
Регистриран на: пет юни 29, 2007 8:37 pm
Местоположение: Варна

Re: Гъбомания

Мнениеот ca6kyto » вт окт 21, 2008 11:00 pm

С интерес ще следя темата, днес бях потресен в елитно Варненско заведение колко отвратителни гъби ни сервираха...както и да е!
Моят специалитет са печените гъбки в таба, обърнати с дупката нагоре и малко масълце вътре. Става божествено, който не е опитвал му препоръчвам, но все пак умната какви гъбки приготвяте. Бон апетито!
-Еи, Бракониер къф е тоя шаран на гърба ти бе?
-А?!? Гад мръсна как ме е налазила!!!

Потребителски аватар
Fishing_Fan
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 653
Регистриран на: ср апр 28, 2004 11:07 am
Местоположение: Шумен

Re: Гъбомания

Мнениеот Fishing_Fan » ср окт 22, 2008 7:05 am

Сапуне ето ти един полезен линк http://1001gabi.com/index.html

Потребителски аватар
jean11
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 269
Регистриран на: вт фев 27, 2007 3:56 pm
Местоположение: В.Търново

Re: Гъбомания

Мнениеот jean11 » ср окт 22, 2008 8:50 am

Запален гъбар съм,бера,приготвям и консумирам.Всеки знае ,че печурката е най -добра печена,манатарката -пържена(е тя всякак е добра),сърнелата задължително панирана,лютивката -на салата,пачия крак на супа и т. н.Ами харесвате ли припънките,харесвате ли ги?Точно сега е сезона на зимните,нещо съм грипав инае тръгвам още сега.Това е супер гъба за консерва:след набирането се почистват и се пекат във фурната с малко олио,гадното е ,че от пълна тава след печенето остава една чиния,ама така е с гъбите.Печеш цял ден,7-8 дози и накрая подправяш с чер пипер и каквото ти харесва,пълниш в бурканчета и вариш 2 часа.През зимата е най-доброто мезе за греяна ракийца,може и да е студена :D Абе за гъби ме питай
Дърпай и не му отпускай!

Потребителски аватар
adjamia
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 249
Регистриран на: нед юли 06, 2008 4:19 pm
Местоположение: София

Re: Гъбомания

Мнениеот adjamia » ср окт 22, 2008 9:10 am

Колега на какво точно казваш "припънка"?!? Дай снимки ако има?!?
рижинките можеш да търсиш в по-рядка борова и елова гора-характеризира се с яркооранжевият си сок и пръстенчето от същия сок който има като срежеш пънчето-ако е бял сока обаче-е двойник! Не е опасен,само че можеш да се окензаш добре :lol: Без майтап... :D
Мисля че край Горна и Търново има отлични места да я търсиш-пробвай! Отлична за консерви и салати-след като се бланшира за 15 минути в кипнала вода,става даже и да си я направиш на салата само с олио,оцет,чер пипер,дафинов лист и т.н. Просто оставяш гъбите за около половин час да поемат сместа и се почваш :wink: Гледай само ракията да е повече че много я пият пущините :wink:
Добрютро!!!

Потребителски аватар
Бат Ицо
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 504
Регистриран на: вт яну 01, 2008 6:01 pm
Местоположение: Исперих
Контакти:

Re: Гъбомания

Мнениеот Бат Ицо » ср окт 22, 2008 9:47 am

:wink: Много интересна тема :!:
През почивните дни жена ми ме остави без кола и едно приятелче ме отмъкна вместо на риба-за гъби :roll:
Търсихме определено кладница и я намерихме на няколко места, но достатъчно, за да не можем да мъкнем по две големи чанти-сега им е сезона.Аз лично ги бланширам първо и после във фризера в торбички по за едно ядене :wink:
Кладницата е най-хубавата гъба, която расте у нас. Приготвям я по следния начин-кипвам вода, подсолявам и слагам гъбите, и след като заврят-само 5мин. и свалям от огъня :wink: Прецедените гъби им счуквам 5-6 скилидки чесън, оцет и олио\зехтин\, магданоз и става супер мезе за ракийката :drinkers:
Припънките ги предпочитам на скара с малко сол, и после импровизирам с подправките-каквото има-става много вкусно, вярвайте ми :wink:
Митак, на здраве :partyman:
БЪДИ ДОБЪР ДО СМЪРТ!

Re: Гъбомания

Реклама



Потребителски аватар
jean11
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 269
Регистриран на: вт фев 27, 2007 3:56 pm
Местоположение: В.Търново

Re: Гъбомания

Мнениеот jean11 » ср окт 22, 2008 2:50 pm

да,точно пънчушка,расте както по пънове ,така и самостоятелно.Има летни и зимни,първите са по крехки ,по-светли --определено зимните са по-качествени.Трудно мога да се съглася,че на скара ще бъдат добри,опитвал съм сурова,има невероятно неприятен вкус,не знам как след термичната обработка става толкова добра.Тук има и тънкости,трябва да се пече докато се извари течноста(лигава)и остане на масло,често се бърка.Може да се бланшира,даже най-често така я правят за по-лесно,просто писах за по-вкусния вариант.Рижийките също са качествени,знам едно място и благодаря,на колегата , че просто ме подсети.Между другото,горите около Арбанаси са пълни с боровки,е не толкова пълни , ама за 1час,една голяма чанта набрах миналия петък.Панирах ги,супер са .Къде тези кладници,много ги уважавам,ама трудно се намират,трябва по-сериозен Балкан
Дърпай и не му отпускай!

Потребителски аватар
enterprise
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 227
Регистриран на: нед авг 24, 2008 6:37 pm
Местоположение: Хасково

Re: Гъбомания

Мнениеот enterprise » ср окт 22, 2008 5:15 pm

пробвайте сърнела или булка гъба на фурна или микровълнова (в краен случай)-поръсват се гъбите със сол ,слага се краве масло и се поръсва със сирене...внимава се да не прегорят -да са сочни...не го заменям за никакво месо...това е най простата рецепта...хубаво е да се изтрият само гъбите от мръсотии,а не да се измият,защото след допира с вода се разкашват... Изображение
Изображение

Потребителски аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 187
Регистриран на: съб окт 11, 2008 5:04 am
Местоположение: с.Попово ,общ.Болярово обл.Ямболска

Re: Гъбомания

Мнениеот p4eli4kata » ср окт 22, 2008 5:34 pm

Колеги! Моля Ви! Имаме си тема, където да разказваме за гъбите! Аз помолих модератора за това, да имаме отделна тема, в която да споделяме гурмански рецепти...с гъби! А то ще стане така, че ще дублираме темата!Моля Ви :( ,оставете място за кулинарите!Моля!
Нека снимките и останалото да си е там, в темата " Има ли гъбари?"

Потребителски аватар
майсторчето страхил
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1358
Регистриран на: съб яну 12, 2008 5:32 pm
Местоположение: В.ТЪРНОВО

Re: Гъбомания

Мнениеот майсторчето страхил » ср окт 22, 2008 6:34 pm

Незнам много рецепти но,най лесно се мият гъби когато преди да ги миеш ги посипеш с брашно, както са сухи.
Миналата есен септември по поляната на Батин до острова беше пълно с вретенки(по нашия край така им викаме) или копринка ,но се оказа че никой от местните нея бере и аз и колегата си одядохме.Всъщтност отначало само пържени ,но ни омръзна и сътворих това.
ВРЕТЕНКА ПО РИБАРСКИ (Дунавски вариант)или КАКВОТО ИМА В БАГАЖНИКА
Набираш гъби(желателно ядливи),измиваш ,запържваш докато поомекнат,прибавяш някакъв колбас,чер пипер(едро счукан)една глава чесън,чубрица,мащерка,малко брашно(за сгъстяване) сол и доливаш вода(не от Дунава)и оставяш да
къкри около 10 минути .Като се позгъсти соса махаш от огъня и добавяш натрошено сирене и нарязан магданоз.

п.п.Колегата тая година на откриването (пак на Дунава)преди да хвърли въдиците ,ходи да търси гъби :lol: .Каза че или били много вкусни или е бил много гладен! :tonqe: :lol: :lol: :lol: :lol:
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗИзображение

Потребителски аватар
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него
Мнения: 7322
Регистриран на: ср дек 26, 2007 9:20 pm
Местоположение: гр. Карлово

Re: Гъбомания

Мнениеот Бачо Илия » ср окт 22, 2008 9:09 pm

Панирани сърнели :
Гъбите се измиват , по-големите се нарязват на подходящи парчета за панировка. В подходящ съд се разбиват няколко яйца , подправят се с малко сол и ситно смлян чер пипер. Гъбите се потапят в разбитите яйца , след това се овалват в брашно и се подреждат в подходящ широк съд за да поемат брашното. Непосредствено преди поставяне в сгорещеното олио , още един път се потапят в съда с разбитите яйца. Пържат се до зачервяване и образуване на коричка. Пият всичко :drinkers: :drinkers: :drinkers:
При съхранение на "заготовки" за паниране във фризер , същите се бланшират за около 30 секунди във вряла вода , осеждат се и се съхраняват в полиетиленови пликове.

8) 8) 8)
Изображение

Re: Гъбомания

Реклама



Потребителски аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 187
Регистриран на: съб окт 11, 2008 5:04 am
Местоположение: с.Попово ,общ.Болярово обл.Ямболска

Re: Гъбомания

Мнениеот p4eli4kata » ср окт 22, 2008 9:38 pm

Почистване на гъби-втори начин.
Гъбите се изчистват от полепналата трева и пръст по тях с помощта на бояджийска четка.Това, което не може със сухата четка, се почиства с намокрена с вода.Тези, които се белят-масловките-се почистват със самото белене.На едрите, по-стари печурки, може да се обели горния слой на шапката/кожицата/.Беленето става, като с остър нож се захване кожицата откъм края на шапката, и се дърпа към центъра.Гъбите не се мият, защото стават много водни.това влошава качествата им при кулинарията.Това е за новаците в кулинарията с гъби.
Панирането на сърнелата може да стане и по следния начин: Ако не разполагаме с обилно количество яйца, първото потапяне може да се извърши и в обикновенна вода. После в брашно и после в разбитите яйца.Има вкус на панирано пилешко месо.И пие много бира! :)
Като за начало на рецептите, които давам: Тук са дадени продуктите предимно в грамове.Рецептите имам записани от тук и там, събрани в един голяяям тефтер, какъвто имат повечето домакини.Добрата домакиня никога не използва грамаж.Тя прото има изграден усет с годините от кое колко да прибави, за да се получи добро ястие.
Две простички рецепти за ястия с гъби:

ГЪБИ ПЛАКИЯ
Измиваме и нарязваме на дребно около 400 гр. гъби/предимно печурки,може и купени/.заливаме ги със 130гр. олио/това е около една чаша за чай/ и една чаена чаша вода.варим на тих огън докато омекнат и водата се изпари. Прибавяме 1-2 супени лъжици брашно, което предварително сме разбъркали в една чаена чаша вода и оставяме ястието да поври.накрая прибавяме сол на вкус, нарязян на дребно копър и сока на един лимон.

Може да се приготви гъби плакия и от сърнели. Тогава постъпвам така: Запържвам брашното при гъбите и разреждам до необходимата гъстота с прясно мляко и вода.Подправям с черен пипер.


МАКАРОНИ СЪС СОС ОТ ГЪБИ

Задушаваме на ситно нарязани две глави лук, две лъжици масло и две лъжици вода. Прибавяме около 100 гр. от останало ни варено или печено месо и около 50 гр. шунка, нарязани гъби от консервирани натюр и половин чаена чаша доматен сок.Варим соса на тих огън.
Сварените и отцедени макарони поливаме с 3-4 лъжици разтопено масло.Разбъркваме добре и поднасяме поляти със соса.

Потребителски аватар
jean11
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 269
Регистриран на: вт фев 27, 2007 3:56 pm
Местоположение: В.Търново

Re: Гъбомания

Мнениеот jean11 » ср окт 22, 2008 9:41 pm

За колегата и въпроса за фризера.Изключено без да се бланшират,стават на каша като ги извадиш,по-добре ги хвърли или подари.За булките,добре ама де ги тези булки,то всеки обича пържола ама ядем и куча радост ,нали :D Утре ще потърся рижийки,запалих се.

а относно панировката,всеки даже и начинаещ кулинар знае,че не се панира само с яйце,а се прави кашичка от разбити яйца,брашно,за слагам и малко черен пипер и прясно мляко,става още по-добре.А хапвали ли сте печурки,ама млади не съвсем разтворени(става и с култивирани ама не са така ароматни),напълнени с кайма и малко настърган отгоре кашкавал,абе.......

-------------

Не пускайте последователни мнения,а използвайте бутона "редактирай"! sapuna
Дърпай и не му отпускай!

Потребителски аватар
adjamia
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 249
Регистриран на: нед юли 06, 2008 4:19 pm
Местоположение: София

Re: Гъбомания

Мнениеот adjamia » ср окт 22, 2008 10:03 pm

А пането става да се разбие и с бира+галета-и става леле-майко... :lol: :lol: :lol:
Добрютро!!!

Потребителски аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 187
Регистриран на: съб окт 11, 2008 5:04 am
Местоположение: с.Попово ,общ.Болярово обл.Ямболска

Re: Гъбомания

Мнениеот p4eli4kata » чет окт 23, 2008 1:13 pm

Благодаря, че напомняте, че може да се панира и още по-лесно! И по ефикасно! Просто в момента бях забравила начините! :(
САЛАТА ОТ СУХИ ВАРЕНИ ГЪБИ С ХРЯН И ЧЕСЪН
Руска рецепта
гъбите се накисват за 3-4 часа след което се сваряват. Отварата се излива.гъбите се нарязват на парченца и се посоляват.
Размесва се заквасена сметана /или гъсто кисело мляко/ с настърган хрян и гъбите се поливат с тази смес.Вместо сметана, може да се използва нарязан на ситно чесън и кисело мляко.
В Русия се поливат с чесън и хлебен квас!

КРЕМ СУПА ОТ ГЪБИ

Задушаваме една глава лук и 500 гр. гъби, може и от консерва, нарязани на едро.В половин пакетче/истинско/ масло прибавяме една лъжица препечено брашно, заливаме с една чаша бяло вино , три чаени чаши вода и варим 4 минути в тенджера под налягане.
След като оттеглим от огъня, пасираме с миксер.Разбиваме 2 жълтъка със заквасена сметана, която може да се замени с кисело мляко, за застройка. Подравя се с черен пипер и магданоз.

ЯСТИЕ ОТ ЦЕЛИНА И ГЪБИ

Измиваме 1и 1/2г. гъби и ги киснем във вода за около 2 часа/ :?: Това пише!/. През това време обелваме, нарязваме на дребно и запържваме до бредорозов цвят 1-2 глави лук.В една чаена чаша олио запържваме нарязаните на дребно 300гр. домати, нарязаните на продълговати ивици1 и 1/2 кг.целина и гъбите на филийки. Всичко това задушаваме до изпаряване на водата. След като гъбите се запържат до зачервяване прибавяме 2 чаени чаши вода. Посоляваме яхнията и я оставяме да ври до пълното сваряване на зеленчуците. Преди да я свалим от огъня, прибавяме малко нарязан копър, с който яхнията ври още около 5 минути.

Още от naRiba.com



Върни се в “Риболовна кухня”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост