Рибена чорба по мераклийски

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Потребителски аватар
ribaro
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 260
Регистриран на: вт фев 10, 2009 1:04 pm
Местоположение: Пловдив

Рибена чорба по мераклийски

Мнениеот ribaro » пет юли 17, 2009 3:59 pm

„Мераклийска рибена чорба”

Преди да опиша рецептата, ще се опитам да предам няколко съвета при приготвянето на рибена чорба, които могат да бъдат от полза на риболовното братство.
1.Рибена чорба става с риба.Колкото по-разнообразна, толкова по-добре.
2.Вълшебната съставка се нарича Девисил – най-добре пресен, като за бульона се използват и дръжките.
3.Най-вкусната чорба става на открит огън, в голям съд, на брега в компанията и с помощта на приятели риболовци, които в едната си ръка държат ледена ракийца, мастичка или друго което е угодно на душицата.
Опита показва, че всеки уважащ себе си кулинар приготвя чорбата по различен начин и мерките на продуктите са относителни.
За моята мераклийска чорбица са необходими:
1.Риба и остатъците от рибата която вече печете, пържите или панирате, като най важно присъствие трябва да се отдели на главите /по-големите/, почистени от хрилете.
2.Стар лук
3.Моркови
4.Целина
5.Зелени и червени чушки
6.Домати
7.Люти чушлета
8.Лимон
9.Девисил
10.Магданоз
11.черен пипер
12.сол
13.целина
14.картофи

Най хубавото на чорбицата е скрито в самата дума – чорба.Значи отделяме внимание първо на течното съдържание или така наречения бульон.Основата на всеки месен бульон се получава от костите.За това е важно присъствието на главите, опашките и перките.За да се икономиса време, всички дребни съставки може да се поставят в тензух. В никакъв случай не слагайте кожа от хищна риба, ако сте драли такава.Личен опит.Яко бълва пяна и придава лош вкус.
Вързваме в тензуха перки, кости, глави /ако сте наловили ситни рибки и те там/и подобни и ги потапяме в още студената вода.Стар лук, няколко глави срязани на 4 поемат и те към котлето или тенджерата, както и 2-3 скилидки чесън.Черен пипер на зрънца, задължително сол, за да извадим всичко от материала.Режем дръжките на девисила и магданоза много наситно и със замах – при другото.Сега нека завира и да си къкри после на бавен огън, докато свършим останалата работа.
Тук вече за тази чорбица е нужна скара, най-добре на жарава, но може и друга.Режем по-едра рибка на шайби или филенца /така, че после лесно да извадим останалите кости/, намазваме с олио и на силна скара от двете страни, колкото да се запечата.Когато е готова я оставяме на някой да я обезкости – втори вариант – оставяме я да се охлади и сами си я обезкостяваме по-късно.
Идва ред на 2 червени и две зелени чушки, нарязани на дълги ивички – мяткаме ги на скарата и докато се нашарат и освободят онзи неповторим аромат на запечена чушка, режем няколко твърди домата на дебели шайби.Хоп и те на скарата за много кратко от двете страни, за да не се разкашкат изцяло.Рационално е за тях да се използва шпатулка.Лютите чушлета задължително се парват на въгленчета, може и на скарата.Ех като гръмне некое чушле и ти влезе аромата в носа .... само глътка ледена кайсиева помага./ако сте пипали чушлетата с ръката не си търкайте очите и не се чешете на голо ако някой ви псува/
Хайде сега да съберем всичко от скарата докато не е изгоряло.
Ако през това време някой не е нарязал 3-4 морковчета, 4 средно големи картофа, по една червена и една зелена чушка, за които нямаше място на скаричката - на дребно и половин глава целина /при наличие/, ще трябва да го свършите сами.
Поглеждаме часовника, и ако не минал около час откакто ври бульона, спокойно утоляваме жажда и почваме да обсъждаме каква вкуснотия се очертава.Цигарите са вредни, ама който не издържа ... може и да дръпне една.
Мина час и е редно да извадим тензуха с кокаляци, притискаме с нещо да се изцеди хубаво и го изхвърляме /не бульона, а тензуха – за да не се получи боб по хайдушки!/.Сега се оглеждаме и ако някой е оставил ракийцата без надзор или още по-добре бяло винце, грабваме чашата и на око около глътка ракия или две вино сипваме в бульона.Нарязаните зеленчуци и печените такива добавяме във врящия бульон за да подсилим огъня на лавата.Рибата която вече е обезкостена, по възможност на по-цели парченца с внимателно движение потапяме при останалите продукти.Те така още поне 20 минути, през които трябва да нарежем на ситно девисила и магданоза, които добавяме най-накрая, заедно със смлян черен пипер.Оглеждате се и виждате два-три лимона.Аз ги режа на шайбички и всеки си ги слага в купата както прецени – цели или изтискани.
Най-същественото при тази рецепта е след първите сръбвания да се хвали чорбата и да се вика наздраве.
Ако имате път към Добрич, Варна или Калиакра не пропускайте да опитате тамошна чорбица.
Един добър приятел от Добрич ме разведе на една такава чорба-разходка.Дуранкулашкото езеро беше първата спирка, от там на нос Калиакра, и после в Балчик.Три различни уникални чорбици ......А бе във варненско са си майстори на това занятие.
Във Видин и Лом, приятели рибари ми готвиха „Саламура” както наричат там рибената чорба.Не съм очарован обаче .... дано не четат.Но пък дунавски толстолоб на жар да ти приготвят ...
Те тази мойта чорбица, след различни вариации утвърдих в едно котле на брега на Дунав край Русе, до бунгалото на приятел на мой приятел.

А наздраве и да ви е сладко!

Ей да не забравите да препечете няколко филийки на скарата и докато са топли да ги натъркате с чесън!
Последна промяна от ribaro на пет юли 17, 2009 4:38 pm, променено общо 1 път.
Седя и си ловя риба, седя и си ловя риба ....по едно време гледам .... само си седя ...

Рибена чорба по мераклийски

Реклама



Потребителски аватар
fest
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 130
Регистриран на: ср юни 13, 2007 6:38 pm
Местоположение: София

Re: Рибена чорба по мераклийски

Мнениеот fest » пет юли 17, 2009 4:32 pm

Еееее...по готина рецепта - разказ не бях чел :D :D :D Супер, колега при първа възможност ще се възползвам!

Благодарности и поздрави!

Sme6NIKa
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 274
Регистриран на: пет май 25, 2007 9:28 am
Местоположение: София

Re: Рибена чорба по мераклийски

Мнениеот Sme6NIKa » пет юли 17, 2009 4:34 pm

ribaro написа:....
малко попрекалих с цитата....


Малиииииииии!!!! Ша са удавя в лиги бе човек! Пък и сърцето ми се разлумка :lol: Отивам да пия мастика със салатка, че при нас няма чорба (дае`а ма`ата).

П.С. Бе да питам нещо - след като се изхвърли тензуха, няк`ва риба слага ли се в чорбата? Че или съм много застрелян или не съм чел между редовете :lol:
Мерака винаги е по-голям от възможностите....или поне при мен е така!

Потребителски аватар
ribaro
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 260
Регистриран на: вт фев 10, 2009 1:04 pm
Местоположение: Пловдив

Re: Рибена чорба по мераклийски

Мнениеот ribaro » пет юли 17, 2009 4:43 pm

Добре, че има кой да чете :D , че то писането не си е като готвенето.Рибата бях забравил ... ама то след толкова ракийки ....
Оправих я колега, благодарско :smt023
Седя и си ловя риба, седя и си ловя риба ....по едно време гледам .... само си седя ...

nervaa
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 215
Регистриран на: пон ное 27, 2006 10:29 pm
Местоположение: Видин

Re: Рибена чорба по мераклийски

Мнениеот nervaa » пет юли 17, 2009 4:49 pm

Разбираш ги нещата :D :D :D .Потекоха ми лигите. :drinkers:

Потребителски аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 15221
Регистриран на: ср сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Рибена чорба по мераклийски

Мнениеот GODzillata » пет юли 17, 2009 6:01 pm

ribaro написа:...Във Видин и Лом, приятели рибари ми готвиха „Саламура” както наричат там рибената чорба.Не съм очарован обаче .... дано не четат...


Четат, четат! :lol: :lol:

Рибената саламура няма нищо общо с рибената чорба, това са две различни ястия.
Та на чорбата си и викаме чорба, а на саламурата - саламура. :wink:

Просто беше нужно това уточнение, иначе - евала за рецептата! :smt023 :drinkers:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :)
Изображение
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение

Re: Рибена чорба по мераклийски

Реклама



Потребителски аватар
ded
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 411
Регистриран на: нед мар 16, 2008 12:39 pm

Re: Рибена чорба по мераклийски

Мнениеот ded » пет юли 17, 2009 7:00 pm

Покапаха лиги а детето драска с босо краче по хладилника. :D :D :D :D :D
Тоз, който падне в бой той не умира.

valeri_1914@abv.bg
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 310
Регистриран на: съб дек 29, 2007 1:59 am
Местоположение: София

Re: Рибена чорба по мераклийски

Мнениеот valeri_1914@abv.bg » пет юли 17, 2009 7:14 pm

Много добра рецепта пробвана е.Но аз я правя и по друг начин без картоф и лука на скарата.И отделно се прави една смес като за шкембе но не точно.Зелени чушки печени на жур люти чушлета на жар ,целина само листа и дръжки,магданос с дръжките,девисил.Всичко се нарязва,чушките не се белят.Мерудиите задължително пресни.Това се залива с лимон,оцет и сол на вкус.Задължително най малко два часа да престои.Сипваш чорбата слагаш от сместа ракията много студена и НАЗДРАВЕ :drinkers: :drinkers: :drinkers: .

Потребителски аватар
Митев
учете се от него
учете се от него
Мнения: 6594
Регистриран на: чет фев 22, 2007 6:13 pm
Местоположение: Добрич

Re: Рибена чорба по мераклийски

Мнениеот Митев » пет юли 17, 2009 7:14 pm

Браво рецептата е супер :wink: който мине през морето при мен ,ще го откарам до Калиакра/там е най-добра/ :drinkers: :drinkers:

starcho
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1497
Регистриран на: съб фев 07, 2009 7:58 pm

Re: Рибена чорба по мераклийски

Мнениеот starcho » съб юли 18, 2009 10:25 pm

Приготвянето на чорбата е като чайната церемония при японците,мнооого тънка работа,изисква пълна концентрация и публика да окуражава ипомага на испадналия в унес готвач.Само да не вземе да изтърве тенджерата...

milo69
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 546
Регистриран на: чет ное 17, 2005 4:49 pm
Местоположение: plovdiv

Re: Рибена чорба по мераклийски

Мнениеот milo69 » пон юли 20, 2009 1:36 pm

колега ribaro и аз на Дуранкулак съм ял рибена чорба, сготвена от мой приятел от Добрич и май й казваше саламурика или нещо подобно...отделно правеше сос от чесън и оцет и се слага кой колкото иска...явно в тоя край има различни рецепти за рибена чорба...

Re: Рибена чорба по мераклийски

Реклама



Потребителски аватар
ribaro
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 260
Регистриран на: вт фев 10, 2009 1:04 pm
Местоположение: Пловдив

Re: Рибена чорба по мераклийски

Мнениеот ribaro » пон юли 20, 2009 2:15 pm

Мисля, че "Саламурика" казват на добавката, която в общия случай се приготвя от следните продукти:
сол,
оцет,
чесън,
девисил,
лют червен пипер, счукан или едро смлян,
или прясна люта чушка, нарязана съвсем на дребно.
В дървено хаванче се счуква чесън със сол и се добавя оцет.Съдържанието се прехвърля в чаша или купа, където се добавя пресен девисил и лютичко.
На някои места към това всичко добавят и един черпак от супата "да хване мая" ....
После всеки си добавя колкото "Душа му сака".

Другаде пък основното на чорбицата е да е "Люта и гореща и да не се усеща!"

:drinkers:
Седя и си ловя риба, седя и си ловя риба ....по едно време гледам .... само си седя ...

milo69
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 546
Регистриран на: чет ное 17, 2005 4:49 pm
Местоположение: plovdiv

Re: Рибена чорба по мераклийски

Мнениеот milo69 » пон юли 20, 2009 2:58 pm

може и така да е било...иначе поздравления за рецептата...изглежда вкусна ама за мен е сложничка...не се наемам да я пробвам... :D

Потребителски аватар
martineti
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1239
Регистриран на: ср май 26, 2010 10:57 pm

Re: Рибена чорба по мераклийски

Мнениеот martineti » съб апр 30, 2011 11:09 pm

МАЩЕРКА :!: :!: :!: Нещо задължително за рибената чорбица :wink:
Маска за лице с краставица: Oбелва се и се нарязва.Добавя се олио и оцет.Изяжда се с ракия.Лицето се разтяга в блажена усмивка и поруменява.

zargan1
новобранец
новобранец
Мнения: 47
Регистриран на: пет май 22, 2009 10:23 am
Местоположение: Варна

Re: Рибена чорба по мераклийски

Мнениеот zargan1 » вт юни 12, 2012 10:13 am

Мога и аз да добавя нещо към чорбата ти колега,лимонът дето го режеш на шайби или го изстискваш го нарежи първо надълго, после още няколко пъти надълго,а после много ситно напреко и тези парченца когато я свалиш чорбата от огъня и да не е съвсем вряла се изсипват вътре.Изненадата на опитващия при консумация е зашеметяваща!!!Пробвайте!.

Още от naRiba.com



Върни се в “Риболовна кухня”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост