Есетра

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

thisiswar
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 101
Регистриран на: пет сеп 03, 2010 11:25 am
Местоположение: Добрич

Есетра

Мнениеот thisiswar » съб ное 27, 2010 5:56 pm

Колеги кажете как се приготвя есетрата пържена,на скара ?

Есетра

Реклама



Потребителски аватар
mimi750830
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 850
Регистриран на: чет апр 01, 2010 9:22 pm

Re: Есетра

Мнениеот mimi750830 » съб ное 27, 2010 6:08 pm

пържена,на скара
:shock: :roll:

На скарата не се ли пече :?:
На къса плувка,в репея...

thisiswar
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 101
Регистриран на: пет сеп 03, 2010 11:25 am
Местоположение: Добрич

Re: Есетра

Мнениеот thisiswar » съб ное 27, 2010 6:09 pm

Нещо не разбрах .... :lol:

Потребителски аватар
vlado-fidera
фен клуб-скобар
Мнения: 1481
Регистриран на: съб ное 24, 2007 8:43 pm
Местоположение: гр.Ябланица / София

Re: Есетра

Мнениеот vlado-fidera » съб ное 27, 2010 6:33 pm

mimi750830 написа:
пържена,на скара
:shock: :roll:

На скарата не се ли пече :?:

ПРедстави си за момент, че запетаята е поставена за изброяване на различните видове обработка на есетрата- пържена, на скара, на тиган, на плоча, пушена, задушена....
"Докато ми плащат колкото да не умрем, ще работим колкото да не заспим'' :D:D

kostur4eto
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 235
Регистриран на: вт ное 21, 2006 8:40 pm
Местоположение: sofia

Re: Есетра

Мнениеот kostur4eto » съб ное 27, 2010 7:43 pm


Ribko
фен клуб-скобар
Мнения: 1751
Регистриран на: съб дек 26, 2009 6:23 pm
Местоположение: София

Re: Есетра

Мнениеот Ribko » съб ное 27, 2010 8:21 pm

Наистина ми е интересно дали есетрата е вкусна, в метро има есетри 4-5кг, но пък цената за кило от 15 лв... някой ден ще се прежаля и ще си взема...така че ако някой е ял нека сподели дали е вкусна, без базици и майтапи..
''Голямата риба е прекалено ценна, за да бъде улавяна само по един път!''
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !

Re: Есетра

Реклама



Потребителски аватар
Shankulov
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 894
Регистриран на: пет юли 04, 2008 1:10 pm
Местоположение: Белене/Велико Търново

Re: Есетра

Мнениеот Shankulov » нед ное 28, 2010 12:33 am

Ribko написа:Наистина ми е интересно дали есетрата е вкусна, в метро има есетри 4-5кг, но пък цената за кило от 15 лв... някой ден ще се прежаля и ще си взема...така че ако някой е ял нека сподели дали е вкусна, без базици и майтапи..


За мен не е нищо особено... Мисля, че няма кости, а хрущяли :wink:
Приятел е този, който като му кажеш "Копеле, убих човек", а той да ти каже "Къде ще копаем?".

Vedenlope
новобранец
новобранец
Мнения: 9
Регистриран на: чет апр 30, 2015 10:55 am

Re: Есетра

Мнениеот Vedenlope » чет апр 30, 2015 1:48 pm

Very good and informative exchange .. Thank you!

starcho
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1497
Регистриран на: съб фев 07, 2009 7:58 pm

Re: Есетра

Мнениеот starcho » съб май 02, 2015 9:49 pm

Батка,щом лефера и калкана гонят х30 лв,купувай есетра и не му мисли,мехлем е...

Потребителски аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 15230
Регистриран на: ср сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Есетра

Мнениеот GODzillata » съб май 02, 2015 10:12 pm

Пане е най-добре!
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :)
Изображение
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение

Потребителски аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 984
Регистриран на: пон юни 14, 2010 2:22 pm

Re: Есетра

Мнениеот кирил великий » съб май 02, 2015 10:28 pm

Есетрата се приготвя трудно по следната причина. Ние купуваме есетри около 5 кг., което е всъщност едно бебе, защото те достигат 60-70 кг. и повече. Което означава, че нашите пет-шест килограмови есетрички са още доста постни риби. И простото печене ги изсушава и не са това, което се очаква от тази риба, а именно да бъде деликатес.
Когато имам желание, ще пусна в готварската тема снимки за това как се чисти, реже и приготвя есетра от 5-6 кг., за да има ефект от хубавата риба.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Re: Есетра

Реклама



Потребителски аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 15230
Регистриран на: ср сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Есетра

Мнениеот GODzillata » нед май 03, 2015 7:00 am

GODzillata написа:Взимаме една шайбичка от 120-килограмова есетра: :mrgreen:

Изображение

Разфасоваме на пържолки:

Изображение

Овкусяваме и изчакваме около час:

Изображение

...през т'ва време правим чесново сосче:

Изображение

Панираме мръвките и оставяме да се отцедят:

Изображение

Пръжваме картофки и сервираме класика - fish'n'chips + студена бира. :drinkers:

Изображение


И те така! :D
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :)
Изображение
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение

Потребителски аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 984
Регистриран на: пон юни 14, 2010 2:22 pm

Re: Есетра

Мнениеот кирил великий » пон май 18, 2015 5:19 pm

Тук адашът - Годзилата е представил един възможен начин, който е добре, когато се вземе къс от голям екземпляр. Както писах, ние семейството взимаме цели живи риби, когато ги хванем, или пък купим от различни места. Довечера ще пусна снимки как приготвям есетра.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 984
Регистриран на: пон юни 14, 2010 2:22 pm

Re: Есетра

Мнениеот кирил великий » пон май 18, 2015 7:38 pm

Изображение

Изображение

В случая еесетра над четири кила, но няма пет. Постилам голям чувал върху плота и слагам тава отдолу, за да събира кръвта. Кратуните на есетрите отгоре са като цимент и ги режа с трионче тип злодейка.

Изображение

Коремът на есетрата се реже МНОГО внимателно и да не се резне нито един орган на рибата, че има едни черни жлези, ако ги резнете ще развалите вкуса на месото, неизбежно, с горчиляк. Не се отмива с вода. Органите нямат нищо общо нито с шарановите риби, та да ги изскубнем с лекота, нито с дебелите и просто устроени стомаси на щуките и сометата, ами са залепени на гърба на есетрата със страшна сила и се подрязват отдолу с много остър нож и внимателно се теглят, за да не се скъсат. После в кофата, защото черният хайвер узрява при много едри екземпляри. В тези по пет кила отсъства общо взето.

Изображение

Изображение

Това нещо се казва визига и се намира вътре в хрущяла на есетрата. Задължително веднага след умъртвяването й, се подрязва месото на опашката и лекинко самото хрущялче и визигата с изтегля с опашката с бавно въртене и нерязко теглене като преди това е отрязана с триончето кратуната на рибата. Защо се маха визигата - защото в нея има ботулинови бактерии, които се активизират в мъртвата риба и могат да утрепат всички в къщата с ботулизъм. В Русия от визигите на големите есетри правят изключително скъпото лепило за позлатата на иконите в църквите и манастирите. Преди я мятах в кофата, а сега използвам визигата за стръв за пъстърва - нарязвам я на парченца, сварявам ги във силно солена вода и ги затварям в малки бурканчета. Нямат грешка, по-добри са от камолата, но трябва да стоят в зеленчуковото чекмедже на хладилника.

Изображение

Изображение

Готово бурканче с визига за хладилника - тя е здрава и стои на куката - на пет риби хванати една отива.
Последна промяна от кирил великий на пон май 18, 2015 7:56 pm, променено общо 1 път.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 984
Регистриран на: пон юни 14, 2010 2:22 pm

Re: Есетра

Мнениеот кирил великий » пон май 18, 2015 7:51 pm

Изображение

Изображение

Изображение

Разделям рибата на глава за супа в отделен плик; задна част - горе на снимката и средна част, която ще ви покажа в третия пост.
Задната част на тази риба бе за едно семейно ядене. Парчетата ги насолявам, нарязвам, овалвам в галета леко, изпържвам в тиган с масло и олио. После ги слагам в лодка от алуминиево фолио, слагам хубаво краве масло много и ги пека във фурна на 180 градуса около половин час само на горните реотани и без обдухване.

Нямам снимки на парчетата след печенето, седнахме и ги изядохме и забравих.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Още от naRiba.com



Върни се в “Риболовна кухня”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта