ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Потребителски аватар
-=КаРаГьоЗ=-
новобранец
новобранец
Мнения: 51
Регистриран на: пет сеп 15, 2006 10:25 pm
Местоположение: Варна

Мнениеот -=КаРаГьоЗ=- » пет сеп 15, 2006 10:38 pm

Рибата се изчиства и нарязва.
В дълбок съд с вода се прави марината от морска сол и вода (тест с яйцето докато изплува ).
24 часа в маринатата, след което се оставя да се изцеди за 1-2 часа.
12 часа в оцет и след това отново изцеждане за 1-2 часа.
4-5 часа се накисва в студена вода след което се реди в буркани с подправки по желание(дафинов лист, чер пипер, бахар).
Залива се с олио, предварително загрято ( в тиган се слага хапка хляб и се сгорещява олиото , докато хляба се зачерви).
Консервата се нуждае от около седмица за да узрее месото.
Мезе за ракия, бяло вино ...всичко което се сетите;)
И да не забравите едно бурканче за мен !
:P

Реклама





Потребителски аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него
Мнения: 6944
Регистриран на: пон юли 03, 2006 10:46 am
Местоположение: Пловдив

Мнениеот krokibg » пет сеп 15, 2006 10:56 pm

Извинявам се,но не съм прочел правилно,че става въпрос за мариноване.Но ако не му е тук мястото,ще помоля модераторите да преместят рецептата на правилното място.
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!

Потребителски аватар
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 4372
Регистриран на: нед мар 20, 2005 9:41 am
Местоположение: Ямболската баня
Контакти:

Мнениеот Бат Мирче-5кила » съб окт 07, 2006 4:24 pm

много пьти сьм казвал тази рецепта и пак ще я кажа-става вьпрос обаче за малотрайна консерва-около месец,но сьщо така става вьпрос и за по малко грижи,както и за ЧУДНО МЕЗЕ :wink: прави се с костеливи и не толкова костеливи средни по размер риби-скобар,пьстьрва,уклей,мряна,дребна каракуда,скумрия,паламуд,сафрид и пр...
режат се на парчета-може и с перките да си седят,редят се в буркан от компот(тип "омния"-около 860-900гр е),като гледате да е пльтничко,малко чесьн,3-4 зьрна пипер,малко копьр отгоре,1 бахарче.1/3 даф лист...супена льжица сол с лек врьх,лимонов сок(цеден от лимони,а не боклука който продават в едни шишенца) или оцет-за по непретенциозните и за капак-малко олоио или зехтин-да запечата..оставя се в хладилник и след 4,до 8 дена е готово-4-за скумрията,8-за скобара :D -ако има видим вьздух между парчетата,аз го поразрьчквам е едно дьрвено шишче за месо,да ви е вкусно :wink:
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".

Потребителски аватар
пираня
новобранец
новобранец
Мнения: 1
Регистриран на: нед сеп 30, 2007 12:18 am

Мнениеот пираня » съб окт 27, 2007 8:57 pm

Маринована риба по Варненски

600 гр. рибни филета от морски риби
1-2 глави червен лук нарязан на шайби
100 мл бяло вино
50 мл лимонов сок или оцет
50 мл зехтин или олио
8-10 зърна черен пипер
3-4 зърна бахар
дафинов лист
морска сол

Почистеното и измито рибно филе се осолява с моската сол и престоява 1 нощ на хладно. Морската риба поема толкова сол, колкото й е необходима. На следващия ден филетата се измиват със студена вода и нарязват на парчета-хапки, след което се заливат с охладената марината, приготвена от останалите продукти.
Престоява 5-6 дни в буркани, охлаждайки се в хладилника.
Рибата се сервира заедно с лука.

Ако мариновате сафрид, почиствате само главите и вътрешностите.
В дълбок съд редувате ред морска сол, ред сафрид. След 12 часа измивате рибата от солта и я заливате с оцет - престоява още 8 часа.
Нареждате плътно в буркани, като прибавяте по няколко зърна черен пипер и парченце дафинов лист.
Най-отгоре заливате бурканите с охладено препържено олио и запечатвате с капачките (без варене!).
Да Ви е вкусно мезето !!!

Казаха ми, че и по-дребната заргана ставала по тази рецепта, но засега не съм пробвала.
Обожавам мъжете, но оставям на приятелките ми да им подпират ... въдиците.

lusienn
рибар фанатик
рибар фанатик
Мнения: 8492
Регистриран на: пон фев 18, 2008 9:54 pm

Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!

Мнениеот lusienn » пон фев 25, 2008 4:48 am

евала за рецептата на кроки

Потребителски аватар
BZI
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1042
Регистриран на: вт фев 19, 2008 10:02 pm
Местоположение: Богомил Иринчев - Пловдив

Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!

Мнениеот BZI » чет мар 27, 2008 11:26 am

Сега колеги и аз да дам една рецептичка. Изпробвана е многократно и отнема много малко време за приготвяне.

Почиствате рибата, осолявате, слагате я в тенджерата под налягане, вътре добавяте доматено пюре, краставички, морковчета, чер пипер, олио и оцет. Варите един час, вадите я ,слагате в буркани и в хладилника. . После: "баси кога свърши таз ракия с туй мезе"
Изображение Пазете природата чиста !!!!

Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!

Реклама





Потребителски аватар
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него
Мнения: 7337
Регистриран на: ср дек 26, 2007 9:20 pm
Местоположение: гр. Карлово

Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!

Мнениеот Бачо Илия » пет мар 28, 2008 10:53 pm

МАРИНОВАН УКЛЕЙ

Подбира се възможно най-едър уклей. Рибата се почиства от люспите вътрешностите и хрилете , без да се махат главите. Измива се добре със студена вода и се залива със солен разтвор- 200гр. сол на един литър вода. В саламурата престоява 6(шест )часа , саламурата се излива и без да се мие рибата , се залива с качествен винен оцет за 8(осем) часа. След това рибите се изваждат и се нареждат в подходящ съд с капак като между редовете се поставят : 10 зърна зърен пипер , едно зърно бахар(на парченца) , три скилидки чесън(на парченца) , четвърт листо дафинов лист( на парченца)- Подправките са на един килограм риба!!!! Така наредената риба се залива с олио което да я покрива 1см. Съхранява се в хладилник , като "узряването" и започването на консумация е минимум 45 дни. Трайноста е над една година!!!!
По рецептата могат да се правят и бабушки , като престоя в солен разтвор и оцет са съответно 8/12 часа. На добре узрялата риба главата . гръбнака и костите се отделят нацяло с лекота. Пие и ракия и вино еднакво добре с препечени филийки :D
Изображение

hanns_g
новобранец
новобранец
Мнения: 2
Регистриран на: съб сеп 06, 2008 7:15 pm

Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!

Мнениеот hanns_g » чет ное 26, 2009 8:00 pm

Здравейте приятели рибари.Аз правя маринована риба така:
(за дребна рибка)
1.В топла вода разтварям готварска сол толкова че едно яйце да плува отгоре като 20ст.
2.Поставям очистената рибка в съд и похлупвам отгоре с чиния самата рибка да потъне в саламурата за 24ч. (за 24ч.всякакъв вид месо си поема сол толкова колкото му трябва)
3.След това изливам от съдината само течността без да изплаквам рибката и сипвам отгоре оцет докато се
покрие рибката и по същия начин с чинията за около 5ч.(за едра поне 12ч.)
4.Изплаквам рибката и я редя в предварително измити и подсушени бурканчета
5.загрявам олио до готовност за пържене и след това го оставям да изстине но не много и заливам отгоре
(до като е топло олиото затворете веднага капачките за да се самозапечатат издържа поне 5 месеца на хладно)

PS:Аз го правя без подправки които иска да слага:ПРИЯТЕН АПЕТИТ

Потребителски аватар
Златев
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1111
Регистриран на: чет мар 05, 2009 2:10 pm
Местоположение: Варна

Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!

Мнениеот Златев » съб ное 28, 2009 2:00 pm

Ето я и моета рецепта, която в по-голяма или по-мака степен е разновидност на гореописаните :roll:
По магазините се намира както готова маринована, така и в сурова хамсия.
Ако я купите сурова следва да я мариновате по следния начин:
1. добре почиствате от главата, гръбнака и измивате от кръвта
2. правите наситена саламура (вода и сол, докато спре солта да се разтваря)
3. накисвате рибата за 24 часа
4. изважда се от саламурата, оцежда се добре и се накисва в оцет за около 8 часа.
5. отново (след като е добре оцедена от оцета) се накисва в саламурата за още час, час и малко.
И така след като се оцеди приема вида на закупената вече усолена хамсия/аншуа, която също следва да бъдат изчистени от главите, гръбнака и т.н. По едрите може да се сцепят на две.
Рибите се подреждат на добре уплътнени пластове с месото надолу в буракни. Между редовете се ръсят зърна черен пипер, бахар, корияндър, дафинов лист. Пълни се до около сантиметър под ръба.
Залива се с охладено олио, в което са препържени няколко хапки хляб. Трябва всичкият въздух от буркана да излезе. После затваряте с капачка. Не се стирилизира! Прибирате на тъмно, прохлано и сухо Хладилника например. След около 15 дни продуктът е готов за дегостация в компанията на хубава ракия, вино или просто биричка
Наздраве!
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"

Потребителски аватар
todjy
новобранец
новобранец
Мнения: 56
Регистриран на: чет яну 21, 2010 11:23 am
Местоположение: Пловдив

Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!

Мнениеот todjy » чет яну 28, 2010 7:50 pm

Привет на всички колеги кулинари и рибари. И аз да споделя своята рецепта за консервирана риба "Ропотамо" или там каквато ще е "река". Ползвам я от близо 10 години и е важно, че всеки вид риба с милион кости става ЯДЛИВА. Рецептата съм прилагал предимно на кефал, червеноперка и каракуда, но по-дребна.
1. На почистената вече риба се отстраняват главите и се нарязва на парчета"шайби" по 4-5 см.
2. Нарежда се ред от рибата в добре подмазнена тенджера или дори казан/зависи от количеството/
3. За подправки на всеки ред се редуват:черен пипер на зърна, бахар, дафинов лист, чесън, настъргани прясни дамати или доматен сок, сол. Всичко това е на вкус, не питайте за пропорций. Следва нов ред риба и т.н., но не се притеснявайте да я правите и в по-дебел пласт. По време на врането и без това се разбутва достатъчно.
4. След като сте готови с подредбата най отгоре, а може и по време на реденето сипвате олио и оцет. Баба ми казваше на олио да е богата, щото е постна, а като заври на оцет да е кисело, та да и смачка кокалите. Все пак е салата
5.Слагате да ври на Б-А-В-Е-Н огън поне час и половина.НЕ СЕ БЪРКА, ЩОТО СТАВА КАША-МАША. Тя си къкри вие си пиете биричка. Чат пат опитвате и квото няма - дослагвате.
6.След час и половина гасите огъня и я оставяте да истине добре. Аз обикнавено продължавам на другия ден.
7.В предварително приотвените бурканчета слагате на дъното лъжица сварен бял боб. Вече изтиналата риба започвате,що годе да редите в бурканчето. Па средата слагате няколко резанчета кисела краставичка. Не затваряте бурканите докато не разпределите рибата от тенджерата. Последно разпределяте и мазнината и соса, който е останал на дъното на тенджерата. Стерилизирате час и половина/пробвал съм и един час пак става/.
Да ви е сладко

boby61
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 178
Регистриран на: пон апр 19, 2010 1:57 pm
Местоположение: Враца

Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!

Мнениеот boby61 » съб май 22, 2010 12:05 pm

А сега,най- лесната изпробвана рецепта за мариноване на костеливи риби - скобар,бяла мряна,кефал и др.Удобството е,че я започвате веднага след завръщане от излет,след като изчистите улова.Достатъчно е да имате винаги в къщи по някой пакет морска сол.
Изчистените риби,определени за мариноване им се махат главите и опашките.Режат се на шайби 2-4см. и се слагат в някакъв съд обилно омешани с морска сол...и това е за тази вечер.
На следващата вечер рибата се вади от солта и се изплаква в две-три води.Отцежда се и в същия съд се залива с ябълков оцет да я покрие.
След още едно денонощие се отцежда от оцета. Сега много лесно на всяко парче риба се махат перките,кожата и средната кост.Изчистените парчета риба се слагат в тава, добавят се смляни подправки-черен пипер и бахар.Начупват се на едро и няколко дафинови листа.Сипва се препечено олио /предварително загрято докато запуши леко и изтинало/ и се разбърква.С лъжица се пълнят подходяши съдчета - буркани или пластмасови кофички с капак.Като притискате с лъжицата рибата в буркана,отгоре изплува олио - при нужда се добавя от олиото,което се отцежда в тавата при рибата.Нужно е да има тънък пласт олио за изолация от въздуха.
Така направена рибата издържа без проблем 4-5 месеца в мазето.Хубаво е да се изчакат 1-2 седмици преди консумация - време,нужно за "узряване".
УКАЗАНИЕ ЗА УПОТРЕБА: Слага се в подходяща чиния.Нарязва се кромид лук и маслини.Добавя се прясно изцеден лимонов сок и се поръсва с нарязан магданоз и върви с всякакви питиета.
И да ме няма, пак съм тук !

Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!

Реклама





Margatyna
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 135
Регистриран на: пет дек 03, 2010 3:41 pm
Местоположение: Vancouver
Контакти:

Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!

Мнениеот Margatyna » чет дек 16, 2010 5:20 pm

Много кефал, много риба се излови в последно време (!),... пържиш-ядеш, пържиш-ядеш и пак за буркани остава...

затова реших и аз да се разпиша с начин за мариноване на риба в буркани

значи, кефал-квото ви остане от улова, почистен от вътрешностите , люспите, без глави и опашки, ...ако улова е изобилен, разкарайте и перките, за да съберете повече от същественото в бурканите
Изображение

нарежете на шайби и запържете в малко олио, колкото цвета на рибата да се промени леко отвън

Изображение

Изображение

какво още е необходимо-с две думи, каквото има
кисели краставички, червена чушка, морков, целинка, лук, дафинов лист, бахар, черен пипер, грахчета..е, аз нямах грахчета, но имах чесън


Изображение

наредете в бурканите
зеленчуци, подправки и риба-нека е шарено!


Изображение

сложете по 1 супена лъжица мазнина от пърженето, 1 супена лъжица сол, 1 супена лъжица оцет, долейте с вода
Изображение

запечатайте с капачки и варете час и половина, може и два.... гледайте капачките на бурканите на не останат без вода, на сухо един вид, долейте, ако има нужда


Наздраве!

Потребителски аватар
yaniv
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 389
Регистриран на: ср май 05, 2010 1:24 pm

Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!

Мнениеот yaniv » вт авг 02, 2011 9:40 pm

Златев написа:Ето я и моета рецепта, която в по-голяма или по-мака степен е разновидност на гореописаните :roll:
По магазините се намира както готова маринована, така и в сурова хамсия.
Ако я купите сурова следва да я мариновате по следния начин:
1. добре почиствате от главата, гръбнака и измивате от кръвта
2. правите наситена саламура (вода и сол, докато спре солта да се разтваря)
3. накисвате рибата за 24 часа
4. изважда се от саламурата, оцежда се добре и се накисва в оцет за около 8 часа.
5. отново (след като е добре оцедена от оцета) се накисва в саламурата за още час, час и малко.
И така след като се оцеди приема вида на закупената вече усолена хамсия/аншуа, която също следва да бъдат изчистени от главите, гръбнака и т.н. По едрите може да се сцепят на две.
Рибите се подреждат на добре уплътнени пластове с месото надолу в буракни. Между редовете се ръсят зърна черен пипер, бахар, корияндър, дафинов лист. Пълни се до около сантиметър под ръба.
Залива се с охладено олио, в което са препържени няколко хапки хляб. Трябва всичкият въздух от буркана да излезе. После затваряте с капачка. Не се стирилизира! Прибирате на тъмно, прохлано и сухо Хладилника например. След около 15 дни продуктът е готов за дегостация в компанията на хубава ракия, вино или просто биричка
Наздраве!


Колега мариновал съм какво ли не, но за хамсия имах леки колебания и реших да питам гугъл и попаднах на твоя пост :) спорно беше колко часа да я държа в оцет защото в оцет се държи за да се стопят костите, а тук в случая няма какво да се топи , също така оцета стяга рибата... та аз пробрах 6ч в оцет и рибата стана просто муцарела!!!!!! Не препоръчвам да се държи повече от 6-8ч в оцет, един френд вече пропищя, ял е киселяк накрая .... иначе си помогнах с рецептата която си дал, едно голямо БЛАГОДАРЯ :)
През март ноемврийският асфалт се топи по-бързо от февруарския сняг.

nasko6219
новобранец
новобранец
Мнения: 2
Регистриран на: ср юни 15, 2011 7:21 pm

Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!

Мнениеот nasko6219 » съб авг 06, 2011 4:27 pm

Рецепта за Аншуа:
Изчиства се рибата от люспите и вътрешностите,засипва се в морска сол за 48 часа.
Измива се и се обескостява с пръсти като се натиска през корема към гръбнака,залива се с оцет за 12 часа след което се изплаква и се реди на редове като между всеки ред се слага следната смес:
Нарязан копър на ситно,зрънца черен пипер,нарязан чесън на шайбички и няколко
малки парченца лимон.Трябва да се внимава с лимона да не стане прекалено кисело.Остава
се в хладилника за 10-12 часа и се консумира.Хубаво е количеството риба да не престоява
повече от 15-тина дни,защото си променя вкуса.Пробвайте дано ви хареса. За придружава-
щите питиета всеки според вкуса,но не пренебрегвайте една мастика например.
Добър апетит и наздраве.

Потребителски аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Мнения: 11775
Регистриран на: вт сеп 06, 2005 1:15 am
Местоположение: Горна Оряховица
Контакти:

Re: ДАЙТЕ РЕЦЕПТА ЗА МАРИНОВАНА РИБА,ЗАТВОРЕНА В БУРКАНИ!

Мнениеот sapuna » ср авг 01, 2012 3:37 pm

5 кила сафрид очистих тази сутрин!Ръководейки се от съветите на Кичевския колега КИРО и множеството мнения в тази тема започнах и аз да творя.В момента съм на фаза осоляване.Едно питане имам ... 12 часа в саламурата,12 часа във винен оцет,после да държа ли още 12 часа в саламура?Специално за тази последна операция чета доста противоречиви мнения,но пък още си облизвам пръстите!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............


Върни се в “Риболовна кухня”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост