Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухняНикулден
Модератор: sapuna
- zlatanov
- научил се да хвърля
- Мнения: 104
- Регистриран на: Чет Фев 17, 2011 1:42 pm
- Местоположение: ловеч
- Обратна връзка:
Никулден
Колеги здравейте тъй като утре е Никулден реших да Ви попитам дали знаете някоя хубава рецепта за шаран и дали ще я споделите с мен а и с другите колеги разбира се благодаря ви много и весело изкарване на празника
I love it when you call me big poppa
Throw your hands in the air, if youse a true player
I love it when you call me big poppa
'Cause I see some ladies tonight that should be havin' my baby, baby,
Throw your hands in the air, if youse a true player
I love it when you call me big poppa
'Cause I see some ladies tonight that should be havin' my baby, baby,
- zlatanov
- научил се да хвърля
- Мнения: 104
- Регистриран на: Чет Фев 17, 2011 1:42 pm
- Местоположение: ловеч
- Обратна връзка:
Re: Никулден
I love it when you call me big poppa
Throw your hands in the air, if youse a true player
I love it when you call me big poppa
'Cause I see some ladies tonight that should be havin' my baby, baby,
Throw your hands in the air, if youse a true player
I love it when you call me big poppa
'Cause I see some ladies tonight that should be havin' my baby, baby,
Re: Никулден
колега най-хубавата рецепта за шарен е пържен.пържен с царевично брашно, пак подчертавам, че според мен другите рецепти са хабене на рибата.наздраве с червено вино ( от няколко годишният ми стаж във винпром не препоръчвам бели вина ).даже при летен риболов на някои от родопските перли червеното вино изстудено в хладилната чанта е незаменимо.
Re: Никулден
колега най-хубавата рецепта за шарен е пържен.пържен с царевично брашно, пак подчертавам, че според мен другите рецепти са хабене на рибата.наздраве с червено вино ( от няколко годишният ми стаж във винпром не препоръчвам бели вина ).даже при летен риболов на някои от родопските перли червеното вино изстудено в хладилната чанта е незаменимо.
- begleca_sv
- кандидат преподавател
- Мнения: 2794
- Регистриран на: Вто Ное 17, 2009 10:11 am
- Местоположение: Свищов
Re: Никулден
винаги съм си задавал въпроса защо пък точно шаран да се яде на Никулден според мен независимо ква ще е важно да е риба
Обичам природата, но не само на картинка !!!
Re: Никулден
Така е,но трябва да има люспи...а не някаква скумрия....begleca_sv написа:винаги съм си задавал въпроса защо пък точно шаран да се яде на Никулден според мен независимо ква ще е важно да е риба
Най-голямата риба е изпуснатата
- zlatanov
- научил се да хвърля
- Мнения: 104
- Регистриран на: Чет Фев 17, 2011 1:42 pm
- Местоположение: ловеч
- Обратна връзка:
Re: Никулден
Според легендата Свети Никола, освен покровител на рибарите и мореплавателите, е покровител и на банкерите. Преди да го канонизират за светец той бил лихвар, който помагал на бедни и безпарични, като раздавал богатството си. Но гледал тези, на които правел благодеяния, да не разберат откъде идват те. Преданието казва, че Свети Никола незабелязано подхвърлил три кесии със злато в дома на обеднял търговец, за да може да омъжи трите си дъщери и да ги спаси от безчестие.
На Никулден се приготвя риба с люспи, най-вече шаран, защото той е слуга на светеца. Голата риба навява асоциации с бедност и тегоби. Люспите се почистват внимателно, така, че да не падат на земята. Ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото според поверията, който я настъпи, ще се разболее или ще му се случи нещо лошо. Костите на рибата се събират и изгарят, закопават се в земята или се пускат в реката или морето.
На Никулден се приготвя риба с люспи, най-вече шаран, защото той е слуга на светеца. Голата риба навява асоциации с бедност и тегоби. Люспите се почистват внимателно, така, че да не падат на земята. Ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото според поверията, който я настъпи, ще се разболее или ще му се случи нещо лошо. Костите на рибата се събират и изгарят, закопават се в земята или се пускат в реката или морето.
I love it when you call me big poppa
Throw your hands in the air, if youse a true player
I love it when you call me big poppa
'Cause I see some ladies tonight that should be havin' my baby, baby,
Throw your hands in the air, if youse a true player
I love it when you call me big poppa
'Cause I see some ladies tonight that should be havin' my baby, baby,
- kaleeff
- ще става разбирач
- Мнения: 534
- Регистриран на: Чет Апр 24, 2008 9:27 am
- Местоположение: София, Монтана, Огоста
Re: Никулден
На Никулден се приготвя риба с люспи, най-вече шаран, защото той е слуга на светеца. Голата риба навява асоциации с бедност и тегоби. Люспите се почистват внимателно, така, че да не падат на земята. Ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото според поверията, който я настъпи, ще се разболее или ще му се случи нещо лошо. Костите на рибата се събират и изгарят, закопават се в земята или се пускат в реката или морето.begleca_sv написа:винаги съм си задавал въпроса защо пък точно шаран да се яде на Никулден според мен независимо ква ще е важно да е риба
Традиционните ястия, които трябва да присъстват на никулденската трапеза са рибник (пълнен шаран в тесто) и обреден хляб, като във всяка къща трябва да са по два. Част от тях се раздава на съседите. Останалите ястия на никулденската трапеза са постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул, жито.
Фен-клуб Таранка!
- pacho109
- сериозен играч
- Мнения: 2440
- Регистриран на: Вто Фев 09, 2010 6:52 pm
- Местоположение: Кърджали
Re: Никулден
С шаран е запушил пробойната в лодката си-така съм чувалbegleca_sv написа:винаги съм си задавал въпроса защо пък точно шаран да се яде на Никулден според мен независимо ква ще е важно да е риба
...и това намерих с чичко Гугъл
http://www.az-jenata.bg/article/1749/Ni ... -dekemvri/
Чърчил: "Нима искате избори, които се решават от най-ненужните гласове, дадени за най-ненужните кандидати?"
Чърчил:" На Балканите има повече история,отколкото те могат да понесат!"
http://vremeto.v.bg/
- pacho109
- сериозен играч
- Мнения: 2440
- Регистриран на: Вто Фев 09, 2010 6:52 pm
- Местоположение: Кърджали
Re: Никулден
Гласувам с две ръце Само пържен шарко,може и с бяло брашно размесено с малко червен пипер да стане сместа розова така и да го препържиш,не почерняваtokaitopd написа:колега най-хубавата рецепта за шарен е пържен.пържен с царевично брашно, пак подчертавам, че според мен другите рецепти са хабене на рибата.наздраве с червено вино ( от няколко годишният ми стаж във винпром не препоръчвам бели вина ).даже при летен риболов на някои от родопските перли червеното вино изстудено в хладилната чанта е незаменимо.
Чърчил: "Нима искате избори, които се решават от най-ненужните гласове, дадени за най-ненужните кандидати?"
Чърчил:" На Балканите има повече история,отколкото те могат да понесат!"
http://vremeto.v.bg/
- trepachoo
- ще става разбирач
- Мнения: 338
- Регистриран на: Сря Яну 21, 2009 4:27 pm
- Местоположение: Плевен
- Обратна връзка:
Re: Никулден
Пържен шарко,ама ако не е от магазина Иначе най-много да повърна от мазнотия след първото парче.Ако някой иска да се отврати от риба-нека си опържи купен шаран
- kaleeff
- ще става разбирач
- Мнения: 534
- Регистриран на: Чет Апр 24, 2008 9:27 am
- Местоположение: София, Монтана, Огоста
Re: Никулден
Именно за тва се пълни с ориз, щото той отнема доста голяма част от мазньоча! Но имайки предвид колко див шаран има по наш'те гьолове... ще си е направо деликатес ако намериш такъв.trepachoo написа:Пържен шарко,ама ако не е от магазина Иначе най-много да повърна от мазнотия след първото парче.Ако някой иска да се отврати от риба-нека си опържи купен шаран
Фен-клуб Таранка!
- dimitar_dv
- фен клуб-скобар
- Мнения: 519
- Регистриран на: Пон Сеп 15, 2008 2:33 pm
- Местоположение: Сливен/Димитър Василев
- Обратна връзка:
-
- сериозен играч
- Мнения: 1250
- Регистриран на: Нед Мар 13, 2005 10:50 am
- Местоположение: 42°44`42.65"N / 23°16`44.21"E
- Обратна връзка:
Re: Никулден
Бе не че не обичам пържен шаран, но на никулден си повелява пълнен! заради вас пускам тема с моя шаран от Никулден ,да имате идеи за до година,пък пържете си го целогодишно после!
Re: Никулден
Ние по морето не се захласваме много по шарана и със същия успех се готви кефала,вервайте ми.