Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухнярецепта за солена сардина
Модератор: sapuna
рецепта за солена сардина
Може ли някой да ми даде рецепта за солена или маринована сардина?Благодаря предварително!
- bobo_33333
- кандидат преподавател
- Мнения: 3218
- Регистриран на: Пон Май 02, 2011 9:54 am
Re: рецепта за солена сардина
Питай тоа колега Pe6o_Tikvataматейа написа:Може ли някой да ми даде рецепта за солена или маринована сардина?Благодаря предварително!
Майсторче си е ,септември ,по морето,ме зарибява с нея,доста добра и много бира пие...
Виж в трюмчето
Аз там съм пораснал...
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2583
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
Re: рецепта за солена сардина
Чистиш я и я редиш ред морска сол, ред сардина. След 24 часа е поела нужната и сол и е готова солена. Ако я оставиш така една година ще ферментира и ще стане като аншоа. Трябва обаче да и отлееш саламурата след първите 24ч и отново да я наложиш с морска сол.
За да я мариноваш взимаш осолената 24ч. риба, отръскваш солта и я заливаш с оцет и вода 50/50. Престоява 12-24ч. След това отделяш кожата и гръбнаците и редиш само филетата в бурканчета, като слагаш по някое зърно капърси, чер пипер и копър. Заливаш бурканчето само с подгрято олио или зехтин. Най- отгоре може да сложиш дафинов лист. След една седмица е готова маринованата сардина, но колкото повече стои, толкова по-хубава става. Мажеш тънко на препечена филийка хляб краве масло, слагаш отгоре филенце маринована сардина и парченце от кисела краставица или друга туршийка и наздраве! Може, вместо краве масло да намажеш разбит тарама хайвер и да сложиш парче от маслина! Разкошно мезе, само за ценители!
За да я мариноваш взимаш осолената 24ч. риба, отръскваш солта и я заливаш с оцет и вода 50/50. Престоява 12-24ч. След това отделяш кожата и гръбнаците и редиш само филетата в бурканчета, като слагаш по някое зърно капърси, чер пипер и копър. Заливаш бурканчето само с подгрято олио или зехтин. Най- отгоре може да сложиш дафинов лист. След една седмица е готова маринованата сардина, но колкото повече стои, толкова по-хубава става. Мажеш тънко на препечена филийка хляб краве масло, слагаш отгоре филенце маринована сардина и парченце от кисела краставица или друга туршийка и наздраве! Може, вместо краве масло да намажеш разбит тарама хайвер и да сложиш парче от маслина! Разкошно мезе, само за ценители!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Re: рецепта за солена сардина
Малее, ми то само като чета рецептата на Диканаров и се окапах, а ако имаше и рибка не ми се мисли....
-
- новобранец
- Мнения: 8
- Регистриран на: Сря Фев 08, 2012 9:49 pm
супа дупа
гот
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: рецепта за солена сардина
Изчисти сардината от люспите,и я осоли с едра морска сол.Ама яко.
Ако е малко,остави я в хладилника,ама и в мазата да е,нямаш грижи.
Изчакай поне 2 месеца - нормалното е 6 месеца.
Преди консумация,за час в сладка вода,леко течаща.
След това я чистиш,и отделяш филетата.
Филетата ги хвърляш в саламура оцет/вода - 50/50 за около час два.
Следва нарязване на лука,копъра,няколко маслинки,малко олио или зехтин,
да продължавам ли?
Миналата година я набараме,изкарах към 2-3 кг.
Ама тази ще я чакам още на портата - и самия риболов е кеф с нея.
Ако е малко,остави я в хладилника,ама и в мазата да е,нямаш грижи.
Изчакай поне 2 месеца - нормалното е 6 месеца.
Преди консумация,за час в сладка вода,леко течаща.
След това я чистиш,и отделяш филетата.
Филетата ги хвърляш в саламура оцет/вода - 50/50 за около час два.
Следва нарязване на лука,копъра,няколко маслинки,малко олио или зехтин,
да продължавам ли?
Миналата година я набараме,изкарах към 2-3 кг.
Ама тази ще я чакам още на портата - и самия риболов е кеф с нея.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- новобранец
- Мнения: 91
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 2:29 pm
Re: рецепта за солена сардина
С платика дали става?КИРО написа:Изчисти сардината от люспите,и я осоли с едра морска сол.Ама яко.
Ако е малко,остави я в хладилника,ама и в мазата да е,нямаш грижи.
Изчакай поне 2 месеца - нормалното е 6 месеца.
Преди консумация,за час в сладка вода,леко течаща.
След това я чистиш,и отделяш филетата.
Филетата ги хвърляш в саламура оцет/вода - 50/50 за около час два.
Следва нарязване на лука,копъра,няколко маслинки,малко олио или зехтин,
да продължавам ли?
Миналата година я набараме,изкарах към 2-3 кг.
Ама тази ще я чакам още на портата - и самия риболов е кеф с нея.