Сготвено на брега

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Потребителски аватар
stoj40doc
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1176
Регистриран на: нед ное 02, 2008 4:00 pm
Местоположение: Разград

Re: Сготвено на брега

Мнениеот stoj40doc » пет юни 05, 2015 8:54 am

Браво !!!
LONG LIVE ROCK AND ROLL

Re: Сготвено на брега

Реклама



Потребителски аватар
Rex Hunt_2
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 138
Регистриран на: ср апр 04, 2012 2:10 pm
Местоположение: София

Re: Сготвено на брега

Мнениеот Rex Hunt_2 » пет юни 05, 2015 8:54 am

Браво Емо!
Страхотен репортаж, от красиво място и готини снимки.
Колегата по-горе е прав за водата, че трябва да е от водоема (р. Дунав).
Супер!
Поздрави,
Rex Hunt_2

Потребителски аватар
Божидар
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2522
Регистриран на: чет апр 15, 2004 5:57 pm
Местоположение: България-Габрово-Румъния
Контакти:

Re: Сготвено на брега

Мнениеот Божидар » пет юни 05, 2015 2:49 pm

Другата среща от мен материала от теб кулинарията, пък Ний Габровци ке почерпим :drinkers:
На Бодлива Крава ,Бог рога не дава!
Светът е оцелял,защото се е смял!

Потребителски аватар
emo vasilev
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1929
Регистриран на: пон окт 02, 2006 8:05 pm
Местоположение: Перник

Re: Сготвено на брега

Мнениеот emo vasilev » пет юни 05, 2015 8:04 pm

jean11 написа:хаха,евала за преживяното и за мерака.Да си модератор,не е като да си кулинар.Хм,в приготвенето на рибена чорба все пак има някой правила,които е задължително да е спазват.Не се чуди,че очакванията са били по-големи:)))


Естествено че си прав приятелю , ма това моето си бе чиста импровизация.В приготвянето на рибената чорба си има тънкости ,които няма как да ги налучкаш.Не е като да метнеш месо на скарата ,трябва си майсторлък! :wink:

яз,Сопот написа:А огнен оцет за чорбата? :fishing6: :fishing11:


Задължително кисело и люто Дако ,иначе няма тръпка ! :D

maverini написа:Иначе старите дунавски вълци казват така,рибена чорба се приготвя от два вида риба,от Сом и от опашка на Сом


maverini ,сръбските ми приятели казват че трябва да има няколко вида риба -шаран ,бяла мряна ,сом и др. Другия път дано имам късмет с по едри риби ! :wink:

Tеди написа:Аз също глася често на вода ама във къщи поготвям матряла а там само сглобявам....


Теди ,номера е да импровизираш сглобяването на място и да се получи добре . :)

Vesko1 написа:Браво!Като за първи опит си се справил чудесно.Само един съвет да дам ....задължително рибата си я вариш отделно


Дунавската скумрия издъни работата Веско- много бързо се свари . :(

indzaghi написа:От стари дунавски рибари съм чувал,че водата за чорбата трябва да е от реката-по-вкусна ставала.


Не ставаше ,Искъра вкарваше много мътилка и на дъното на тенджерата щеше да има два пръста тиня. :D

Божидар написа:Другата среща от мен материала от теб кулинарията, пък Ний Габровци ке почерпим :drinkers:


Само здраве да е Божо !

Потребителски аватар
KOllety
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 187
Регистриран на: пон мар 24, 2008 5:36 pm

Re: Сготвено на брега

Мнениеот KOllety » пет юни 05, 2015 9:20 pm

Добре изглежда , много по апетитна за разлика от руската уха :) !

Потребителски аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор
Мнения: 5594
Регистриран на: нед апр 24, 2005 9:35 pm
Местоположение: България & Österreich

Re: Сготвено на брега

Мнениеот barutchiata © » пет юни 05, 2015 9:57 pm

Браво Емо! Добре,че не си сложил от водата от реката щото тя къде България е с цялата менделеева таблица.

Re: Сготвено на брега

Реклама



Потребителски аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3441
Регистриран на: нед сеп 12, 2010 10:01 am
Местоположение: Кърджали

Re: Сготвено на брега

Мнениеот antivik » съб юни 06, 2015 5:58 am

barutchiata © написа:Браво Емо! Добре,че не си сложил от водата от реката щото тя къде България е с цялата менделеева таблица.

Да не говорим, че доста често нафтените петна направо си плуват отгоре кога ги изтърве някой шлеп или тласкач, аромата е неописуем.... :x
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!

Потребителски аватар
Bibooo
новобранец
новобранец
Мнения: 58
Регистриран на: ср юни 03, 2015 9:15 am
Местоположение: Враца

Re: Сготвено на брега

Мнениеот Bibooo » съб юни 06, 2015 8:29 pm

indzaghi написа:От стари дунавски рибари съм чувал,че водата за чорбата трябва да е от реката-по-вкусна ставала.


indzaghi не го слушайте, в миналото реката е била питейна, сега...да. :D
Ха-ха, помпените станции са на 20-30м. от водата(е, добавят и химии за пречистване после....

Все пак за чорба си вземете бутилирана вода.

Има още една тайна- само рибата се препържва със зехтин и
като и махнем костите, заедно с олиото се добавя във тенджерата
при всичкото друго да доври.

Трябва и люто- Огин да е.

Hills
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 772
Регистриран на: нед окт 27, 2013 11:42 pm

Re: Сготвено на брега

Мнениеот Hills » пон юни 08, 2015 3:05 am

Аз по хубаво направена тенджера за готвене не бях виждал .
Специялни скоби и тн.Сложна конструкция.
Първо се вари каквото има глави,опашки .
След 1-2часа варене се прецежда .
Бульона се запазва за рибената супа а месото се преглежда за кокали и каквото остава без
кокали се слага в тенджерата.
Така свареното месо и бульона се готви с подправките девесил,черен пипер,сол,лук,картофи,люта чушка,олио и др. на слаб огън 1час да къкри.
После се прибявят само жалтъците на яйцата за застройка.
Така чорбата става рибена супа без кости !!!
Аз съм правил само от глава на шаран, но е добре да има и всякви парчета риба.
Освен това слагам риган и мащерка понеже са ми любими подправки но девисила е задължителен за рибишки супи.
Има лечебна сила.
Девисил за здрав стомах и срещу бактерии
http://apteka-optima.com/185/%D0%B1%D0% ... %B8%D0%B8/" rel="nofollow
Надявам се втората супа да е без кокали !
Другият пениз да се варят в марля за по лесно вадене и почистване парчетата риба.
Браво за сложната система на дърва.
По лесно е с газов котлон и лесно се настройва силата на варене.
Но пък дърва има навсякъде около реките.
Винаги по полезна рибената супа пред пържолите, но аз бих ги комбинирал и двете.
Вероятно всички правят месо защото става по бързо .
А руснаците в рибарската лодка си варът чорбата-опасни са !

lozzy.68
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1480
Регистриран на: ср сеп 18, 2013 6:33 pm

Re: Сготвено на брега

Мнениеот lozzy.68 » пет ное 18, 2016 7:37 pm

Страхотна тема!!!Извинявам се ,че чак сега,случайно я открих! :oops: Първо, Уважение за автора,риболовеца и готвача,да не се ,убиди ,,КОКА,,!!! :) Желая му, много здраве ,късмет и Наслука! :fishing5: Сега ме подсети,че преди доста време исках да,предложа отделна тема,с рецепти за ,,РИБЕНА ЧОРБА,,Знам че, някъде из форума може да има такава тема,за което се извинявам,но идеята ми е,,,,ако няма такава тема,да бъде отворена за всички! :| Всеки да сподели рецептата си,с цел усъвършенстване!Знам .че само в БГ има рибена чорба,рибена супа,рибна саламура,рибник,рибница и ...... Ако има желание ,може да се измисли нещо ,като класация,жури или каквото се реши по време на самото развитие,всичко това с цел подобряване,качеството на самото ястие! :drinkers: Както решите Вие!!! :drinkers: Лично за мен,ще бъде интересно! :D
Стига ,че се накапах... :lol: Наслука и късмет!!!

lusienn
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 13218
Регистриран на: пон фев 18, 2008 9:54 pm

Re: Сготвено на брега

Мнениеот lusienn » ср ное 23, 2016 8:01 pm

И аз сега е видях.

То колко репортажа със Рибени чорби съм пускал,сигурно съм в челната десетка :D
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.

Re: Сготвено на брега

Реклама



lozzy.68
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1480
Регистриран на: ср сеп 18, 2013 6:33 pm

Re: Сготвено на брега

Мнениеот lozzy.68 » пет ное 25, 2016 8:05 pm

Второто изречение,малко..... :? ....ама и други....сме... :shock: пък :o Идеята ми беше друга... :wink: ..... ...... :drinkers:

lusienn
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 13218
Регистриран на: пон фев 18, 2008 9:54 pm

Re: Сготвено на брега

Мнениеот lusienn » съб ное 26, 2016 3:10 pm

Лози,ти колко икони и точки налага,

Да беше написал една рецепта в картинки,

По добре ще да е.

Емо му е стара темата,в която е показал

Романтиката като повод за рибена чорба,
На водоема.

Не е като студио по телевизията,в стил

Ути готви пред аудиторията,с точните

Грамажи,колко струват продуктите и калкулация,на общите разходи.

Тема за рибена чорба има пуснати вече,

В подфорум риболовна кухня,не съм забелязал много изписани страници,
Така че,минали сме и по тоя път.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.

teodortrifonov
новобранец
новобранец
Мнения: 26
Регистриран на: чет ное 17, 2016 8:41 pm

Re: Сготвено на брега

Мнениеот teodortrifonov » нед ное 27, 2016 8:55 pm

emo vasilev, чорбата изглежда много вкусна, ще изпробвам твоята рецепта.

lozzy.68
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1480
Регистриран на: ср сеп 18, 2013 6:33 pm

Re: Сготвено на брега

Мнениеот lozzy.68 » ср ное 30, 2016 9:44 pm

Сега,...икони и риби ,дал Господ! :lol: Идеята ми споделена по горе,освен че,изказах мнение и похвала за колегата и неговата рибена чорба,бе за споделяне на тънкостите при проготвяне на същата!Аз например, имах късмета да се родя и израстна сред стари морски рибари,зевзеци с чувство на хумор,майстори на морските гозби. :? От тях,през годините съм видял,слушал и запомнил много неща.Старал съм се да,отбера най-доброто(поне за мене !)Та в общи линии ,формулирам доказана класика от техните ,опушени тенджери,казани и тигани!1 Рибена чорба,се прави само и единствено от ПРЯСНА РИБА,предварително,добре изчистена и осолена с МОРСКА сол! 2 Няма значение,броя на видове риба,колкото ПОВЕЧЕ ,по богат става РИБНИЯТ БУЛЬОН! 3 Комбинацията морска и сладководна риба е допустима, често и ЗАДЪЛЖИТЕЛНА! 4 Зеленчуковият бульон,се прави от ЕДРОНАРЯЗАНИ зеленчуци,които после се ИЗВАЖДАТ! 5 Рибата се вари в зеленчуковия бульон малко,колкото да може лесно да се ОБЕЗКОСТИ! 6 Недопустимо е в рибената чорба да има КОСТИ или ЛЮСПИ!!! :cry: 7 Никога не се добавя вода от водоема или Морето! 8 Добавяне на ФИДЕ,КАРТОФИ,ОРИЗ я правят РИБЕНА СУПА!!!Нищо лошо,но това е друга рецепта! 9 Някои рибари я застройват с яйца,други не!Аз лично я застройвам само с 3 жълтъка! :wink: 10 Много силните подправки УБИВАТ нежния вкус на прясната риба!Аз добавям ,задължително 1 рак ПАУР,4-5 ЧЕРНИ МИДИ,6-7ПРЕСНИ СКАРИДИ,те УСИЛВАТ вкуса на бульона! 11 Чорбата ври,задължително на слаб огън,най-добре в опушен казан или тенджера! Ако се използват мазен шаран или сом да се внимава с мазнината! Сома изстивайки желира чорбата,което от своя страна,си изисква и....питието.... :drinkers: Мой приятел застройва с цели яйца и умишлено я ПРЕСИЧА..!!! :shock: Така му харесва! Има още много,много тънкости...но ....за това желанието ми по нагоре ,бе всеки от Вас,да сподели и добави от основните тънкости за класическата ,,РИБЕНА ЧОРБА,, Дано съм бил полезен и ЯСЕН!.... :drinkers: Уточнявам пак,това не е рецепта! :D :drinkers:

Още от naRiba.com



Върни се в “Риболовна кухня”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост