Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Ремонт на лодка - въпроси
Модератор: emo vasilev
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Ремонт на лодка - въпроси
Отварям тази тема ( да не се спами в другата ),защото в някои неща не съм много навътре.
Та,след 10-тина дена най-вероятно бордовете ще съм ги поставил.Тези допълнения няма да са постоянно във водата.
Най-много при много голяма вълна да ги морки от време на време.
Стъкломата отвън на лодката( полиестерен ) в момента е около с дебелина 4мм.
Бях си наумил след като свърша, да я облицовам с още един слой,за да закрия винтовете.
Ама
дали си заслужава ?
Или само да закрия винтовете с по една лента мат ?
Или с някакъв полиестерен кит да ги замажа ?
То дето ще я шлайфам отвън цялата,за да падне боята и малко да я лъсна - ясно.
Иначе за сега не виждам някъде да е напукан стъкломата по обшивката - добре е направена.
Притеснявам се,че скоро не го дават добро времето да може спокойно да се работи със смолите,а времето почна да ме натиска.
Докато не я оправя отвън,няма как да работя вътре в лодката.А там ме чака много работа.
Демек,не може да монтирам мотора,и после да я обръщам.
Всеки акъл - добре дошъл,пък накрая си решавам де.
Предварителните благодарности - те са ясни.
Та,след 10-тина дена най-вероятно бордовете ще съм ги поставил.Тези допълнения няма да са постоянно във водата.
Най-много при много голяма вълна да ги морки от време на време.
Стъкломата отвън на лодката( полиестерен ) в момента е около с дебелина 4мм.
Бях си наумил след като свърша, да я облицовам с още един слой,за да закрия винтовете.
Ама

Или само да закрия винтовете с по една лента мат ?
Или с някакъв полиестерен кит да ги замажа ?
То дето ще я шлайфам отвън цялата,за да падне боята и малко да я лъсна - ясно.
Иначе за сега не виждам някъде да е напукан стъкломата по обшивката - добре е направена.
Притеснявам се,че скоро не го дават добро времето да може спокойно да се работи със смолите,а времето почна да ме натиска.
Докато не я оправя отвън,няма как да работя вътре в лодката.А там ме чака много работа.
Демек,не може да монтирам мотора,и после да я обръщам.
Всеки акъл - добре дошъл,пък накрая си решавам де.
Предварителните благодарности - те са ясни.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- krokibg
- учете се от него
Re: Ремонт на лодка - въпроси
Баце,аз ако съм на теб,ще си направя в някоя дърводелска работилница парапет за борда,и после щях да го облека целия и още един пласт на цялата лодка отвън.Така и так ще се цапотиш,за няколко часа работа е.На всичкото отгоре,когато го правиш,пусни по една дъска от двете страни на бордовете но отвътре и на една педя под борда.Сложи му крачета на няколко места и ще имаш къде да си резнеш стръвчица пък и става като полица по цялата лодка и не ти пречи а е от полза.Какъвто съм луд на тема човъркане с такива работи,много си ми далечко иначе щях да ти помогна и за няколко дни е готова лодката.Прави я като хората,за да не се занимаваш с нея поне още десет години.Ще ти остне само да опресняваш боята.Ако искаш,ще ти взема стъкломат на прах,които се меша със смолата и става като кит.Много здрав и няма търкане.Само ми кажи какво ти трябва и ще отида да го уредя

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Шпакловката на винтове под водната линия по добре с епокси кит (MARINE).
Ако лодката ти стои във водата дълго време без да се изважда е силно препоръчително върху полиестерния композит да се нанесът от 5 до 6 слоя двукомпонентен грунд Primer , естерственно това е нужно само на частта от лодката която е под водата, следва естественно антифаулинг съвместим с Primer-a .
Полиестера поема вода с времето, настърчели влакна от стъклото повишават абсорбцията. С полиестерното покритие се предотварява появата на Осмоза поне за в следващите 6-8 години (естественно ако е направено добре и по спецификацията на самия Primer).
Но това се прави за лодки, които са във вода дълго време , повече от 2-3 седмици до 7-8 месеца непрекъснато във вода (и повече естественно ако няма опастност от замръзване на водоема - морето.
Тези операции съм ги правил лично на моята лодка естественно след консултация с лодко и корабо строители с които работим по разни проекти + консултации с търговците на самите продукти, с което искам да кажа, че не е чак толкова бла бла...
Ако лодката ти стои във водата дълго време без да се изважда е силно препоръчително върху полиестерния композит да се нанесът от 5 до 6 слоя двукомпонентен грунд Primer , естерственно това е нужно само на частта от лодката която е под водата, следва естественно антифаулинг съвместим с Primer-a .
Полиестера поема вода с времето, настърчели влакна от стъклото повишават абсорбцията. С полиестерното покритие се предотварява появата на Осмоза поне за в следващите 6-8 години (естественно ако е направено добре и по спецификацията на самия Primer).
Но това се прави за лодки, които са във вода дълго време , повече от 2-3 седмици до 7-8 месеца непрекъснато във вода (и повече естественно ако няма опастност от замръзване на водоема - морето.
Тези операции съм ги правил лично на моята лодка естественно след консултация с лодко и корабо строители с които работим по разни проекти + консултации с търговците на самите продукти, с което искам да кажа, че не е чак толкова бла бла...
- krokibg
- учете се от него
Лодката,Киро си я вади веднага щом излезене от морето.Лодката се пуска при тръгване за риба и се вади след това,так че няма да стои повече от пет-шест часа на вода.Безмисленно е да дава луди пари за тези неща,сруват майка си и баща си тези,все едно ще прави яхтата на бай Тошо.Целта на Киро е да я направи бързо,качественно и евтино.С този прах,омешен със ускорината предварително смола,му давам гаранция че лодката може и сто години да е на вода и няма нищо да и стане,а пък е исключително евтин материал !!!
Колега и в момента ми правят една лодка (днеска качих снимки в галерията) понеже често им стоя на главите знам че пода на двоиното дъно го правят от ВОДОУСТОИЧИВ ШПЕРПЛАТ (същия от които правят кофража в строителството) и после го обличат със стъкломат .Правиш ли надстроика на борда мисля че мажеш да го ползваш .Ако нещо те интересува КАЗВАИ хората са ми близки а ако решиш че ще са ти полезни направо ще ти дам тел. им.От много години правят лодки и са в час с нещата.По добре я направи качествено и после само козметика .Успех
Ако не стои постоянно въ вода наистина не не нужно да се прави това, но вече съм го споменал по горе.
А, че полиестера поема вода с времето (не говорим за месец два или година) поема както и да е ускорен. В това спор няма, не съм го доказал аз а разни професори и прочие.
Вижадал съм лодки с по 4-8 мм полиестерни композити , които след 30 години са развалина ако не се потдържа и не се предотврати осмоза.
А, че полиестера поема вода с времето (не говорим за месец два или година) поема както и да е ускорен. В това спор няма, не съм го доказал аз а разни професори и прочие.
Вижадал съм лодки с по 4-8 мм полиестерни композити , които след 30 години са развалина ако не се потдържа и не се предотврати осмоза.
Колега НЯМА ДА ВЕКУВАМЕ с една лодкаVGS написа:Ако не стои постоянно въ вода наистина не не нужно да се прави това, но вече съм го споменал по горе.

- КИРО
- Обратна връзка:
Кроки е прав,лодката стои повече на хелинга,отколкото във водата,и това с праха ми хваща окото май.
А дърводелска работилница имам под ръка,дървенията не я мисля - ясна ми е.
Любо,кофтито е,че дават времето следващите 15 дена с температури не повече от 5-7 градуса,
а от всичко прочетено разбрах,че полиестера иска поне 15 градуса.
Тука ще ме спъне времето,затова питам за алтернативи.
Това с кита ме заинтригува също.
Ама вий си пишете,че не се знае от де ще изкочи " заека "
А дърводелска работилница имам под ръка,дървенията не я мисля - ясна ми е.
Любо,кофтито е,че дават времето следващите 15 дена с температури не повече от 5-7 градуса,
а от всичко прочетено разбрах,че полиестера иска поне 15 градуса.
Тука ще ме спъне времето,затова питам за алтернативи.
Това с кита ме заинтригува също.
Ама вий си пишете,че не се знае от де ще изкочи " заека "
- krokibg
- учете се от него
Кире,ползвам го от доста време и съм го препоръчвал на доста колеги,някои от тях го ползваха и също са доволни.Исключително евтино и качественно става с него.Що се отнася до температурите,прав си че е студено и трябва да се исчака вдигането и,но 10-12 градуса са достатъчни и се иска да вземеш смола,според сезона.Тези от които аз си пазарувах материалите,си знаят работата и ми я ускоряват според сезона и температурите при които ще се работи.Като ти наближи времето да я почваш,само ми пишеш и на другия ден,ще ти пратя в една торбичка,да си свършиш работата 

- cookies
- научил се да хвърля
Кроки,работя в строителството и там където съм в момента правят шлайф бетон.Забелязах че слагат в бетона нещо като стъклена вата,прилича ми повече на ония парцали които се ползват за епоксидната смола само че са нарязани на 1-2 см.Това за което говориш да не е такова? Ако е така няма смисъл да пращаш на бачо Киро от там.Аз мога да му взема такова и от тук.Утре ще взема малко и ще го снимам да видиш дали е такова. 

http://www.puffin.bg Риболовен магазин! http://www.facebook.com/pages/puffinbg/ ... 0492608711
-
- новобранец
Кире не бързай толкова направи я .Изшкури я на макс отвори и я остави да изсъхне тогава я обличай и боядисвай .
- krokibg
- учете се от него
cookies написа:Кроки,работя в строителството и там където съм в момента правят шлайф бетон.Забелязах че слагат в бетона нещо като стъклена вата,прилича ми повече на ония парцали които се ползват за епоксидната смола само че са нарязани на 1-2 см.Това за което говориш да не е такова? Ако е така няма смисъл да пращаш на бачо Киро от там.Аз мога да му взема такова и от тук.Утре ще взема малко и ще го снимам да видиш дали е такова.
Същото е,со дето това за което говоря,го правят на някаква машина и става на прах,толкова е финно.Незнам как го правят,но има някаква машина и я гледам само от далече и нищко немога да кажа.Точно от такива пърчутии го правят

- КИРО
- Обратна връзка:
Васе,тя е направена бре,Vasko_fish написа:Кире не бързай толкова направи я .Изшкури я на макс отвори и я остави да изсъхне тогава я обличай и боядисвай .
Кроки,тука Плувчо има такива материали,ще ми удари едно рамо.Чакам Добрия да ми приготви нещо и ще ти пратя "колета".
Значи да си я изшкуря от боята,лепвам само където са винтовете от туй дето ми казваш,
и чакам времето да се стопли малко за да я боядисам.
Ще видя и този полиестерен кит каква цена държи,може да го използвам тук таме и него.
Все пак няма да става луксозна яхта де.
До 15.04 има време,ама и доста бъзикни съм решил да правя,затова търся прекия път и питам.
- cookies
- научил се да хвърля
Бачо,Киро днеска ще ти взема такова нещо,ако не са го изхвърлили че беше на един палет разпиляно.Разкъсани бяха чувалчетата 

http://www.puffin.bg Риболовен магазин! http://www.facebook.com/pages/puffinbg/ ... 0492608711
- orion30
- разбира нещата
Като стигнеш до боята, има две бои за кораби и лодки. Intearnational/внася ги Моникс Марин Сервиз/и Jotun/внася ги Булмар/. Вносителите и на двете марки са във Варна. Офисите им са на крайезерния път почти една до друг. Дели ги склада на Филбо. Ако ти трябват и телефони пиши на лични ще помагаме.