Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Извънбордов м. от шпертплат-несериозно...или на сериозно...?
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
Извънбордов м. от шпертплат-несериозно...или на сериозно...?
Колеги,отварям темата,докато трае забраната и мнозина се двуомят,с какво да си"бутат"лодките при:влачене,захранване,пикник,снимане и любуване на природата и т.н.-при най ниски разходи, включително и за гориво.Та, по същество-Вече става четвърта година,откакто безпроблемно използвам,конструиран и изработен от мен хибрид/6.5кс,4т, въздушно охл. мотор/монтиран върху ШПЕРТПЛАТОВ"къс ботуш".Общо тегло-19кг.Разход:едно бирено шише бензин за 7-8ч влачене.Идеята ми се зароди, след дълго ъпгрейдване на Ветерок-8.Не можах да сваля разхода му по малко от 760гр/час.Иначе палеше на всяко дърпане независимо от мет.условия.Бях доволен от него,но не и от разхода му.Та,разделих се с него и напънах сивото си вещество да разработи икономичен,па макар и налудничав вариант за бутане на лодката ми/надуваема,2.80м,почти винаги с двама на борда/.Идеята ми беше,минимум разходи-максимален ефект.И се получи.Резултатът-нищожен разход на гориво,не изхвърля вредни емисии в околната среда,работи на мин.об.при превод към винта 1:1,сиреч-години наред експлоатация,пали с лекота при всяко дърпане дори от жена ми.Разбира се,има някои неудачи,които,убеден съм с ваши мнения ще бъдат отстранени.Иначе изработката му е елементарна,евтина и доказано надеждна/в изминалите 4 г.безмилостна експлоатация/.Нямам инженерно-техническо образование,но имам скромни наблюдения от различни механизми,които опитвам логически да "връзвам"според конкретен случай.За мнозина колеги този двигател е познат,виждал съм, да снимат при разминаване в язовирите.Ако темата представлява интерес,ще пусна снимки и пояснения за разработката си.Надявам се да съм ви полезен.
Re: Извънбордов м. от шпертплат-несериозно...или на сериозно
Всичко, което човек прави с двете си ръце и с главата си в този форум е интересно и не остава без подкрепа. Ако съм разбрал правилно, 19 кг. е двигателят, но не е ли малко тежичък за лодка 2,80 м - надуваема? Ако пуснеш снимка, може да се развие идеята. Ако огледаш темите, като започнеш от воблерите, минеш през тиганите, стойките и стигнеш до лодките - за всичко има теми, а и се развиват. Така, че действай смело. Мисля, че ще намериш подкрепа.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
- dako71
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Хубаво колега ама нищо не разбрах от темата. Дай снимка или някакво по смислено обяснение. Даже и заглавието ти е неразбираемо.
звучи интересно 

- krokibg
- учете се от него
gogibo,естествено че темата ти е любопитна и сериозна,естествено че ще има интерес към нея,макар да има и хора,които явно не схванаха идеята ти.Тук,доста колеги си правят собствени анджаклами и аз също съм един от тях,ако нещо ми трябва,гледам,копирам,побългарявам и го правя,каквото и да ми струва това.Трябват ми десетина минути да се позамисля и винаги намирам решения на всичко.Давай снимките и да умуваме,ама гледай да са с висока резолюция и да се вижда какво си направил.Поздрав !!!
Сега имам останало от децата един Гоопед,тротинетка с моторче,което върти един вал с гума на него,който пък от своя страна се наглася да опре в колелото и така предвижва тротинетката.Така или иначе ми стои в къщи,без да го ползват,та си мисля нещо да измисля да направя,имам възможности,имам инструменти и всичко необходимо,само ми трябваше идея и вдъхновение,което ти ми даде
Качвай снимките и не обръщай внимание на дреболии

Сега имам останало от децата един Гоопед,тротинетка с моторче,което върти един вал с гума на него,който пък от своя страна се наглася да опре в колелото и така предвижва тротинетката.Така или иначе ми стои в къщи,без да го ползват,та си мисля нещо да измисля да направя,имам възможности,имам инструменти и всичко необходимо,само ми трябваше идея и вдъхновение,което ти ми даде

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Естественно е,че налудничавите идеи тук са на промоция.
Аз също с интерес си следя такива развития на БГ интелекта.
Аз също с интерес си следя такива развития на БГ интелекта.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- val
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Гооооооолям хитрец си.
Напомня ми на нещо много познато. Показвам на кучето си кокал и после го скривам .
Напомня ми на нещо много познато. Показвам на кучето си кокал и после го скривам .

Разбира се,че ще пусна снимки.Имам и клипчета,но с компютъра не съм на Ти и качването им ще ми е проблем.
- fossa
- научил се да хвърля
Интересно.А ще може ли по-подробно за ъпгрейдването на "Ветерок"а .Това 760гр/час на конска сила ли е,или сумарен разход на час?
За Ветерока-посочения разход е за 1ч.работа при влачене и слаб вятър.Ъпгрейдване/мразя чуждиците/-по скоро е неточно в случая.Карбуратора-жигльор и промяна на нивото.
- трапера
- сериозен играч
Ами добър разход си докарал на Ветерока,при положение,че двутактов двигател харчи 350гр гориво на конска сила за 1час(на пълна газ)
Карах Вихър 25кс,нямаше момент да гори под 9,5-10 литра/час.
Карах Вихър 25кс,нямаше момент да гори под 9,5-10 литра/час.
лягам си star
събуждам се super star
събуждам се super star
Ето някои снимки от началото на пробите с хибрида.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Колега, колко е височината на балоните от водата (диаметъра - по параметри на лодката)? Гледам, че са над 40 см, което е много добре.
п.п. Аз имах предвид в по-горният ми пост надуваема лодка с допълнителна транцева дъска, която се монтира на ушите на лодката. За този вариант ми се стори, че двигателят е тежък. Тук нещата са по-различни.
п.п. Аз имах предвид в по-горният ми пост надуваема лодка с допълнителна транцева дъска, която се монтира на ушите на лодката. За този вариант ми се стори, че двигателят е тежък. Тук нещата са по-различни.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Диаметъра на балоните е 42см.За твоя случай,не повече от 10-12кг.Прегледай темата-Двигателче-в Купува /риболовни/.Може да ти е от полза.
- трапера
- сериозен играч
От снимките е видно,че двигателя не се върти,тоест управлението сигурно става с помощта на весло(весла)?
А тази "пръчка" за какво е? Предполагам си я забил в дъното на язовира и швартоваш за нея?
А тази "пръчка" за какво е? Предполагам си я забил в дъното на язовира и швартоваш за нея?
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
лягам си star
събуждам се super star
събуждам се super star