Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

2Т или 4Т двигател
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
2Т или 4Т двигател
Колеги,то се видя,че без двигател не става-взимаш на заем,под наем и тем подобни глупости.След доста разпитване,тестване и ровене по форуми се спрях на нещо около 10к.с.-,за предпочитане ново,но все още нищо конкретно.Въпроса ми е 2 или 4 тактов? Имам проблеми с кръста,така,че клоня към 2Т ,защото е по-лек,няма масло,няма проблем при транспорта,но от друга страна 4Т е съвсем друга,по-съвременна технология,по-малък разход...Ще чакам мненията Ви с нетърпение...Поздрави!
-
- ще става разбирач
Re: 2Т или 4Т двигател
Разликата в разхода при 2т и 4т не е чак толкова голяма при двигатели с тази мощоност,така че това не трябва да е водещо при избора ти.Теглото е при 4т е по голямо, но работи по безшумно .От друга страна опира и до финанси .Моя съвет ако имаш възможност взимай 4т .Успех
- krokibg
- учете се от него
Взимаш си 4т и си водиш шерп с тебе
Разхода не е един и същ,2Т гори повече,по шумен е,пуши като комина на Екирисажа,смърди и люти в гърлото и на очите,когато вятъра духа от към транеца,на няколко риболова винаги прибавяш +16-18лв за добро масло,и т.н и т.н и т.н,още да изброявам ли

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
-
- ще става разбирач
Л.ВИЧЕВ- krokibg написа:Взимаш си 4т и си водиш шерп с тебе![]()
![]()
Разхода не е един и същ,2Т гори повече,по шумен е,пуши като комина на Екирисажа,смърди и люти в гърлото и на очите,когато вятъра духа от към транеца,на няколко риболова винаги прибавяш +16-18лв за добро масло,и т.н и т.н и т.н,още да изброявам ли
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Не съм съгласен с теб.Разхода при тролинг 6 коня е 300-350мл на час ,на 10 л бензин 150мл масло което значи че трябва да навъртиш около 160 часа с 1 литър масло 15 лева. А за пушека си много прав

- krokibg
- учете се от него
И аз,ама не съм съгласен много-много с тебеVIKI_HARI написа:Л.ВИЧЕВ- krokibg написа:Взимаш си 4т и си водиш шерп с тебе![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Не съм съгласен с теб.Разхода при тролинг 6 коня е 300-350мл на час ,на 10 л бензин 150мл масло което значи че трябва да навъртиш около 160 часа с 1 литър масло 15 лева. А за пушека си много прав![]()
![]()

Расхода на 2т е почти двоен от този на 4т.Имам една 3ка 2т и една 8ца 4т,като по икономичният двигатеп е 8мицата.Разликата между 8 и 10 коня е 500 оборота,а в цената около 400 лв
. Вярно,че 4т са по тежички,но пълно щастие няма
.Всъщност има едноцилиндрови 4т,които са по леки,но но най-големият който съм виждал е 7.5 коня.Дано съм бил от полза .Успех с избора!

stisho написа:Расхода на 2т е почти двоен от този на 4т.Имам една 3ка 2т и една 8ца 4т,като по икономичният двигатеп е 8мицата.Разликата между 8 и 10 коня е 500 оборота,а в цената около 400 лв. Вярно,че 4т са по тежички,но пълно щастие няма
.Всъщност има едноцилиндрови 4т,които са по леки,но но най-големият който съм виждал е 7.5 коня.Дано съм бил от полза .Успех с избора!

3к.с и 8к.с предполагам на една и съща лодка ги караш? Жилото на газта предполагам ан едното е до край на другото не

Да,с една лодка,но без никаква газ.Използвам ги за тролинг и само на прибиране ги пържа. 

Дилема -2Т или 4Т не съществува!!! Не е случаен и факта, че 2Т двигатели вече почти никой не произвежда.Разбира се, не ангажирам никого с моето мнение,но не си заслужава заради 5-6 кг.всяко влизане във водата да ти излиза солено (имам предвид разхода на гориво+масло).Който твърди че разликата е малка, явно нещо се е объркал!
Шума и пушека също не са за пренебрегване. 

-
- ще става разбирач
Колега взимай 4т .Колегата който казва че на 10л слага 150гр. мосло лъже минималното е 200гр.Разхода е двоен за 2т. и няма добри малки обороти за влачене.
Не съм съгласен с това - Ямаха, Меркури, Тохатсу и Евинруд произвеждат двутактови двигатели и няма да спрат да го правят в скоро време!levski написа:Дилема -2Т или 4Т не съществува!!! Не е случаен и факта, че 2Т двигатели вече почти никой не произвежда.
И с това не съм съгласен. Понеже ако кажа, че имам опит и с двата двигателя, няма да ми повярвате, ще постна измерени с уред данни:levski написа:Шума и пушека също не са за пренебрегване.
"Тут надо отметить, что все испытанные моторы, независимо от тактности, показывали примерно одинаково высокую шумность на полном ходу - 90-92 дБ"
Признавам, че звука на двутактовия е по-пронизителен. Просто е в друга честота...Лично мен, звука на 250 к.с. 2Т ме кара да настръхна от кеф, докато същия, но 4Т не предизвиква кой знае каква емоция. Макар и извън темата вече, ето пример - http://www.youtube.com/watch?v=mQPpSjYx ... re=related А на кадрите е точно двутактов двигател, но вярно, доста далеч от тук разискваните.
Понеже по-горе цитирах на руски, ще ползвам същия тест за да дам данни и за разхода на гориво. Става дума за сравнителен тест на 15 к.с. двутактори и четиритактови двигатели - Сузуки, Хонда, Меркури, Селва и Ямаха.
Относно разхода на гориво:
Honda BF-15- 7.30 (4Т)
Suzuki DF-15 (4т)- 6.06 (4Т)
Suzuki DT-15 (2т)- 4.10 (2Т)
Mercury 15M- 4.12 (2Т)
Selva 15 Naxos- 3.92 (2Т)
Yamaha 15FMHS- 4.96 (2Т)
Данните са за км с литър при пълна газ с двама души на борда.
Бих искал да уточня, че аз много рядко карам на WOT. В повечето случаи, когато транспортирам телесата си, карам на около 4000 оборота, а там разликите в разхода не са толкова различни, колкото горните цитирани. Но това съм си аз, не обичам да ръгам мотора на макс, освен ако не искам да се изкефя(то голям кеф с гуменяка ама както и да е

От тук нататък си смятате колко километра минавате на излет средно, колко често ходите на излет, колко струва единия и другия двигател и...така!
За мен двутактовия двигател е по-добрия избор при преносимите двигатели, но това си е мое мнение.
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Колега,този руснак да не е бил малко почерпен и да е обърнал данните
4-тактовата технология гарантира нисък разход на гориво, без да се компроментира максималното представяне. 4-тактовите двигатели Honda консумират около 50% по-малко гориво от 2-тактовите и същевременно отстраняват изразходените вредни емисии.Цитатът е от презентацията на Honda Marine.

- krokibg
- учете се от него
Не трябва да има сърдити,просто е редно,човека попитал за мнението ни да си прецени плусовете и минусите и да реши какво да си вземе.И аз съм ръчкал доста двигатели но пушека при тролинг си е голяма гадост,които го отрече,грях му на душата.Е,освен ако не е мазохист или да кара само в една посока - срещу вятъра
А как ли ходи по малка нужда тогава от лодката

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Като човек ползвал доста двутактови и 2 четиритактови.
Реве ми се ама ми се реве като на малко дете, че дадох пари за 15 коня 4 такта чисто нов.
Преди това бях с 15 коня 2Т.
Лодката е една и съша. Та плюса на 4Т е че не пуши и гори осезаемо по-малко.
Но 4Т не върви и никога няма да тръгне, просто в малките коне са безмислени мотори. Котви, боклуци, грешки на техническата мисъл дори и алтернатори нямат като хората. Само за влачене стават иначе за котва са най-добре. НИКОГА ама НИКОГА ама НИКОГА няма да купя 4Т под 25-30 коня.
Много тежки, много капризни.
За малък мотор по добро от 2Т след 2000 година няма и няма и да има в скоро време.
Особено пък 8 коня 4Т, това е много скъпа котва за мен. Нито на глисаж нито скорост, нито спокоен мотор. Па и 40 кила на фона 24-26 за последно поколени 2Т
Да обобщя за мен до 20 коня е 2Т мотора, нагоре 4Т поне ще се движат нормално
Реве ми се ама ми се реве като на малко дете, че дадох пари за 15 коня 4 такта чисто нов.
Преди това бях с 15 коня 2Т.
Лодката е една и съша. Та плюса на 4Т е че не пуши и гори осезаемо по-малко.
Но 4Т не върви и никога няма да тръгне, просто в малките коне са безмислени мотори. Котви, боклуци, грешки на техническата мисъл дори и алтернатори нямат като хората. Само за влачене стават иначе за котва са най-добре. НИКОГА ама НИКОГА ама НИКОГА няма да купя 4Т под 25-30 коня.
Много тежки, много капризни.
За малък мотор по добро от 2Т след 2000 година няма и няма и да има в скоро време.
Особено пък 8 коня 4Т, това е много скъпа котва за мен. Нито на глисаж нито скорост, нито спокоен мотор. Па и 40 кила на фона 24-26 за последно поколени 2Т
Да обобщя за мен до 20 коня е 2Т мотора, нагоре 4Т поне ще се движат нормално

-
- ще става разбирач
valeri_1914@abv.bg написа:Колега взимай 4т .Колегата който казва че на 10л слага 150гр. мосло лъже минималното е 200гр.Разхода е двоен за 2т. и няма добри малки обороти за влачене.
Valeri1914 не давай такива категорични мнения .Аз не лъжа няма смисъл да го правя ако прочетеш внимателно какво съм написал ще ти стане ясно ,посочих няколко плюса и минуса на 2т и 4т -те двигатели ,а съвета ми е който има финансовата възможност да не се замисля.Надявам се си ме разбрал