За и против двутактови двигатели, използвани за гумена лодка

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Todor61
новобранец
новобранец

За и против двутактови двигатели, използвани за гумена лодка

Мнение от Todor61 »

Здравейте, колеги!
Може ли някой да ми каже нещо за двутактов двигател Evinrude - 15 коня - дали ще е добър за 4-местна гумена лодка на Honda с алуминиев под? Как според вас ще се държи в морето при лошо време? И недостатък ли е, двигателя да е двутактов?
Кое е по-добрия вариант за двигател за гумена лодка, за риболов в морето - двутактов или четиритактов?
Аватар
undergrounder
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: За и против двутактови двигатели, използвани за гумена л

Мнение от undergrounder »

Според моя "лекуващ" майстор Стоян от Пловдив,двутактовите са по-добри и навлизат отново.Аз лично съм с четиритактов но малък,така че няма да съм ти полезен за съвет за морето.
Кошмара на рибаря-Сънува рибаря,че е умрял и жена му му продава такъмите на цената на която и е казал,че ги е купувал.
k-1
новобранец
новобранец

Мнение от k-1 »

ако мотора е читав, с добра компресия и т.н.-добре,ако обаче ти притрябват рез.части дори и дребни,или някакъв ремонт започват едни ядове....
Аватар
pezz
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от pezz »

k-1 написа:ако мотора е читав, с добра компресия и т.н.-добре,ако обаче ти притрябват рез.части дори и дребни,или някакъв ремонт започват едни ядове....

Колега ти за конкретния мотор ли говориш или за двутактовите като цяло.
ЗА ДОБРИЯ ШОФЬОР ЛОША КОЛА НЯМА
k-1
новобранец
новобранец

Мнение от k-1 »

конкретно тази марка имам предвид,иначе ако евинруда е в добро съст. е ''голямо куче'',а за море двутактовия ако е безотказен си е за предпочитане
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

при стари двигатели най-важно е състоянието, а не марката... Естествено руските са изключение...

"4-местна надуваема лодка" ще да е нещо не по-голямо от 300см - значи 15кс е голям за нея /трябва внимателно да се дава газ, особено при вълни/...
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Имах надуваема лодка Бриг 3,30
Карах я първо с 15 коня двутактова Ямаха, прекрасно и леко вървеше.
После си взех 4 тактова нова Ямаха 15 коня от магазина.
Продадох 4 тактовата следващата година.
Скоростта с двата такта беше поне с 8-10 км/ч по голяма от 4 такта при еднакви условия

Ако говорим за мотори до към 20 коня, единствения плюс на 4-тактовите за мен е че горят по малко и не пушат толкова. Иначе са пълни мъртъвци, не върви, не се форсира, тежи, мъчи се при продължително каране с газ, Въобще всичко лошо каквото се сетите, Ако го транспортирате легнал на указаната страна влиза масло в цилиндрите и се дави и чуди дали да запали,.
Ако можех да си позволявам сериозния разход на 2такта никога нямаше да погледна 4-тактов мъртвец, па бил най-последен модел от магазина.
Мое мнение с което повечето ми познати не се съгласяват :lol:
Todor61
новобранец
новобранец

Мнение от Todor61 »

Извинете ме колеги, че не можах да Ви отговоря веднага, но сега ще го направя. По принцип съм се спрял на лодка модел Хонда. Лодката ще е закупена от магазина с 2 години гаранция.В нейните характеристики я дават за максимум 15 коня двигател, затова и се разрових и си намерих във Враца доставчик на такива двигатели и ми гарантира че има внос и на резерни части при нужда. Двигателиат ще го взема с 6 месеца гаранция.
Благодаря на Вички за написаното до тук !
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

Т30 ако е лодката с 15кс сам няма да можеш да й дадеш пълна газ...

А това, че 4-тактовите се "давели" и т.н. си е направо несериозно... Точно последната грижа при един мотор от 15кс е разходът на гориво...
Todor61
новобранец
новобранец

Мнение от Todor61 »

Да, надуваема лодка HONDA T30 AE2 / http://www.kirov.net/?cid=502&pid=2148 /,с алуминиев под, в характеристиките и дават максимум мощност на двигателя до 15 к.с.
Възникна и още един въпрос -
някой от вас може ли да ми каже примерно с тази лодка и този двигател, какво разстояние може да се измине за един час с пълна мощност при тихо време?
promarine
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от promarine »

Todor61 написа:...
някой от вас може ли да ми каже примерно с тази лодка и този двигател, какво разстояние може да се измине за един час с пълна мощност при тихо време?
При идеално гладка водна повърхност, до към 40 км.
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
Аватар
Batkata61
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Batkata61 »

Привет колеги ! Извинете ме,ако на питането ми не е тук мястото,но как стои въпроса с двутактовите,впредвид,че в други страни ги забраняват(поне така ми казват) ? Този ,,червей" ме възпира от покупка на 2Т ,втора ръка, на доста добри цени. Ще съм благодарен ,ако може някой да ми даде яснота по темата . Поздрави.
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

Забранена е продажбата на нови в 2Т в целия ЕС, освен за професионални нужди. Става въпрос за класическото карбураторно 2Т, новите технологии с директно впръскване покриват нормативите и не са забранени, но започват от 25кс при Евинруд и от 40-50кс при другите марки.

Естествено у нас законите са "врАта у полЕ" и безгрижно се внасят нови 2Т китайци...

Не прави грешката да караш в една посока един час на пълна газ при идеални условия в морето, защото после може да се окаже, че не може да се върнеш за 3 часа... (срещу вълните с 3м лодка)
Аватар
Поморийския
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Поморийския »

Не прави грешката да караш в една посока един час на пълна газ при идеални условия в морето, защото после може да се окаже, че не може да се върнеш за 3 часа... (срещу вълните с 3м лодка)

:lol: :lol: :lol: Има и такива екземпляри
pax
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pax »

Т.е. ако искам да си взема нов 2Т 5 к.с., трябва до ходя до Сърбия или Турция ли?

Тедо написа:Забранена е продажбата на нови в 2Т в целия ЕС, освен за професионални нужди. Става въпрос за класическото карбураторно 2Т, новите технологии с директно впръскване покриват нормативите и не са забранени, но започват от 25кс при Евинруд и от 40-50кс при другите марки.

Естествено у нас законите са "врАта у полЕ" и безгрижно се внасят нови 2Т китайци...

Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”