Признаци за приближаване на гръмотевична буря -1

Всичко за времето, и доколко то помага или пречи на риболова.

Модератор: Кърцата

Потребителски аватар
чуруликпенчо
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1523
Регистриран на: съб ное 18, 2006 7:49 pm
Местоположение: Варна - Враца
Контакти:

Признаци за приближаване на гръмотевична буря -1

Мнениеот чуруликпенчо » чет ное 29, 2007 5:17 pm

Признаци за приближаване на гръмотевична буря /във вътрешността на страната/1. Висока температура (горещо още сутринта) при слаб вятър, през деня препича. Ако температурата вечерта се понижи, през нощта буря няма да има.
2. Голяма абсолютна влажност или пъргавина на водните пари.
3. Неправилен ход на налягането или бавно падане.
4. Купестите облаци се появяват рано сутрин и бързо се развиват.
5. По ясното небе бързо се движат висококупести и купообразни облаци.
6. Бързо изменение на посоката и скоростта на високия вятър при слаб приземен.
7. Ясно чуване на далечни слаби звукове.
8. Поява на наковалня на купестодъждовен облак, който се движи към мястото на наблюдението.
9. Ако гръмотевичният облак представлява тесни и високи кули, следва да се очакват краткотрайни бури с валеж. Ако облачността има вид на натрупани маси с тъмни основи, трябва да се очаква продължителна и силна буря.
10. Градушка може да се очаква от много мощен и развит по вертикала купестодъждовен облак с разкъсана основа, гъбовидна наковалня, с чести гръмотевични разряди, сливащи се в непрекъснато бучене и грохот. Също при поява върху тъмния фон на гръмотевичния облак на облачните маси с пепелив цвят и очертаване на бели ивици върху пепеливия цвят на облака.
11. Височината на върховете на гръмотевичните облаци превишава височината на основата от 4 до 7 пъти.
12. Ако през деня развитието на гръмотевичните облаци се е задържало или преминалите дневни бури не са донесли захлаждане, а привечер има останали мощни купести облаци, може да се очаква нощна гръмотевична буря.
13. През деня гръмотевичните облаци обикалят големите езера и язовири,често се движат надлъжно по големите реки. Нощните бури понякога започват да се усилват над големите езера и язовири.
14. През деня цветът на небето между облаците е небесносин и само до слънцето се наблюдава белезникаво петно. Долу видимостта е много добра. Обратно, ако долу купестите облаци се развиват силно, а нагоре растенето е временно затруднено, небето придобива белезникав цвят, слънчевите лъчи зад облаците се виждат много добре, видимостта долу е лоша.
15. Ако бурите са преминали през деня и вечерната заря няма червен оттенък, нощна гръмотевична буря не се предвижда. Обратно, преди нощните бури вечерната заря има червеникав оттенък и залязващото слънце има червен цвят.Особености на метереологичните условия над пресечени местности

Условията в планинските райони са специфични и най-често сложни.
При обтичане на планинско препятствие от въздушен поток над планината и откъм подветрената страна се образуват вълни, наречени планински вълни или подветрени вълни, когато скоростта на възходящите и низходящите въздушни потоци достига 10-15, понякога 20-30 м/с. От тях в областта на орографските смущения на въздушния поток често възникват зони на турбулентност. Турболентността се усилва от термичната конвекция, която е особено интезивна над осветените от слънцето планински склонове.
Подветрените въздушни вълни добре се виждат в случаи, когато преминаващият през планинския хребет въздух е богат на влага, и в онази част на вълните,където се наблюдават възходящи въздушни потоци, се образуват облаци със специфична форма, които могат да служат като признаци за наличие на подветрени вълни и турболентност в планинските райони.
Като признаци за подветрени вълни могат да служат облаците във вид на шапка, роторните облаци във вид на валове и лещовидните облаци.
Облаците във вид на шапка закриват планинските върхове. В тях се наблюдават силни низходящи въздушни течения на подветрената страна. Дебелината на тези облаци се движи от 500 до 1500м.
Роторни облаци във вид на своеобразни стръмни валове със силни възходящи и низходящи движения се образуват към подветрената страна на планините на нивото на върха на хребета.
Лещовидните облаци се наблюдават до височина 13км. Към подветрената страна на хребета. Добре очертаните краища показват, че турболентните движения са относително слаби.
Като правило долната граница на слоестите облаци в клисурите и планинските долини се понижава от предпланината към върховете.
Във вихри с хоризонтална ос, примерно в подветрените вълни и роторните вихри, се наблюдават падане на атмосферното налягане, което довежда до завишаване показанията на барометричния висотомер. Те често са неверни като са отбелязани грешки в определяне на височината до 300м. А в отделни случаи до 700м. В райони с особено силни ветрове, грешката може да превиши 200м. И повече.
Необходимо е да се помни, че облачността със слоести форми в дефилета и долини най-често възниква и се развива в области с понижено налягане сутрин и вечер. Под въздействието на низходящите потоци през нощта и възходящите потоци сутринта от 8 до 10 часа тя се разсейва. От сутринта и през деня на фона на тези облаци се формират купестодъждовни облаци над хребета и в зоните на сходимост на въздушните потоци.
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".

Признаци за приближаване на гръмотевична буря -1

РекламаОще от naRiba.com


Върни се в “Времето и риболова”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост