Електризация на облачните елементи.

Всичко за времето, и доколко то помага или пречи на риболова.

Модератор: Кърцата

Потребителски аватар
чуруликпенчо
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1523
Регистриран на: съб ное 18, 2006 7:49 pm
Местоположение: Варна - Враца
Контакти:

Електризация на облачните елементи.

Мнениеот чуруликпенчо » пон яну 14, 2008 2:46 pm

Електризация /наелектризиране/ на облачните елементи.

При гръмотевична буря стават електрически разряди в атмосферата.Това предполага,че първо е имало натрупване на електрически заряди в облаците, т.е. заряди на статично електричество . Разглеждан като цяло,в началния стадий облака е неутрален, а се превръща в поляризиран във втория и третия си стадий.Основните процеси на разделяне на електрическите заряди протичат около нулевата изотерма.
В процеса на образуване на купестодъждовните облаци при гръмотевичната буря се създават електрични полета между обемните заряди. При подходящи условия ,те могат да имат огромна напрегнатост от порядъка на ( 10 на степен 5 до 10 на степен 6 ) V/m и повече.
Когато напрегнатостта на електрическото поле вътре в облака (м/у два обемни заряда) , (м/у два съседни облака) или между облака и земята достигне величината на пробивния потенциал на въздуха ,който е практически изолатор ,започва ел.разреждане /изпразване/. Такива изпразвания се наричат мълнии.Пробивното напрежение за въздуха е около 25-50 kV/см.
Мълния та е гигантско искрово електрическо разреждане м/у разноименни обемни заряди. Характерния звуков ефект /гръм/ е чисто акустично явление ,което се причинява от ударната вълна ,предизвикана от разсичане на въздуха през разредителния канал.По външен вид и физически особености мълнията се подразделя на линейна , плоска, пунктирана и кълбовидна.
Линейната разклонена мълния е най-често срещана.Диаметъра на разредителния канал е средно 16-40см..Дължината и е някоклко километра ,в редки случаи до 20км..Осн.канал има няколко разклонения с дължина 2-3 км. Средната скорост на движение на мълнията е 150 км/s .Силата на тока в канала достига 200 000 А. Температурата на плазмата в мълнията превишава 10 000 град/С. Общата продължителност е 0,2 – 0,5 s.
Гръмотевичната буря се нарича близка , ако интервалът от време м/у мълнията и гърма не превишава 10 s. Явленията при които се виждат припламванията на мълнията ,но не се чува гръм се наричат „зарници”.Те се наблюдават през нощта.
Плоската /лентовидната/ мълния представлява разряд,обхващащ значителна част от облака и се състои от тихи разряди ,изпускани от отделните капки.В продължение на 1 сек. ,облакът свети червеникаво.Това е сумарен ефект на голямо количество коронни заряди от много облачни частици.Тази мълния не трябва да се бърка със зарницата.
Кълбовидната мълния е много рядко явление ,поради което е най-неизучена и загадъчна.Представлява кръгла светеща маса с размери от 15 см. до 50см. Счита се , че това е натрупана плазма ,възникнала след обикновена линейна мълния.Кълбовидна мълния е наблюдавана дори при ясно небе.
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".

Електризация на облачните елементи.

РекламаОще от naRiba.com


Върни се в “Времето и риболова”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост