Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

препариране
Модератор: sapuna
- vito ribara
- новобранец
Re: препариране
Здравей колега.ПРОЦЕСЪТ ВЪОБЩЕ НЕ Е СЛОЖЕН.Режеш на рибата главата почисваш я от излишното месо хриле и тем подобни слагаш я в едно пвц шише заливаш я с ФОРМАЛИН цялата престоява 3-5 дена вадиш я измиваш я с вода защото от препарата ще ти изтечат очите много дразнеща и лютива миризма има и режеш парченца фибран за изолация които се слагат в устата за да се разтегне и да и придадеш необходимата форма.След това поставям главата на една плочка за баня или по голяма теракотна зависимост колко е голяма главата и я пристягам с обикновен плосък ластик за да и се разтворят хрилните капаци като я увивам и пристягам здраво около плочката(завързваш главата с ластика и увиваш заедно с плочката докато ти хареса )след което съхне около 1 седмица лакираш с авто лак спрей или яхтен лак и това е всичко-и имаш перфектен трофей който изглежда много реално..Това е най добрият метод за направа на глава който и какво да ти казва. Формалинът може да се намери от някоя морга или не знам ако се поръча в аптека как стоят нещата,моят лично е от морга.
Последно промяна от vito ribara на Вто Юли 02, 2013 11:11 pm, променено общо 1 път.
- vito ribara
- новобранец

- Вуйчо-Ваньо
- сериозен играч
Наистина много яки трофеи.Смея да твърдя,че по - добре изработен трофей не съм виждал.Ама и хубави "крокодили" са били де.
Поздрави!!!

Поздрави!!!

- vito ribara
- новобранец
Да не са лоши зъбатките но има и още какво да се желае относно размерите хахаах-а относно препарирането неволята са казали хората учи на много неща и особенно след поредица молби към този и онзи препаратор които все нямат време или цената им за направата на трофей е просто космическа изхода е само един-да си свършиш работата сам ,което се оказа не чак толкова трудно.Поздрави.
- begleca_sv
- кандидат преподавател
ето и няколко снимки от мен мися че този път се справих по добре цветовете на главата са се запазили и не изби толкова сол ..... 2 дена в солен разтвор вода по добре отколкото да се посоли обилно с сол после колкото и да я премиваш солта избива и прецаква главата 

- Прикачени файлове
-
- SL380004 (1077 x 807).jpg (187.91 KiB) Преглеждано 1790 пъти
-
- SL380003 (1077 x 807).jpg (180.83 KiB) Преглеждано 1790 пъти
-
- SL380002 (1077 x 807).jpg (212.24 KiB) Преглеждано 1790 пъти
Обичам природата, но не само на картинка !!!
По принцип ползвам наситен разтвор на сол /2-3 дни/, миене, сушене и т.н. Получава се сравнително добре. Но това с формалина си струва да се пробва.
http://m.youtube.com/watch?v=VyhwUu4vta ... yhwUu4vta4" onclick="window.open(this.href);return false;
Нечовек
Нечовек
- vito ribara
- новобранец
Благодарности на колегата antoanBG за полезното видео.Човекът от клипа показа не просто препариране на един хубав трофей,а истинско искуство за което мойте адмирации.
-
- новобранец
Колеги след като съм минал процеса със солта и съм закачил главата на проветриво място да съхне, как да разбера кога е готова за лакиране ? благодаря предварително.
Здравейте колеги! Моят начин доста се доближава, до вашите, но смятам да го опиша малко по - обстойно :
Първо, режа главата под лек ъгъл, точно зад хрилете. След няколко опита, забелязах че с малка ножица ми е по - лесно да отстранявам месото зад главата и хрилете зад езика ( ако не ми се занимава да ги фиксирам, понеже е голяма занимавка ). Обилно измиване, да падне слузта, след което я покривам със сол за една нощ. На следващия ден я измивам, и ако е останало месце или слуз се отстранява и измива. Фиксирам с дървени шишчета като отрязвам острите връхчета. Тук е момента да се реши дали хрилете ще са отворени на вън ( моето мнение е че изглежда по- добре ) или прибрани и само устата отворена. След като я наглася, пак покривам цялата глава в сол за още 2 дена. След това я вадя, внимателно отстранявам солта ( пропуснах да спомена - Морска ), връзвам и едно влакно или здрав конец и я пращам да съхне на терасата. След като изсъхне, с четка за рисуване и лак от железарията я намазвам ОБИЛНО и БЕЗ ДА ПРОПУСКАМ САНТИМЕТЪР ОТ НЕЯ ( с големи букви, защото е важно ) . Пращам я още да си повиси или на вестник, докъто изсъхне лака и е готова.
Тъй като, не знам как да кача тук снимка, ще кача една - две на профила ми
Дано съм помогнал!
Успех и наслука!
Първо, режа главата под лек ъгъл, точно зад хрилете. След няколко опита, забелязах че с малка ножица ми е по - лесно да отстранявам месото зад главата и хрилете зад езика ( ако не ми се занимава да ги фиксирам, понеже е голяма занимавка ). Обилно измиване, да падне слузта, след което я покривам със сол за една нощ. На следващия ден я измивам, и ако е останало месце или слуз се отстранява и измива. Фиксирам с дървени шишчета като отрязвам острите връхчета. Тук е момента да се реши дали хрилете ще са отворени на вън ( моето мнение е че изглежда по- добре ) или прибрани и само устата отворена. След като я наглася, пак покривам цялата глава в сол за още 2 дена. След това я вадя, внимателно отстранявам солта ( пропуснах да спомена - Морска ), връзвам и едно влакно или здрав конец и я пращам да съхне на терасата. След като изсъхне, с четка за рисуване и лак от железарията я намазвам ОБИЛНО и БЕЗ ДА ПРОПУСКАМ САНТИМЕТЪР ОТ НЕЯ ( с големи букви, защото е важно ) . Пращам я още да си повиси или на вестник, докъто изсъхне лака и е готова.
Тъй като, не знам как да кача тук снимка, ще кача една - две на профила ми

Дано съм помогнал!
Успех и наслука!
Първата щука и първата кака се помнят вечно независимо от килограмите им !
- Вуйчо-Ваньо
- сериозен играч
-
- новобранец
Колеги след като съм минал процеса със солта и съм закачил главата на проветриво място да съхне, как да разбера кога е готова за лакиране ? благодаря предварително.
Благодарности на Вуйчо - Ваньо за качването на снимките ! Понеже като писах още бях сънен, пък и бързах да отида на гьола да тествам няколко воблера, пропуснах нещо.
Когато оставя главата в сол за 24 часа без да я фиксирам, после доизчистването на ненужните меса става лесно, но за сметка на това, фиксирането става малко сложно. Малко топла вода помага за фиксиране и доизмиване на слузта
За лакирането, аз гледам ципата покриваща долните странични зъби да се е свила
Когато оставя главата в сол за 24 часа без да я фиксирам, после доизчистването на ненужните меса става лесно, но за сметка на това, фиксирането става малко сложно. Малко топла вода помага за фиксиране и доизмиване на слузта

Първата щука и първата кака се помнят вечно независимо от килограмите им !
-
- научил се да хвърля
И как мина теста ?markas написа:Благодарности на Вуйчо - Ваньо за качването на снимките ! Понеже като писах още бях сънен, пък и бързах да отида на гьола да тествам няколко воблера, пропуснах нещо.