Пушилня за риба.

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Аватар
djokoriboloveca
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 656
Регистриран на: Пон Яну 14, 2008 7:11 pm
Местоположение: Русе

Re: Пушилня за риба.

Мнение от djokoriboloveca »

Сърдечно благодаря на всички колеги . :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: .Наздраве :drinkers: :drinkers: :drinkers: :drinkers:
За всеки отделен ден за риболов,Господ дава два..
Аватар
fireman
новобранец
новобранец
Мнения: 42
Регистриран на: Сря Яну 05, 2005 10:15 am
Местоположение: Пловдив

Re: Пушилня за риба.

Мнение от fireman »

Ако разбираш руски погледни това : http://fishercity.narod.ru/kopt/soderj.htm
Аватар
djokoriboloveca
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 656
Регистриран на: Пон Яну 14, 2008 7:11 pm
Местоположение: Русе

Re: Пушилня за риба.

Мнение от djokoriboloveca »

http://www.snimka.bg/album.php?album_id ... id=9996553
http://www.snimka.bg/album.php?album_id ... id=9996569
http://www.snimka.bg/album.php?album_id ... id=9996575

Е,това успях да спретна.Даже я изпробвах,мръвката стана перфектна.Само че няма външен вид.Сега започвам да правя
от хромникел. Още веднъж БЛАГОДАРЯ за съветите.
За всеки отделен ден за риболов,Господ дава два..
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: Пушилня за риба.

Мнение от КИРО »

Бях направил навремето едно такова нещо.
Имаше едни печки " чудо ".От нея на по-високо ниво отиваше в 200л железен варел.
Чудото го тъпчех с дървени стърготини от дъб и ясен,като по средата предварително слагах една тръба 5мм,и почвах около нея да тъпча талаша докато напълня чудото.Често наливах и вода в талаша,да не се разгаря после.
Варела имаше няколко отвора отгоре,да излиза пушека,но по-бавно от нормалното.
Беше за зайци,но и риба съм правил там.
Заека имаше предварителна обработка.Вечерта в марината с разни мерудии,на другия ден за 15 мин. сваряване в тенджера под налягане,и после във варела.Това пушеше около 5-6 часа,но ставаше фантазия.В началото е само пушек,и то яко.После към края се разгаря за 30-40мин. и го запича леко.
Сега пак съм се замислил да си го правя,че ще има доста материал.
А мен ме интересуват онея заводските.Там имат и пара под налягане,или нещо такова.Само дето не съм го виждал.
Но който има възможност да си го направи в домашни условия,препоръчвам го.Много неща стават там.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
timo1
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 571
Регистриран на: Съб Юли 15, 2006 6:13 pm
Местоположение: Петрич
Обратна връзка:

Re: Пушилня за риба.

Мнение от timo1 »

djokoriboloveca написа:http://www.snimka.bg/album.php?album_id ... id=9996553
http://www.snimka.bg/album.php?album_id ... id=9996569
http://www.snimka.bg/album.php?album_id ... id=9996575

Е,това успях да спретна.Даже я изпробвах,мръвката стана перфектна.Само че няма външен вид.Сега започвам да правя
от хромникел. Още веднъж БЛАГОДАРЯ за съветите.
Перфектно е Джоко,на снимката несе вижда но е хубаво да има едно отворче и отдолу да зима въздух :smt023
КИРО написа: пара под налягане,или нещо такова.
Преди години като започнах да си пуша,след като ги извада от саламурата завирах вода и там потапях сичко за малко,но пробвах без попарване и вече неги пара,въпрос на вкус :)
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Мнения: 11750
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
Местоположение: Горна Оряховица
Обратна връзка:

Re: Пушилня за риба.

Мнение от sapuna »

Свинското/бузи,ребра,сланина,бутове и т.н./ преди пушене ги заварявам леко в зелева чорба с нарязани на едро 2-3 глави лук!С риба не съм пробвал,но предполагам че няма да има същия ефект!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
vlado_fidera
новобранец
новобранец
Мнения: 96
Регистриран на: Пон Мар 28, 2005 7:34 am
Местоположение: sofia

Re: Пушилня за риба.

Мнение от vlado_fidera »

Вземаме тава за печене и дъното насипваме с дървесни стърготини.Задължително е отгоре тавата да се покрива с капак или нещо подобно.Поставя се решетка с големина по малка от тази на тавата , а върху нея се редят парчетата риба осолени и поръсени с подправки.Покрива се с капака.Поставя се върху газов котлон или върху огнище.Щом стърготините започнат да пушат оставяме така за 45 мин.Трябва да дими .Резултата е прекрасни прясно опушени рибни филета достойни за консумация от рибни кулинари и гастрономи :wink: :wink:
НЕ САМО С НОЖ И ВИЛИЦА В РЪКА, МОГА АЗ ДА ГИ ЛОВЯ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Пушилня за риба.

Мнение от GODzillata »

:idea: Пушеното е канцерогенно! :idea:

Ама пък вкусноооооооооооо!!! :mrgreen: :drinkers:

Слагам сланина за около 2 седмици в саламура/марина и после я опушвам, след което я овъргалям в подправки и яко червен пипер....става ммммммммм. :D
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
nicko67
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 201
Регистриран на: Вто Апр 21, 2009 10:15 am
Местоположение: ГАБРОВО

Re: Пушилня за риба.

Мнение от nicko67 »

За мен най-важна е подготовката на месото преди опушването.Задължително трябва да кисне в саламура, естествене без сланината тя си е достатъчно солена, за да стане след това вкусно.Поставим ли месо без предварителна обработка става все едно ядеш пушено дърво.След като се извади от саламурата се слага да се опуши в някоя от споменатите по горе импровизирани пушилни и след като добие желаният златист цвят се изважда.Сварява се в една по-голяма тенджера вода в която предварително пускаме малко чер пипер и бахар на зърна и 1,2 листенца дафинов лист.Сваляме опушеното месо и го поставяме за 2-3 минути във врящата вода.Така се отнема неприятният силен мирис на пушек и катран и месото омеква.Изваждате го завивате го в хартия не гланцирана и го оставяте на сухо и проветриво място.Изпитано е действа перфектно особено за сланината.
При промишлените пушилни работата е съвсем друга там месата се инжектират с химикали които запазват цвета им, овкусяват се с прословутите Е та пушат ги с течен пушек и какво ли още не.Не можем ги докара като тях но можем да си го направим поне натурално без химикали.Добър апетит на всички!
Фори
новобранец
новобранец
Мнения: 85
Регистриран на: Сря Юни 10, 2009 2:35 pm

Re: Пушилня за риба.

Мнение от Фори »

Моят вариант:

Изображение

стара леко цепната бака, газов котлон или огън.
Аватар
tiho_roev
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 823
Регистриран на: Нед Ное 02, 2008 12:09 pm
Местоположение: Варна
Обратна връзка:

Re: Пушилня за риба.

Мнение от tiho_roev »

Здравейте ето и моета пушилня 60 л Изображение
другите снимки и рецептата за пушена норвежка скумрия са на http://www.snimka.bg tihomir66 :D
Човек вижда , колкото знае !Човек е като самураѝски меч , или върши работа ,или е тъп.
Даѝ на умния акъл ,за да ти стане приятел . Даѝ на глупака акъл, за да те намрази .
Margatyna
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 135
Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
Местоположение: Vancouver
Обратна връзка:

Re: Пушилня за риба.

Мнение от Margatyna »

GODzillata написа::idea: Пушеното е канцерогенно! :idea:

Ама пък вкусноооооооооооо!!! :mrgreen: :drinkers:

Слагам сланина за около 2 седмици в саламура/марина и после я опушвам, след което я овъргалям в подправки и яко червен пипер....става ммммммммм. :D

покажи снимки!? :D

Изображение

пушена сланина с червен пипер и чесън, импровизация: http://margatyna.blogspot.com/2010/11/blog-post_20.html

тук индианците правят пушена сьомга с кедрови пилки или директно мятат мокра, дървена (кедрова) планка в/у грила, а върху нея сьомгата- има спицифичен вкус ....също така пушени патици,...

а канадците обичат пушена сьомга с кленов сироп и соев сос...
Аватар
tiho_roev
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 823
Регистриран на: Нед Ное 02, 2008 12:09 pm
Местоположение: Варна
Обратна връзка:

Re: Пушилня за риба.

Мнение от tiho_roev »

GODzillata написа::idea: Пушеното е канцерогенно! :idea:

Ама пък вкусноооооооооооо!!! :mrgreen: :drinkers:

Слагам сланина за около 2 седмици в саламура/марина и после я опушвам, след което я овъргалям в подправки и яко червен пипер....става ммммммммм. :D
Здравей колега то си е така живота е кратък защо да не се възползваме максимално от вкусотийте :D интересуваме състава на саламурата за сланината (вода - сол) че като гледам доста :drinkers: ще има благодаря :D
Човек вижда , колкото знае !Човек е като самураѝски меч , или върши работа ,или е тъп.
Даѝ на умния акъл ,за да ти стане приятел . Даѝ на глупака акъл, за да те намрази .
БОВСКИЯТ КОРМОРАН
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1250
Регистриран на: Нед Мар 13, 2005 10:50 am
Местоположение: 42°44`42.65"N / 23°16`44.21"E
Обратна връзка:

Re: Пушилня за риба.

Мнение от БОВСКИЯТ КОРМОРАН »

Ох, дояде ми се, а в магазина една гадна или пресолена и за 10 минути от две консерви си спретнах това......

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

със черупки от 3 ореха за 15 минути ВЕЛИКОЛЕПНА стана...
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
galenik
новобранец
новобранец
Мнения: 97
Регистриран на: Сря Яну 26, 2011 1:04 pm
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Пушилня за риба.

Мнение от galenik »

Здравейте,навремето и аз си направих пушилня от 200л.варел вътре в него поставях саджък (стойка 3 крака) върху стойката тънко стенен съд с вряла вода под съда дървени букови въглища като се разгорят се слагат леко навлажнени стърготини.Водната пара служи да увлича дима и да не изсъхва месото
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”