Сомски,тайни!№1!

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

Мои приятели извадиха сом 24 кг на 0.20 монофил.Както си дърпали на воблер за бяла и сома ги изненадал.Та са го вадили час и половина.През цялото време са корегирали лодката с двигателя иначе са щели да го изпуснат.
Аватар
man1966
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от man1966 »

barutchiata написа:Мои приятели извадиха сом 24 кг на 0.20 монофил.Както си дърпали на воблер за бяла и сома ги изненадал.Та са го вадили час и половина.През цялото време са корегирали лодката с двигателя иначе са щели да го изпуснат.
Е тва само ако се случи пред мен го вярвам-но може и да стане ако има кадърен човек зад кормилото... :roll:
Я елате рибенца при батко...
Troli

Мнение от Troli »

Браво на Поборников!Шапка му свалям,защото имах в предвид същата статия!Вервай, Мен на проверени хора!А на телето му потретвам,че сам си е виновен,а не сома.Те кучетата и верига ще скъсат!Интересно ми е,как изглежда сом от 5-10кг.на твоите въдици!Все едно с лебедка да вадиш от калта колелото на сина ми! :D :D :D
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

За 10 кила сомче ли говориш.Нали се разбрахме,че говорим за сомове.Аз ти казах да се вържеш за трамвая и тогава да говорим.
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Почти всяко лято имам по няколко удара на сом при риболов от брега на Дунав, при който въдицата се огъва на стойката и остава така при засек отдолу не мърда въобще, чувстват се само леки удари по въха без да има и най-малко движение отдолу.

Та в тази ситуация не съм го накарал да се мръдне на някъде добичето, абсолютно съм сигурен че е сом за размера не мога да гадая.

Ловя с двуколенни въдици едните с акция 200-300 гр и другите 500-700 гр и маркови корди 0,50-0,60 и пак няма мърдане на рибата и следва късане понякое време, след зверски напъни от брега.

За мен финните такъми за риболов на сом са неприложими.

П.С. Някаква идея да имате какво прави сома отдолу че не мърда никак при цялото хамалско дърпане от брега и как да процедирам :D
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Застава на кравай :shock: :shock: :shock: Също така се опитва да се освободи,като се свива в движение и прави рязки разпъвания на тялото което горе когато държиш въдицата усещането е като че ли ти прави резки удари с главата но той гада удря влакното с упашката.Легне ли доло на дъното,започни да дрънкаш на влакното със пръст все едно че свириш на контрабас и държиш влакното изпънато.Аз така правя и винаги има ефект.Когато го вдигна от дъното,гледам да го задържа в горните слоеве защото по дъното ако има камъни,гледа да се търка и удря във тях което ако го направи в по-остри камъни неминуемо води до късане и разочарование.
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Troli

Мнение от Troli »

Ивак,бъркаш за финните такъми и ще го докажа,когато му дойде времето. :wink: Вярвам на Кроки на 100% и смятам,че техния начин на риболов на сом е най-трудния и достоен за уважение!Той и Стальо,Лилянов,Омето и т.н.практикуват уникален риболов!Без лодка е доста по-трудно.Вервай,ми!А,бе теле 2 часа ме дърпа трамвай №5 и на края го метнах у лодката! :wink: :D :idea:
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Абсолютно съм съгласен че риболова на сом от брега с воблер е най-трудната разновидност.

Аз говорех за риболов на стръв от брега, там нямат място слаби такъми :wink: . Дори и дадох пример защо.
Аватар
gembala
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от gembala »

Извинявам се, че се набърквам в тема която не ми е много ясна, ама според мен, няма много място за сравнение при спининговия риболов на сом и този на кльонк от лодка.
Докато при спининга се използват пръчки с акция около 50-100гр. обикновенна спининговая макара и конец с тест 50 либри, то използването на тези такъми при риболова на кльонк е практически неприложимо дори смешно. При риболова от брега със спининг, дълбочината рядко надвишава 5-6 метра (р. Марица) и се разчита повече на техниката на риболовеца, качествата на влакното и авансовата систма на макарата. Докато при риболова от лодка на кльонк дълбочината под лодката може да е и над 20 метра като сомът се вади в повечето случаи почти вертикално, което налага употребата на сериозни пръчки, брейдове и мултипликатори.
Като чета постовете на колегата Кроки от форума е имал успех със сомове около 30 кг., не знам дали има по-големи в Марица, но ще ми бъде интересно каква ще бъде развръзката на борбата с риба около 80 кг. с горе описаните такъми за спинингов риболов.
Докато сом в порядъка на 30 кг. си е сериозно постижение за спининг в река то в големите наши язовири уловът на такъв е ако не ежедневие то поне чест улов.
Както разбирам от колегата Телето, мечтата му е да улови сом 100кг. като такъмите за този риболов са по-сходни с тези за тежък океански риболов.
Много ще ми бъде интересно какво би станало ако 100 кг. добиче се закачи на спинингова пръчка с акция 50-100гр.?
Сигурен съм,че борбата няма да продължи повече от една мин. в полза на сома.
Както споменах по-горе нямам си ни най-малко понятие от сомския риболов но кльонк и неискам да ангажирам никй с мнението си.
Troli

Мнение от Troli »

Ивак,ето го!Списание "На риба",бр.1/2004г.февруари,сом на "Гарваново"!"Тази история се случи на 14.09.2003г.!Уловения сом е с размери 234см.75кг.Такъми:прът Джермина-2.60м.,макара Делфин?/не съм я чувал/,влакно 0.35Катрон-Зебко,кука№8фронтия-карбон.Стръв:тесто от кюспе върху пружина.Рибата удари в 10.00ч. и бе извадена в 11.30часа!"Пожелавам всекиму такъв късмет!И майсторлък!Доктор Стефан Пендев-гр.Хасково! :?: :?: :?: Емо,ко ши каиш? :shock: :shock: :shock:
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

Ivak написа:
П.С. Някаква идея да имате какво прави сома отдолу че не мърда никак при цялото хамалско дърпане от брега и как да процедирам :D

Както казва Кроки майката му е дрънкането по влакното.Ако това не го вдигне от дъното мустакатия друго надали.Опъваш влакното и все едно свириш на китара.
Troli

Мнение от Troli »

Гембъл,прости ми братко,но бъркаш!Познавам човек уловил сом 28кг.на брейд 0.10/3.6кг. на Жребчево!Не намесвай океанския риболов преди да прочетеш Хемингуей-"Старецът и морето"!На Марица ги ловят на кука №6-№8,а кльонкащия на 6/0-8/0!Сметни,кой е по-майстор?Който търси Стоянка,най-често попада на Мутафова! :D :D :D Разликата между 80-90 и 100 е никаква!Просто закачаш стоманеното въженце за ЗИЛ-а на местното ТКЗС и си готов с трофея! :D :D :D Наслука и нема се плашиш копелле! :D :D :D
Аватар
gembala
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от gembala »

Троли, ич даже не се плаша.
Исках да ти обърна внимание, че колегата с кльонка търси целенасочено 100 кг. сом и е излезнал в гьола с нагласата за такъв.
Много несериозно би изглеждало да смята че е добре подготвен за борбата с такъв ако не е оборудван с сериозен такъм.
Ако найстина има извадена 28 кг. сом с 0.10 мм. брейд и спинингова пръчка то на всяка една такава риба има поне по 10 скъсали или откачени
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Грешка :lol:
Последно промяна от Emo-83 на Вто Апр 17, 2007 9:31 pm, променено общо 1 път.
Аватар
gembala
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от gembala »

И Троли, "Старецът и морето" съм го чел преди 10 г. и сравнението ми се струва доста неуместно.
Нали се сещаш, че накрая на книгата най-много намазаха акулите :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”