Проблем с ластик на щека

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

gabanka
новобранец
новобранец

Проблем с ластик на щека

Мнение от gabanka »

Здравейте колеги!Искам да ви помоля за малко помощ.Значи купих си латексов ластик 1.2 на сенсас,втулка,конектор,бънг абе всичко нужно за оластичаване.Дотук добре.Когато го монтирах работеше много добре.На първия риболов още с намокрянето на върха ластика спря да работи???Започна да стържи и да излиза на тласъци.Гледах че в някой теми хората пишат че с вода ластика можело да се смаже и не мога да си обясня защо при мен стана обратното??Да не е ластика боклук или мн стар??Дайте някое друго предположение,ще съм благодарен. :)
Аватар
pacho109
сериозен играч
сериозен играч

Re: Проблем с ластик на щека

Мнение от pacho109 »

Малко сапунче , течно и готово :idea:
Изображение
Чърчил: "Нима искате избори, които се решават от най-ненужните гласове, дадени за най-ненужните кандидати?"
Чърчил:" На Балканите има повече история,отколкото те могат да понесат!"
http://vremeto.v.bg/
Аватар
sme6ko83
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от sme6ko83 »

А натегна ли го достатъчно?
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

gabanka написа:Здравейте колеги!Искам да ви помоля за малко помощ.Значи купих си латексов ластик 1.2 на сенсас,втулка,конектор,бънг абе всичко нужно за оластичаване.Дотук добре.Когато го монтирах работеше много добре.На първия риболов още с намокрянето на върха ластика спря да работи???Започна да стържи и да излиза на тласъци.Гледах че в някой теми хората пишат че с вода ластика можело да се смаже и не мога да си обясня защо при мен стана обратното??Да не е ластика боклук или мн стар??Дайте някое друго предположение,ще съм благодарен. :)
Дай малко повече инфо, на каква въдица си монтирал ластика, колко си рязал върха, на кое коляно си монтирал ластика?
Чистият латекс на сенсас е мек и разтеглив, проблеми, които съм имал с него са по-скоро с трайността му, но това е недостатък на всички латексови ластици. При всички положение проблемът не идва от това. Смазка не ти препоръчвам да ползваш, съсипва латекса за отрицателно време.
Ако ловиш с щека, за мен има две възможни причини: или топсета ти е замърсен отвътре, или си резнал върха прекалено малко. Върхът на щеката трябва да се гъне възможно най-малко, колкото повече се гъне, толкова повече затруднява работата на ластика (затова се реже повечко).
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
bantumi
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от bantumi »

Може да се е оплел ластика вътре в колената,имал съм такива случаи.
Вчера кълвеше,днеска не ще!
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Отрежи още върха :idea:
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
gabanka
новобранец
новобранец

Мнение от gabanka »

Върхът е отрязан достатъчно.Ласиткът е монтиран на трето коляно.Просто като тръгне да излиза и все едно стърже в секцията и после не се прибира обратно.Като го натегна много и се прибира, ама то тогава трябва само риби над 2 кила да ми го вадят и пак не се разтяга хубаво илиза на тласъци.Чудих се днес много от какво и така и не мога да разбера.МИсля да не е от секците нещо.Гладки са отвътре за какво стържи тоя ластик не мога да разбера.Тая вода му действа много лошо като се намокри а въобще не трябва да е така. :(
gabanka
новобранец
новобранец

Мнение от gabanka »

А и междудругото първата ми секция влиза телескопично във втората,а от там нататък са щекерни.
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

gabanka написа:Върхът е отрязан достатъчно.
Какво значи достатъчно? Колко ти е дълъг върхът реално? Въобще не става въпрос дали отвора е достатъчно голям за ластика. Пример ще ти дам, че съм си резнал всички върхове като за 2,5 мм ластик, ако да съм монтирал 0,8 мм ластик на някои от тях.
Имай в предвид, че ластика ти ще работи като монтиран на второ коляно, ако да е на трето.
Можеш да подобриш работата му, като изрежеш тапа от микропореста гума, сложиш тефлонова втулка в нея и я монтираш в края на второ коляно (сглобката на второ и трето коляно). Това ще пречи на ластика да залепва на стената на трето коляно при вадене на риба.
Щом не ти се прибира ластика после, значи не е и натегнат достатъчно. Кажи колко големи риби вадиш, когато не сработва добре? Нормално е да не работи с риби под 100 грама, а такива под двеста грама да ти вадят немного ластик.
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
gabanka
новобранец
новобранец

Мнение от gabanka »

Значи беше много лигав върха.гожоря за първата секция.Тя беше около метър дълга,но аз я резнах 60см и сега е реално към 40.Сега си мисля дали да не я махна въобще и да сложа втулка на втората секция.Сложих ластика в други три секции и си работеше добре,дано не е от моите секции нещо толкоз ги мих.Не са грапави отвътре трябва да си работи ластика защо не иска незнам.Ще пробвам това с тапата.Благодаря за съветите
hypperion
новобранец
новобранец

Мнение от hypperion »

Колега натегни си ластика, сложи си един дакронов конектор и всичко ще се оправи :!:
Когато потопиш върха на щеката влиза достатъчно вода във всички колена и при ненатегнат достатъчно ластик същия залепва по вътрешните стени и спира да работи. Ако ще и да махнеш първата секция - все тая.
А едно от многото предимства на дакрон конектора е, че играе ролята на тапа при върха и не позволява водата да влиза, от там и ластика не залепва и си работи както трябва 8)
gabanka
новобранец
новобранец

Мнение от gabanka »

Благодаря колеги проблемът е решен.Явно ластикът е бил стар,защото като го смених всичко си дойде на мястото. :)
rmstanev
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от rmstanev »

Онзи ден бях за риба и дали ластика не беше натегнат достатъчно и стана този номер - влезе водичка в пръчката и ластика се залепи за стените на ставата и целия риболов беше кофти. След прибирането ми в къщи ми дойде на ум хей това : слагам един силиконов стопер за подвижна плувка на ластика точно зад конектора и като го дръпне ластика и прилепва за втулката и не допуска влизането на вода в щеката през върха. Днес бях за риба и просто всичко беше супер, даже умишлено топих върха при вкарване във водата, за да направя тест драйв и нямаше никаква вода попаднала във върха. Ще взема да го предложа на Боб Нъд, ако изобщо това нещо не е измислено много преди мен. Но ако не е аз съм номер първи!

ИзображениеИзображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Да те разочаровам-аква стоп конектори и втулки са ги измислили вече,но на теб щом ти върши работа силиковоият стопер използвай него,защото оригинала при насрещен вятър може да те изненада неприятно,но не ми се обяснява защо и как.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
nikolaiiliew
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от nikolaiiliew »

butnik написа:аква стоп конектори и втулки
може ли да дадеш линк Бутник?
Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”