Воблер и блесна с бомбарда

Модератори: Павел Иванов, sestrata

didopoli
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Воблер и блесна с бомбарда

Мнение от didopoli »

колеги един въпрос някой да е ловил с подобна техника и колко под бомбардата да се остави воблера(блесната),колко да е дълъг повода да речем че при воблерите има значение газенето и дължината може да се определи оттам ,но при блесните ще зависи и кои слой на водоема ще се търси рибата,за туитери да ли 6те стане ако някой може да даде съвет ще съм благодарен.благодаря предварително!!!Успехи
Аватар
Тони 72
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Тони 72 »

По този начин ловя пъстърва на Доспат през лятото. Ето как построявам линията. Първо на основното влакно слагам един силиконов стопер и след него едно манисто.Това го правя за да огранича хода на бомбардата.След това нанизвам бомбардата(ползвам 30 грамова непотъваща) и след нея завързвам ТРОЕН вирбел с карабинка. После на карабинката закачам повода който е дълъг около 120 сантиметра.Така със спининг 2.70 м. замятам около 100 метра на вътре. Преди бомбардата да падне във водата спирам литежа и за да се изпъне линията. Използвам предимно блесни и съм се убедил е когато рибата е на далеч от брега този по този начин се постигат успехи.
Наслука!
Аватар
Тони 72
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Тони 72 »

Забравих да спомена че между тройния вирбел и бомбардата също поставям манисто за да не влиза вирбела в отвора на бомбардата.Ще се радвам ако съм ти помогнал с нещо Успех.
Наслука!
Аватар
Тони 72
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Тони 72 »

Точно така е. Колкото по-дълъг е повода,толокова е по-добре. За моя спининг (2.70м.) съм остановил,че оптималната дължина на повода е около 1.20 м. Когато го пусна по-дълъг имам проблем със замятането.Ако се използва по дълга пръчка,например 4 м.може и да се използва по-дълъг повод.
Наслука!
didopoli
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от didopoli »

благодаря ви за отговорите и аз съм направил не6то подобно ,повода е наистина около 1,20м но като взема да навивам воблера сякаш не потъва жсеки път а се влачи отгоре вадя тъкъма не е оплетен аз мятам с пръчка 3,60 и ще оставя по дълъг повод за проба поне само дето основното е 0,30 ама става ,за повод плетено става ли?успехи!!!
Аватар
Тони 72
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Тони 72 »

Аз използвам такъв монтаж само за пъстърва на Доспат и там използвам за основно 0,22 на фокус, а повода ми е 0,16. Не знам дали е удачно да се използа плетено за повод. А относно това че воблера ти не потъва,пробвай с потъващи бомбарди.Успех.
Наслука!
didopoli
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от didopoli »

а някой да мятал туистери или шадове,може би тогава над бомбардата не трябва да се слага стопер за ограничите за да може да потъва силикона...но дали ще е така май след събота ще споделя като го изпробвам.Усперхи на всички решили да мерят знания и умения с рибите този уикенд!!!
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Много по - удачно в случая основната линия да е от плетено а повода монофил . Тъй при по-далечно замятане засичането с брейд е в пъти по-сигурно поради почти нулевата му разтегливост и гелетата се свеждат до минимум ! Това за повода особенно ако е с плуваща бомбарда , особенно ако е флукарбон то увеличаваш още малце вероятноста да закачиш некоя петниста хубавица :D
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
rss312
новобранец
новобранец

Re: Воблер и блесна с бомбарда

Мнение от rss312 »

дължина на повода след бондбардата 1.50 - 2.00 м. пръчка 4метра!
Станимир Бегов
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Станимир Бегов »

Добре дошъл .Темата е от преди 5 години. За това време се си мисля ,че колегата си е уточнил дължината на повода след бомбардата. :D
gamon
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gamon »

И кво от туй, че темата е от 5г. Идеята на форума е не да се помогне на еди кой си, а на всички които се интересуват от проблема. Иначе щяхме да си даваме съвети на ЛС. Аз например съм намирал много полезни за мен неща, които са писани преди години и сега също са актуални.
Ще добавя и аз нещо: Основен недостатък: няма как да чувстваш играта на воблера през бомбардата и ако има проблем с воденето заради например закачено малко водорасло, има да си въртиш бавно и напразно в продължение на 5 мин. от 100 метра. Това разбира се не ме отказва и аз да ползвам метода, но само когато много се налага. Иначе плуваща бомбарда /10 - 15 гр./ ползвам доста успешно вместо булдо за постигане на по-голяма дистанция.
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Добре, че сте изровили тази стара тема. Не исках да екпериментирам, но сега със сигурност ще го приложа в морето.
Аватар
f1team
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от f1team »

gamon написа: от 100 метра
Аз ловя на бомбарди само на морето и то от тази година. С 25 гр. Но никога не съм виждал някой да развива 100 м.
няма бивш пе**раст, бивша к**ва, бивш предател, бившо ченге и бивш негър (единственото изключение беше МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН)!
gamon
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gamon »

Аз също не мисля, че съм постигал 100 метра, още по-малко с пръчка 2.70 както го е написал колегата Тони 72. "Цитирах" го за да изтъкна един основен недостатък на метода. Но всъщност винаги едното е за сметка на другото. Няма идеални методи - важното е да съумеем да изберем най-подходящия начин за конкретната ситуация. Колкота до метрите 60 - 70 метра е предела според мен и то с прът не по-малко от 3 м.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”