гащеризон и обувки!

Модератори: Павел Иванов, sestrata

muncho
новобранец
новобранец

гащеризон и обувки!

Мнение от muncho »

Здравейте колеги!
Решил съм да си купя дишащ гащеризон и обувки за газене, но тъй като досега не съм имал, ще се радвам да ми помогнете със съвет. Интересува ме колко по-големи трябва да са обувките (нося нормални обувки 42 номер), колко свободен трябва да е гащеризона, какво се носи зимата под тях, какво лятото... Много въпроси :D Ще се радвам да ме насочите.
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: гащеризон и обувки!

Мнение от Vid »

Я кат по простичко момче, не съм много убеден доколко те дишащи гащеризони наистина дишат. Натопени във вода това е практически невъзможно...
Бих ти препоръчал за лятото да си вземеш едни обувки за газене и да си го правиш по слипове.... През зимата ползвам неопренов гащеризон и съм много доволен... Ботушите трябва да са ти поне един номер по големи от този който носиш за да можеш да ги навлечеш с по дебели чорапи, а и тяснотията държи студено....
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
vladimir1974
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от vladimir1974 »

+2 номера.За теб 44.Аз нося 41 норм.обувки а ботушите са ми 43.Ползвам и неопренови чорапи,ако решиш и стелки можеш да сложеш.Тва което колегата казва си е самата истина -с тесен ботуш умираш от студ.
kasmet
muncho
новобранец
новобранец

Мнение от muncho »

Благодаря! Зимата под неопреновия чорап се обува друг, нали? Затова 2 номера по-големи. А лятото? Няма ли да хлопат много обувките? :D
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Доколкото зная относно неопрена, споделям това което съм чул и навличал неопренови костюми по моретата (не съм чак толко компетентен) - неопрена винаги трябва да се облича на голо и да прилепва плътно по тялото. Същият от вътрешната страна винаги се мокри малко или повече и когато се облича стегнато на голо, идеята е тази влага затоплена от тялото да създаде преграда към външния студ...
Нещо не можах да се изразя как си трябва, ама нека компетентните да се изкажат... Тук визирам чорапите, щото рибарски неопренов гащеризон няма как да се облича на голо.
muncho написа: А лятото? Няма ли да хлопат много обувките? :D
Лятото, ако ползваш гащеризон с обувки или ботуши с 2-ва номера по големи се получава много неприятно - просто убиват краката, което се дължи на водното налягане, което ги смачква кога нагазиш до кръста.... А, ще хлопат разбира се, кога ходиш по брега :lol:
Сенека
muncho
новобранец
новобранец

Мнение от muncho »

Няма пълно щастие значи... :lol:
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

Гащеризонът се облича директно върху дрехите с които си, чорапите не се събуват. Няма никакви овлажнявания. Диша, никакъв вътрешен конденз, характерен за високите китайски ботуши. Наскоро се оборудвах с такъв от средния клас, отидох с него в магазина и си купих обувки по мярка. Последните седмици газих до кръста (отдолу с лек термопанталон) при вода 9 градуса. Комфортна и полезна дреха.
Аватар
stancom
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stancom »

Vid написа:Доколкото зная относно неопрена, споделям това което съм чул и навличал неопренови костюми по моретата (не съм чак толко компетентен) - неопрена винаги трябва да се облича на голо и да прилепва плътно по тялото. Същият от вътрешната страна винаги се мокри малко или повече и когато се облича стегнато на голо, идеята е тази влага затоплена от тялото да създаде преграда към външния студ...
По правило леководолазните неопрени са мокри, и за тях горното е точно така. До като риболовните са сухи, тоест не пропускат вода и те се обличат като планинарското и катераческо облекло на принципа на лука. От долу термобельо, след това полар и накрая неопрена. Това при много студено време. При по топло, включително и лете само термобельо и гащеризона , като лете е добре да е дишащ. За да диша добре трябва всички дрехи под него също да имат тая опция.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Човека за какво пита а от начало де го пратиха :? Разликата дали си с дишащ гащеризон лятно време , по къси гащи или с неопрен е че си сух единствено с дишащият гащеризон . Когато времето го позволява си го обличаш върху дрехите които носиш . В голямата жега си го нахлузвам по слипове и си свиркам :D Относно номера на обувките то мога да дам мнение единствено за СИММС , то и за гащеризоните тъй де . Взимаш си ги с един номер по-големи отколкото носиш по номерацията на Найк примерно . Обувките когато са качествени и с три номера по-големи да си вземеш не хлопат , просто ще ти е дискомфортно като да си с плавници :lol: Направени са да пристягат плътно отвсякъде кракът , да пазят глезена и да предодвратяват приплъзване по мокрите камъни , размита глина , водорасли и пр. под водата . Инак под неопреновият чорап е повече от препоръчително да обуваш целогодишно друг чорап щото неопрена е единственото слабо звено във веригата и си се потиш под него .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
muncho
новобранец
новобранец

Мнение от muncho »

Благодаря много за съветите! :)
bountyhunter
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от bountyhunter »

Слушай Павката Иванов. По негов съвет и аз си взех СИММС-а и обувките и съм много доволен.
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

bountyhunter написа:Слушай Павката Иванов. По негов съвет и аз си взех СИММС-а и обувките и съм много доволен.
СИММС са си СИММС, тук спор няма..., едни от най добрите, каквото и да си вземеш от тази марка няма да съжаляваш, но въпроса опира и до паричките, които си заделил за това. :lol:
Сенека
Аватар
ynovi
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ynovi »

muncho написа:Здравейте колеги!
Интересува ме колко по-големи трябва да са обувките (нося нормални обувки 42 номер), колко свободен трябва да е гащеризона, какво се носи зимата под тях, какво лятото... Много въпроси :D Ще се радвам да ме насочите.
Аз също нося 42 номер нормални обувки, а на обувките за газене които взех пише размер SIZE 10 -и са ми екстра като мярка, но с два неопренови чорапа е възможно да ги обуя - ако искам. :D

пп. Е нама да крия, че първоначално си взех обувки SIZE 11, без да меря. Но вече в къщи установих, че нямам достатъчно неопренени чорапи за да ги обуя и да ходя така, че да не ги загубя .... :D :D
Добре че, колегата Пигов беше така добър, та ми ги смени ... :D :D
muncho
новобранец
новобранец

Мнение от muncho »

Няма маи да ми стигнат парите за SIMMS. Мисля да взема среден клас GUIDELINE. :?:
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”