Болест по рибите в Езерец !!!

Внимание - Бракониери !

Модератор: bobopeli

Публикувай отговор
Аватар
vinil
ще става разбирач
ще става разбирач

Болест по рибите в Езерец !!!

Мнение от vinil »

Здравейте колеги. Вчера бях на излет в Езерец и общо взето мина добре. Уловихме си щуки (маломерни) и добри костури. С нетърпение очаквах и момента в който да си похапна пържена щука, когато съпругата ми показа нещо мн. странно (или може би не чак толкова), а именно: рибата бе изчистена предния ден и оставена в хладилник за около 10-12 часа, когато съпругата мни е започнала да я реже на парчета ми показа как вади от телата (от самото месо) малки червени червейчета, по около 2-3 см. и мн. тъкни. Човек може да ги обърка с кръвоносен съд, само че тези просто се движеха (дори след престоя в хладилиника). Бях адски разочарован но не рискувах и изхвърлих рибата.Незнам какво е това. Ако някой има представа , нека сподели, а за останалите нека и те значт т.к. може да е нещо наистина опасно.Това от мен !
gogotod
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gogotod »

това е кръгъл червей който паразитира в мускулатурата на рибата разположена близо до коремната кухина. не е опасна за хората по никакъв начин, но влияе на рибата - не наддава на килограми и си променя поведението, стажа много стръвна от малка, ако е хищник и много бързо се уморява да гони. Рибната тения, която е разпространена в северните риби е различна, тя не се вижда като тези червейчета и е много опасна за хората - в България я няма по нито една риба. Тази болест е известна на блатото в Шабла и затова щуката там е дребна, не така е в другото блато- където е резиденцията. около Езерец водата има соленост, а около резиденцията - не - червейчето иска малко соленост за да е подвижно и да атакува рибите. По костура тази болест е рядкост. дано да съм ти помогнал. Иначе се казвам д-р Тодоров, запален риболовец от 30г
i predi i sega shаmpion e CSKA i ...SOMA
Аватар
vinil
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от vinil »

Сърдечно благодаря. Мисля че тази информация по никакъв начин не може да е излишна за всеки който обича не само да яде но най-вече да лови риба. Все пак, както казвате дори да е безвредно за човека, от чисто психологическа гледна точка нямаше да мога да консумирам рибата. Успех на всички келги !!
Аватар
чуруликпенчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от чуруликпенчо »

Много добре си направил,колега,че си изхвърлил рибата. Дано не я изядат бездомните котки,защото червея е наистина опасен.Писал съм за този паразит преди време,но не си спомням точно къде,така че ще повторя. Има го само в щуката,сулката и костура.Живее в стомаха,но когато рибата умре,веднага пробива стомаха,минава през месото и се опитва да излезе през кожата от тялото на рибата. Обикновенно се открива между месото и кожата ,или както при тебе по-късно,когато останалите в месото излязат навън.Носил съм такива червеи във ветеринарното ХЕИ във Варна.Паразитоложката каза,че рибата е междинен приемник на червея,а крайния е човека.Поразява бъбреците и е много опасен. Имало познати няколко такива случая с хора. Единствената сигурна топлинна обработка била варенето за около 10 минути при температура над 60 градуса. Моята котка изяде така 250 костура хванати на яз.Тръстиково. Вече бях приготвил филетата им за "суши" , когато ги забелязах и отидох при горе споменатата паразитоложка.Понеже си платих ,имам и официален документ /някъде из къщи/ , за този паразит. Също така,било опасно и къпането във водоема,особено при размножителния период на паразита.Тогава яйцата му плували из водата.
Толкова от мен по въпроса .Ако някой знае повече,нека също да се включи. Ще е от полза за всички.
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
Аватар
ribarq
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от ribarq »

gogotod написа:това е кръгъл червей който паразитира в мускулатурата на рибата разположена близо до коремната кухина. не е опасна за хората по никакъв начин, но влияе на рибата - не наддава на килограми и си променя поведението, стажа много стръвна от малка, ако е хищник и много бързо се уморява да гони. Рибната тения, която е разпространена в северните риби е различна, тя не се вижда като тези червейчета и е много опасна за хората - в България я няма по нито една риба. Тази болест е известна на блатото в Шабла и затова щуката там е дребна, не така е в другото блато- където е резиденцията. около Езерец водата има соленост, а около резиденцията - не - червейчето иска малко соленост за да е подвижно и да атакува рибите. По костура тази болест е рядкост. дано да съм ти помогнал. Иначе се казвам д-р Тодоров, запален риболовец от 30г
?????????????????????????????????????????????????????????

чуруликпенчо написа:Много добре си направил,колега,че си изхвърлил рибата. Дано не я изядат бездомните котки,защото червея е наистина опасен.Писал съм за този паразит преди време,но не си спомням точно къде,така че ще повторя. Има го само в щуката,сулката и костура.Живее в стомаха,но когато рибата умре,веднага пробива стомаха,минава през месото и се опитва да излезе през кожата от тялото на рибата. Обикновенно се открива между месото и кожата ,или както при тебе по-късно,когато останалите в месото излязат навън.Носил съм такива червеи във ветеринарното ХЕИ във Варна.Паразитоложката каза,че рибата е междинен приемник на червея,а крайния е човека.Поразява бъбреците и е много опасен. Имало познати няколко такива случая с хора. Единствената сигурна топлинна обработка била варенето за около 10 минути при температура над 60 градуса. Моята котка изяде така 250 костура хванати на яз.Тръстиково. Вече бях приготвил филетата им за "суши" , когато ги забелязах и отидох при горе споменатата паразитоложка.Понеже си платих ,имам и официален документ /някъде из къщи/ , за този паразит. Също така,било опасно и къпането във водоема,особено при размножителния период на паразита.Тогава яйцата му плували из водата.
Толкова от мен по въпроса .Ако някой знае повече,нека също да се включи. Ще е от полза за всички.
Така и не разбрах на кого да вярвам ! и какви са тези ,червейчета при рибата ,
при температурата на пържене , едва ли ще оцелеят ? :roll:
Аватар
чуруликпенчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от чуруликпенчо »

при температурата на пържене , едва ли ще оцелеят ? Rolling Eyes
И аз зададох този въпрос на паразитоложката. Тя отговори,че при пържене се обгаря само повърхностния слой на месото,а в дълбочина всичко остава в полусуров вид.
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
Аватар
chipi_
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от chipi_ »

gogotod
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gogotod »

Филометроидоза - това е името на червейчето. Някои хора са го проучили добре в другия форум. Пак повтарям не е опасно за човека, освен токсините му ако не се обработи добре термично. Ако беше опасно ХЕИ във всички градове щяха да предупреждават редовно. В БГ има много добра програма за защита от паразитози, а тази не е паразитопза по хората. няма начин да се заразиш или боледуваш. Дори не е известно състоянието- Ларва Мигранс от този черей. Ларва мигранс се получава тогава, когато животински паразит се опитва да инвазира човека. Пример - гледайте сървайвър - там има такъв случай. А колежката от ХЕИ Варна е явно некомпетентна. Бил съм лекар в Африка-Гана и там съм виждал всички възможни човешки червеи - шистозомиаза, дракункулоза, магог на мухите в кожата и т.н. Просто колежката е некомпетентна. В ХЕИ не работят най-кадърните лекари! Д-р Тодоров
gogotod
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gogotod »

цикъл на паразита - червей в рибата- яйца - излщпват се във водата - микрофиларии изискващи слаба соленост(проверете мандарта и съединение дали не са със повисока соленост -СА) поемане от зоопланктона -трансформация до инвазивен малък червй - под 18 микрона циклопчета главно-попадане в храносмил с-ма на рибата- излюпване в корема им - съвъкупление на червечетата там - женските се настаняват в мускулатурата близо до места за изхвърляне на яйцата - и цъкъла отново.
Публикувай отговор

Обратно към “Бракониери !”