Риболов във Варненска Област? Рибарници, язовири, реки?

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
NikiStoianov
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Риболов във Варненска Област? Рибарници, язовири, реки?

Мнение от NikiStoianov »

Радвам се че Ботево отново се стопанисва.
Ще си позволя да дам няколко съвета, надявам се да са от полза.

- Оправете пътя. Преди доста години като ходих последно, пътя беше кошмар. Дълъг е, разкалва се, минават стада и целия става на браазди.
- Направете паркинг и осигурете 2-3 колички за извозване на багаж. Шаранджиите ходят с доста оборудване.
- Беседки по-добре да няма. Ще привлечете семейства и ще изгоните страстните рибари.
- Засадете дръвчета по брега - едно за сянка, друго за укрепване.
- Кошчета, тоалетна и по възможност чешма.
- Сложете си камери на водоема. Почти сигурно е, че пазъчт ще ви краде. А за колегите да не говорим.
- Контрол на изхода на паркинга - проверка на колата. Неприятно е, но колегите с чиста съвест ще ви разберат.
- Черен списък за мрежари, парашути, тралове, ток и други изтребителни способи.
- Пуснете щука - едно, че чисти слабите и болни рибки и второ за варненския риболовец тя е голяма атракция. Направо си е блян в момента.
- Пуснете сом - да чисти раците. Рекичката е пълна с раци и ще се развъдят в язовира. Разрешете улова на раци на корем - така ще му намалите популацията, за да не става както с Николаевка.
- Разделете водоема на половини - такива за плувкари и дънари. Не е приятно, знам. Но и не е приятно да се плющи отвсякъде с пружини и олова по 120гр и всичката риба да се изтегли в средата на водоема.
- Направете го изцяло за спортен риболов. Риба да не се взема въобще. Знам, че сега една сурия народ ще изпищят, но риболова трябва да е страст и удоволствие, а не прехрана.

Това е моето мнение. Надявам се да съм помогнал.
gogo73
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gogo73 »

Благодаря за съветите колега!
Някои от нещата вече са направени други тепърва ще се случват.
Относно пътя - вече сме заснели този от страна на преливника и при първа възможност ще го очакалим.
Предвидили сме място за паркинг, а на шаранджиите освен колички мислим да предложим и превоз с лодка до желаните места.
Беседки ще има само от едната страна на язовира. Майсторите които са на принципа хвани-пусни ще се ползват с други удобства , по-ниска такса и зона от другата страна на водоема.
Дръвчетата са засадени - общо 40 бр. - каталпи, бук, чинар и още толкова върби. Дано се хванат.
Кошчета са задължителни, вече има 4, тоалетни - до пролетта ще са 3.
В близост до язовира на около 100 метра се намира и хайдуновата чешма, а ще правим и сондаж за кладенец.
В момента прекарваме и ток, така че и камери ще има.
Знам че ще е неприятно, но без проверки няма как да стане.
Браконерите ще имат възможност за до едно посещение.
За щуката съм на кантар. Мислихме за сулка, но тази година не можахме да пуснем. Имаше проблем със зарибителя.
Раци има в реката, за язовира не съм сигурен, но предполагам че вече са се самонастанили. Надявам се да не са ни голям проблем.

Още веднъж, благодаря за коментарите!
botevo.com
Аватар
RAAZIEL
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от RAAZIEL »

NikiStoianov написа:Радвам се че Ботево отново се стопанисва.
Ще си позволя да дам няколко съвета, надявам се да са от полза.

Това е моето мнение. Надявам се да съм помогнал.
1+

Всичко звучи страхотно,ако стане така ще имате посещаемост....
А относно хищниците,при толкова дребна каракуда,мисля че сома най-би бил желан за хващане от рибарите,а и хем ще папа раци,хем ще мачка каракудата :lol:
ПАЗЕТЕ ЧИСТОТА НА ВОДОЕМИТЕ
Аватар
lishev_64
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от lishev_64 »

gogo73 написа:Благодаря .............................
...................................................................
Още веднъж, благодаря за коментарите!
Ми то направо си е супер - чак не е за вярване. Ако успеете да реализирате и на 50% от всичко това, което сте замислили, направо "ще избиете рибата". :prayer:
Относно хищниците: мисля, че е по-добре да насочите вниманието си към зарибяване със някоя друга бройка сомчета. Сулката сама ще се завъди от Засмяново, а до колкото съм чувал, и щукичка имало в Засмяновския (но не съм хващал, само съм чувал). Ако е вярно - и тя ще се пресели. Така, че - на прав път сте. УСПЕХ !!!!
:smt038 :smt038 :smt038
НА СЛУКА... И НЕКА БЪДЕМ ЧОВЕЦИ !!!
Аватар
pasator
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pasator »

С малките сомчета.....трудна работа.Ако ловиш на червей и ти удари малко сомче и.......дотук беше с живота му.Те са лакоми и гълтат навътре и после дори и да искаш да го върнеш обратно във водоема-едва ли ще успееш да го откачиш,така,че да оцелее след това.По добрият вариант е сомчета по 3-4 кг минимум
vasileva
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vasileva »

Колеги да доживеем пролетта пък ще видим.Да не стане като приказката за прехвалената круша,защото примери много.За 1-2 ходене ще стане ясно,до вчера беше празен така че не чакайте чудеса.Приятно посрещане на Коледа!!!
gogo73
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gogo73 »

Така е! Язовира е пълен от май 2012г. , а зарибяването го направихме в началото на юни, така че трофейни екземпляри няма как да има на пролет. Последните проби за размерите на рибите бяха в края на август с резултат - шаран до килограм, амур - 1,200 кг. Все още работим и по изграждането на мостчета и тоалетни. Ако имаме късмет за топла и суха зима, ще сме готови до април.
botevo.com
иванко
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от иванко »

Колега ,а каракуда и червеноперка ще има ли достатъчно.Нека оставим шараните на майсторите.Мене ме интересуват тия риби.
hondacrx
новобранец
новобранец

Мнение от hondacrx »

За да бъде посещаван язовира от шаранджии трябва да има трофеини риби иначе се губи смисъла от хвани пусни.Всеки които практикува този метод по платени язовири иска да си направи кефа с големи риби а не с риби от 1 до 2кг.С тези удобства които се изграждат се предполага да има рибари за няколкодневни излети но ако няма големи риби това няма как да се случи,а за един дневен излед според мен тези екстри са излишни.Това си е мое мнение.
gogo73
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gogo73 »

Има една поговорка - Рим не е построен за един ден! До преди година там нямаше язовир. Няма как да ви кажа, че има по-големи от тези които сме пуснали и на който сме следили растежа. За тези които искат само трофеи им препоръчвам друг водоем и след още една година да заповядат. Отговарям и на другия колега - таранка и червеноперка има достатъчно за любителите на този вид риби.
botevo.com
Аватар
lishev_64
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от lishev_64 »

gogo73 написа:Има една поговорка - Рим не е построен за един ден! До преди година там нямаше язовир. Няма как да ви кажа, че има по-големи от тези които сме пуснали и на който сме следили растежа. За тези които искат само трофеи им препоръчвам друг водоем и след още една година да заповядат. Отговарям и на другия колега - таранка и червеноперка има достатъчно за любителите на този вид риби.
:smt023
НА СЛУКА... И НЕКА БЪДЕМ ЧОВЕЦИ !!!
hondacrx
новобранец
новобранец

Мнение от hondacrx »

gogo73 написа:Има една поговорка - Рим не е построен за един ден! До преди година там нямаше язовир. Няма как да ви кажа, че има по-големи от тези които сме пуснали и на който сме следили растежа. За тези които искат само трофеи им препоръчвам друг водоем и след още една година да заповядат. Отговарям и на другия колега - таранка и червеноперка има достатъчно за любителите на този вид риби.
Така е. Просто казвам от какво има нужда според мен нашия район.
danchoid
новобранец
новобранец

Мнение от danchoid »

Няма да е лошо и тел. за връзка да оставиш за да можем да се информираме как е "хавата".Дали вали пътя дали е проходим и т.н. Но до април месец има още доста време зимата е дълга.До тогава ще си чешем езиците тук във форума , а пилците ще ги броим на пролет.
gogo73
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gogo73 »

Телефони за контакт съм публикувал в сайта на язовира. Допълнително ще дам и такива на персонала. Но за момента само досега посочените са актуални.
botevo.com
driu
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от driu »

Таман се чудех къде ще ходя до година :lol: Ако направите пътя ще съм ви редовен клиент! А относно хищника, според мен по-добрия вариант е сома от 1-2 кг нагоре. :wink:
Успех в начинанието! :drinkers: :drinkers:

Поздрави!
Един боклук не е навредил на никой ...така мислиш ти и още 7 милиона българи :smt021
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”