Ледената обстановка - сезон 2012-1013

Модератори: bobopeli, Кърцата

Публикувай отговор
_DK_
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Re: Ледената обстановка - сезон 2012-1013

Мнение от _DK_ »

някой знае ли Батак дали е замръзна? Колеги са видяли на 7ми декември хора да се разхождат по лед на него, но пияните студенти и извънземни може да виждат
Аватар
Ачо ♣
учете се от него
учете се от него

Мнение от Ачо ♣ »

_DK_ написа:някой знае ли Батак дали е замръзна? ...
Изображение

Бегай на Широка поляна-Блатото! :wink:
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
_DK_
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от _DK_ »

не питам на къде да "бегам", а дали конкретен водоем е замръзнал с цел изясняване на не чак толкова достоверна информация
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

искам и аз да попитам нещо,тъй като ще правя ледено сефте тая година и съм малко невеж.
Та има ли смисъл целенасочено да се търси щука на лед?
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
Аватар
Ачо ♣
учете се от него
учете се от него

Мнение от Ачо ♣ »

_DK_ написа:не питам на къде да "бегам", а дали конкретен водоем е замръзнал с цел изясняване на не чак толкова достоверна информация
Не съм вложил обиден нюанс в думичката"бегай",така че неоснователно си се засегнал!!!??? :wink:
Но все пак-извинявай!
Изводът си остава за мен!!!
Последно промяна от Ачо ♣ на Нед Дек 16, 2012 8:16 pm, променено общо 1 път.
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бат Стан »

Dimitar_allianz написа:искам и аз да попитам нещо,тъй като ще правя ледено сефте тая година и съм малко невеж.
Та има ли смисъл целенасочено да се търси щука на лед?
Има смисъл, разбира се. Единият вариант е да си купиш т.нар. жерлици - струват по десетина лева. Това са стационарни въдици за леден лов на щука, с едно байраче, което отчита кълването. Слага се каракуда или там каквото си решил за стръв, спускаш долу и чакаш да ти клъвне. Най-добрата схема е с два жерлика, а отделно от това си направи една въдица за зимна блесна или мърмушка, за да цъкаш дребосък, докато чакаш едрото. Байрачето се забелязва отдалеч като се вдигне, отиваш, засичаш на ръка и така. Въпросът е да има щуки, обикновено се придържат около туфите с водорасли, папурите и др. Най-добре е да полздваш за стръв слънчак или костур, те са основно меню на щуката, щото са по-тромави и ги хваща по-лесно без да хвърля много усилия.
Аватар
chapara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от chapara »

Минах покрай Враждебна, помятах камънье, изглежда здраво, имало е хора, виждаха се дупки. На леда не съм се качвал, че си бях забравил банските :roll:
Най-мразя да се подебавват с моята усоба !!!
ИзображениеИзображение
dankedanke
новобранец
новобранец

Мнение от dankedanke »

колеги някои да е ходил на 777 на ледо да даде малко инфо или съм ви наплашил с къпането ми :D
С. Димитров
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от С. Димитров »

"Топлото" време през последните дни отлага за известно време безопасното качване на леда на замръзналите водоеми. И то не толкова временното повишаване на температурите влияе, а това, че вали дъжд. Дъждът "изяжда" или отслабва първия лед, при температури около или над "нулата". От друга страна при ледена покривка над 4 см. на водоема, слаб дъжд и последващо застудяване от порядъка на - 5, - 6 градуса, се формира по най - бърз начин нов пласт лед от поне 3 см., което вече прави риболова на лед безопасен.
tintarelius
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tintarelius »

С. Димитров написа:"Топлото" време през последните дни отлага за известно време безопасното качване на леда на замръзналите водоеми. И то не толкова временното повишаване на температурите влияе, а това, че вали дъжд. Дъждът "изяжда" или отслабва първия лед, при температури около или над "нулата". От друга страна при ледена покривка над 4 см. на водоема, слаб дъжд и последващо застудяване от порядъка на - 5, - 6 градуса, се формира по най - бърз начин нов пласт лед от поне 3 см., което вече прави риболова на лед безопасен.

абе колега ти си страшен разбирач бре ,я заповядай на състезанието да те поизпитам аз на практика малко :mrgreen: :mrgreen:
С. Димитров
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от С. Димитров »

Колега, що се впрягаш! На риболов на лед ме е учил бай Иван и други приятели, преди около 25 години. Ако познаваш някои от тези люде, предполагам, част от тях са твои познати, па и на бай Иван и на бат Стан ще разбереш, че "доста го бива този екземпляр", особено на риболов на мормишка. Но аз съм от малкото чешити, които през годините си позволяват да се качват и на първи лед и на последен, без до сега да са си намокрили краката, като имаш предвид, че често пъти водя групата първи, напред с пешнята по тънкия лед. През годините съм помогнал и на поне 6 риболовеца, пропаднали в леда, като в някои от случаите определено съм си рискувал живота. Затова имам набран твърде голям опит, който се опитвам да споделям, за да не се стига до "случки" на леда, най безболезнените от които са къпанията на самоуверени риболовци. Нямам афинитет, да отида на състезание с кило дребен вардевас за захранка, за да се доказвам, че разбирам от този риболов. Практикувам, друг риболов на мормишка - обхождам водоема, бия дупки, непрекъснато се местя и в това намирам удоволствието от риболова на лед. Писанията ми в риболовните сайтове не целят да се доказвам като риболовец, а ако забелязваш са основно да предупредя и предпазя от неприятни последствия колеги, които не са чак дотам в час с особеностите и опасностите при риболова на лед. И това го правя още в първите риболовни списания, след 1991 г., когато нямаше специализирани риболовни сяйтове.
С. Димитров
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от С. Димитров »

п.п. Хубаво нещо е популязирането на риболова на лед, за масови състезания, а и за свободен риболов на лед, но отварям тема за дискусия, как да преодолеем негативната настройка и "застраховането" на кметовете на общини/райони/кметства, съвместно с органите на МВР и други държавни органи или управляващи водоемите, за обявяване на забрани за качване на леда.
През последните години, с цел "презастраховане", за да не се случи "случка" при риболов на лед валят от всички краища на страната подобни забрани, които ще обезсмислят в бъдеще риболова на лед.
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бат Стан »

С. Димитров написа:п.п. Хубаво нещо е популязирането на риболова на лед, за масови състезания, а и за свободен риболов на лед, но отварям тема за дискусия, как да преодолеем негативната настройка и "застраховането" на кметовете на общини/райони/кметства, съвместно с органите на МВР и други държавни органи или управляващи водоемите, за обявяване на забрани за качване на леда.
През последните години, с цел "презастраховане", за да не се случи "случка" при риболов на лед валят от всички краища на страната подобни забрани, които ще обезсмислят в бъдеще риболова на лед.
Темата е доста важна, дали е възможно модераторът да я отдели от тая за ледената обстановка. Няколко години наред ни гонят от Панчарево и Дружба-1. Миналата година се сбълскахме с кметска заповед за забрана на риболова на лед в един селски водоем.
С. Димитров
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от С. Димитров »

Подкрепям предложението ти бат Стан. Ами миналата зима, като почнаха да източват превантивно язовирите, с оглед на прогнозните пролетни води при снеготопенето, наложиха забрани за качване на леда, дори и на язовир "Бебреш", който от изграждането си не е бил на подобно ниско ниво, като това през зимата на 2011/2012 г. Този язовир, затова и беше замръзнал, тъй като за него е рядко явление замръзването - не случайно местността се казва "Топли дол".
С. Димитров
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от С. Димитров »

В същност, конкретното ми предложение е да се организираме всички риболовци на лед, с искане подобни забрани от оторизираните органи да се въвеждат в действие, съгласно общинските планове за защита при бедствия, приети на основание Закона за защита при бедствия, само при наличие на съответните реални предпоставки за предприемане на забранителни действия, с цел опазване живота и здравето на риболовците на леда, при наличие на данни, че леда е опасен, а не по принцип, че не трябва и "пиле" да припари на леда, щото това не ни изнася, по ред причини, основната от която е тенекията "пускам забрана, за да нямам проблеми, ако се случи "нещо".
Публикувай отговор

Обратно към “Подледен риболов”