Чернокоп и лефер 2012

Модератори: emo vasilev, alekst

Публикувай отговор
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: Чернокоп и лефер 2012

Мнение от КИРО »

galin don4ev написа:Преди 2 седмици беше 7-8лв. Аз го гледам от няколко седмици на борсата , това което видях бяха сякаш червени хриле абе прилича си на пресен ама колко ли му разбирам аз та и на мен това ми е чуденка.
И като гледаш мърдащ лихнус на 9лв/кг - кви мисли ти минават в главата? :D

Между другото,замразен чернокоп добре се запазва за дълго време.
Докато сафрида не може да понесе този леден затвор за повече от 4-5месеца. :wink:

И пак малко история - миналата година беше най-слабата като цена на чернокопа,
иначе нормално се движи във Варненската борса около 12лв/кг.
Лефера стига до 30лв.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
galin don4ev
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 214
Регистриран на: Пет Авг 31, 2007 5:27 pm
Местоположение: Варна

Re: Чернокоп и лефер 2012

Мнение от galin don4ev »

За това казах че колко ли ми разбира главата на мен от чернокоп. Едва от тази година започнах да ходя за чернокоп и то от брега. Но сравнени чернокопа и скумрията размразени то чернокопа та бил и той размразен изглежда пред скумрията и паламуда като току що хванат :lol: Айде и :drinkers: и тази да е по успешна от предната.
morosko
новобранец
новобранец
Мнения: 71
Регистриран на: Пет Май 25, 2012 3:59 pm
Местоположение: Varna
Обратна връзка:

Re: Чернокоп и лефер 2012

Мнение от morosko »

Чернокопа на рибната борса не е пресен,той е съживен :)
starcho
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1495
Регистриран на: Съб Фев 07, 2009 7:58 pm

Re: Чернокоп и лефер 2012

Мнение от starcho »

И аз се питам понякога дали го обработват като пилетата и месото с някакви консерванти и подобрители,търговците са особенно племе.
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: Чернокоп и лефер 2012

Мнение от КИРО »

Бъди сигурен в питането си - обработват го.
Направи една проба тази година.
Вземи си от борсата 500гр сафрид "пресен"
и сам си налови малко.
Вечерта пробвай за чернокопа да видиш разликата.
Добрия ще ти я каже най-добре.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
dobria1
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1561
Регистриран на: Сря Юни 24, 2009 9:58 pm
Местоположение: Варна

Re: Чернокоп и лефер 2012

Мнение от dobria1 »

КИРО написа:Бъди сигурен в питането си - обработват го.
Направи една проба тази година.
Вземи си от борсата 500гр сафрид "пресен"
и сам си налови малко.
Вечерта пробвай за чернокопа да видиш разликата.
Добрия ще ти я каже най-добре.

Киро 2-та вида риба нямат нищо общо.Чернокопа и замразен после си има и кръв като го чистиш и вкус,пък сафрида е като че ли си го купил от борсата
Сафрида си го обработват и то се знае :wink:
Ама ти вземи и си направи една проба да изкараш от фризера сафрид престоял 3месеца и чернокоп(лефер) пак за 3 месеца
Сафрида си е повърня(с извинение) ама чернокопа почва да се усеща разлика едва след 4-5 месеца (пък не че да се хваля ама лефера още не си е сменил вкуса) питай ДЯДО ИВАН :wink:
НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!
Изображение
Birimbaua
новобранец
новобранец
Мнения: 8
Регистриран на: Пон Май 14, 2012 6:13 pm

Re: Чернокоп и лефер 2012

Мнение от Birimbaua »

Имам лефер, чернокоп и паламуд, ловени есента. Имам паламуд и чернокоп(купуван есента), нарочно съм вадил едновременно от фризера, за проба, нишо общо. Цялата структура на месото, на рибата е различна. Мисля, че може да се дължи на това, че купените са ловени с мрежи и са се удавили още в морето. Но съм, напълно съгласен с колегата, че Лефера не е мръднал ( и моят и купения). По-вкусна риба от него, поне по моят вкус няма! Поздрави!
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: Чернокоп и лефер 2012

Мнение от КИРО »

Митак,въпроса беше,че на купен сафрид,чернокопа не ще да го помирише даже.
Това от теб го знам де.
Не напразно Ц.Пожара събираше всичкия сафрид от лодката. :D
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
valen1234
новобранец
новобранец
Мнения: 35
Регистриран на: Вто Дек 20, 2011 11:34 am

Re: Чернокоп и лефер 2012

Мнение от valen1234 »

Аз от десетина години ловя чернокоп и сафрид а тази за сефте и паламуд. Във Влас един рибар ме светна как да съхранявам уловената риба. Чернокопа и сафрида го нареждам в пластмасови кофички или кутии не много плътно нечистен след което го заливам с вода и отива в фризера. След 24 часа се премества калъпчето в найлонов плик и си остава така до момента на консумация. Трябва да кажа че външен вид и промяна в вкусовите качества няма никаква. Пробвайте ще видите.
Аватар
dobria1
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1561
Регистриран на: Сря Юни 24, 2009 9:58 pm
Местоположение: Варна

Re: Чернокоп и лефер 2012

Мнение от dobria1 »

valen1234 написа: Чернокопа и сафрида го нареждам в пластмасови кофички или кутии не много плътно нечистен след което го заливам с вода и отива в фризера.
Догодина пробвай още по добър метод,смени водата с МОРСКА ВОДА (редовно си пълня по 1-2 бутилки като съм в морето) пробвай този вариант и ще ме споменаваш дълги години :wink: :wink: :wink:
НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!
Изображение
Аватар
Borkata
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1553
Регистриран на: Вто Окт 21, 2008 5:56 pm
Местоположение: Бургас
Обратна връзка:

Re: Чернокоп и лефер 2012

Мнение от Borkata »

Аз чак миналата година научих този трик с водата.Моят директор има цех за преработка на риба та той ме светна,че гореспоменатият метод за съхранение на рибата се наричал гланциране.Рибата се запазва по-добре в леда,защото съприкосновението на въздух с рибата практически го няма.Между другото за разлика от много народ аз мисля,че това със замразяването на непочистена риба няма нищо общо с по-добрите вкусови качества на рибата след размразяване.Няма абсолютно никаква логика да е така.Даже напротив!Пробвал съм много но по-добра не съм забелязал да е станала.Доколкото съм чел по темата(защото по едно време водехме спорове за това с едно приятелче и се интересувах малко)доказано било,че по-добре е да се яде прясно уловена и ударно замразена риба отколкото прясно уловена и охлаждана 3 дни в хладилник без да е замразявана.Полезните вещества при първия вариант се запазвали много повече.Под ударно имам предвид замразена на температура около -30/-40/-50 градуса ,а не във фризер с температура около -10/-15 градуса.Разликата е,че във фризера рибата се замразява напълно за 2-3 дни с което се губят много от полезните и вещества,а при ударното замръзва за час-два.В тази връзка аз си мисля,че непочистената риба през тези 2-3 дни във фризера си пуска каквото има за пускане директно в месото та така..
Последно промяна от Borkata на Съб Мар 02, 2013 9:55 pm, променено общо 1 път.
Качествени чепарета Borkata
Изображение
jivko.uzunov
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1580
Регистриран на: Вто Май 24, 2011 5:04 pm
Местоположение: Бургас

Re: Чернокоп и лефер 2012

Мнение от jivko.uzunov »

Тази година ще го пробвам,само риби да има. :drinkers:
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: Чернокоп и лефер 2012

Мнение от КИРО »

Борка,сигурно си прав.
Ама сега и шоков фризер ли да се купува ве?
То толкова риба няма да хвана. :D

И на мен най-удачното ми е като Добрия.
Морска вода от ачика,пълня си директно пакета с рибата.
Ама есенните направо си ги замразявам,ако има нещо останало де. :lol:
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1127
Регистриран на: Вто Сеп 26, 2006 12:01 pm
Местоположение: Varna

Re: Чернокоп и лефер 2012

Мнение от rap66 »

BorisK написа:...Рибата се запазва по-добре в леда.... замразяването на непочистена риба няма нищо общо с по-добрите вкусови качества на рибата след размразяване.... ударно замразена риба ... Полезните вещества ... се запазвали много повече..
Както винаги много истини с малко думи. Ударното замразяване започват да го използват американците за замразяване на зеленчуци. При него кристалите на водата нямат време да разрушат клетката (при бавно замразяване кристала разрязва стените на клетката и след размразяването продукта се "разкапва")
starcho
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1495
Регистриран на: Съб Фев 07, 2009 7:58 pm

Re: Чернокоп и лефер 2012

Мнение от starcho »

Туй замразяване с морска вода си е класика,дори мидите стават добре,но са в собствен сос.Ударното замразяване го знам като шоково,ама номера е въздух да няма,засега с обикновен фризер.
Публикувай отговор

Обратно към “Информация за активноста на рибата по морето.”