Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум


Да се похваля-оня ден ударих 50кг.:D
Модератор: dantho.mihov
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Сега,мойто казанче е 70л / да живее ЕС /.Оцветяване само ако е,става и с листа от ябълка.Жълтото оцветява жълто,зеленото зелено,и то само за 20-30 часа.А иначе моя метод е черницата.Парчета от сърцевината в тубите,и за 4-5 дена е убиец.Ако си правите ново буре,ще ви изпие ракията,по-добре Dedy да я "съхранява".Той по-малко ще изпие.
Ми то и аз ударих нещо около 50 кг...
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
- dimitar_
- сериозен играч
- Мнения: 1603
- Регистриран на: Чет Дек 07, 2006 7:58 pm
- Местоположение: Razgrad
Аиде и аз да ви кажа нещо за "цвят" .
На литър ракия пущатате 5 - 6 зърна кафе , колкото повече стоят , толкова цвета на ракията става по - тъмен , почти "карамелен", общо взето прави цвят на уиски , а уискито има много да гони по качество хубавата домашна ракия ...
Освен цвета , кафето придава и "мек" вкус на ракията , дето се вика "не ти изгаря джигера", абе , който иска може да ми прати 2 литра ракия , аз ще му върна един , направен както трябва , кафето ще е за моя сметка !!!
На литър ракия пущатате 5 - 6 зърна кафе , колкото повече стоят , толкова цвета на ракията става по - тъмен , почти "карамелен", общо взето прави цвят на уиски , а уискито има много да гони по качество хубавата домашна ракия ...
Освен цвета , кафето придава и "мек" вкус на ракията , дето се вика "не ти изгаря джигера", абе , който иска може да ми прати 2 литра ракия , аз ще му върна един , направен както трябва , кафето ще е за моя сметка !!!
-
- сериозен играч
- Мнения: 1779
- Регистриран на: Пон Яну 08, 2007 9:02 pm
- Местоположение: Сливен
- barutchiata ©
- Администратор
- Мнения: 5592
- Регистриран на: Нед Апр 24, 2005 9:35 pm
- Местоположение: България & Österreich
Че много малко, бре - 6 месеца! Аз на ракия престояла под 5-6 години не сядам...ама само такава има, та се задоволяваме с това...инак на градус не е повече от 45-46... 

"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2610
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
Да се похваля, онзи ден ударих 50
Майстори на ракията, помогнете! Аз варя един път на година ракия и то не повече от 10кг. Имам едно малко казанче с което и тази седмица си сварих 10л от "шашла перла" ракиика, но ми синее. Мисля, че е от окислената спирала на охладителя. Тя е медна. Ако някой може да ми даде съвет как да я филтрувам ще съм му благодарен. Не искам да я преварявам за да не загубя ароматът и. Между другото моята технология е такава, че един път варя, а става двойна преварка и метанолът се отделя по време на цялата дестилация! За естерите следя спиртомера и спирам да я събирам за консумация на 39 градуса.
За оцветяване използвам нацепени пръчки от черница, жълт кантарион, еньовче, зелен китайски чай, петопръстче и някои други билки, които не дават мирис. Така ракийката става не за поркане, а минава за лечебно средство на черния дроб и жената въобще не протестира! Билките ги слагам със сакъз в торбичка на изтичането от охладителя, а пръчките са си стоят в тубата поне 6м. Наистина тази ракийка бие всички видове водки и уискита, а аз съм имал възможност да ги пробвам мнооооого и като видове и като количество






За оцветяване използвам нацепени пръчки от черница, жълт кантарион, еньовче, зелен китайски чай, петопръстче и някои други билки, които не дават мирис. Така ракийката става не за поркане, а минава за лечебно средство на черния дроб и жената въобще не протестира! Билките ги слагам със сакъз в торбичка на изтичането от охладителя, а пръчките са си стоят в тубата поне 6м. Наистина тази ракийка бие всички видове водки и уискита, а аз съм имал възможност да ги пробвам мнооооого и като видове и като количество


- barutchiata ©
- Администратор
- Мнения: 5592
- Регистриран на: Нед Апр 24, 2005 9:35 pm
- Местоположение: България & Österreich
chapara написа:Що е това мъста?Ако е виното не повече от 80 килаbarutchiata написа:Да попитам разбирачите, защото тая година за първи път ще варя ракия.Имам около 600кг джибри (които ми останаха след като отделих мъста) и съм сложил 55кг захар.Колко литра качествена ракия да очаквам.Някой разбирачи може и да ми се смеят ама съм лаик в технологията на варенето на ракия![]()
![]()
Иначе в подрязването на лозе съм мноо добър....вече
![]()
Мъст=шира = сока от гроздето и като ферментира вино



- rino712
- ще става разбирач
- Мнения: 406
- Регистриран на: Сря Юни 13, 2007 3:46 pm
- Местоположение: Търговище
Диканаров-ако проблема ти е само в цвета-ще ти кажа от какво може да е-според едно мое книжле-просто аз съм нямал подобен проблем.Значи-причините за помътняването на ракията са от неорганичен и органичен х-р.,към неорг. спадат завишено съдържание на йони от желязо,мед-бакър,и калций.Това се получава при продължително задържане на плодовите каши в непочистени,ръждясали медни и железни съдове,повишеното съдърж. на йони може да дойде и от неизмити плодове пръскани с растит. препарати,в състава на които влизат споменатите елем.,когато плодовете са силно замърсени препоръчва се преди преработка да се измият на воден душ или течаща вода.В такива случаи ферментацията се провежда с хлебна мая-100г. мая на 100кг плодова каша.
потъмняването от калций най-често се причинява от водата,използвана за корекция на алк. градус.За предпочитане е дестилираната-аз използвам винаги минерална.В случаите,когато се наложи внасяне на повече вода,това става на малки порции.
Помътняването от органичен х-р. се дължи на завишено съдърж. на танин,етаноллигнин и др. орг. в-ва.,в такива случаи се бистри с желатин,яйчен белтък или бентонит.В домашни условия се препоръчва яйчения белтък,тъй като при него не се получава свръхбистрене като при желатина.
Бистрене с яйчен белтък!!!-
За 100л. ракия се взема белтък от 1 прясно яйце и се разбива с миксер в 100мл. хладка вода-35-40гр.При по-висока темп.белтъка може да се пресече.В съда с разбития белтък на тънка струйка при постоянно бъркане се наливат 1-2л ракия.Така приготвената емулсия се внася в ракията при непрекъснато бъркане.Оставя се в покой 5-7дни,през което време утайката пада на дъното.Бистрата ракия се декантира-отделя,с маркуч,като се внимава да не премине утайката!!!
Ако помътняването е само бяло-ще се оправи чрез престой в дървено буре или съд с дървени трески!!!
потъмняването от калций най-често се причинява от водата,използвана за корекция на алк. градус.За предпочитане е дестилираната-аз използвам винаги минерална.В случаите,когато се наложи внасяне на повече вода,това става на малки порции.
Помътняването от органичен х-р. се дължи на завишено съдърж. на танин,етаноллигнин и др. орг. в-ва.,в такива случаи се бистри с желатин,яйчен белтък или бентонит.В домашни условия се препоръчва яйчения белтък,тъй като при него не се получава свръхбистрене като при желатина.
Бистрене с яйчен белтък!!!-
За 100л. ракия се взема белтък от 1 прясно яйце и се разбива с миксер в 100мл. хладка вода-35-40гр.При по-висока темп.белтъка може да се пресече.В съда с разбития белтък на тънка струйка при постоянно бъркане се наливат 1-2л ракия.Така приготвената емулсия се внася в ракията при непрекъснато бъркане.Оставя се в покой 5-7дни,през което време утайката пада на дъното.Бистрата ракия се декантира-отделя,с маркуч,като се внимава да не премине утайката!!!
Ако помътняването е само бяло-ще се оправи чрез престой в дървено буре или съд с дървени трески!!!