Коняк Chateau Euxinograde, 1957 - има ли такова животно?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
mita4eto
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Коняк Chateau Euxinograde, 1957 - има ли такова животно?

Мнение от mita4eto »

Привет колеги,

Обикновено в този раздел поствам когато имам някаква питанка и искам да се допитам до колективния разум на форума ни :) И сегашният случай е такъв.
Историята е дълга, но накратко: мой прекрасен приятел му попада оригинална и непокътната бутилка Chateau Euxinograde реколта 1957г. Бабата на жена му я купила като й се родил сина й през 1959г. и до де днешен е пазена чинно нейде из килерите. Заинтересувах се има ли такова животно и каква му е историята, но в нета няма никакво инфо. Ходих по разни алкохолни магазини, говорих с разни хора, но най-голямото инфо, което успях да изкопча е, че щом има комунистически печат, значи е доста рядка. Та затова исках да чуя мнението ви, колеги, има ли някой, който знае повече за точно този коняк - всякакво инфо би било от полза.

Ето малко снимки:
Изображение
Изображение
Истинският рибар е най-вече истински природозащитник, нека мислим за природата!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Re: Коняк Chateau Euxinograde, 1957 - има ли такова животно?

Мнение от chirusa_bg »

Почистих темата от спам-а.

Успех в търсенето Митак, историята ще е прекрасно допълнение към бутилката.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
koda33
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от koda33 »

Митак , ти си попаднал на нещо изключително , това чудо се произвежда по времето на социализъма и забележи че пише коняк , а не бренди :wink: .Ние сме произвеждали коняк някъде до към средата на 60 год. после французите си взимат названието коняк и за това сега всичко произведено извън Франция се нарича бренди.Моят съвет е не го отваряйте , по-ценен е така :lol:
Георги Стефанов
спининг клуб "Стари Видри"
"Джуджетата тичаха и се смееха, защото тревата ги гъделичкаше по ташаците"
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Евскиновград се слави със забележителната си изба от много години.
Коняк Евскиняк съм пил през 1982г,близък имаше връзка в избата,
та от време на време се глезихме и ние.
Нещо изключително е питието.
Та напълно съм сигурен,че сте попаднали на оригинална находка.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
gloupan
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gloupan »

Митаче, ще разпитам другата седмица и ще пиша каква е сегашната му стойност,ако си решил да го продаваш.
Само не го отваряй, че може и да се окаже много ценна бутилка!!!
koda33 написа:Митак , ти си попаднал на нещо изключително , това чудо се произвежда по времето на социализъма и забележи че пише коняк , а не бренди :wink: .Ние сме произвеждали коняк някъде до към средата на 60 год. после французите си взимат названието коняк и за това сега всичко произведено извън Франция се нарича бренди.Моят съвет е не го отваряйте , по-ценен е така :lol:
http://www.avantura.bg/life_style/preview/41 :smt006
TRS70MLF2
Аватар
Teo 62
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Teo 62 »

Нищо изключително - самото име - Шато Ексиновград е къде е произведен,сорта грозде с който е направен е димят,пуснат е отначало в големите универсални магазини,след това само за вътрешна консумация заради името - коняк, а и простросмъртните редови другари да не пият от питиетата на правоимащите.Даже няма катеригоризация - обозначава се със звезди - по късните родни напъни са вече с името бренди - Плиска и Слънчев бряг съответно пет и три звезди.Единственото нещо което е в негов плюс е отлежаването му - този мисля е 10 годишен и качеството на Ексиновградската изба.Някой носталгично настроен колекционер може би ще даде някой лев.
Аватар
Teo 62
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Teo 62 »

Тоз модел е продаван към правителствения магазин на хотел Рила вече под името "Евсиняк" заедно със други вина от избата на резиденция Евсиновград.Използван е както писах за номенклатурата - герба е да не бъркат хората какво производство е, а може би е бил в менюто за чужди делегации.Свържи се с избата им - могат да проявят интерес ако правят някаква сбирка и нямат този.Толкова спам ти стига :lol: В днешно време изглежда така :
image.php.jpg
Д-р Флекс
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д-р Флекс »

Митаче, бутилката, която имаш, е днес уникат, струва равностойността на теглото си в злато, без майтап. Това, което колегата Тео-62 пише е в общи линии верно, без частта за истинската стойност на тази бутилка, обаче. Изобщо не се опитвай да я продадеш иначе, освен чрез търг - у нас има специализирани в търговете къщи, потърси в интернет, ще ги откриеш. Те ще те ориентират в цената. Смело можеш да пробваш и с къщи в чужбина, дори Sotheby's ше проявят силен интерес, уверен съм. Но не я продавай за смешни кинти. Такава бутилка надали и в избата Евксиноград се съхранява, "демокрацията" практически я ликвидира.
checho_58
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от checho_58 »

Кире, долу/горе по същото време съм пробвал "Арманяк", и не само, от същата изба (имах вуйчо, който работеше там), направо балсам за душата, екстра вкус и качество, ама и избата си беше класна!
mita4eto, това на бутилката не е "комунистически печат", а си е тогавашният герб на България :lol: , такива бяха времената, иначе находката ти е уникална!
Аватар
Teo 62
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Teo 62 »

Д-р Флекс написа:Митаче, бутилката, която имаш, е днес уникат, струва равностойността на теглото си в злато, без майтап. Това, което колегата Тео-62 пише е в общи линии верно, без частта за истинската стойност на тази бутилка, обаче......
Всичко е вярно - цена не съм писал - просто някой лев.Естествено,че може да стигне високи стойности на търг,но въпроса в темата е "има ли такова животно".Не подценявайте и родните колекционери - може да я вземат за повече пари от навън.За избата бъркаш - има апетити към нея - в момента когато ги запита ще разберат и евентуални куповачи - имат си хора навсякъде.Иначе наскоро взех една цигулка за 400 лв. от Женския пазар - немска от 1894 година.След реставрацията и в Германия - около 900 евро и взех чисти 18 600 евро.
Аватар
С.Върбанов
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от С.Върбанов »

Имам едно дърво и Аз на няколко века -

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

имам и един меч , но не ми се снима сега :wink:
Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!

https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
mita4eto
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от mita4eto »

Ей, няколко дни не бях влязъл във форума, а виж ти колко ценна информация събрах. Благодаря ви, колеги. Няколко думи за историята на тази бутилка: както вече писах, въпросната баба е купила бутилката при раждането на първородния й син през 1959г; мъжът й е бил някакъв висш чиновник дипломат с партийна книжка и тогава се е вредил с негови връзки да вземе тази бутилка (това ми го разказаха този уикенд, когато се видяхме с тях). След това мъжа се е споминал на млади години и всичко, свързано с него е били непокътнато до миналото лято, когато са решили да ремонтират апартамента и са излезли разни интересни находки. Бабата, вече доста възрастна жена, не й е било на акъла за тази бутилка точно, но след като са я питали, е разказала тази история. Та, с две думи, това не е приказка от 1001 нощи, историята си е напълно достоверна. А, доколкото съдя от коментарите и съветите ви, явно бутилката наистина е бижу.
Писал съм вече на избата (според сайта им), ще продължа да ровя и в нета за аукционни къщи и колекционери, за които тази бурилка ще има много по-голяма стойност.
Благодаря още веднъж за помощта ви, колеги
Истинският рибар е най-вече истински природозащитник, нека мислим за природата!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”