Избор на макара и плетено влакно

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Fishh
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Избор на макара и плетено влакно

Мнение от Fishh »

И така днеска пак отидох да помятам малко да ми мине мерака за новата пръчка то и макарата нова ама я пробвана :lol: .Много вода и много мътна,риба не играешe и не удари калпав рибар с хубави такъми риба няма хехехе,яд ме е само че скъсах един воблер но това го има вече от 10 излета 3 скъсани имам а уй Powerpro здраво до 13кг му дават....Иначе новата придобивка (Cherrywood Pro Spin - Berkley 2.70м- 9-28г и Ryobi Ecusima-4000 :partyman: :partyman: ) много добре мята не e толкова удобно ама аз още не съм и свикнал,схвана ми се малко ръкaта това сигурно от добрата игра на воблерите чак ги усещам по тялото тяло вибрацията :lol: ,голям кеф ми е стоя на реката но ми се струва че е още рано ще изчакам до края на месеца и тогава малко по активно ще ходя.Дано да се пооправи малко времето и да почна да излиза по някоя и друга рибка да я сефтосам вече :drinkers: .Аиде успех дано поне при вас да е имало слука :smt026
Fishh
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Fishh »

Къде е проблема според вас,не че много се чете таз тема но все пак да попитам.Ето такъма
Риболовен прът Cherrywood Pro Spin - Berkley[CHWPS] -9-28гр 2.70мм
Ryobi Ecusima-4000
пп-15лб 4 нишково

Tа някои примамки не ги мята добре,воблери до 8гр и блесните 5-8гр мах 15-20метра,мъчи ме това че няма кастинг,оставяме 12гр+ блесните :shock: минаваме на тях,за мене няма друго решение...проблем в линията или да мъча само 10гр + примамки ?
Аватар
КалинПетров
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КалинПетров »

ако всички примамки можеха да се изхвърлят с една и съща пръчка нямаше да има толкова разновидности от спининги...купуваш и една сопа и кеф ти 5гр кефти 25гр нестава така...
Изображение
Reel Tuning
Аватар
eroucma
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от eroucma »

Прърво си погледни колко ти е запълнена шпулата - това е може би най - възможното. Но не изключвай и тези останалите:
1. Cherrywood Pro Spin - Berkley 9-28гр. 2.70 - Специално тази пръчка не си отговяря на обявената акция - не го твърдя на 100 % обаче долната граница клони към 15 гр. по моя преценка. А и дори да я вярна ти пак опитваш с прекалено малки примамки.
2. Другият решаващ фактор е дебелината на влакното- нали ти е ясно че с тея 15 lb. по номерацията на Power Pro ( който реално сигурно се явяват 0.25 мм. ) трудно можеш да постигнеш дистанция с примамка под 12 гр. примерно.
Изображение Изображение
Първата щука и първата кака винаги се помнят, независимо колко са големи и какви зъби имат
Fishh
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Fishh »

ако всички примамки можеха да се изхвърлят с една и съща пръчка нямаше да има толкова разновидности от спининги...купуваш и една сопа и кеф ти 5гр кефти 25гр нестава така...

За сега викам с тая да я карам да взема да хващам риби тогавa ще мисля ..

eroucma написа:Прърво си погледни колко ти е запълнена шпулата - това е може би най - възможното. Но не изключвай и тези останалите:
1. Cherrywood Pro Spin - Berkley 9-28гр. 2.70 - Специално тази пръчка не си отговяря на обявената акция - не го твърдя на 100 % обаче долната граница клони към 15 гр. по моя преценка. А и дори да я вярна ти пак опитваш с прекалено малки примамки.
2. Другият решаващ фактор е дебелината на влакното- нали ти е ясно че с тея 15 lb. по номерацията на Power Pro ( който реално сигурно се явяват 0.25 мм. ) трудно можеш да постигнеш дистанция с примамка под 12 гр. примерно.
И аз така си мисля но не съм експерт и за това само мисленото ми остава :lol:ще го видя с времето,а иначе с ментето на ПП 35лб на 15 излета ги мяташе повече.Добре съм го навил нито е до края на шпулата нито е много растоянието,но като мятам с фрискито 6гр и ми прави възли то не го усещам на пръчката ...от 3-номер блесни нагоре маи е по-добре но да видим като направя 1-2 излета да поомекне влакното дали няма да е по-добре...
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Ами това е причината, колега. Пръчката не се натоварва пъ;ноценно при работа с леки примамки, а като логичен резултат - не е в състояние да ги изхвърли на дистанция. С по-тънко влакно нещата биха се подобрили малко, но чудеса не могат да се очакват. Отделен въпрос е, че чериуда си е колче... Щом мислиш да караш само с нея, ще трябва да търпиш известни неудобства.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от franky »

Изобщо, голяма част от пръчките, които в БГ масово се предлагат като "универсални", са много далеч от каквато и да е универсалност и не стават даже и за щукарки. А за най-масовите риби - кефал и костур, вообще не може и дума да става. Въпреки, че истинска унивесална въдица няма, максимално доближаващата се до това понятите пръчка, според мен, е с дължина 2-2.10м и тест 3-4гр - 15-16гр. С такава пръчка с удовлствие се изхвърлят повечето воблери и въртележки, по-леките клатуни и спокойно може да се извади щука 3-4кг, което е трофеен размер за родните водоеми. В същото време, риболовът на кефал, костур, а дори и пъстърва, не е мъчение.
Извинявам се за офтопика, темата не е за пръчки, но е добре горното да се споменава на повече места, защото много начинаещи спинингисти се подвеждат от търговските разбирания за универсалност или имат страх от по-къси пръчки, което ги довежда до придобиване на кол или макарон.
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
Аватар
asenfisherman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от asenfisherman »

franky написа: Извинявам се за офтопика,
Няма за какво да се извиняваш колега,мнението ти е напълно резонно и полезно.Хубаво е начинаещите колеги преди да пазаруват да си отговорят на въпроса -за какъв риболов ще ползват такъма и съобразно финансовите възможности да се сдобият с подходящ,а не само на гол ентусиазъм да се пръкнат в магазина.Правилно сглобения такъм улеснява риболова и повишава удоволствието и резултатите.
Поздрави!
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”