Такъми от Турция???

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
vancho111
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Такъми от Турция???

Мнение от vancho111 »

Здравейте,
предстои ми отпуска в Турция както и
закупуване на бая рибарски принадлежности. Искам да попитам дали имате представа за цените в Турция,заслужава ли си да изчакам и да си напазарувам от там??? Все още съм начинаещ и не смятам да търся определени марки или високо качество.... като с това не разбирайте,че търся единствено цена.Най-точно казано средно качество на по-ниска цена от нашите.
Благодаря предварително за отговорите.
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Re: Такъми от Турция???

Мнение от barutchiata © »

Зависи за какъв риболов става въпрос. Написаното е за морски риболов!

Миналата година лятото бях в Турция и да ти кажа цените не бяха никак ниски. Останах с впечатлението, че стандарта им е по висок от нашия. Такъмите им са по различни от тези които съм виждал у нас.
Ето в тази тема колегата erols обяснява и показва някой такъми и методи :arrow: :arrow: :arrow: http://www.nariba.com/forum/viewtopic.p ... 8&start=30
erols написа:Здравейте, колеги!
Преди известно време бях ви обещал, че и аз на свой ред ще споделя с вас методите за риболов на чернокоп/лефер от брега, които се практикуват при нас (в Истанбул и околностите). Оттогава се мина доста време и за съжаление едва сега успях да отделя време за това. Ще се постарая в общи линии да обясня тези методи използвайки и малко нагледна информация.
При риболова на лефер от брега при нас се използват основно три метода:
1. Дънен
2. Спининг (на блесна или изкуствени примамки)
3. Чепаре
Между тези методи най-разпространения е дънния риболов и се практикува и дневно и нощно време. При дънния риболов на лефер от брега се използва монтаж с тапа (коркова или хиперлонова), с две или с три последователно вързани куки.
Корковите или хиперлоновите тапи, които се използват при направата на такъма за чернокоп/лефер се покриват с лъскав самозалепващ се холограмен стикър за да привлече вниманието на рибата...

Рис.1
Изображение

Монтажът изглежда така:
Рис.2
Изображение

Аз лично в по-вечето случаи предпочитам монтажите с три последователно вързани куки, но понякога използвам и монтажи с две последователно вързани куки. Готови такъми за риболов на чернокоп/лефер се продават във всички магазини за риболовни принадлежности у нас, но аз винаги предпочитам да си ги правя сам и куките ги вързвам предимно с двоен тънък плетеняк (кевлар) или със стоманена тел, и по-рядко с нормална монофилна или с флуорокарбонова корда.
Когато връзвам куките с монофилна или с флуорокарбонова корда, бидема го прекарвам директно през тапата без да използвам допълнително вирбелче, а когато връзвам куките с плетеняк (кевлар) или със стоманена тел – непременно връзвам едно малко вирбелче непосредствено до тапата и на свободното ушенце на това вирбелче връзвам бидема от монофилна или флуорокарбонова корда (както е показано на долната рисунка).
Рис.3
Изображение

Ето и някои от такъмите, които съм си направил за тази цел:
Рис.4
Изображение

Рис.5
Изображение

Рис.6
Изображение

Рис.7
Изображение

Рис.8
Изображение

Рис.9
Изображение

Рис.10
Изображение

За стръв при нас предимно се използва филе от сафрид, понеже сафрида може да се лови при нас целогодишно и лесно се намира, но желателно е стръвта да бъде много свежа.
Рис.11
Изображение

Освен сафрида за стръв при нас се използват и заргана, смарида, и хамсията. Но затова, че много бързо се разкъсва и се откача от куките при замятането, хамсията се използва за стръв предимно при риболов от мостовете, където не е нужно да се замята силно...
Стръвта се закачва на куките по следния начин (просто се нанизват куките на стръвта като шев)...
Рис.12
Изображение

Рис.13
Изображение

Рис.14
Изображение

Рис.15
Изображение

Рис.16
Изображение

След зареждането със стръв и замятането на такъма във водата, пръчката се поставя на трипода или стойката и навивайки веднага макарата основната корда се довежда до леко обтегнато положение. Много често чернокопа или лефера кълве веднага след замятането, още при обтягането на основната корда, и затова върха на пръчката трябва да е под постоянно наблюдение... Като клъвне чернокопа/лефера, върха на пръчката потрепва и веднага трябва да се засече.
Тук искам да отбележа една друга подробност, че по време на навиването на макарата и изкарването на рибата от водата върха на пръчката не трябва да се вдига нагоре, а да сочи надолу към водата. Защото ако при изкарването на рибата от водата върха на пръчката е вдигнат нагоре, още докато стигне до брега рибата изплува на повърхността на водата и с един-два замаха на главата много лесно изгризва такъма или се освобождава от куката.

При спининговия риболов на лефер от брега при нас се използва предимно почти същия вид монтаж както при дънния, само с тази основна разлика, че бидемите на тежестта и блесната или изкуствената примамка са по-дълги:
Рис.17
Изображение

При този метод на риболов обикновенно се използват сърф пръчки с дължина 4,00-4,20 метра и с акция 100-250 грама. Този вид риболов се практикува най-вече дневно време (през светлата част на деня) по бреговата линия на босфора и в близост до босфора, където има силни подводни течения и дълбочината на водата е голяма. И затова при този вид монтаж се използват тежести от 100 до 150 грама, а в местата където подводното течение е по-силно - до 200-230 грама.
Желателно е бидема на блесната или примамката да бъде флуорокарбонова корда.
Свързването на бидемите на тежестта и блесната към основната корда, която идва от макарата, се прави пак по същия начин както при дънния риболов:
Рис.18
Изображение

(Между другото, такъв монтаж при нас се използва и при риболова на паламуд от брега.)

Стандартния спинингов риболов на чернокоп/лефер (с леки спинингови пръчки и макари) също се практикува, но хората които се занимават с това са малко...

Според моите наблюдения, блесните или изкуствените примамки с дължина от 5 до 7 см са по-уловисти при риболова на лефер.
Ето някои от блесните и изкуствените примамки, които използвам аз при спининговия риболов на лефер...
Рис.19
Изображение

Рис.20
Изображение

Рис.21
Изображение

Рис.22
Изображение

Рис.23
Изображение

Рис.24
Изображение

Във връзка с горепосочените изкуствени рибки-примамки искам да отбележа, че при риболова на лефер аз винаги им свалям куките които са разположени в коремната им част, понеже при спининга лефера почти винаги напада откъм опашната част на примамката, а и по такъв начин се намалят евентуалните закачвания на примамката за дъното и уплитанията на такъма.

А това са част от блесните, които саморъчно съм си направил за риболов на чернокоп/лефер и които също ми вършат идеална работа...
Рис.25
Изображение

Рис.26
Изображение

Рис.27
Изображение

Рис.28
Изображение

Рис.29
Изображение

При този вид риболов, след като се заметне такъма във водата се изчаква тежестта да слезе до дъното (разбира се ако рибата се намира в долните слоеве на водата) и веднага след това навивайки постоянно макарата периодически се правят леки засечки с пръчката. А ако рибата се намира в по-горните слоеве на водата, тогава не се изчаква тежестта да слезе до дъното, а веднага щом такъма падне във водата се започва да се навива макарата.
Лефера като налапа куката веднага се чувства, понеже навиването на макарата изведнъж се затруднява... Този вид риболов също е много приятен, но едновременно с това е доста изморителен.

Няма да се спирам на метода на риболов на чернокоп/лефер с чепаре понеже предполагам, че го знаят всички колеги.

Общо взето това е засега... Надявам се информацията да бъде полезна за колегите, които проявяват интерес.
Пожелавам на всички здраве и наслука!

P.S. - Пропуснах да добавя, че в монтажите с тапа за дънен риболов на чернокоп/лефер аз използвам и такъми с две или с три последователно вързани куки с късо рамо, които също работят идеално... Ето някои от тях:
Рис.30
Изображение

Рис.31
Изображение

Избрал съм нарочно снимки на такъми в демонтиран вид, т.е. без тапата, за да се види по-ясно самата конструкция на такъма.
При свързването на куките на тези такъми аз използвам реотани за котлон или за сушоар, които се правят от неръждаема тел (хром-никел) и които се продават почти във всички магазини за електроуреди. Реотановата тел е мека и се обработва лесно.
Аз лично при риболова на лефер досега не съм използвал монтажи с плувка, но съдейки по написаното във форума на тази тема предполагам, че тези такъми с реотановата тел ще вършат много добра работа и при монтажите с плувка...

Наслука на всички колеги и останете със здраве!
vancho111
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vancho111 »

Извинявам се,че не поясних....за сладководен риболов става дума. Ще купувам шаранджийски въдици и някой мач или фидер....
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

Останах с впечатлението, че там е по-скъпо. Дали защото бях на един остров и е по-отдалечено незнам. Все си мисля, че в БГ има богат избор на всякакви въдици и като качество и като цена. Дори и тука във форма продават какво ли не.
Горско чудо
новобранец
новобранец

Мнение от Горско чудо »

Колеги аз съм от15.05 всяка събота и неделя в Турция както и всяка есен по една седмица.Моите наблюдения са че техните такъми са доста по- груби от това което ние използваме а и като качество аз лично колкото и да съм зяпал по техните магазини нищо не ме е впечатлявало.Относно цените има и много евтинийки но всичко все пак зависи от това какво си търсиш. Наслука !!!!!!!!!!!!!!!
vancho111
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vancho111 »

Е щом казвате няма да чакам до тогава,започвам с пазаруването от родните търговци :)
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”