Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

ДА ПУСКАМЕ ЛИ СОМОВЕТЕ ?
Модератор: sapuna
Re: ДА ПУСКАМЕ ЛИ СОМОВЕТЕ ?
Мерак се гаси с пари!
...и ако ще се пуска един сом,мое мнение е ,да не се канджосва и да не се връзва.
Вързан сом-покъсани хриле.Канджосан сом-
в него
Вързан сом-покъсани хриле.Канджосан сом-

Мерак се гаси с пари!

Aз, предлагам да ги пускаме

Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
-
- разбира нещата
то хубаво ,ама този швабин ще отиде за мезеnaskobo написа:

ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
- Вуйчо-Ваньо
- сериозен играч

Лично аз,ако хвана такъв сом (не,че имам такъм да го извадя де

- ESOXPIKE
- научил се да хвърля
Колега много ще е добре самите ние да пазим популацията на този прекрасен сладководен обитател и на сома и на щуката и на бялата риба.Аз много обичам хищните риби но нямам късмет да попадна на някое стабилно парче поради простия факт че или има маломерни или ги няма никакви.Пускаме малките прибираме по един 2 по едри въпреки,че би ми доставило удоволствие да се щракна на бързо с рибето и да го пусна в неговото царство.
...с чуждите сомове е лесноnaskobo написа:

Мерак се гаси с пари!
- Vid
- кандидат преподавател
Това е ама много добро мнение от аматьор-индивид който прибира дори и маломерките, щото не може да улови по голЕмо... Явно форума ограмотява...ESOXPIKE написа:Колега много ще е добре самите ние да пазим популацията на този прекрасен сладководен обитател и на сома и на щуката и на бялата риба.Аз много обичам хищните риби но нямам късмет да попадна на някое стабилно парче поради простия факт че или има маломерни или ги няма никакви.Пускаме малките прибираме по един 2 по едри въпреки,че би ми доставило удоволствие да се щракна на бързо с рибето и да го пусна в неговото царство.
Давай все така, ама не само на думи, а и на практика...
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- redovi555
- вече хвърля и на тежко
елате да видите местните джигити как я пазят популацията в шабла и дуранколак такива сомове такова чудо имаше, те в гйола влизат с тока и мрежите когато им е кеж, сазирам оня със трабанта комбито олющения; пък от ресторанта в дуранколак се разкарват все едно е техен че, и забелешки правят , да не говоря че в момента местните деббна в плиткото шаранчета около 1-3 килограма да ги бучнат щото те такива останаха само , а сомчетата са като попчета, поне се размножават горките някак си....................... направо има хораза въжето ши ма извинявате ама много се ядосах
- dobromir_bo
- новобранец
Дали се ходи за 2 или за 5 дена за риба ,това си е един излет ,поне така мисля аз . Вземам само един сом ако е между 4 -10 кг. Колегата РЕДОВИ555 се ядосва напълно основателно ,тези от ресторанта си влизат с лодката-синя , когато си искат ,а лодките там са забранени .
Напълно съм съгласен,че по вкусови качества няма разлика дали е по-голям или по-малък. Това че някой твърди че големият сом е мазен и не става за ядене са пълни глупости....
Аз също като колегата "barutchiata ©" ходя за сом в Италия само че по каналите на ПО в района на "Santa Marina Maddalena" до "Ferrara" а не на самата река и най-големия който съм си взимал е 17 килограма,не че няма и по големи,просто няма къде да го съхранявам.
Всеки сам си решава дали да си вземе голя или по-малък,но и аз мисля,че колкото е по-голям толкова и поколението ще повече(не твърдя,че съм прав-просто така мисля)
Аз също като колегата "barutchiata ©" ходя за сом в Италия само че по каналите на ПО в района на "Santa Marina Maddalena" до "Ferrara" а не на самата река и най-големия който съм си взимал е 17 килограма,не че няма и по големи,просто няма къде да го съхранявам.
Всеки сам си решава дали да си вземе голя или по-малък,но и аз мисля,че колкото е по-голям толкова и поколението ще повече(не твърдя,че съм прав-просто така мисля)
Kaloyan написа:Има едно ниво на зрялост в риболова, което разделя стойностния риболовец от бай Ганьо.
Нарича се риболовна етика.
"Да пускаме ли сомовете?" - малките задължително! Други нека бъдат на пържоли, лошо няма..., но и да не забравяме, че преяждането е грях, тоест да знаеш кога да спреш.
В крайна сметка, етиката винаги работи в полза на хората...

Съгласен с колегата
-
- научил се да хвърля
точно такаbotur написа:Kaloyan написа:Има едно ниво на зрялост в риболова, което разделя стойностния риболовец от бай Ганьо.
Нарича се риболовна етика.
"Да пускаме ли сомовете?" - малките задължително! Други нека бъдат на пържоли, лошо няма..., но и да не забравяме, че преяждането е грях, тоест да знаеш кога да спреш.
В крайна сметка, етиката винаги работи в полза на хората...![]()
![]()
![]()
Съгласен с колегата

- d.hadzhiev
- новобранец
-
- новобранец
Моето мнение е,че всички сомове под 4 кг. трябва да се пускат,освен ако не са от платен водоем.